Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-09-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/09/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κυβέρνηση-Εξαγγελίες- Αντιδράσεις
  • [04] Περιφερειακή Υμηττού
  • [05] Εκπαιδευτικοί
  • [06] Στεγαστικά δάνεια
  • [07] Μείωση ανεργίας
  • [08] Ελληνοτουρκικά
  • [09] Δήμοι-Αλλαγές
  • [10] Χριστόδουλος-Κυβέρνηση
  • [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ 03/09/2003
  • [12] Κυβέρνηση-Μέτρα

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/09/2003

    Τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση και οι αντιδράσεις των κομμάτων δεσπόζουν στην ειδησεογραφία του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Μοιράζει ...φθηνά αυτοκίνητα! Πόσο μειώνονται οι τιμές των ΙΧ. Παίζει τα ρέστα της η κυβέρνηση.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Θα τα δώσει, αλλά το 2004 η κυβέρνηση της ΝΔ. Ο Σημίτης άνοιξε χθες το πακέτο με τα προεκλογικά ''δώρα''.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τα ρέστα του σε 1,7 δισ ευρώ. Στο τέλος της τετραετίας ο Κ. Σημίτης θυμήθηκε αγρότες, ανέργους, συνταξιούχους, φοιτητές, μητέρες, ανάπηρους.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Και ...τώρα εκλογές! Εξαγορά συνειδήσεων από την κυβέρνηση με ακάλυπτες επιταγές.

    Η ΑΥΓΗ: Ψηφοθηρία με τρυκ. Εξαγγελίες εντυπωσιασμού κι όχι κοινωνικής σύγκλισης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τα έδωσε όλα ο Σημίτης για να κερδίσει τις εκλογές. Εγκλωβισμένος σε επικίνδυνο αδιέξοδοα ο Καραμανλής.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Παροχές σε όλους. Φθηνότερα αυτοκίνητα, φθηνότερο πετρέλαιο. Εντυπωσιακό το περιεχόμενο του ''Πακέτου Σημίτη''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τι κερδίζετε από τα νέα στεγαστικά.Οσοι....καταναλωτές προσέλθετε.

    ΕΘΝΟΣ:Παροχές ανάσα για 2,5 εκ. Ελληνες. 2,6 δισ ευρώ σε αγρότες, φοιτητές, ανέργους, συνταξιούχους, μικρομεσαίους, δημ. υπαλλήλους, καταναλωτές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ταξίματα με ουρά το ...''λίφτινγκ'' του ΠΑΣΟΚ. Κοινωνικό πακέτο 1.700 εκατομμυρίων ευρώ υπόσχεται ο Κώστας Σημίτης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βούλιαξε η Σοφοκλέους την ώρα των εξαγγελιών. Τα απατηλά και δημαγωγικά μέτρα Σημίτη τρομοκράτησαν εμπόρους-βιοτέχνες και βιομήχανους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δίνει ρέστα για εκλογές το Νοέμβριο. Σημίτης: Ψηφοθηρία και λαϊκισμός με φθηνά ΙΧ και απαλλαγές στα...καφενεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γκάζι με 2,3 δισ ευρώ. Πρώτο πακέτο-μαμούθ. Επεται η ''χάρτα σύγκλισης''. Αισιοδοξία στην κυβέρνηση. Βολές από ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΝ.

    ΕΣΤΙΑ:Λαϊκισμός χωρίς όρια. Ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει φοροαπαλλαγές για τα καφενεία!

    Espresso: Επιχειρηματίας ανακάλυψε ότι τα δύο παιδιά του ήταν του κουμπάρου! Με τέστ DNA μετά από 14 χρόνια.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μέτρα πρόωρων εκλογών. ''Δίνει τα ρέστα του'' ο πρωθυπουργός.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Υψηλές παροχές 1,7 δισ ευρώ. Πλούσιο κοινωνικό πακέτο ανακοίνωσε ο Κ. Σημίτης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Για όλους είχε δώρα ο Σημίτης. Αγρότες, φοιτητές, μικρομεσαίοι οι πιο κερδισμένοι.

    ΝΙΚΗ: Κοινωνικό πακέτο 1,7 δισ. Μέτρα ενίσχυσης των ασθενέστερων τάξεων.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πενταροδεκάρες για προεκλογική στάχτη στα μάτια. Πρόκληση στο λαό το κυβερνητικό πακέτο.

    Traffic News: Βιβλίο φωτιά της Νένας για μεγάλα ονόματα της Αθήνας. Θα κάνουν μεγάλο πάταγο οι εξομολογήσεις της Χρονοπούλου.

    Η ΧΩΡΑ: Γυρίζει...στην κοινωνία! Ο πρωθυπουργός παίζει το τελευταίο χαρτί για να αποφύγει τη συντριβή.

    City Press: Κοινωνική ρελάνς από Σημίτη.

    MetroRAMA: Εκλεισε η ''ψαλίδα'' γινόμαστε φτωχότεροι.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Ράλι εκλογών με ...καύσιμα 2,36 δισ. ευρώ. Τι κρύβει το πακέτο Σημίτη.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ''Δώστα όλα'' και από τον Σημίτη...Εντυπωσιακές οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Εντυπωσιακό το πακέτο Σημίτη. Ο πρωθυπουργός τα δίνει όλα.

    [03] Κυβέρνηση-Εξαγγελίες- Αντιδράσεις

    H City Press αναφέρει ότι '' πακέτο εντυπωσιακών παροχών κόστους 1,7 δισ ευρώ ανακοίνωσαν χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης. Τα μέτρα ενδιαφέρουν μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος και έχουν πολύ συγκεκριμένη κοινωνική και πολιτική στόχευση''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι ''με 35 μέτρα, που οδηγούν σε άμεση ενίσχυση των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων , των συνταξιούχων, των ανέργων, των οικογενειών των ποίων τα παιδιά σπουδάζουν στην επαρχία και σε μείωση φόρων από τα ΙΧ αυτοκίνητα ως τα καφενεία των χωριών και τους ενοριακούς ναούς - και τα οποία θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του 2004 με 2,36 δισ ευρώ - ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης σηματοδότησε χθες το άνοιγμα της κυβέρνησης προς τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες και κυρίως την ελληνική επαρχία''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της γράφει μεταξύ άλλων ότι ''το γεγονός ότι η κυβέρνηση τα ανακοίνωσε τον τελευτάιο χρόνο της τετραετίας που είανι προεκλογικός, παρέχει λογικά τη βεβαιότητα ότι θα εφαρμοστούν όλα και δεν θα μετατεθούν για αργότερα. Τον τελευτάιο χρονο καμιά κυβέρνηση δεν παίζει με παροχές και με υποσχέσεις, διότι γνωρίζει πως αν δεν είναι συνεπής θα το πληρώσει στις κάλπες. Αναμένεται λοιπόν όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση χθες να τα εφαρμόσει στο ακέραιο χωρίς περικοπές και διαφοροποιήσεις που συνήθως γίνονται με όσα εξαγγλελλονται από τις κυβερνήσεις στην αρχή της τετραετίας''.

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, '' κρας τεστ'' για την ανταπόκριση του εκλογικού σώματος αποτελεί το πακέτο των κοινωνικών μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικ΄ςη επιτροπής. Στους κόλπους του κυβρνώντος κόμματος έγιναν δεκτά με ικανοποίηση (αφού πάνω τους έχουν στηρίξει πολλε΄ς ελπίδες για την εκλογική ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ σημάδια από τα οποία αναμένουν κατά τις δημοσκοπήσεις που θα δουν σύντομα το φως της δημοσιότηατς ) ενώ στην αντιπολίτευση υπάρχει ένα σχετικό ''μούδιασμα''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι ''μεγάλη ικανοποίηση για το κοινωνικό πακέτο που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επικρατεί στο εσωτερκο΄του κυβερνώντος κόμματος καθώς θερωείται το πρώοτ μεγάλο βήμα - μετά τις προτεινόμενςε αλλαγές στο πολιτικό σύστημα- που θα συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση της διαφοράς από τη ΝΔ και στην αντιστροφή του κλίματος''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) τονίζει ότι ''από τις χθεσινές αναγγελίες το συμπέρασμα που αβίαστα βγαίνει είναι ότι ο πρωθυπουργός στόχευσε σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που αφορούν εκείνες που έχουν πληγεί ιδιαιτέρως και επί των οποίων το κυβερνητικό ενδιαφέρον σαφώς υπολείπεται''.

    Ο ΛΟΓΟΣ στο δικό του σχόλιο επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ''το περίφημο πακέτο που πολυδιαφημίζεται εδώ και καιρός δεν ήταν τελικά φούσκα. Πρόκειται για μέτρα που δίνουν μια γερή ανάσα στις ασθενέστερες κοινωνικα τάξεις και όχι μόνο''.

    Η ESPRESSO γράφει ότι ''όλες αυτές τις ημέρες στο παρασκήνιο υπήρξε έντονη διαμάχη ανάμεσα στους υπουργούς για το ευρος και την αναγκαιότητα λήψης αυτών των μέτρων. Τελικά χρειάστηκε να επέμβει προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός προκειμένου να διαλυθούν οι επιφυλάξεις και να καμφθουν οι αντιρρήσεις τους''.

    Κατά τη ΧΩΡΑ, ''καθυστερημένη στροφή στην κοινωνία επιχειρεί ο κ. Σημίτης και παίζει το τελευταίο χαρτί του για να αποφύγει τη συντριβή. Από το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ ''δανείστηκε'' τα μέτρα για τους αγρότες και τους φοιτητές''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) εκτιμά ότι ''χαμηλού κόστους και ωφέλειας για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες αλλά υψηλών προεκλογικών προσδοκιών για την κυβέρνηση είανι το πακέτο των οικονομικών μέτρων που ανακοινώθηκε χθες από τον πρωθυπουργό. Προφανής στόχος να παγιδευτεί μερίδα του εκλογικού σώματος σε έναν κυκεώνα υποσχέσεων που με εξαίρεση ένα δυο μέτρα δεν διαφέρουν σε τίποτε από όσα κατά καιρούς έχουν εξαγγελθεί χωρίς ποτέ να εφαρμοστούν''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι ''απέτυχαν παταγωδώς και θέλουν με υποσχέσεις να ξεγελάσουν όλους εκείνους που έοχυν καταδικάσει. Επιχειρούν, μάλιστα να τους υφαρπάξουν πάλι την ψήφο με ''γαλαντομίες'' της τελευταίας στιγμής''.

    Το MetroRAMA γράφει ότι ''ωστόσο παρά τις παροχές και τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του πρωθυπορυγού για την πορεία της οικονομίας, η κοινωνική ανισότητα αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα για τη χώρα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι ''στάχτη στα μάται του λαού προσπαθεί να ρίξει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δημιουργήσει τις ααιτούμενες εντυπώσεις προκειμένου να στήσει το προεκλογικό σκηνικό εξαπάτησης και υφαρμπαγής της ψήφου των εργαζομένων''.

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι ''το ''πακέτο'' δείχνει ότι ο πρωθυπουργός σχεδιάζει εκλογές με ορίζοντα την άνοιξη του 2004 εκτός κι αν δημιουργηθούν απρόβλεπτες ευκαιρίες''.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, ''ο κ. Σημίτης κατά βάθος είναι μέγας λαϊκιστής. Επί 8 χρόνια περιγράφει ένα κοινωνικό κράτος που αποδεικνύειεται ανύπαρκτο''.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''μουδιασμένη ήταν η αντίδραση της ΝΔ στο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός καθώς η Ρηγίλλης δεν περίμενε να έχουν τέτοια έκταση. Η απάντηση του κ. Καραμανλή μπορεί να είχε προετοιμαστεί επιμελώς στην ειδική σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου δεν απέφυγε όμως τις αντιφάσεις...''.

    [04] Περιφερειακή Υμηττού

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "σε μια Αθήνα που οι εποχούμενοι -ελέω και ολυμπιακών έργων- δεινοπαθούν να κινηθούν εντός και εκτός δακτυλίου, με ατέλειωτα μποτιλιαρίσματα στους βασικούς οδικούς άξονες, τα ολοκαίνουργια οκτώ χιλιόμετρα της Αττικής Οδού που δίνονται σήμερα στην κυκλοφορία, δημιουργούν πολλές ελπίδες για εκτόνωση της... κυκλοφοριακής κρίσης. Η περιφερειακή Υμηττού, ένα δύσκολο απο κατασκευαστική άποψη έργο, εγκαινιάζεται σήμερα από τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη".

    [05] Εκπαιδευτικοί

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "την αυλαία των εντάσεων στην Παιδεία ανοίγουν σήμερα οι Πανεπιστημιακοί. Η διοίκηση της Ομοσπονδίας τους αναμένεται να εισηγηθεί στις γενικές συνελεύσεις αποχή από τις 15 Σεπτεμβρίου. Ο κύκλος των κινητοποιήσεων της νέας χρονιάς θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή των δασκάλων και των καθηγητών".

    [06] Στεγαστικά δάνεια

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "η απόκτηση νέας κατοικίας είναι πλέον γεγονός. Με γοργά βήματα η μια τράπεζα μετά την άλλη δημιουργούν νέα ελκυστικά προϊόντα στην τραπεζική αγορά, παρέχοντας τη δυνατότητα σε όλους τους αγοραστές να προβούν στην απόκτηση της κατοικίας τους. Τα ψιλά γράμματα για τα έξοδα που επιβαρύνουν τα δάνεια απόκτησης κατοικίας αποτελούν παρελθόν".

    [07] Μείωση ανεργίας

    Η Traffic news σημειώνει οτι "ενθαρρυντικά είναι τα νέα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος για τα ποσοστά της ανεργίας στη χώρα μας. Συγκεκριμένα στο 8,9% μειώθηκε η ανεργία το β' τρίμηνο του 2003 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002, που ήταν 9,6%. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, το 8,9% είναι το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από τότε που διενεργείται η τριμηνιαία έρευνα για την ανεργία και την απασχόληση".

    [08] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ εκτιμά οτι "το μορατόριουμ μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στις πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών στο χώρο του Αιγαίου τους θερινούς μήνες και φέτος έμεινε στα χαρτιά. Η Αγκυρα συνέχισε τις εισβολές στον εθνικό μας χώρο, θέλοντας να υποδηλώσει με ιδιαίτερο τρόπο την παρουσία, κυρίως γιατί οι στρατοκράτες της σε πλήρη σύμπνοια με τους πολιτικούς ετοιμάζουν νέα τετελεσμένα σε βάρος της Αθήνας".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι "ιδιαίτερης σημασίας εξελίξεις στα εθνικά θέματα, με αιχμή το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, προβλέπει για τους επόμενους μήνες ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου, δεδομένου οτι εντός του 2004 θα πραγματοποιηθεί αφενός το Μάιο η τυπική ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εφετέρου το Δεκέμβριο, μία τελική αξιολόγηση για την πορεία της Τουρκίας και το κατά πόσο θα ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξή της ως μέλος στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    [09] Δήμοι-Αλλαγές

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει οτι "η δυνατότητα διορθωτικών αλλαγών στη χωροταξική διάταξη των νέων δήμων θα περιλαμβάνεται στις κυβερνητικές προτάσεις για το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που θα κατατεθεί από την κυβέρνηση μέσα στο φθινόπωρο και θα ψηφιστεί πιθανότατα στις αρχές του 2004 από τη Βουλή".

    [10] Χριστόδουλος-Κυβέρνηση

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται οτι "καμία απολύτως συνάντηση με τον πρωθυπουργό για το θέμα των Νέων Χωρών δεν επιθυμεί ο Αρχιεπίσκοπος, φοβούμενος να μην το εκμεταλλευτεί προεκλογικά (ο κ. Σημίτης). Παρά τις προτροπές ορισμένων ιεραρχών να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και να τον ενημερώσει ο ίδιος για το πρόβλημα με το Φανάρι, ο κ. Χριστόδουλος -σύμφωνα με τα όσα φέρεται να είπε στη ΔΙΣ χθες- εμφανίζεται αρνητικός, διατηρώντας επιφυλάξεις".

    [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ 03/09/2003

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Πακέτο σε τέσσερις τροχούς. Η "κοινωνική πολιτική" της κυβέρνησης".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Αναδιανομή χωρίς κραδασμούς. Εντός των ορίων αντοχής της οικονομίας, ένα κοινωνικό πακέτο με προεκλογικό άρωμα".

    ΚΕΡΔΟΣ:''Παροχές με φόντο την κάλπη. "Κοινωνικό μέρισμα" 2,3 δισ. ευρώ με ελλειμματικό προϋπολογισμό".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Δωράκια για όλους στο πακέτο Σημίτη. Υψηλού κόστους παροχές και έντονες αντιδράσεις".

    [12] Κυβέρνηση-Μέτρα

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει οτι "Μέτρα με πολλούς αποδέκτες αλλά και με έντονη εκλογική οσμή, παρουσίασε χθες η κυβέρνηση, με στόχο την αναστροφή του πολιτικού κλίματος στο εκλογικό σώμα. Από το κυβερνητικό πακέτο δεν έλειψε και ο αιφνιδιασμός, καθώς πέραν των γνωστών -μέσω διαρροών- αυξήσεων σε επιδόματα, χαμηλές συντάξεις κλπ ανακοινώθηκε και μείωση του τέλους ταξινόμησης των ΙΧ αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών, όπως επίσης και νέα ελαστικοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 3 September 2003 - 16:37:57 UTC