Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-12-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/12/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Δημόσιο-Μισθοί
  • [04] Ακίνητα
  • [05] ΠΑΣΟΚ
  • [06] Ολυμπιακή
  • [07] Αγοραστική δύναμη
  • [08] ΝΔ
  • [09] Κυπριακό
  • [10] Συνέντευξη Μπακογιάννη
  • [11] Προσλήψεις
  • [12] Δημοτικά τέλη
  • [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [14] Ευρώ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/12/2003

    Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, η στρατηγική της ΝΔ και το Κυπριακό, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 3.037 θέσεις σε Δήμους, Νομαρχίες, Υπουργεία. Πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας ανέργων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στη μέγκενη έβαλαν τον Σημίτη. Θολό το τοπίο σε κόμμα-κυβέρνηση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φαρσοκωμωδία με Σημίτη-Γιώργο. Σύγχυση και αμηχανία σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή ρόλων.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 42.000 προσλήψεις μετά τις γιορτές. Την πρώτη εβδομάδα του 2004 λήγουν οι περισσότερες προθεσμίες για τις αιτήσεις.

    Η ΑΥΓΗ: Διαρχία με αμερικανικά κόλπα. Χωρίς διέξοδο για την Ευρώπη, παραμένει ο πρωθυπουργός.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ο κόσμος θέλει τον Γιώργο πρωθυπουργό και αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Καταστροφή η διαρχία.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι βασικοί μισθοί για το 2004 στο Δημόσιο. Μειώνονται οι κρατήσεις κατά 13%. Η υπουργική εγκύκλιος-αναλυτικοί πίνακες και όλες οι ρυθμίσεις.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Φτηνά ακίνητα με εγγυημένες αποδόσεις. Τι εκτιμούν για το 2004 οι παράγοντες της κτηματαγοράς.

    ΕΘΝΟΣ: Στις κάλπες με νέα ηγεσία. Οι οριστικές αποφάσεις του Κ. Σημίτη για τη διαδοχή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πάνε σε εκλογές με Σημίτη που τον λένε... Γιώργο. Αναθερμαίνονται οι ελπίδες στο ΠΑΣΟΚ με την -επικείμενη- αρχηγική αναδόμηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παζαρεύει τους όρους εξόδου ο Σημίτης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εορταστική ακρίβεια έως 60%. Αγορά: Μέσα σε 10 ημέρες εκτινάχθηκαν οι τιμές των οπωροκηπευτικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Λύση-εξπρές για εκλογές με αρχηγό τον Γιώργο. Ο Σημίτης παραμένει πρωθυπουργός μέχρι τις κάλπες.

    ΕΣΤΙΑ: Παραβλέπουν το Σύνταγμα. Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές με Σημίτη.

    Espresso: Το πάρτι των δύο ζεν πρεμιέ ξέμεινε από κόκα. Τους έπιασαν στο παρά πέντε. Σχεδίαζαν να ''πνίξουν'' με ναρκωτικά τα κοσμικά σαλόνια.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το ρετιρέ έγινε υπόγειο. Αγωνία για την άλλοτε κραταιά Ολυμπιακή που ναυάγησε από τα πειράματα του εκσυγχρονισμού.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εκτακτο συνέδριο αντί συνδιάσκεψης τον Φεβρουάριο. Στη διάθεση του πρωθυπουργού οι πολιτικές πρωτοβουλίες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τρεις σταθμοί στο χρονοδιάγραμμα Σημίτη. Για διαδοχή και πρόωρες εκλογές.

    ΝΙΚΗ: Η Ευρώπη ''ρυθμιστής'' της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Ο Σημίτης κρατά ''κλειστά τα χαρτιά'' του.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέες αυξήσεις σε καθαριότητα-φωτισμό. Φωτιά τα δημοτικά τέλη από μεθαύριο.

    Traffic News: Δώστε μου λεφτά για να μιλήσω. Τι ζητάει ο μεγάλος χαμένος του ''Survivor''.

    Η ΧΩΡΑ: Ακίνητα: Απογειώθηκαν οι τιμές, φωτιά και στα νοίκια. Η χιονοστιβάδα αυξήσεων στα οικοδομικά υλικά παρασύρει και την Κτηματαγορά.

    City Press: 2004: Πάνω από 50.000 προσλήψεις. Ειδικά προγράμματα κατά της ανεργίας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι προεκλογικές ανάγκες της κυβέρνησης οδηγούν σε μαζικούς διορισμούς.

    MetroRAMA: ''Μη μετράτε μέρες''. Ανοιχτός ο χρόνος ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών από τον πρωθυπουργό.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 44 αλλαγές στη φορολογία.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Προ-εκπτώσεις ...σωσίβιο στην αγορά.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Γ. Παπανδρέου έρχεται, ο εκσυγχρονισμός απέρχεται. Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

    [03] Δημόσιο-Μισθοί

    Το ΒΗΜΑ υποστηρίζει οτι ''στον βασικό μισθό ενσωματώνονται το επίδομα χρόνου υπηρεσίας, το επίδομα εξομάλυνσης και μέρος του ισχύοντος κινήτρου απόδοσης. Στην εγκύκλιο περιγράφεται αναλυτικά ο τρόπος εφαρμογής των αυστηρότερων προϋποθέσεων που θα ισχύσουν από μεθαύριο για τις αυξημένες κατά 22% υπερωριακές αμοιβές. Επίσης, καθορίζονται οι αλλαγές στις κρατήσεις των υπαλλήλων, με προεξάρχουσα αυτή που προκαλείται από την κατάργηση της ειδικής παροχής των 176 ευρώ. Με την κατάργηση αυτή, οι μηνιαίες κρατήσεις μειώνονται συνολικά κατά 13%''.

    [04] Ακίνητα

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι ''νέοι επενδυτικοί ορίζοντες ανοίγονται στους υποψήφιους επενδυτές, αφού τους δίνεται η δυνατότητα να αγοράζουν φτηνά ακίνητα με εγγυημένες αποδόσεις. Από τη στιγμή που δόθηκε στην κυκλοφορία το τμήμα της Αττικής Οδού από το ύψος της Ελευσίνας έως και τη Μεταμόρφωση, το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν νέες προοπτικές για την αγορά κατοικίας αλλά και επαγγελματικής στέγης σε ξεχασμένες περιοχές''.

    Η ΧΩΡΑ γράφει οτι ''σε δυσθεώρητα επίπεδα το κόστος κατασκευής σπιτιών, μετά και τις νέες αυξήσεις που ανακοινώθηκαν σε όλο το φάσμα των οικοδομικών υλικών και των παρεχόμενων τεχνικών υπηρεσιών''.

    [05] ΠΑΣΟΚ

    Τα ΝΕΑ σημειώνουν οτι ''αμέσως μετά τις Γιορτές ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός τις -ήδη ειλημμένες- αποφάσεις του για την έναρξη των διαδικασιών διαδοχής του, με τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου. Οι εκλογές προσδιορίζονται για τα μέσα Μαρτίου''.

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά οτι ''ισχυρό δίδυμο αναμένεται να αποτελέσουν στις προσεχείς εκλογές για το κυβερνών κόμμα ο Κ. Σημίτης ως πρωθυπουργός και ο -αδιαμφισβήτητος διάδοχός του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- Γ. Παπανδρέου ως πρόεδρος του Κινήματος. Το κυβερνών κόμμα, δηλαδή, θα διεκδικήσει τις εκλογές με νέα ηγεσία, γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι ''αν και δεν ανοίγει σε κανέναν τα χαρτιά του, ο Κ. Σημίτης έχει πάρει τις αποφάσεις του, που θα ανακοινώσει πολύ σύντομα, ίσως τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου. Προβλέπουν έκτακτη σύγκληση συνεδρίου στο ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη του νέου αρχηγού και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το αργότερο ως τις 28 Μαρτίου. Ο κ. Σημίτης θα παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού ως τις εκλογές και θα δώσει τη μάχη μαζί με τον διάδοχό του, που κανείς δεν αμφισβητεί οτι θα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου''.

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει οτι ''κλειστά κράτησε και χθες τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός, σχετικά με όσα φημολογούνται για αλλαγές στην κορυφή του ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως και της κυβέρνησης, ωστόσο όλα τα σενάρια στρέφονται πλέον στις ισορροπίες που επικρατούν στην ΕΕ, σχετικά με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν και στο εάν ο Κ. Σημίτης μπορεί να διεκδικήσεις την συγκεκριμένη θέση''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται οτι ''όσο πιο γρήγορα τελειώσουν με τις μεγάλες και ιστορικές, για την παράταξη και τον τόπο αποφάσεις, που πήρε ο πρωθυπουργός, να παραδώσει την ηγεσία της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ στον Γιώργο Παπανδρέου, τόσο πιο μεγάλη θα είναι και η νίκη της παράταξης στις προσεχείς εκλογές''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υπογραμμίζει οτι ''η ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου αποτελεί μία διόλου εύκολη υπόθεση, πολύ περισσότερο όταν ο στόχος θα είναι η αποφυγή κλυδωνισμών''.

    Η Traffic news τονίζει οτι ''αντίστροφα έχει αρχίσει πλέον να μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση των πρωτοβουλιών του Κώστα Σημίτη σχετικά με τα σενάρια διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ''.

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ''το έσχατο... όπλο του για να κερδίσει χρόνο και να διασφαλίσει πλήρως τους δικούς του ανθρώπους, όταν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται οτι θα χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Κι αυτό το ''όπλο'' του κ. Σημίτη είναι τα ''παζάρια'' με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, λίγο πριν παραδώσει στον ''εκλεκτό'' του κόμματος και της κοινωνίας το κόμμα και την κυβέρνηση''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι ''σε φαρσοκωμωδία εξελίσσεται η διαδικασία αποχώρησης του κ. Σημίτη από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. ''Πίσω από την αντικατάστασή του κρύβονται εξωθεσμικά συμφέροντα'', καταγγέλλει ο Μ. Εβερτ''.

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι ''δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για τον πιθανό τρόπο αποχωρήσεως του κ. Σημίτη από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και την προκήρυξη προώρων εκλογών. Τα οποία όμως δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπ' όψιν τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος''.

    [06] Ολυμπιακή

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι ''την ώρα που η κυβέρνηση κυριαρχείται από τα σενάρια διαδοχής, εξαντλώντας την όποια εναπομείνασα ικμάδα της, τα παλαιά προβλήματα, όπως αυτό της παραπαίουσας Ολυμπιακής, δηλώνουν παρόντα με τρόπο δραματικό, καταδεικνύοντας πως καμία ανανέωση σε επίπεδο κορυφής δεν μπορεί να αναιρέσει τα βάρη της διαρθρωτικής καθυστέρησης της προηγούμενης περιόδου.''

    [07] Αγοραστική δύναμη

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι ''έως 60% ακρίβυναν τα οπωροκηπευτικά το τελευταίο δεκαήμερο. Δικαιολογίες; Η κακοκαιρία και η αυξημένη ζήτηση των ημερών. Εξάλλου, έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκαλύπτει ότι, παρά την αύξηση του ΑΕΠ, εισοδήματα και αγοραστική δύναμη παραμένουν καθηλωμένα.''

    [08] ΝΔ

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ εκτιμά οτι ''σε πλήρη ετοιμότητα ετέθη από χθες η Ν.Δ. ενώ μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα κλείσουν τα ψηφοδέλτια. Ο Κώστας Καραμανλής, την Κυριακή από το Ναύπλιο, δίνει το έναυσμα των προεκλογικών εξορμήσεων.''

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει οτι ''σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με αφορμή και τα σενάρια αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται η ΝΔ. Ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε χθες με τους στενούς του συνεργάτες και συζήτησαν κυρίως για οργανωτικά θέματα που αφορούν στην κινητοποίηση όλων των στελεχών αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά.''

    Η Espresso επισημαίνει οτι ''το γρίφο της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ τον έχουν λύση ήδη στη Ν.Δ. και επιμένουν ότι το κυβερνών κόμμα θα πάει στις εκλογές με επικεφαλής τον Γιώργο Παπανδρέου.''

    [09] Κυπριακό

    Η ΑΥΓΗ ισχυρίζεται οτι ''όρους που μεταθέτουν την αποχώρηση του Αττίλα από την Κύπρο και ενισχύουν τον ρόλο των εποίκων προωθεί η Άγκυρα ως αλλαγές στο σχέδιο Αννάν, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου. Το Τουρκικό σχέδιο διοχετεύεται, ενώ ο Ντενκτάς αναγκάζεται να δώσει εντολή σχηματισμού "κυβέρνησης" στον Ταλάτ. Η Άγκυρα θέτει το πλαίσιο της μεταπολίτευσης στο ψευδοκράτος και εγγυάται τα συμφέροντα των στηριγμάτων της στα Κατεχόμενα...Η Λευκωσια περιορίσθηκε να πει ότι το σχέδιο δεν είναι επίσημο.''

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υπογραμμίζει οτι ''με κίβδηλα σχέδια για την επίλυση του Κυπριακού η Άγκυρα επιχειρεί να "ρίξει άδεια για να πιάσει γεμάτα". Στοχεύοντας στην "ανίχνευση" των αντιδράσεων Αθήνας, Λευκωσίας και Βρυξελλών, η τουρκική διπλωματία αναζητεί μία όσο το δυνατόν πιο "ανώδυνη" λύση επί του πολιτικού ζητήματος στη Μεγαλόνησο, με στόχο, όπως όλα δείχνουν, τη συντήρηση του ψευδοκράτους.''

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει οτι ''Αλλαγές σε επτά ουσιώδη κεφάλαια του σχεδίου Αννάν, οι οποίες ισοδυναμούν με πλήρη διαφοροποίηση της φιλοσοφίας της πρότασης του Γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, επιδιώκει ο Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικές πηγές.''

    [10] Συνέντευξη Μπακογιάννη

    Κλείνοντας ένα χρόνο στην Πλατεία Κοτζιά, η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλά στο "Metrorama" και κάνει έναν πρώτο απολογισμό του έργου της, αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αθήνα. Παράλληλα, σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις, δηλώνει παρούσα στην προεκλογική μάχη της Νέας Δημοκρατίας και αναφερόμενη στο θέμα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, τονίζει ότι το κυβερνών κόμμα δεν έχει πρόβλημα προσώπων, αλλά πολιτικής.

    [11] Προσλήψεις

    Σύμφωνα με την City Press ''σε έτος προσλήψεων αναμένεται να αναδειχθεί το 2004 καθώς αρχίζουν από 1ης Ιανουαρίου διάφορα προγράμματα περιορισμού της ανεργίας. 25.000 είναι οι άνεργοι που θα προσληφθούν, σε δύο φάσεις, σε θέσεις μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο. 16.000 είναι οι μόνιμοι υπάλληλοι που θα προσληφθούν για να καλύψουν ανάγκες του Δημοσίου-ιδιαίτερα στον κοινωνικό τομέα- και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 6.000 είναι οι προσλήψεις που έχουν άμεση σχέση με την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.''

    [12] Δημοτικά τέλη

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι ''από την αρχή του 2004 οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Στους περισσότερους δήμους της χώρας, ήδη, τα Δημοτικά Συμβούλια έχουν εγκρίνει τις αυξήσεις για το νέο έτος και έτσι ο πρώτος λογαριασμός της ΔΕΗ αναμένεται "φουσκωμένος". Η σημερινή έρευνα του "Ρ" αποκαλύπτει ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν δήμοι που έχουν αυξήσει τους φόρους ακόμα και κατά 100%.''

    [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Δεν δύναται να καλύψει αποκλίσεις ο Προϋπολογισμός. Για το νέο έτος. Η ανυπαρξία πρόβλεψης αποθεματικού δεν επιτρέπει χορήγηση συμπληρωματικών πιστώσεων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Μείωση των επιτοκίων εξετάζει η ΕΚΤ. Αναζητούνται μέτρα για να μπει "φρένο" στο ράλι του ευρώ".

    ΚΕΡΔΟΣ:''Φρενήρης κούρσα ευρώ και χρυσού. Ο χρυσός απογειώθηκε στα 415 δολάρια η ουγκιά καταγράφοντας ρεκόρ οκταετίας".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Προσδοκίες για το 2004 γεννά ο νέος αναπτυξιακός. Αναμένονται επενδυτικά σχέδια υψηλού προϋπολογισμού".

    [14] Ευρώ

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει οτι "Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχίζουν να ανησυχούν. Καθώς το ευρώ έσπασε και το ψυχολογικό φράγμα των 1,25 δολαρίων και κινείται ανοδικά για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αρχίζουν να δημοσιοποιούν τις ανησυχίες τους και να δημιουργούν κλίμα προς την κατεύθυνση μιας νέας μείωσης των επιτοκίων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 30 December 2003 - 19:59:59 UTC