Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-09-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/09/2003
  • [02] Τίτλοι εφημερίδων:
  • [03] ΝΔ-Πρόγραμμα
  • [04] Κυπριακό
  • [05] ΝΔ-Μπακογιάννη
  • [06] ΣΥΝ
  • [07] Ελληνική Εκκλησία-Πατριαρχείο
  • [08] Κυβέρνηση-Απεργίες
  • [09] Πανεπιστημιακοί καθηγητές
  • [10] Ολυμπιακοί Αγώνες
  • [11] Δημοσκοπήσεις
  • [12] Ελληνοτουρκικά

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/09/2003

    Η παρουσίαση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για τη δημόσια διοίκηση, η στάση της δημάρχου Αθηνών Ντόρας Μπακογιάννη, οι απεργιακές κινητοποιήσεις και η θέση της κυβέρνησης είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι εφημερίδων:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Δύο άρθρα για τον αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων. Τα ''παράθυρα'' του Δασονόμου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Κράτος για τον πολίτη. Επαναστατικό το πρόγραμμα της ΝΔ για τη Δημόσια Διοίκηση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διορισμοί στο δημόσιο με επτά νέους τρόπους. Το πρόγραμμα της ΝΔ για ένα σύγχρονο κράτος που θα υπηρετεί τον πολίτη.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Προσλήψεις: Οι διαγωνισμοί, τα δικαιολογητικά και οι προθεσμίες.

    Η ΑΥΓΗ: Ολοι απεργούν στην εκπαίδευση. Κυβερνητική αδιαλλαξία και για τα ΤΕΙ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στο δρόμο όλοι οι αστυνομικοί. Κόβονται οι φρουρές από βουλευτές, εκδότες, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Κέρβερος ο Γκαργκάνας για τα δάνεια και τις κάρτες. Η κυβέρνηση θεσμοθετεί ειδικό ρόλο για τον διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ακίνητα: Οι αλλαγές στο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Πως θα διαμορφωθεί ο νέος χάρτης.

    ΕΘΝΟΣ: 1.580 νέες θέσεις σε 8 δημόσιες υπηρεσίες. Οι προθεσμίες, οι ειδικότητες και τα δικαιολογητικά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους! Προειδοποιητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν, χθες, οι αγρότες των Τρικάλων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα μυστικά γκάλοπ ακυρώνουν τα όνειρα του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο: 16 τομές από τη ΝΔ. Μεταρρύθμιση: Ολοκληρωμένη πρόταση κυβερνητικού προγράμματος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ''Αλλο'' ΑΣΕΠ ''άλλες'' προσλήψεις. ΝΔ: Το κράτος στα 21 μέτρα, με πολλές αοριστίες.

    ΕΣΤΙΑ: Ευρεία νίκη της ΝΔ προμηνύουν οι δημοσκοπήσεις. Μύθος του ΠΑΣΟΚ τα περί ''αναστρέψιμης'' διαφοράς.

    Espresso: Εφιαλτική νύχτα στο ''MISSION''. Το έσκασε στα βουνά παίκτρια και κινητοποιήθηκαν Αστυνομία, άνδρες της ΕΜΑΚ και ελικόπτερο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καίει η έκθεση Γκαργκάνα. Αγωνιώδεις συναντήσεις με Σημίτη-Χριστοδουλάκη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Δώσαμε ό,τι μπορούσαμε... Αμετακίνητη η κυβέρνηση δια στόματος Πρωτόπαπα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Επανίδρυσαν τις... κόντρες στη ΝΔ. Ρήξη Ντόρας-Σουφλιά για το πρόγραμμα.

    ΝΙΚΗ: Αυτό είναι το νέο κράτος της Δεξιάς. Επανίδρυση πρότεινε ο Καραμανλής.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οι ΗΠΑ απαιτούν από την Ελλάδα: Διπλάσιες δυνάμεις σε στρατιωτικές αποστολές εξωτερικού.

    Traffic News: ''Ηθελαν να με κάψουν''. Εβαλαν φωτιά με γκαζάκια στο σπίτι της Αννας Παναγιωταρέα.

    Η ΧΩΡΑ: Κραδασμοί μεταξύ Ρηγίλλης και Κοτζιά. Απούσα η Ντόρα από την εκδήλωση της ΝΔ, αλλά παρούσα την ίδια ώρα στα εγκαίνια του ΚΕΠ από τον Σκανδαλίδη.

    MetroRAMA: Παραμένει το αδιέξοδο στο χώρο της Παιδείας. Σήμερα η απόφαση των καθηγητών για τις κινητοποιήσεις στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μπάχαλο με τις τιμές. Αυξήσεις μέχρι 50% σε κοτόπουλα, αμνοερίφια, κηπευτικά.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Παρέμβαση Μίλερ για τα αμυντικά. Η ''Μ'' αποκαλύπτει επιστολή στον Γ. Παπανδρέου.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δραματική η κατάσταση στην αγορά από τις ελλείψεις. Κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς τρόφιμα τις επόμενες ημέρες.

    [03] ΝΔ-Πρόγραμμα

    Το metroRAMA υποστηρίζει ότι ''το πρόγραμμα της ΝΔ για τη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση παρουσίασε χθες ο Κ. Καραμανλής. Ανάμεσα στις προτάσεις του προγράμματος προβλέπονται μείωση των υπουργείων, κατάρτιση και συγχώνευση νομικών προσώπων και υπηρεσιών, μικρότερη κρατική παρέμβαση στην οικονομία με αποκρατικοποιήσεις και διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των φυσικών μονοπωλίων και των δικτύων των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι ''ένα τολμηρό κυβερνητικό πρόγραμμα για τη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση παρουσίασε χθες η ΝΔ. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρόγραμμα Επανίδρυσης του Κράτους με αρκετές ρηξικέλευθες προτάσεις''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι'' ένα κράτος μικρότερο, καλύτερο και αποτελεσματικότερο αναδύεται μέσα από το πρόγραμμα για τη δημόσια διοίκηση που παρουσίασε χθες η ΝΔ. Βασική του φιλοσοφία η αξιοκρατία στις προσλήψεις και στην αξιολόγηση και η ανάδειξη νέων θεσμών και νέων μηχανισμών που θα διευκολύνουν τον πολίτη και θα βάζουν φραγμό στη σπατάλη''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι ''στη λειτουργία ενός κράτους με πρόσωπο και μέτρο που θα σέβεται τους νόμους και τους πόρους που διαχειρίζεται που θα είναι κοντά στον πολίτη με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, ενώ ταυτόχρονα θα είναι ακομμάτιστο αποτελεσματικό και θα προσφέρει ποιότητα υπηρεσιών στους πολίτες στοχεύει το κυβερνητικό πρόγραμμα για τη δημόσια διοίκηση, το οποίο παρουσίασε η Νέα Δημοκρατία''.

    Σύμφωνα με την ΑΠΌΦΑΣΗ, ''γροθιά Καραμανλή'' στη γραφειοκρατία και στους κρατικούς μηχανισμούς που είναι ταυτισμένοι με το κυβερνών κόμμα αποτελούν οι προτάσεις για ριζική αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης. Επαναστατικές οι αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με εκλογή δημάρχων από την πρώτη Κυριακή εάν συγκεντρώνουν 42%''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι ''νέο άνοιγμα προς όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την ιδεολογική τους προέλευση έκανε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ σέβεται όλους τους πολίτες εγγυήθηκε μια νέα περίοδο αυξημένων δυνατοτήτων για όλους τους Ελληνες και κατέστησε σαφές ότι κομματικές σημαίες στο Δημόσιο δεν πρόκειται να έχουν καμιά απολύτως θέση''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι ''κράτος αρωγός του κεφαλαίου και εγγυητής των προνομίων και των κερδών του. Κράτους που θα ''φύγει'' ολοσχερώς από την παραγωγή εκτός από τομείς που δεν θέλει το κεφάλαιο. Κράτος που θα υπάρχει ''επικουρικά'' στις κοινωνικές υπηρεσίες και θα είναι πανίσχυρο στην επιβολή της τάξης και της ασφάλειας. Κράτος που θα προσφέρει υπηρεσίες για τους έχοντες και ''φιλανθρωπία'' για τη μεγάλη πλειοψηφία. Αυτό είναι σε αδρές γραμμές το ''ευέλικτο λιγότερο δαπανηρό και επιτελικό ''κράτος που προβάλλει μέσα από το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για τη δημόσια διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση''.

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι ''την επαναφορά του ''κράτους της Δεξιάς'' που δομείτο στις πελατειακές σχέσεις και τις μαζικές ρουσφετολογικές προσλήψεις προβλέπει το ''όραμα'' της ΝΔ για τη δημόσια διοίκηση όπως παρουσιάστηκε χθες από τον πρόεδρο του κόμματος Κ. Καραμανλή και τον καθ΄ύλην αρμόδιο γραμματέα Γ. Σουφλιά''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της με τίτλο ''Εκ προθέσεως...'' αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ''το πρόγραμμα για τη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση που ανακοίνωσε χθες η ΝΔ αν και είναι γενικό και αόριστο προφανώς για να μην προκαλέσει δείχνει τις προθέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προθέσεις διόλου άδολες. Θέλει η ΝΔ αν κερδίσει τις εκλογές να προχωρήσει σε αλλαγές και ανατροπές στη Δημόσια Διοίκηση ώστε να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της το κράτος. Κορυφαία από αυτές τις αλλαγές είναι η κατάργηση του ΑΣΕΠ, του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, που η λειτουργία του με βάση τον νόμο Πεπονή έθεσε τέρμα στις ρουσφετολογικές προσλήψεις''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ στο δικό του σχόλιο με τίτλο ''Εξαγγελίες χωρίς δεσμεύσεις και στόχους από τη ΝΔ'' προσθέτει ότι ''αν λοιπόν πρέπει οπωσδήποτε να χαρακτηρίσει κανείς τα όσα ο Κ. Καραμανλής δήλωσε οτι επιφυλάσσει το κόμμα του στον ελληνικό λαό αν και όταν αναλάβει την εξουσία μόνο για αοριστία είναι δυνατό να μιλήσει αφού ούτε σαφείς δεσμεύσεις αναλαμβάνει ούτε συγκεκριμένες εξηγήσεις παρέχει για την επίτευξη του ενός ή του άλλου στόχου. Οταν επαγγέλλεται την κατάργηση του ΑΣΕΠ που είτε του αρέσει είτε όχι έθεσε τέλος στο άθλιο φαινόμενο των πελατειακών σχέσεων και στις πρακτικές που διαμόρφωσαν και διατήρησαν επί δεκαετίες το άθλιο κράτος της Δεξιάς, τότε το πρώτο που οφείλει να κάνει για να έχει μια στοιχειώδη αξιοπιστία ο λόγος του είναι να διευκρινίζει ποια ανάλογης αντικειμενικότητας διαδικασία θα αναλάβει την ανάδειξη των αυριανών δημοσίων υπαλλήλων''.

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχολιό τους υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων ότι ''γιατί με ''καινοτομίες'' όπως η δυνατότητα εκλογής δημάρχων από τον πρώτο γύρω και η αόριστη υπόσχεση για λιγότερο κράτος με την κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών...χωρίς καν την αυτονόητη δέσμευση οτι οι υπάλληλοι δεν θα χάσουν τη δουλειά τους. Μόνο εκσυγχρονισμός του κράτους δεν επιτυγχάνεται. Αν κάτι αποδεικνύει η γνωστοποίηση των προγραμμάτων της ΝΔ για την Παιδεία τους αγρότες και τη Δημόσια Διοίκηση. Είναι η δυσκολία της να υποβάλει στον ελληνικό λαό μια σοβαρή εναλλακτική κυβερνητική πρόταση''.

    [04] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι ''να μην επιχειρήσει να αναμείξει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με την τελική διαπραγμάτευσης για τον προσδιορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ προειδοποίησε χθες την Αγκυρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή''.

    [05] ΝΔ-Μπακογιάννη

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει οτι "κραδασμούς μεταξύ Ρηγίλλης και Πλατείας Κοτζιά προκάλεσε η παρουσίαση του προγράμματος της Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο, όπως φαίνεται, αποτέλεσε την αφορμή για να δημιουργηθεί μια νέα κόντρα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιές διαστάσεις θα λάβει στο μέλλον".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "σοβαρές ενστάσεις επί της ουσίας του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για τη Δημόσια Διοίκηση, στο μέρος που αναφέρεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, φέρεται να έχει η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, επιπλέον, εμφανίζεται ενοχλημένη διότι δεν ζητήθηκε η άποψή της, παρά το γεγονός οτι είναι κορυφαίο στέλεχος του κόμματος με θεσμικά κατοχυρωμένο ρόλο στους ΟΤΑ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "μια κόντρα από τα παλιά, αλλά με ορίζοντα μετεκλογικό, αναβίωσε στη Νέα Δημοκρατία με βασικούς πρωταγωνιστές-αντίπαλους την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γ. Σουφλιά και με αποδέκτη τον πρόεδρο του κόμματος Κ. Καραμανλή".

    Η Traffic news προσθέτει οτι "η στάση της κ. Μπακογιάννη μπορεί να προκάλεσε, ωστόσο, για κάποιους ήταν αναμενόμενη. Η κ. Μπακογιάννη από την προηγουμένη της παρουσίασης είχε αφήσει να διαρρεύσει η δυσαρέσκειά της για την ανακοίνωση από τη ΝΔ μέτρων που αφορούν άμεσα και την Αυτοδιοίκηση, χωρίς να έχει ζητηθεί η άποψή της".

    [06] ΣΥΝ

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι "η συσπείρωση των δυνάμεων της αριστεράς αποτελεί τον πρώτο πολιτικό στόχο του ΣΥΝ, ο οποίος εργάζεται για την ανασυγκρότηση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής αριστεράς. Με δεδομένη την μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ και συνολικά της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος μιλώντας το βράδυ της Κυριακής, προσδιόρισε το "πολιτικό κοινό" στο οποίο απευθύνεται ο ΣΥΝ για να δώσει "νέα ορμή στο όραμα του σοσιαλισμού".

    [07] Ελληνική Εκκλησία-Πατριαρχείο

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά οτι "με άσχημους οιωνούς για τις σχέσεις Φαναρίου και Ελλαδικής Εκκλησίας συνέρχεται αύριο η Ιεραρχία της Ελλαδικής Εκκλησίας, στην οποία το θέμα θα συζητηθεί, με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου. Ο κκ Βαρθολομαίος με κήρυγμά του προχθές υπεραμύνθηκε με δριμύ λόγο της επικυριαρχίας του Φαναρίου στις 36 Μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος (Νέες Χώρες)".

    [08] Κυβέρνηση-Απεργίες

    Το ΒΗΜΑ ισχυρίζεται οτι "ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης ανακοινώνει σήμερα το μισθολόγιο που θα ισχύσει στο Δημόσιο τον νέο χρόνο, μαζί και όλα τα ειδικά μισθολόγια (για τους καθηγητές όλων των βαθμίδων, τους νοσοκομειακούς γιατρούς και νοσηλευτές, τους δικαστικούς, τους αστυνομικούς κα). Οι ανακοινώσεις του, που αποσκοπούν στην εκτόνωση των απεργιών, θεωρούνται το "οριστικό μήνυμα" της κυβέρνησης προς τους συνδικαλιστές: "Παζάρια τέλος, αυτά δίνουμε, δεν αντέχει άλλες αυξήσεις ο προϋπολογισμός".

    [09] Πανεπιστημιακοί καθηγητές

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει οτι "αγεφύρωτο είναι το χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης και των πανεπιστημιακών και η ένταση στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης συνεχίζεται με τους διδάσκοντες στα ΑΕΙ να συνεχίζουν για τρίτη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους".

    [10] Ολυμπιακοί Αγώνες

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει οτι "με συνεντεύξεις απαντούν στα δημοσιεύματα, κατά κύριο λόγο επικριτικά, του αμερικανικού Τύπου, για την ασφάλεια της Ολυμπιάδας του 2004, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ και ο υπουργός Δημ. Τάξης Γ. Φλωρίδης, οι οποίοι μάλιστα διαβεβαιώνουν πως ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν".

    [11] Δημοσκοπήσεις

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει οτι "η Νέα Δημοκρατία οδεύει όχι απλώς σε νίκη στις εκλογές, αλλά σε νίκη με σημαντική διαφορά. Οι σημερινές δημοσκοπήσεις -επτά μήνες προ των εκλογών- και η σύγκρισίς τους με τις αντίστοιχες προ των εκλογών του 2000, πιστοποιούν οτι: Η διαφορά όχι μόνον δεν είναι αναστρέψιμη, αλλά προμηνύει ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας".

    [12] Ελληνοτουρκικά

    Σύμφωνα με την Espresso "νέο μπαράζ προκλήσεων χθες από τους Τούρκους μετά την ανάπαυλα του Σαββατοκύριακου. Συνολικά 13 σχηματισμοί, από 28 τουρκικά μαχητικά -από τα οποία 24 F-16 και F-4 (FANTOM)- πραγματοποίησαν 55 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου ανεβάζοντας και πάλι το θερμόμετρο της περιοχής στο κόκκινο".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 30 September 2003 - 19:35:28 UTC