Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-10-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ 27/10/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Σχέσεις Ελλαδικής Εκκλησίας-Πατριαρχείου
  • [04] Πρόεδρος Δημοκρατίας-Υπερνομάρχης Δράμας/Καβάλας/Ξάνθης
  • [05] Μεταλλαγμένα προϊόντα
  • [06] Κυβέρνηση-Περιφέρεια-Οικονομία
  • [07] Προσλήψεις-Μερική απασχόληση
  • [08] Φορολογικά
  • [09] Κυπριακό-ΗΠΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ 27/10/2003

    Οι σχέσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας με το Πατριαρχείο, η φραστική επίθεση κατά του προέδρου της Δημοκρατίας από τον υπερνομάρχη Καβάλας για το θέμα του μαθητή αλβανικής καταγωγής, τα μεταλλαγμένα προϊόντα, η κυβερνητική οικονομική πολιτική προς την περιφέρεια και το Κυπριακό, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αλλάζει ο χάρτης των φόρων για τα εισοδήματα του 2003. Νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Καταργούνται κωδικοί εκπτώσεων δαπανών, ποιοί νέοι εισάγονται.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κομπίνα με δάνεια. Εκτεθειμένοι οι Φωτιάδης, Χριστοδουλάκης, Φαρμάκης.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Νέα κινητά από άλλες εταιρείες με τον παλαιό αριθμό. Επανάσταση στην τηλεφωνία από τον Ιανουάριο. Οι μεγάλες αλλαγές που έρχονται.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ριζική ανανέωση στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Ολόκληρη η εγκύκλιος Χρυσοχοΐδη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 25.000 προσλήψεις μέσα στον Νοέμβρη. Σε δήμους, νομαρχίες και Δημόσιο.

    ΕΘΝΟΣ: Εκρηξη στις τιμές 6.500 φαρμάκων. Τα δύο σενάρια για αυξήσεις εν όψει της απόφασης του ΣτΕ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σώφρων και ειρηνικός χθες ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Στο κήρυγμά του από την Θεσσαλονίκη, έριξε τους τόνους και έδειξε διαλλακτικός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ρήγμα στα ''ρετιρέ'' του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στον αέρα η στέγη του Καλατράβα. 2004: Αυτοψία του ''ΕΤ'' στο εργοτάξιο του ΟΑΚΑ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το αίσχος! Μαύρη Κυριακή με μαχαιριές, ξύλο και καταστροφές.

    ΕΣΤΙΑ: Μαρξιστική διακήρυξις Σημίτη. Επιδιώκουμε τον έλεγχο των εξουσιών κάθε μορφής.

    Espresso: Θρίλερ με θησαυρό που διεκδικεί Ελληνας εφοπλιστής. Οι αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο κλεπταποδοχής. Μια απίστευτη υπόθεση που έφτασε στα δικαστήρια.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εισβολή μεταλλαγμένων με ευρω-σφραγίδα. Από Νοέμβριο τα νομιμοποιεί η Ευρ. Ενωση.

    Traffic News: Κροίσος μου έμεινε στα χέρια πάνω στο κρεβάτι. Ανοίγουν στόματα κολ γκερλ που δούλεψαν και στην Ελλάδα.

    City Press: Ολοι βλέπουν Γιώργο Παπανδρέου. Η ψαλίδα των 7-8 μονάδων πυροδοτεί τα σενάρια. Κινήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και παραγόντων υπέρ της προώθησης του υπουργού Εξωτερικών στην ηγεσία.

    MetroRAMA: Ολυμπιακό ''καμπανάκι'' για τις ελλείψεις σε αίμα. Αγώνας δρόμου για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες λόγω Ολυμπιάδας.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Από εδώ το όραμα για τη νέα Ελλάδα. Μήνυμα του Κωστή Στεφανόπουλου από τη Θεσσαλονίκη.

    Σημείωση:Η εφημερίδα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [03] Σχέσεις Ελλαδικής Εκκλησίας-Πατριαρχείου

    Η Espresso υποστηρίζει οτι ''μήνυμα συμφιλίωσης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο απηύθυνε από τη Θεσσαλονίκη ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, δημιουργώντας κλίμα εκτόνωσης. Χοροστατώντας χθες το πρωί στη δοξολογία για τον Αγιο Δημήτριο και την απελευθέρωση της πόλης, ικανοποίησε ένα χρόνιο αίτημα του κ. Βαρθολομαίου, αποφασίζοντας να μνημονεύεται το όνομα του Πατριάρχη ως Αρχιεπισκόπου των Νέων Χωρών''.

    Η Traffic news αναφέρει οτι ''ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κατά τη λειτουργία στη Θεσσαλονίκη μνημόνευσε το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι ''φως στο τούνελ'' μετά την κρίση στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών βλέπουν πολλοί μετά και την τήρηση της εκκλησιαστικής τάξης στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη. Τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών όσο και οι λοιποί Μητροπολίτες, που συγχοροστάτησαν, μνημόνευσαν κατά τη διάρκεια της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι ''η επέτειος του ΟΧΙ δίνει το δικαίωμα για ένα παραλληλισμό. Δεδομένου οτι αυτό τον καιρό ο Αρχιεπίσκοπος λέει ένα διπλό ΟΧΙ. Τόσο στα σχέδια διάλυσης της Ελλαδικής Εκκλησίας που εκπονεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όσο και στην σύγκρουση που μόνο τραύματα μπορεί να προκαλέσει''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι ''με λαμπρότητα, ντυμένη στα γαλανόλευκα, η Θεσσαλονίκη πανηγυρίζει την τριπλή της επέτειο. Χιλιάδες Θεσσαλονικείς, κάθε ηλικίας, με σύμμαχο τον καλό καιρό κατέκλυσαν χθες το πρωί το εσωτερικό και τους γύρω από τον ιερό ναό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου χώρου πανηγυρίζοντας την τριπλή επέτειο της πρωτεύουσας της Μακεδονίας: Την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό στις 26 Οκτωβρίου 1912, τη γιορτή του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου και την επέτειο του αλβανικού έπους''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά οτι ''κύκλοι φίλα προσκείμενοι στον Αρχιεπίσκοπο συχνά επικαλούνται τελευταία το επιχείρημα οτι η Εκκλησία της Ελλάδος, είναι η μοναδική Εκκλησία διεθνώς, η διοίκηση της οποίας διέπεται από πέντε διαφορετικά καθεστώτα (Αυτοκέφαλη Εκκλησία, Νέες Χώρες, Κρήτη, Δωδεκάνησα και Αγιον Ορος). Την ίδια ώρα, εκκλησιαστικοί κύκλοι αλλά και πολιτικοί άνδρες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις της υπαγωγής ελλαδικών Μητροπόλεων στο ''ελεγχόμενο από τον Τούρκο νομάρχη Πατριαρχείο'', όπως αναφέρουν''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ επισημαίνει οτι ''και μόνο με την παρουσία του στη ''συμβασιλεύουσα'' Θεσσαλονίκη ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έστειλε ''μήνυμα'' στον Πατριάρχη ο οποίος δείχνει μέχρι στιγμής αποφασισμένος να μην κάνει ούτε μισό βήμα πίσω''.

    [04] Πρόεδρος Δημοκρατίας-Υπερνομάρχης Δράμας/Καβάλας/Ξάνθης

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι ''με αφορμή την υπόθεση Τσενάι, ο υπερνομάρχης Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης Κ. Τάτσης επέκρινε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, ότι 'δεν έκανε πάντα το σωστό στην πολιτική και τη ζωή του''. Κυβέρνηση και ΝΔ τον αποδοκίμασαν''.

    Το MetroRAMA αναφέρει ότι ''απαράδεκτη επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο υπερνομάρχης Καβάλας, Ξάνθης και Δράμας, Κων/νος Τάτσης, με αφορμή παλαιότερη δήλωση του κ. Στεφανόπουλου για τον Οδυσσέα Τσενάι''.

    Η City Press τονίζει ότι ''ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να λάβει θέση, εάν συμφωνεί ή αποδοκιμάζει, ενώ ο Θ. Ρουσόπουλος καταδίκασε με τη σειρά του ως απαράδεκτες τις επιθέσεις κατά του θεσμού και του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας''.

    Η ΕΣΤΙΑ σχολιάζει ''αλλά όσο ανεπίτρεπτη ήταν η επίθεσις κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Υπερνομάρχη -που εξ αντικειμένου καταλύει κάθε έννοια ευπρεπείας δημοσίων λειτουργών, αλλά και ιεραρχίας δημοσίων αξιωμάτων- άλλο τόσο ανεπίτρεπτη είναι η προσπάθεια εκμεταλλεύσεως του θέματος εκ μέρους της Κυβερνήσεως''.

    [05] Μεταλλαγμένα προϊόντα

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι ''ανοίγει ο δρόμος για την κυκλοφορία γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων και στη χώρα μας με τη δημοσίευση εντός του Νοεμβρίου του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού''. Σύμφωνα με την εφημερίδα ''για την υγεία δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι ακίνδυνη η κατανάλωσή τους. Εκφράζονται φόβοι για αλλεργίες. Για το περιβάλλον σε μεγάλο πείραμα στην Αγγλία, αποδείχτηκε ότι επηρεάζουν αρνητικά άλλα φυτά και για την οικονομία φόβοι ότι η νέα τεχνολογία τροφίμων θα ελέγχεται από 2-3 μεγάλες πολυεθνικές''.

    [06] Κυβέρνηση-Περιφέρεια-Οικονομία

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι ''δύο δισ. ευρώ (ή 700 δισ. δρχ.) -όλο, δηλαδή, το αδιάθετο αποθεματικό επίδοσης του -τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης- ρίχνει στην επαρχία η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη στο ''Εθνος''. Η προώθηση και η κατανομή των 2 δισ. ευρώ για περιφερειακές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες (υποδομές, έργα, επιχειρήσεις) θα αποφασιστούν το αμέσως προσεχές διάστημα, θα ολοκληρωθούν μέχρι το Μάρτιο και αποτελούν ένα σημαντικό όπλο της κυβέρνησης για την περιφέρεια, εν όψει εκλογών''.

    [07] Προσλήψεις-Μερική απασχόληση

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται οτι ''λήγει στα τέλη του μήνα η προθεσμία για την κατάθεση των επιχειρησιακών σχεδίων από τους φορείς του δημοσίου, στους δήμους και τις νομαρχίες για τις προσλήψεις 25.000 περίπου ατόμων που θα απασχοληθούν υπό το καθεστώς της μερικής απασχόλησης. Εως τις αρχές Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, θα ξεκινήσει η υλοποίηση του νόμου για τη μερική απασχόληση και τις υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα στο δημόσιο''.

    [08] Φορολογικά

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υπογραμμίζει οτι ''αλλάζει ο φορολογικός χάρτης για τα εισοδήματα του 2003 με νέα έντυπα που θα κληθούν να συμπληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι, αλλά και νέους φόρους που φέρνουν οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου''.

    [09] Κυπριακό-ΗΠΑ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι ''νέα πρωτοβουλία για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος με βάση το σχέδιο Ανάν πρόκειται να αναλάβουν οι ΗΠΑ το Δεκέμβριο, αμέσως μετά τις παράνομες βουλευτικές ''εκλογές'' στα Κατεχόμενα και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά τους''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 27 October 2003 - 21:45:38 UTC