Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-03-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/3/2005
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Συντάξεις-Αυξήσεις
  • [04] Οικονομία
  • [05] Δηλώσεις Αρχιεπισκόπου-Αντιδράσεις
  • [06] Γραφειοκρατία
  • [07] Έσοδα
  • [08] Ακρίβεια-Ανεργία
  • [09] Καραμανλής - Επίσκεψη στις Βρυξέλλες
  • [10] Προγράμματα για ανέργους
  • [11] Μέτρα κατά των ομαδικών απολύσεων
  • [12] Τουρκία - Πυρηνικοί σταθμοί
  • [13] Κύπρος - Παραπληγικός
  • [14] Ελλάδα - Ξένες επενδύσεις
  • [15] Βαβύλης - Αλβανικό "αεροπλανάκι"
  • [16] Κυβέρνηση - ΜΜΕ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/3/2005

    Οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, η πορεία της οικονομίας, οι συναντήσεις που θα έχει στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός αύριο και μεθαύριο, η Παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή και τα μέτρα για ενίσχυση της απασχόλησης, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ευκαιρίες: Εργασία για 5.000 γυναίκες. Η υποβολή των αιτήσεων ξεκινά από τις 21 Μαρτίου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Αποκλειστικό: Φραγμός σε ομαδικές απολύσεις. Δικλίδες ασφαλείας για την προστασία των εργαζομένων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στην Αθήνα το αλβανικό "αεροπλανάκι". Πενήντα δισ. από τις παρατράπεζες "ξεπλύθηκαν" στην Ελλάδα.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Πακέτο με αυξήσεις και αναδρομικά. Μεγαλύτερες οι συντάξεις από την προσεχή Δευτέρα. 49 έως 231 ευρώ από ΙΚΑ - ΔΕΚΟ και τράπεζες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Οργή λαού για την αθλιότητα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σε βάρος του Χριστόδουλου και της Εκκλησίας, οι οποίοι ακόμα δεν έβαλαν μυαλό από το κάζο που έπαθαν με την ιστορία που έστησε ο Σημίτης με τις ταυτότητες.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 7.252 προσλήψεις σε Δημόσιο, Ταμεία, δήμους. Τέσσερα νέα προγράμματα Stage μέσω ΟΑΕΔ.

    ΕΘΝΟΣ: Παρακράτηση σύνταξης έως και 540 ημέρες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αρχιεπίσκοπος: Θέλουν την Εκκλησία κι εμένα στο περιθώριο, όπως τους Μαθητές την εποχή του Χριστού να μην μιλάνε, αλλά... Εάν εγώ σιωπήσω οι λίθοι κεκράξονται.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τρεις πυρηνικούς σταθμούς κατασκευάζει η Τουρκία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: Πακέτο 3.112 νέων θέσεων στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στο σφυρί δημόσια ακίνητα. Ναυάγιο εσόδων και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εκποιήσει ό,τι απέμεινε.

    ΕΣΤΙΑ: Οι μεγάλες ξένες επενδύσεις. Θεσμικές παρεμβάσεις για την προσέλκυσή τους.

    ESPRESSO: Η συγκλονιστική απολογία του σατανικού ζευγαριού. Τι λένε για τη δολοφονία της γυναίκας που μπήκε στη ζωή τους.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ντοκουμέντο ακρίβειας και ανεργίας. Σαρακοστή διαρκείας για μισθωτούς, συνταξιούχους.

    TRAFFIC NEWS: Θαύμα στην Κύπρο: Παραπληγικός περπάτησε όταν προσκύνησε τον Άγιο Βαρνάβα.

    Η ΧΩΡΑ: Πέντε υπουργοί στόχος της διαπλοκής. Ποια σενάρια παίζουν για τον ανασχηματισμό.

    City Press: Νηστεία και στην οικονομία. Πάνω από 6%, ίσως και 6,5%, του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2004.

    METRO: Σφοδρή σύγκρουση. Πυρά Χριστόδουλου και έντονη αντίδραση από τον πολιτικό κόσμο.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Καρμανιόλα ο νομός Θεσσαλονίκης. Το δεύτερο πιο επικίνδυνο οδικό δίκτυο στη Β. Ελλάδα.

    [03] Συντάξεις-Αυξήσεις

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι "εισοδηματική ανακούφιση περιμένουν την επόμενη Δευτέρα χιλιάδες συνταξιούχοι, καθώς το ΙΚΑ θα καταβάλει πακέτο αναδρομικών αυξήσεων από 49 έως 231 ευρώ και τη νέα αυξημένη σύνταξη Απριλίου. Μέχρι τέλος Μαρτίου θα πληρωθούν τα αναδρομικά με απόφαση Αλογοσκούφη, Παναγιωτόπουλου οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Για πρώτη φορά όλοι οι συνταξιούχοι θα πάρουν την ίδια αύξηση, 4%".

    [04] Οικονομία

    Η City Press αναφέρει ότι "πάνω από 6%, ίσως και 6,5%, του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2004. Φόβοι ότι θα συνεχιστεί το Μάρτιο η υστέρηση των φορολογικών εσόδων έναντι των στόχων του προϋπολογισμού του 2005, που έφτασε τα 200 εκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο".

    [05] Δηλώσεις Αρχιεπισκόπου-Αντιδράσεις

    Η Metro γράφει ότι "θύελλα αντιδράσεων, κυρίως από τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκάλεσε η απάντηση που έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος για όσα έγιναν στην ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την αποχώρηση των βουλευτών του Συνασπισμού, αλλά και την άρνηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να σηκωθούν από τις θέσεις τους κατά την είσοδο του κ. Χριστόδουλου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "εγκληματική πολιτική ενέργεια, που υπερβαίνει -κατά την πιο θλιβερή έκβαση- τις θεωρίες περί "αστοχίας εισήγησης", συνιστά η απόφαση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να παραμείνουν σφηνωμένοι στα έδρανά τους την ώρα της εισόδου του Αρχιεπισκόπου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής, αρνούμενοι την ιστορική κοινοβουλευτική και θεσμική εθιμοτυπία από την ίδρυση του Κράτους που ορίζει συμβολικά το αίσθημα εθνικής ενότητας και φτύνοντας στο πρόσωπο όλους τους θρησκευόμενους Έλληνες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "όποιοι θέλουν Κάθαρση, ας έρθουν να καταθέσουν. Όμως, δεν τους ενδιαφέρει η Κάθαρση, αλλά η Τηλεθέαση. Αυτά είναι τα λόγια που, μεταξύ των άλλων, με στεντόρεια φωνή, απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος στη Κήρυγμά του από την Αγία Μαρίνα Ηλιουπόλεως. Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, αποκάλυψε ότι θέλουν την Εκκλησία να μπει στο περιθώριο και να σιωπά. Αυτό θυμίζει την εποχή που ο Θεάνθρωπος ήταν στη γη κι οι Φαρισαίοι του είπαν "πες στους μαθητές σου να σιωπήσουν" κι Αυτός τους απάντησε: "Και αν αυτοί σιωπήσουν, οι λίθοι κεκράξονται".

    [06] Γραφειοκρατία

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "πολίτες και επιχειρήσεις πληρώνουν αδρά το κόστος της γραφειοκρατίας, παγιδευμένοι στον λαβύρινθο των 141.737 νόμων, Προεδρικών Διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από το 1975. Ένα νομοσχέδιο για την πάταξη της πολυνομίας, που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση στη σημερινή, παραμένει στα συρτάρια".

    [07] Έσοδα

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "ακόμη και τα "χάλκινα της οικογένειας", δηλαδή ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο, μετά τα "χρυσαφικά και ασημικά" (αποκρατικοποιήσεις ΔΕΚΟ-τραπεζών) προτίθεται να εκποιήσει η κυβέρνηση, μέσα στην παραζάλη που της προκαλεί η κατάρρευση των φορολογικών εσόδων. Στο στόχαστρο μπαίνουν τις επόμενες μέρες τα ολυμπιακά και τουριστικά ακίνητα και εκτάσεις-φιλέτα σε Μεσσηνία, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, αλλά και "επιλογές" μεταξύ 20.000 κρατικών ακινήτων, τα οποία διαχειρίζεται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου".

    [08] Ακρίβεια-Ανεργία

    Τα ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "σαρακοστή διαρκείας κάνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, με την ακρίβεια να καλπάζει και τον αριθμό των ανέργων να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο φθάνοντας τον Ιανουάριο τον αριθμό-σοκ των 546.665".

    [09] Καραμανλής - Επίσκεψη στις Βρυξέλλες

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "για τις Βρυξέλλες αναχωρεί αύριο το μεσημέρι ο πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί στις έξι το απόγευμα της Τετάρτης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο, όπου θα συζητήσουν, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης με έμφαση στο Δ' ΚΠΣ και στη μεγιστοποίηση εισροών από τα διαθέσιμα κονδύλια. Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Καραμανλή, κατά την αυριανή συνάντησή του με τον κ. Μπαρόζο δεν πρόκειται να τεθεί το θέμα του βασικού μετόχου".

    Η ESPRESSO προσθέτει ότι "με το θέμα του 'βασικού μετόχου' εκτός ατζέντας συνομιλιών συναντάται στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόσο".

    [10] Προγράμματα για ανέργους

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι "έως την Παρασκευή θα πρέπει οι άνεργοι να υποβάλουν αιτήσεις για τα τέσσερα νέα προγράμματα stage για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας 7.252 ανέργων σε φορείς του τομέα Υγείας και Πρόνοιας, στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και τον ΟΑΕΔ καθώς και σε φορείς εποπτευόμενους από ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού και ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ανακοίνωσε".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) τονίζει ότι "ευκαιρίες εργασίας σε 5.000 άνεργες γυναίκες δίνει ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και η υποβολή των αιτήσεων για τις άνεργες ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα 21 Μαρτίου".

    [11] Μέτρα κατά των ομαδικών απολύσεων

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι "νομοθετική ρύθμιση για αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων προωθεί η κυβέρνηση, με στόχο να μπει φραγμός στις απολύσεις που μέχρι τώρα εμφανίζονται ως οικειοθελείς αποχωρήσεις και αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μείωση προσωπικού, μέσα στα όρια που ορίζει η νομοθεσία".

    [12] Τουρκία - Πυρηνικοί σταθμοί

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "ένα εφιαλτικό σενάριο που αφορά την κατασκευή τριών πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία άρχισε να παίρνει και πάλι σάρκα και οστά τις τελευταίες εβδομάδες".

    [13] Κύπρος - Παραπληγικός

    Η TRAFFIC σημειώνει ότι "θαύμα στην Κύπρο! Παραπληγικός περπάτησε διαψεύδοντας γιατρούς από την Κύπρο και τη Γερμανία, οι οποίοι είχαν συμπεράνει ότι θα μείνει για πάντα παράλυτος. Στις γνωματεύσεις τους, όμως, δεν είχαν λογαριάσει την πίστη του 40χρονου Μάριου Στυλιανού. Ο 40χρονος Κύπριος προσκύνησε στον τάφο του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο ίδιος, η Εκκλησία, αλλά ακόμα και ο γιατρός του αποδίδουν την ίασή του σε θαύμα".

    [14] Ελλάδα - Ξένες επενδύσεις

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "ο Πρωθυπουργός έδειξε ότι είναι αποφασισμένος να λάβη όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να αλλάξη ριζικά το τοπίο ως προς τις ξένες επενδύσεις. Κατά την συνέντευξη Τύπου ανεφέρθη διεξοδικά τόσο στα μέτρα που ήδη έλαβε η Κυβέρνησις (φορολογικός και αναπτυξιακός νόμος), όσο και στις θεσμικές παρεμβάσεις που απαιτούνται για την προώθηση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων. Η δημαγωγούσα αντιπολίτευσις κατηγορεί τον κ. Καραμανλή για νέα μέτρα 'λιτότητος' ".

    [15] Βαβύλης - Αλβανικό "αεροπλανάκι"

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "τα χρήματα χιλιάδων Αλβανών, που επενδύθηκαν τη δεκαετία του '90 στις παρατράπεζες και το 'αεροπλανάκι' της γειτονικής χώρας, κατέληξαν, σε μεγάλο βαθμό, στην Αθήνα. Φρόντισαν γι΄αυτό μια 'κλειστή ομάδα' Ελλήνων και Αλβανών, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Απόστολος Βαβύλης, ο οποίος είχε αναλάβει και το ρόλο του μεταφορέα. Η Σοφοκλέους αξιοποιήθηκε σαν 'πλυντήριο', ενώ ο μίτος της Αριάδνης αναζητείται, μεταξύ άλλων, στα Γιάννενα, στην Αθήνα, αλλά και στα Σκόπια και τη Βουδαπέστη".

    [16] Κυβέρνηση - ΜΜΕ

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "λυσσαλέα επίθεση της βαρωνίας των ΜΜΕ κατά κυβερνητικών στελεχών με στόχο την αποκαθήλωσή τους και τον αποσυντονισμό του κυβερνητικού έργου. Οι κ. Σπηλιωτόπουλος, Αλογοσκούφης, Παναγιωτόπουλος, Μπασιάκος και Δούκας δέχονται ακατάπαυστα πυρά, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για αλλαγές υπουργών και υφυπουργών".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 15 March 2005 - 21:50:58 UTC