Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-05-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/5/2005
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Οικονομία
  • [04] Οικουμενικό Πατριαρχείο
  • [05] Επίσκεψη Καραμανλή στις ΗΠΑ
  • [06] Ακρίβεια
  • [07] Αλλαγές στο Δημόσιο τομέα
  • [08] Συντάξεις Δημοσίου
  • [09] Κυπριακό
  • [10] Νέα Δημοκρατία
  • [11] Ένταξη στα σχέδια πόλης
  • [12] ΠΑΣΟΚ
  • [13] Ωράριο
  • [14] Αναγνώριση πτυχίων κολεγίων

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/5/2005

    Η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στις ΗΠΑ, οι συντάξεις στο Δημόσιο, οι εξελίξεις σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία και οι προτάσεις για αλλαγές στο ωράριο εργασίας και στο δημόσιο τομέα, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Στο σχέδιο 25.000 στρέμματα στην Αν. Αττική. Νομιμοποιούνται περισσότερα από 10.000 κτίσματα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στη δημοσιότητα όλοι οι φάκελοι των σκανδάλων ΠΑΣΟΚ. Τέρμα στους ήπιους τόνους βάζει η κυβέρνηση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Επτά νέοι βουλευτές της Ν.Δ. ζητούν από Αλογοσκούφη: Λιτότητα στους διοικητές ΔΕΚΟ.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 4 αλλαγές στο Δημόσιο. Έτοιμος ο νέος Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκτός από τους Ισραηλινούς...Και οι Αμερικανοί στηρίζουν τον Ειρηναίο για να μην εκλεγεί Ρωσόφιλος ή άνθρωπος των Αράβων, Πατριάρχης στα Ιεροσόλυμα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πώς θα γίνουν οι προσλήψεις σε Πυροσβεστική, Αγροφυλακή. Τα χρονοδιαγράμματα του Υπ. Δημόσιας Τάξης για την κάλυψη 9.400 κενών θέσεων.

    ΕΘΝΟΣ: 21 αλλαγές στις συντάξεις. Νομοσχέδιο-σκούπα Γ. Αλογοσκούφη, Π. Παναγιωτόπουλου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στο Λευκό Οίκο όχι με...λευκή επιταγή. Ο πρωθυπουργός πετάει μέσα στην εβδομάδα στις ΗΠΑ και συναντάει τον Αμερικανό πρόεδρο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καταφεύγει στην πόλωση για να συσπειρώσει το ΠΑΣΟΚ. Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση αρχίζει ο Γ. Παπανδρέου για να δείξει ότι κάνει για αρχηγός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις: Πώς διαμορφώνονται στο Δημόσιο φέτος. Νομοσχέδιο: Τι αλλάζει στα κατώτατα όρια και στο επίδομα εξομάλυνσης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 5 κεραυνοί εν...Οικονομία. Αλεξικέραυνο ψάχνουν εναγωνίως στην κυβέρνηση.

    ΕΣΤΙΑ: Δεν πληρούμε τα κριτήρια της ΟΝΕ. Πληθωρισμός, έλλειμμα και χρέος εκτός ορίων της ευρωζώνης.

    ESPRESSO: 5 γνωστά μοντέλα συνοδοί πολυτελείας. Πως "ψαρεύουν" πελάτες μέσα από το Ιντερνετ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τρία τεστ για τα πτυχία των Κολεγίων. Με ποιους όρους τα αναγνωρίζει η Ευρώπη.

    TRAFFIC NEWS: Πώς η Κιλιαν "πέρασε χειροπέδες" στον Μάκη. Θα φάμε κουφέτα από τον "Ταρζάν" σε δύο μήνες.

    Η ΧΩΡΑ: Χιονοστιβάδα η λαϊκή δυσφορία για το κυβερνητικό αλαλούμ και την ακινησία υπουργών. Σεισμός από τη συνέντευξη Πολύδωρα στη "ΧτΚ".

    City Press: Από το 8ωρο στο 12ωρο. Με νόμο η κυβέρνηση κάνει πιο ελαστικό το ωράριο.

    Μetro: Πρωταθλητές ακρίβειας. Πληρώνουμε σαν Γερμανοί, αν και πληρωνόμαστε σαν ...Έλληνες.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΑΡΗΣ: Τον οδήγησαν σε αδιέξοδο με τις προκλήσεις τους. Καταδίκη από τους οπαδούς του.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ανεγκέφαλοι οπαδοί του έφεραν την καταστροφή. Αυτοκτονία. Ο Άρης πέφτει, εκτός εάν...

    [03] Οικονομία

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι σχετικά με τα βασικά κριτήρια της ΟΝΕ που έπρεπε να πληρούσε η Ελλάδα κατά την ένταξή της το 2000 "κοροϊδέψαμε λοιπόν τότε τους "κουτόφραγκους", παραστήσαμε ότι είχαμε πετύχει την σύγκλιση ως προς όλα τα κριτήρια, γίναμε δεκτοί στην ΟΝΕ και έκτοτε πληρώνουμε εμείς οι ίδιοι το τίμημα. Διότι η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο δεν πληρούσαμε τότε όλα τα κριτήρια, αλλά ήμασταν και εντελώς απροετοίμαστοι για να πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση. Από τότε έχουν περάσει 5 ολόκληρα χρόνια κατά τα οποία η απόστασις της ελληνικής οικονομίας από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές όχι μόνον δεν έχει μικρύνει, αλλά έχει μεγαλώσει ακόμη περισσότερο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "πέντε κεραυνοί έπεσαν την Πέμπτη, όχι εν αιθρία αλλά εν Οικονομία, επί των κεφαλών του οικονομικού επιτελείου, που ψάχνει αλεξικέραυνο στην όντως διατηρούμενη υψηλή ανάπτυξη (3,6%) του πρώτου φετινού τριμήνου. Σε 3 συσκέψεις Αλογοσκούφη με Δούκα, Ρεγκούζα και Φώλια διαπιστώθηκε 60% λιγότερος ΦΠΑ από δημόσια έργα-τελωνεία, μεγάλη οικονομική δυσπραγία στους μικρομεσαίους, χιονοστιβάδα επιχορηγήσεων στα Ταμεία και πρόστιμο (περικοπή) 700-950 εκατ. ευρώ στα κονδύλια του Γ' ΚΠΣ".

    [04] Οικουμενικό Πατριαρχείο

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "από τις βουλές Αμερικανών και Ισραηλινών κρέμεται στην κυριολεξία ο Ειρηναίος, προκειμένου να κρατηθεί στο θρόνο του. Εάν υπήρχε λύση πλην αυτού, ώστε να αποσοβηθούν οι πιθανότητες ανάδειξης ρωσόφιλου ή αραβόφιλου Πατριάρχη το τραστ συμφερόντων που συνεχίζει να παράσχει αναγνώριση στον ντε φάκτο έκπτωτο θα ήταν σίγουρο ότι θα τον είχε προγράψει".

    [05] Επίσκεψη Καραμανλή στις ΗΠΑ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "τέσσερα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και δύο που ενδιαφέρουν τους Αμερικανούς περιλαμβάνει η ατζέντα που έχει ετοιμάσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους το μεσημέρι της Παρασκευής. Στα τριάντα λεπτά που έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει η δεύτερη επίσημη συνάντησή τους μέσα σε έναν χρόνο ο κ. Καραμανλής σκοπεύει να ενημερώσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τις θέσεις της κυβέρνησής του στο Κυπριακό, στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Κοσσυφοπέδιο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι " η δεύτερη επίσκεψη μέσα σ΄ένα χρόνο του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στο Λευκό Οίκο συνοδεύεται από τις βάσιμες προσδοκίες για την αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Στη συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον πρόεδρο Μπους θα γίνει σκληρή διαπραγμάτευση για τα εθνικά μας θέματα, καθώς οι ΗΠΑ πρωτίστως ενδιαφέρονται για την προώθηση των δικών τους συμφερόντων στην περιοχή. Αλλά μέχρι τώρα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν αποδείξει ότι έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο σχετικά με την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων και συγκεκριμένη στρατηγική στην εξωτερική μας πολιτική, που ήδη φαίνεται να αποδίδει καρπούς".

    [06] Ακρίβεια

    Η METRO αναφέρει ότι " έντονο πονοκέφαλο προκαλούν στην κυβέρνηση ευρωπαϊκές στατιστικές, οι οποίες κατατάσσουν την Ελλάδα όγδοη σε ακρίβεια χώρα στην ευρωζώνη, επιβεβαιώνοντας τις φωνές των πολιτών για τις υψηλές τιμές της αγοράς που πλήττουν το εισόδημά τους".

    [07] Αλλαγές στο Δημόσιο τομέα

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ εκτιμά ότι "ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του δημόσιου τομέα φέρνει ο νέος κώδικας των δημοσίων υπαλλήλων, ο οποίος βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσής του. Τέσσερα σημεία δίνουν νέα πνοή στον τρόπο εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων. Αφορούν τις άδειες, τις προαγωγές, τις μετατάξεις και τις προσλήψεις. Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θεωρεί ότι η επανίδρυση του δημόσιου τομέα η οποία γίνεται πράξη από την κυβέρνηση, περνά μέσα από το εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων του Δημοσίου".

    [08] Συντάξεις Δημοσίου

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "αυξήσεις έως 4,1% για τις αποδοχές 170.000 πολιτικών συνταξιούχων και από 5,5% έως 8,5% για τις συντάξεις 90.000 αποστράτων προβλέπει φέτος η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης. Τα ποσά των μηνιαίων αυξήσεων κυμαίνονται από 20 έως 47,60 ευρώ για τους πολιτικούς συνταξιούχους και από 60 έως 228 ευρώ για τους αποστράτους".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι " σημαντικές αλλαγές φέρνει στις συντάξεις του Δημοσίου νομοσχέδιο - σκούπα που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Με 21 παρεμβάσεις, θεσπίζονται μεταξύ των άλλων το δικαίωμα όσων μετατάσσονται να επιλέγουν συνταξιοδοτικό ταμείο, η δυνατότητα των ανδρών να παίρνουν τη σύνταξη της συζύγου τους και πληρωμή από τη Βουλή του χρόνου ασφάλισης (στο προηγούμενο ταμείο) των βουλευτών που αφήνουν τη δουλειά τους λόγω ασυμβίβαστου".

    [09] Κυπριακό

    Σύμφωνα με την TRAFFIC NEWS "δέκα αλλαγές στο σχέδιο Αννάν επιθυμεί η Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις και να βρεθούν στο επίκεντρο των νέων διερευνητικών επαφών ανάμεσα στη Λευκωσία και τον ΟΗΕ, που ξεκινούν αύριο στη Νέα Υόρκη. Οι κρίσιμες διαβουλεύσεις θα διεξαχθούν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ του απεσταλμένου του Κύπριου προέδρου Τάσου Τζιωνή και του μόνιμου αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ Α. Μαυρογιάννη και ανωτάτων στελεχών της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών".

    [10] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει ότι "σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση και αφήνει πίσω τους ήπιους τόνους έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει το βάρος της προσπάθειας που έχει διπλό στόχο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εδόθη εντολή να βγουν από τα συρτάρια και οι φάκελοι με τα σκάνδαλα και την κακοδιαχείριση που έχει διαπιστωθεί σε διάφορα υπουργεία, επιχειρήσεις και οργανισμούς. Σκάνδαλα που ορισμένοι είχαν πείσει να τεθούν στο αρχείο προκειμένου να μην προκαλείται ένταση στον πολιτικό βίο".

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι "κλυδωνισμούς προκαλεί σε κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία η πολύκροτη συνέντευξη Πολύδωρα στη "ΧτΚ". Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι πληροφορίες, αλλά και τα στοιχεία για δύο γυναίκες κορυφαίων πολιτικών που η μία κέρδισε δισ. από το Χρηματιστήριο την περίοδο 1999-2001 και η άλλη μετέφερε στον "Χρήστο" απόρρητα στοιχεία από το Μαξίμου. Ο "Δούρειος Ίππος" όμως παραμένει στην κορυφή της κυβέρνησης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι "να μπει τέλος στις προκλητικές αμοιβές και στα περιττά προνόμια των διοικητών και των διευθυντικών στελεχών στις δημόσιες επιχειρήσεις και στους Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας ζητούν επτά βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, προτείνοντας την επιβολή ανώτατου ύψους αποδοχών. Οι βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης -Γ. Μπούγας, Μ. Γιαννάκης, Κ. Τσιάρας, Γ. Κασαπίδης, Θ. Καράογλου, Ν. Σταυρογιάννης και Α. Καρπούζας -θεωρούν επιτακτική ανάγκη τη θέσπιση πλαφόν στις αποδοχές των διοικητών των δημοσίων επιχειρήσεων στην παρούσα συγκυρία, όπου η χώρα έχει επανέλθει σε μια πειθαρχημένη δημοσιονομική διαχείριση, για την οποία απαιτήθηκε η λήψη των πρόσφατων φορολογικών μέτρων".

    [11] Ένταξη στα σχέδια πόλης

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) εκτιμούν ότι "πάνω από 25.000 στρέμματα αναμένεται ότι θα ενταχθούν στο σχέδιο πόλης εντός του έτους στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής. Με την ένταξη των περιοχών αυτών στο σχέδιο πόλης υπολογίζεται ότι θα νομιμοποιηθούν περισσότερα από 10.000 κτίσματα που βρίσκονται στην Ανατολική Αττική, η οποία αντιμετωπίζει εκρηκτικό πρόβλημα αυθαίρετης δόμησης".

    [12] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκινά περιοδείες σε όλη τη χώρα. Αυτές θα συνδυασθούν με μετωπικές επιθέσεις στην κυβέρνηση για ζητήματα οικονομίας, ακρίβειας και ανεργίας. "Επιχείρηση" για να πείσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τους εσωκομματικούς του αντιπάλους ότι μπορεί να κάνει αντιπολίτευση. Δεν αποκλείεται να "παίξει" στις περιοδείες του και με πρόωρες εκλογές σε μια δραματική προσπάθεια να σταματήσει η εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ και να συσπειρωθούν όλοι γύρω του".

    Η Espresso προσθέτει ότι "σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζεται αποφασισμένος, εάν χρειασθεί, να αφήσει έκθετους ακόμη και πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων Σημίτη που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική ζωή του τόπου τα προηγούμενα χρόνια".

    [13] Ωράριο

    Η City Press γράφει ότι "στην τελική φάση επεξεργασίας βρίσκεται το νομοσχέδιο που θα καθιερώνει το ελαστικό ωράριο απασχόλησης. Με τις νέες ρυθμίσεις ο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα να καθορίζει μονομερώς τον ημερήσιο χρόνο εργασίας (από έξι έως δώδεκα ώρες), ανάλογα με τις εποχιακές ανάγκες της επιχείρησης, αρκεί ο συνολικός ετήσιος χρόνος απασχόλησης να μην υπερβαίνει τις 1.800 ώρες, δηλαδή να αντιστοιχεί σε οκτάωρο".

    [14] Αναγνώριση πτυχίων κολεγίων

    Τα ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "στο παρά πέντε της αναγκαστικής αναγνώρισης -υπό 3 προϋποθέσεις- των πτυχίων που χορηγούν τα κολέγια που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια βρίσκεται πλέον η χώρα μας, μετά την επικύρωση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας και από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής. Η Ευρώπη θέτει 3 όρους για την αναγνώριση των κολεγίων, που έχουν ως στόχο τη διασφάλιση ότι οι συνεργασίες θα είναι πραγματικές και ουσιαστικές".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 16 May 2005 - 14:39:57 UTC