Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 06-01-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 9/1/2006
  • [02] Σεισμός
  • [03] Αυξήσεις
  • [04] Οικονομία

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 9/1/2006

    Ο σεισμός των 6,9 Ρίχτερ, που ταρακούνησε όλη την Ελλάδα κυριαρχεί στα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ : Αυξήσεις μέχρι 2.511 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους. Στα 51.875 ευρώ το βοήθημα για όσους συνταξιοδοτούνται με 35ετία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σωθήκαμε από θαύμα. 6,9 R αναστάτωσαν το πανελλήνιο και ταρακούνησαν Ιταλία, Σκόπια, Κροατία, Αλβανία, Λιβύη, Τουρκία, Αίγυπτο, Ιορδανία, Ισραήλ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τρόμος για νέο σεισμό μετά το σοκ των 6,9 Ρίχτερ. Παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των σεισμολόγων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η θάλασσα έπνιξε τα Ρίχτερ. 30 φορές ισχυρότερος ο σεισμός από αυτόν της Πάρνηθας.

    ΕΘΝΟΣ: ΛΑΧΤΑΡΑ. Μας έσωσε η θάλασσα και το μεγάλο εστιακό βάθος. 6,9 R έτρεμε για 30'' η Ελλάδα και ολόκληρη η Ανατολική Μεσόγειος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Παρά τα 6,9 Ρίχτερ τα Κύθηρα θα τα ξαναβρούμε! Συνηθισμένος ο λαός από ταρακούνημα, δέχτηκε και το κούνημα αυτό ψύχραιμα!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κόντρες σεισμολόγων για το ενδεχόμενο νέου σεισμού. Ενώ συμφωνούν ότι έρχεται "κύμα" σεισμικής δραστηριότητας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ασπίδα η θάλασσα. Ισχυρότατη δόνηση 6,9 R τρόμαξε ολόκληρη την Ελλάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 6,9 Σεισμός σωτήρας! Γλιτώσαμε από "20 Χιροσίμες" λόγω του μεγάλου βάθους.

    ΕΣΤΙΑ: Ο παγκόσμιος δείκτης οικονομικής ελευθερίας. Η Ελλάς στην 57η θέση, χειρότερη και από την Αλβανία!

    ESPRESSO: Ελληνοαμερικανός επιστήμονας προέβλεψε το σεισμό και αποκαλύπτει: "Ποιες περιοχές απειλούνται από το ντόμινο".

    ΤΑ ΝΕΑ: Τύχη... βουνό αλλά και 48ωρο αγωνίας. Μεγα-σεισμός 6,9 R, ευτυχώς σε μεγάλο βάθος.

    PRESS time: Τρόμος. Περιμένουν κι άλλο μεγάλο σεισμό. 9 Έλληνες και 3 ξένοι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

    TRAFFIC NEWS: Κόκκινος συναγερμός για 48 ώρες. Ποιες περιοχές τρέμουν για μεγάλο σεισμό.

    Η ΧΩΡΑ: Κινδυνεύουν χιλιάδες σπίτια. Ταρακουνήθηκε όλη η Μεσόγειος.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πού θα γίνουν νέα σχολεία. Θεσσαλονίκη: ο "χάρτης" της σχολικής στέγης.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αναστάτωση μεγέθους 6,9 Ρίχτερ. Πρόκειται για τον κυρίως σεισμό δηλώνουν οι σεισμολόγοι.

    [02] Σεισμός

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "τα 70 χιλιόμετρα βάθους και ο υποθαλάσσιος εστιακός χώρος γλίτωσαν την Ελλάδα από ανείπωτη καταστροφή".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "σχεδόν βέβαιο δηλώνουν οι σεισμολόγοι ότι ο χθεσινός σεισμός των Κυθήρων ήταν ο κύριος. Διαφορετικές εκτιμήσεις υπήρξαν για τον κίνδυνο ενεργοποίησης άλλων ρηγμάτων".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ , "την ...έναρξη μιας νέα περιόδου έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή του ελλαδικού χώρου, σηματοδοτεί ο εντυπωσιακός και πρωτοφανής για τα σημερινά ελληνικά δεδομένα σεισμός των 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "ήταν κοινό μυστικό το επερχόμενο ξύπνημα του Εγκέλαδου μεταξύ Κρήτης και Κυθήρων. Ευτυχώς, τη χθεσινή ισχυρή σεισμική δόνηση σε εστιακό βάθος 70 χλμ. απορρόφησε η θάλασσα γι αυτό και δεν θρηνήσαμε θύματα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "με τον φόβο των νέων Ρίχτερ ζει ολόκληρη η χώρα έπειτα από τον χθεσινό σεισμό των 6,9R, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από τους Έλληνες σεισμολόγους ως ο σεισμός που κούνησε όλη την Ελλάδα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "Κυριακή ώρα μία και μισή. Οι Έλληνες ετοιμάζονταν για το μεσημεριανό τραπέζι. Απρόσκλητος επισκέπτης που έφερε τον τρόμο, την αγωνία και την ανησυχία ο σεισμός. Όχι μόνο η Ελλάδα αλλά όλη η λεκάνη της Μεσογείου ταρακουνήθηκε. Το μέγεθος μεγάλο και η διάρκεια του σεισμού μεγάλη. Ευτυχώς ήταν σε θαλάσσια περιοχή και είχε εστιακό βάθος τεράστιο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "όλη η Μεσόγειος ταρακουνήθηκε από τον ισχυρό σεισμό των 6,9 Ρίχτερ, που εκδηλώθηκε στις 13.34 χθες το μεσημέρι στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κυθήρων".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "το μεγάλο βάθος στο οποίο εκδηλώθηκε ο χθεσινός υποθαλάσσιος σεισμός των 6,9 Ρίχτερ- που έγινε αισθητός σε τρεις ηπείρους- έσωσε τη χώρα μας, σύμφωνα με τις δηλώσεις των σεισμολόγων, που δεν αποκλείουν όμως ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων".

    Η TRAFFIC NEWS γράφει ότι "κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι επόμενες ώρες, καθώς σύμφωνα με τους σεισμολόγους θα αποδειχτεί εάν ο ισχυρός σεισμός των 6,9 Ρίχτερ που συγκλόνισε χθες το μεσημέρι τη χώρα μας θα επηρεάσει άλλα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο".

    " Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος, Σάμος, Χίος, Λήμνος και Κορινθιακός κόλπος. Αυτές είναι οι περιοχές της Ελλάδας που βρίσκονται στο κόκκινο μπροστά στον κίνδυνο του ντόμινο που εξαιτίας του χθεσινού σεισμού, που χόρεψε ολόκληρη τη Μεσόγειο". Η κατηγορηματική άποψη ανήκει στον διεθνούς φήμης Έλληνα γεωφυσικό Γιώργο Παραρά - Καραγιάννη, ο οποίος είχε προβλέψει πριν από λίγο καιρό, μιλώντας στην "Espresso", την εκδήλωση ενός πολύ ισχυρού σεισμού στην Ελλάδα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "ταρακούνησε ολόκληρη τη Μεσόγειο αλλά δεν είχε θύματα και μεγάλες καταστροφές. Ο σεισμός των 6,9 Ρίχτερ που, όπως είπε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γ. Σταυρακάκης, θα μείνει στην ιστορία ως ο σεισμός που "κούνησε" όλη την Ελλάδα, ευτυχώς είχε ως επίκεντρο υποθαλάσσια περιοχή και μεγάλο εστιακό βάθος".

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ , "σε κόκκινο συναγερμό οι σεισμοπαθείς περιοχές σε όλη την Ελλάδα και στην Αττική. Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο άμεσης εκκένωσης περιοχών".

    H PRESS time ισχυρίζεται ότι "σεισμική "βόμβα" που οι σεισμολόγοι και οι γεωλόγοι την περίμεναν από το 1999, χτύπησε χθες το μεσημέρι την καρδιά της χώρας. Ο εγκέλαδος ενεργοποίησε το νότιο τμήμα του ιδιαίτερα επικίνδυνου "ελληνικού τόξου" και έδωσε δόνηση μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ".

    [03] Αυξήσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "αυξήσεις μέχρι και 2.511 ευρώ στο εφάπαξ πρόκειται να λάβουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που αποχωρούν από 1-1-2006, συμπληρώνοντας πλήρη συντάξιμη υπηρεσία με 35ετία".

    [04] Οικονομία

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "....η Ελλάς λοιπόν, με βαθμολογία 2,80 περιλαμβάνεται μεν στις μάλλον ελεύθερες οικονομίες, αλλά ευρίσκεται στις μάλλον ελεύθερες οικονομίες, αλλά ευρίσκεται στα όρια με τις μάλλον ανελεύθερες. Το δε χειρότερο είναι πως δεν παρουσιάζει καμμία απολύτως μεταβολή σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Και πέρυσι η Ελλάς βαθμολογήθηκε με 2,80".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Monday, 9 January 2006 - 22:11:22 UTC