Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-09-17

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/9/2004
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Έσοδα
  • [04] Ασφαλιστικό
  • [05] Αυτοδιοίκηση-Νομοσχέδιο
  • [06] Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο-Ψήφισμα
  • [07] Σινούκ
  • [08] Συμβασιούχοι
  • [09] Δαπάνες υπουργείων-Προϋπολογισμός
  • [10] Μικρομεσαίοι
  • [11] Πρωθυπουργικό αεροσκάφος
  • [12] Αθήνα 2004
  • [13] Ανατιμήσεις
  • [14] Αποζημιώσεις

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/9/2004

    Η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την πτώση του Σινούκ και το Ασφαλιστικό, το νομοσχέδιο που κατέθεσε το ΥΠΕΣΔΔΑ για την Αυτοδιοίκηση, η κατάσταση της οικονομίας και η έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Δάνεια χωρίς ρίσκο σε μικρομεσαίους. Εγγυητής το Δημόσιο μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας.

    AΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αλλάζουν όλα σε 1.034 Δήμους-Κοινότητες και σε 55 Νομαρχίες. Με το "Σχέδιο Θησέας" που φέρνει ο Προκ. Παυλόπουλος.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Συμβασιούχοι σε θέσεις διευθυντών. Ευνοϊκή ρύθμιση για περισσότερους από 30.000 υπαλλήλους στο δημόσιο.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Βόμβα στο Δημόσιο. Ποιους αφορά η περικοπή δαπανών. Κόβονται οι υπερωρίες, παγώνουν τα εκτός έδρας, μειώνονται τα "έξτρα".

    Η ΑΥΓΗ: Η Κομισιόν επιμένει για τους συμβασιούχους. Απάντηση σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκτελούν τη Γιάννα 2 κορυφαίοι δικαστές. Αποκαλύπτουν την λεηλασία του δημοσίου χρήματος με τις διάτρητες συμβάσεις του "2004".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Έσοδα μηδέν!.. Ούτε ένα ευρώ επιπλέον στα ταμεία του κράτους τον Αύγουστο. Όλο και περισσότεροι οι κακοπληρωτές. Σε διάλυση οι εισπρακτικοί μηχανισμοί.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μόνιμοι όλοι οι υπάλληλοι με σύμβαση αορίστου χρόνου. Πολυνομοσχέδιο Παυλόπουλου ικανοποιεί τα χρόνια αιτήματα.

    ΕΘΝΟΣ: Ανοίγουν το Ασφαλιστικό από 7 κερκόπορτες. Τι κρύβουν οι παλινωδίες της κυβέρνησης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εν όψει των ανατιμήσεων οι καταναλωτές φοβούνται τον χειμώνα που έρχεται και τα πορτοφόλια κοιμούνται... ανήσυχα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ψαλίδι στις δαπάνες. Δραματικό SOS από τον υφυπουργό Οικονομίας Πέτρο Δούκα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ντοκουμέντο: Οι διάλογοι της αλήθειας. ΣΙΝΟΥΚ: Συγκλονιστικές συνομιλίες των ελεγκτών αποκαλύπτουν το χάος και "απαντούν" στον αποπεμφθέντα Α/ΓΕΑ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ακορντεόν το Ασφαλιστικό. Φάλτσο: Η κυβέρνηση το ανοιγοκλείνει.

    ΕΣΤΙΑ: Το ΔΝΤ προειδοποιεί. Τεράστια εμπόδια στην δημιουργία θέσεων εργασίας.

    ESPRESSO: Τι κρύβει ο βαρόνος της κόκας. Τον φέρνουν στην Ελλάδα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Βαριά σκιά πάνω στη διαχείριση του "2004". Από δύο ανώτερους δικαστικούς που ήλεγχαν τα οικονομικά του.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Αερομαχία" στη Βουλή ...για τη συντριβή του Σινούκ. Έτοιμο το πόρισμα την επόμενη εβδομάδα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κρυφτούλι με συντάξεις - Ασφαλιστικό. Μετά τον ΣΕΒ, μισόλογα από την κυβέρνηση.

    Η ΝΙΚΗ: Ανοίγει το ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα από ΔΝΤ-ΣΕΒ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επαίσχυντο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι πολεμοκάπηλοι ευρω-ιμπεριαλιστές αποκαλύπτονται.

    TRAFFIC NEWS: Fame Story με την Τατιάνα. Όλο το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων. Πολύ κοντά σε συμφωνία με την Άντζελα.

    Η ΧΩΡΑ: Δάνεια μέχρι 1,2 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίους. Με εγγύηση του Δημοσίου στήριξη στις νέες επιχειρήσεις. Δ. Σιούφας: Οι τράπεζες έτοιμες να ανταποκριθούν στην προσπάθεια αυτή.

    City Press: Να αποζημιωθούν οι οικογένειες των θυμάτων. Εκατοντάδες οικογενειακές τραγωδίες, από το σεισμό του 1999 μέχρι την πτώση του Chinook.

    METRO: Τέλος η αναμονή για πιστοποιητικά. Όλα τα στοιχεία του πολίτη σε έναν κωδικό αριθμό με το νέο Εθνικό Δημοτολόγιο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέος νόμος πλαίσιο για ΑΕΙ. Τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: EXPO: Άμεσο ενδιαφέρον Κ. Καραμανλή. Πριν ακόμα λήξει η 69η ΔΕΘ.

    [03] Έσοδα

    Το ΒΗΜΑ τονίζει ότι "η κατάργηση των ελεγκτικών κέντρων, η αποδυνάμωση του ΣΔΟΕ, η απομάκρυνση των γενικών διευθυντών του υπουργείου Οικονομικών, οι επικείμενες διοικητικές κρίσεις των εφόρων, αλλά και η ατολμία στη λήψη αποφάσεων έφεραν σε πλήρη αδράνεια τον κρατικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Τον περασμένο Αύγουστο ο ρυθμός αύξησης των εσόδων ήταν μηδενικός".

    [04] Ασφαλιστικό

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ "κρυφτούλι για τις συντάξεις και το Ασφαλιστικό άρχισε με μισόλογα η κυβέρνηση, μετά τον ΣΕΒ, με σκοπό την προετοιμασία της κοινής γνώμης.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "ανοιγοκλείνει το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση με αντιφατικές δηλώσεις. Παρά τη δέσμευση Καραμανλή ότι δεν θα γίνει παρέμβαση στις συντάξεις, ο Θ. Ρουσόπουλος μίλησε γενικά για "διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους", αλλά στη συνέχεια διευκρίνισε: "Ούτε συζήτηση ούτε νομοσχέδιο". Όμως, ο αρμόδιος υφυπουργός Ν. Αγγελόπουλος σημείωσε ότι "ο διάλογος δεν σταματά ποτέ". Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος ζητάει δέσμευση για τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ και το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για "προετοιμασία αλλαγής θέσης".

    Tο ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "τρόπους για να προχωρήσει σε επώδυνες αλλαγές του Ασφαλιστικού αναζητά η κυβέρνηση εν μέσω παλινωδιών. Επτά είναι οι κερκόπορτες που έχουν εντοπιστεί και τις οποίες προσπαθεί να προασπίσει το συνδικαλιστικό κίνημα. Μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων και σημαντικά Ταμεία μπαίνουν στο μάτι του κυκλώνα".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "την έναρξη του διαλόγου για την αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και δημοσίως ανήγγειλε χθες η κυβέρνηση, αφού, όπως αποκάλυψε ο καθ' ύλην αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Προστασίας Ν. Αγγελόπουλος, στη σκιά των προβολέων της δημοσιότητας η συζήτηση με εκπροσώπους των εργοδοτικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων έχει αρχίσει "εδώ και πολύ καιρό".

    [05] Αυτοδιοίκηση-Νομοσχέδιο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "τον επανασχεδιασμό του χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τομές-σοκ που θα επιτρέψουν στους Δήμους και τις Νομαρχίες της χώρας να αποκτήσουν εύρωστα οικονομικά και ευκίνητα διοικητικά σχήματα, επιδιώκει το νομοσχέδιο για την "Οργάνωση και λειτουργία των ΟΤΑ α' και β' βαθμού" που παρουσίασε χθες ο αρμόδιος υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος".

    Το METRO προσθέτει ότι "σε έναν κωδικό θα υπάρχουν πλέον όλα τα στοιχεία για κάθε πολίτη, με το Εθνικό Δημοτολόγιο, το οποίο θεσπίζει η κυβέρνηση. Ο νέος θεσμός, που θα είναι έτοιμος τον Ιούνιο του 2005, προβλέπεται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος. Το Εθνικό Δημοτολόγιο δεν υποκαθιστά τα δημοτολόγια των ΟΤΑ, αλλά έχει στόχο την απλούστευση των διαδικασιών και την παροχή προηγμένων υπηρεσιών προς τον πολίτη".

    [06] Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο-Ψήφισμα

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "αποκάλυψη του ιμπεριαλιστικού ρόλου, που παίζει η ΕΕ, ήταν ψήφισμα που πέρασε χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με την κατάσταση στο Ιράκ. Με πρόφαση την απελευθέρωση των ομήρων, όχι μόνο αναγνωρίζουν την κατοχική, δοσίλογη κυβέρνηση, αλλά επιδιώκουν και πολύμορφη συνεργασία μαζί της. Επίσης, ονομάζουν τρομοκρατία την αντίσταση του ιρακινού λαού ενάντια στις δυνάμεις κατοχής".

    [07] Σινούκ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) επισημαίνει ότι "νέες διαστάσεις στις έρευνες για τα αίτια της πτώσης του "Σινούκ" προσδίδουν ευρήματα, τα οποία δημιουργούν υποψίες έκρηξης στο ουραίο τμήμα του ελικοπτέρου. Το δυστύχημα φέρνει στην επιφάνεια με τον πιο τραγικό τρόπο τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στην παρτίδα των 7 "Σινούκ" που παρελήφθησαν το 2001. Σύμφωνα με πηγές του υπ. Άμυνας, άλλα τέσσερα ελικόπτερα της πατρίδας είχαν πρόβλημα στη διαδικασία εκκίνησης, ενώ στο ένα εξ αυτών αντικαταστάθηκε ο κινητήρας".

    O ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται ότι "στη Βουλή μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την πτώση του ελικοπτέρου Σινούκ. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος διευκρίνισε ότι το πόρισμα της ΕΔΕ για την καθυστέρηση ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας θα είναι έτοιμο στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ η Άννα Διαμαντοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα να συντονιστεί".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "συγκλονιστική είναι η εικόνα που βγαίνει για τη μοιραία πτήση του Σινούκ και τις αιτίες που καθυστέρησε να διαπιστωθεί η πτώση του, μέσα από τις απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών μεταξύ των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και τους χειριστές των στρατιωτικών ραντάρ. Ο πύργος ελέγχου της Θεσσαλονίκης και το κέντρο ελέγχου του FIR Αθηνών (ΚΕΠΑΘ), στην πρωτεύουσα, ζήτησαν τρεις φορές (11.25, δύο φορές στις 12.15) από τους στρατιωτικούς στο Χορτιάτη να διευκρινίσουν εάν προσγειώθηκε το ελικόπτερο και πάντα έπαιρναν θετική απάντηση".

    Η Espresso υπογραμμίζει ότι "για πάντα στο βυθό της Χαλκιδικής θα μείνει το κουφάρι του Σινούκ που εντοπίστηκε σε βάθος 860 μέτρων. Τα τρία κομμάτια του ελικοπτέρου βρίσκονται σε απαγορευτικό βάθος για να στηθεί μια επιχείρηση ανέλκυσής τους που ακόμα και εάν ήταν δυνατή θα είναι πολυδάπανη, με αστρονομικό κόστος".

    [08] Συμβασιούχοι

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "θέσεις προϊσταμένων και διευθυντών θα μπορούν να καταλαμβάνουν οι συμβασιούχοι αορίστου χρόνου με σειρά παρεμβάσεων που προωθεί ο υπ. Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος. Αίρεται με αυτό τον τρόπο το καθεστώς των υπαλλήλων δύο ταχυτήτων. Παράλληλα θα αξιοποιηθεί σημαντικό στελεχιακό δυναμικό που παρέμενε στο περιθώριο".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι που εξαιρέθηκαν από την πρόσφατη κυβερνητική ρύθμιση μπορούν να αξιώσουν αποζημιώσεις προσφεύγοντας στα ελληνικά δικαστήρια. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο Έλληνας κοινοτικός επίτροπος Σταύρος Δήμας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλη".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "μετατροπή των συμβάσεων αορίστου χρόνου σε μόνιμο χιλιάδων δημόσιων αλλά και δημοτικών υπαλλήλων προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, παράλληλα με τη διαδικασία μονιμοποίησης των συμβασιούχων".

    [09] Δαπάνες υπουργείων-Προϋπολογισμός

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "κόκκινο φως σε σπατάλες υπουργείων ανάβει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενόψει της κατάρτισης του Προϋπολογισμού του 2005. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει κυρίως οι λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων και ήδη ο αρμόδιος υφυπουργός Πέτρος Δούκας, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με το έργο της ενημέρωσης των υπουργών, έχει διαμηνύσει ότι "μπαίνει ψαλίδα σε υπερωρίες, εκτός έδρας, αλλά και στους μισθούς υπουργικών συμβούλων και στελεχών των εποπτευομένων ΔΕΚΟ".

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ προσθέτει ότι "νυστέρι στο δημόσιο τομέα βάζει το υπουργείο Οικονομίας, με δραστική περικοπή της σπατάλης για τα ...τυχερά των δημοσίων υπαλλήλων. Το 2005 θα μειωθούν κατά 20% οι πληρωμές υπερωριών, που σε μεγάλο ποσοστό είναι πλασματικές, ενώ θα περικοπούν δραστικά τα εκτός έδρας και τα έξοδα παράστασης των μελών διοικητικών συμβουλίων δημοσίων οργανισμών".

    [10] Μικρομεσαίοι

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "γεγονός αποτελούν οι πρώτες εγγυήσεις του Δημοσίου σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και σε νέους επιχειρηματίες για την εύκολη πρόσβασή τους στον τραπεζικό δανεισμό. Το ΤΕΜΠΜΕ ξεπέρασε τα γραφειοκρατικά εμπόδια του παρελθόντος και ήδη ενημερώνονται τα επιμελητήρια και οι επιχειρηματικοί φορείς για τις νέες δραστηριότητες. Το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμά ότι μέχρι το 2008 θα χρηματοδοτηθούν πάνω από 11.000 επιχειρήσεις με συνολικό ποσό 1,2 δισ. ευρώ".

    [11] Πρωθυπουργικό αεροσκάφος

    Η Traffic News σημειώνει ότι "την ερχόμενη εβδομάδα θα παραδοθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στον αρμόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών ο φάκελος για την αγορά του πρωθυπουργικού αεροσκάφους Εμπραέρ, το οποίο παρουσίασε προβλήματα ανισορροπία λόγω μετατόπισης του κέντρου βάρους του".

    [12] Αθήνα 2004

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "ζήτημα σκανδαλώδους οικονομικής διαχείρισης από τη διοίκηση του "ΑΘΗΝΑ 2004" εγείρουν δύο πρώην μέλη της Τριμελούς Ελεγκτικής Επιτροπής, επίτιμα μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ήταν επιφορτισμένα μέχρι τις 20 του περασμένου Ιουλίου με τον έλεγχο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "με σκανδαλώδη τροπολογία, που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή στο Ολυμπιακό νομοσχέδιο και για την οποία εγκαλείται η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, "ξηλώθηκαν" από τις θέσεις τους δύο από τους τρεις δικαστικούς λειτουργούς της Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, προς χάρη πλήρους ασυλίας της κυρίας Γιάννας, η οποία κατάφερε να απαλλαγεί από κάθε εποπτεία και έλεγχο επί των συμβάσεων (άνω των 500 εκατ. δρχ., όπως προβλέπει ο νόμος) του "2004" - κατασκευαστικών, προμηθειών και εξοπλισμού - και να αλωνίζει στην κυριολεξία, μοιράζοντας δουλειές δισεκατομμυρίων ευρώ κατά την βούλησή της".

    [13] Ανατιμήσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "το ενδεχόμενο νέων ανατιμήσεων ανησυχεί τις καταναλωτικές οργανώσεις. Ως γνωστόν, ο μήνας Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας άκρως καταναλωτικός, αφού ανοίγουν τα σχολεία και τα έξοδα των οικογενειών είναι αυξημένα. Σχολικά είδη, φροντιστήρια, ενοίκια για φοιτητές που σπουδάζουν εκτός του τόπου κατοικίας τους".

    [14] Αποζημιώσεις

    Η City Press επισημαίνει ότι "εκατοντάδες οικογενειακές τραγωδίες, από το σεισμό του 1999 μέχρι την πτώση του Chinnok. Πολιτικά και νομικά κενά οδηγούν σε ατιμωρησία των υπευθύνων και προκλητικά χαμηλές αποζημιώσεις που αφήνουν ακάλυπτες τις οικογένειες των θυμάτων. Επιβάλλεται η παρέμβαση του πρωθυπουργού. Πρόταση της "C.P." στον Κ. Καραμανλή".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 17 September 2004 - 14:54:58 UTC