Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 06-02-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 1/2/2006
  • [02] Εργασιακό
  • [03] Γρίπη των πουλερικών
  • [04] ΕΛ.ΑΣ.
  • [05] Διόδια
  • [06] Μονή Τοπλού
  • [07] Ελληνικά Πανεπιστήμια
  • [08] Ανασχηματισμός
  • [09] Τέως βασιλιάς
  • [10] Σκάνδαλο Σοφοκλέους
  • [11] Τίτλοι ιδιοκτησίας
  • [12] Χρήστος Πολυζωγόπουλος

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 1/2/2006

    Η άρνηση των τραπεζιτών να διαπραγματευτούν με την ΟΤΟΕ την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και ο ξυλοδαρμός του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρήστου Πολυζωγόπουλου, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αλλάζουν όλα για 65.000 τραπεζοϋπαλλήλους για μισθούς, επιδόματα, ωράριο εργασίας.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: 920 δραχμές Κηφισίας - Μεσογείων από σήμερα. Πού το πάει η Αττική Οδός Α.Ε. με τις αυξήσεις (;)

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις. Έξι μεγάλες τράπεζες παρακάμπτουν τη συλλογική σύμβαση με την ΟΤΟΕ.

    Η ΑΥΓΗ: Τορπίλη στις συμβάσεις από κυβέρνηση και τράπεζες. Μετά από 50 χρόνια αρνούνται σύμβαση με την ΟΤΟΕ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ποιοι παίζουν με τον Κωνσταντίνο. Το ξέπλυμα των αμαρτιών του τέως κρύβει ύποπτες πολιτικές σκοπιμότητες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Πόλεμος στις τράπεζες για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Οι τραπεζίτες αρνούνται να συμμετάσχουν στις κλασικές διαπραγματεύσεις.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τίτλοι ιδιοκτησίας για χιλιάδες καταπατημένα. Σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας δείχνει τη λύση.

    ΕΘΝΟΣ: Θατσερική βόμβα στις συλλογικές συμβάσεις. Κυβέρνηση - τραπεζίτες τεμαχίζουν μισθούς, ωράρια και... ΟΤΟΕ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με τον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός, Κοινοβουλευτική Ομάδα, Κανάλια και Εφημερίδες τους έβαλε όλους στο γκριλ και τους ξεροψήνει.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βόμβα σε μισθούς - εργασιακές σχέσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μετωπική στις τράπεζες. Οι τραπεζίτες καταργούν τις συμβάσεις με την ΟΤΟΕ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 2 βόμβες στο Εργασιακό. Σιγοντάρει η κυβέρνηση - Έρχεται θύελλα αντιδράσεων.

    ΕΣΤΙΑ: Η αξία του πτυχίου των ελληνικών πανεπιστημίων. Άρθρο του καθηγητού του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Σκούρα.

    ESPRESSO: Πόλεμος δισ. για τους σταρ της TV. Κυριακού VS Κοντομηνά.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέα πρόσωπα στο σκάνδαλο Σοφοκλέους. Στο στόχαστρο του εισαγγελέως 50 επιχειρηματίες, χρηματιστές, τραπεζικοί.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Τραπεζική "βόμβα"... στις εργασιακές σχέσεις. Αρνούνται τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τραμπούκοι χτύπησαν τον Πολυζωγόπουλο. Πρωτοφανής επίθεση στο κέντρο της Αθήνας.

    Η ΝΙΚΗ: Εργασιακό πραξικόπημα. Οι τράπεζες καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις.

    PRESS time: Βρέθηκε το μυστικό για τη θεραπεία του καρκίνου. Χαρτογραφήθηκε με τη μέθοδο DNA το υπεύθυνο γονίδιο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κι άλλη βόμβα στις Συλλογικές Συμβάσεις. Αρνούνται τη διαπραγμάτευση και υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης οι τραπεζίτες.

    Σήμερα ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: "Μπίζνες" 1,2 δισ. ευρώ σε μοναστήρι της Κρήτης. Για το 10% των ακαθάριστων εσόδων, η Μονή Τοπλού παραχώρησε 26.000 στρέμματα σε Βρετανούς επενδυτές.

    TRAFFIC NEWS: Αρπαγή κεραυνός της Σοφίας από τον Μίνωα. Αγωνία του ΑΝΤ1 λόγω της 3ης θέσης.

    Η ΧΩΡΑ: Άπλετο φως στο έγκλημα της Σοφοκλέους επί των ημερών κυβερνήσεως Καραμανλή.

    City Press: Η ΕΛ.ΑΣ. σε κρίση, το έγκλημα σε έξαρση.

    Μetro: Φοβούνται πανδημία. Διαχειρίσιμη για την Ελλάδα η απειλή της γρίπης των πτηνών.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μεσαίωνας στα εργασιακά. Οι τράπεζες αρνούνται τις συλλογικές συμβάσεις.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Λυματολάσπη-κόλαση! Από σήμερα "στοιβάζεται" στο βιολογικό καθαρισμό.

    [02] Εργασιακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "στην κατάργηση της κλαδικής σύμβασης οδηγεί η απόφαση - "βόμβα" των έξι μεγαλύτερων τραπεζών να μην προχωρήσουν σε συλλογική διαπραγμάτευση με την ΟΤΟΕ, η οποία προσφεύγει στα δικαστήρια".

    ΤΟ ΒΗΜΑ γράφει ότι "ανοιχτός πόλεμος μεταξύ τραπεζικών και ΟΤΟΕ ξέσπασε χθες. Οι περισσότερες τράπεζες, με προεξάρχουσες τις κρατικού ενδιαφέροντος, απέστειλαν επιστολές προς την Ομοσπονδία, γνωστοποιώντας ότι δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε κλαδική σύμβαση μαζί της και προτιμούν να συνάψουν επιχειρησιακή σύμβαση με τους - ανά τράπεζα- συλλόγους".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "να αξιοποιήσει πρώτο τα νέα αντεργατικά προνόμια που προκύπτουν από τη νέα επιχείρηση υπονόμευσης των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων, στην οποία συμφώνησαν επί της ουσίας τη Δευτέρα οι "κοινωνικοί εταίροι" σπεύδει το τραπεζικό κεφάλαιο".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "μετά τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, που δημιουργούν μαύρη ζώνη εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα, η κυβέρνηση χέρι - χέρι με τους τραπεζίτες επιχειρεί να διαλύσει τις συλλογικές συμβάσεις στον τραπεζικό τομέα".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "την αιφνιδιαστική απόφασή τους να μην προχωρήσουν στις διαπραγματεύσεις με την ΟΤΟΕ για τη συλλογική σύμβαση εργασίας, αλλά να προβούν στη σύναψη απευθείας επιχειρησιακών συμβάσεων με τα σωματεία τους ανακοίνωσαν με επιστολές τους προς την Ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων οι πρόεδροι έξι τραπεζών - Εθνική, Alpha, Eurobank, Εμπορική, Πειραιώς και Αγροτική - ανοίγοντας νέο μεγάλο μέτωπο με τα συνδικάτα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "βόμβα" στις εργασιακές σχέσεις 65.000 τραπεζοϋπαλλήλων με πιθανές συνέπειες και στο εργασιακό καθεστώς των υπόλοιπων εργαζομένων του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αποτελούν η άρνηση 6 τραπεζών να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις με την ΟΤΟΕ για υπογραφή συλλογικής σύμβασης και η αντικατάστασή της με επιχειρησιακές συμβάσεις που θα υπογράφονται σε συνεννόηση της διοίκησης με το εκάστοτε σωματείο των εργαζομένων".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "πρωτοφανείς είναι οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο μετά την πρόταση - βόμβα για κατάργηση της κλαδικής σύμβασης εργασίας και αντικατάστασής της με επιχειρησιακές συμφωνίες. Οι διοικήσεις έξι τραπεζών ) Εθνική, Alpha, Eurobank, Εμπορική, Αγροτική και Πειραιώς - έριξαν το...γάντι στην ΟΤΟΕ και αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας σύμβασης για όλο τον κλάδο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "μετά τον ΣΕΒ, που ζητάει μείωση των βασικών μισθών στους νομούς - θύλακες της ανεργίας, οι τραπεζίτες είπαν "όχι" στην ΟΤΟΕ ακόμη και για την έναρξη διαλόγου, πόσω μάλλον για τη χορήγηση αυξήσεων".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "ανατρέπεται αρχής γενομένης από το τραπεζικό σύστημα μια παράδοση δεκαετιών στο καθεστώς των Συλλογικών Συμβάσεων μετά την απόφαση 6 μεγάλων τραπεζών να "μπλοκάρουν" δια της αποχής τους τις διαπραγματεύσεις με την ΟΤΟΕ, επιλέγοντας να προχωρήσουν η κάθε μια σε ξεχωριστές - επιχειρησιακές - συμβάσεις με τα Σωματεία των εργαζομένων τους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "ως...εργασιακή και μισθολογική νάρκη αντιμετωπίζουν στα συνδικάτα την απόφαση των εργοδοτικών οργανώσεων να παρακάμψουν για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας επιδιώκοντας την υπογραφή συμφωνιών σε τοπικό και επιχειρησιακό επίπεδο".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "συνθήκες πλήρους "απελευθέρωσης" της εργοδοτικής ασυδοσίας εις βάρος του βιοτικού επιπέδου των εργατοϋπαλλήλων του ιδιωτικού κυρίως αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα διαμορφώνει η προκλητικότατη απαίτηση των τραπεζιτών για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων υπό την απροκάλυπτη ενθάρρυνση της κυβέρνησης Καραμανλή".

    [03] Γρίπη των πουλερικών

    H METRO εκτιμά ότι "ανοιχτό άφησε ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) Άγγελος Χατζάκης, το ενδεχόμενο εκδήλωσης πανδημίας της γρίπης των πουλερικών, μιλώντας χθες στις Επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων και Εμπορίου της Βουλής".

    [04] ΕΛ.ΑΣ.

    H CITY PRESS γράφει:"μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στον Πειραιά για τον εντοπισμό των ληστών της Αγροτικής Τράπεζας. Άφαντος για δεύτερη μέρα ο Βιλανάκης. Καθυστερημένη αποκάλυψη απόδρασης κρατουμένου από τις φυλακές της Τίρυνθας. Κακοποιοί υποδύονταν τους αστυνομικούς και λήστευαν μετανάστες. Βαρύ το κλίμα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης εξαιτίας αλλεπάλληλων περιστατικών (υπόθεση Πακιστανών, Ρώσος κρατούμενος, απόδραση από το Αστυνομικό Τμήμα Χαλκίδας και κλοπή "Χάμερ")".

    [05] Διόδια

    Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ διερωτάται "πού το πάει η Αττική Οδός Α.Ε.; Μήπως το έχει παρακάνει λίγο; Δεν της φτάνουν τα περίπου 1.000 εκ.δρχ που εισπράττει ημερησίως;".

    [06] Μονή Τοπλού

    Η εφημερίδα Σήμερα ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ υποστηρίζει ότι "έναντι 10% από τα ακαθάριστα έσοδα το ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή της Μονής Τοπλού παραχώρησε 26.000 στρέμματα στην αγγλική εταιρία "Λοϊαλ Γουόρντ" προκειμένου να προχωρήσει σε μια τουριστική επένδυση μαμούθ - της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ - στην περιοχή του Κάβο Σίδερο στη Σητεία ".

    [07] Ελληνικά Πανεπιστήμια

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "η ποιότητα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην χώρα μας είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη των 25. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat που παρουσίασε πρόσφατα η "Εστία", η ετήσια δαπάνη ανά φοιτητή είναι περίπου η μισή από την μέση δαπάνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (περίπου 4000 έναντι 8000 ευρώ). Είναι προφανές ότι η χαμηλή δαπάνη συνεπάγεται χαμηλή ποιότητα".

    [08] Ανασχηματισμός

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "ο ανασχηματισμός καλά κρατεί. Η ανασχηματολογία δίνει και παίρνει. Ανασχηματισμό ακούμε κι ανασχηματισμό δεν βλέπουμε. Όλοι οι πολιτικοί αναλυτές και οι διάφοροι "προφήτες" και τάχα γνωρίζοντες ρίχνουν και αποκλειστικές πληροφορίες για τον χρόνο και τα ονόματα των Υπουργών που θα φύγουν, εκείνων που θα έρθουν κι εκείνων που θα μετακινηθούν. ’λλοι για να παίξουν πολιτικά παιχνίδια κι άλλοι για να δείξουν ότι είναι μέσα στα πράγματα".

    [09] Τέως βασιλιάς

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "ύποπτα παιχνίδια με τον τέως βλέπουν ορισμένοι πίσω από την υπερπροβολή που απολαμβάνει ξαφνικά και την επιχείρηση ανασύνθεσης του προφίλ και της υστεροφημίας του".

    [10] Σκάνδαλο Σοφοκλέους

    Η Traffic News σημειώνει ότι "ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου, μετά την εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών, Χαράλαμπου Λακαφώση, προς τον ανακριτή, να ασκηθούν νέες συμπληρωματικές ποινικές διώξεις για υποθέσεις χρηματιστηρίου τις οποίες είχε χειριστεί στο παρελθόν η πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια".

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά ότι "ανοίγει πάλι με παρέμβαση του Αρείου Πάγου ο φάκελος με τις χρηματιστηριακές συναλλαγές των πρώην μελών της ΔΕΚΑ. Θα αναζητηθούν και πολιτικές ευθύνες αφού η εταιρεία είναι αμιγώς κρατική".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "διαστάσεις χιονοστιβάδας αναμένεται να λάβει η επανεξέταση από τις δικαστικές αρχές των υποθέσεων για τις μετοχές "φούσκες" του Χρηματιστηρίου την περίοδο 1999-2000. Ο κύκλος των ερευνών θα διευρυνθεί, καθώς η εισαγγελική εντολή αφορά την επέκταση του κατηγορητηρίου κατά 50 επιχειρηματιών, χρηματιστών και τραπεζικών στελεχών".

    Η Press Time επισημαίνει ότι "το έγκλημα του χρηματιστηρίου δεν θα μείνει ατιμώρητο". "Φούσκα" ως πολιτική υπόσχεση, "θέμα τιμής, γοήτρου και κύρους" η εκπλήρωσή της για τη Δικαιοσύνη, η οποία για άλλη μια φορά αν και "αυτοτραυματισμένη" στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, ξεκινώντας συμπληρωματική ανάκριση για όλους τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες".

    [11] Τίτλοι ιδιοκτησίας

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται ότι "λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα δεκαετιών αναμένεται να δοθεί σύντομα με σχέδιο νόμου το οποίο προετοιμάζει τη ρύθμιση στη βάση της οποίας οι καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου θα αποδοθούν, έναντι τιμήματος, στους κατόχους που θα αποκτήσουν πλέον ισχυρούς τίτλους".

    [12] Χρήστος Πολυζωγόπουλος

    Τα ΝΕΑ υπογραμμίζουν ότι "δολοφονική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας, δέχθηκε από ομάδα είκοσι νεαρών ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος. Το ΠΑΣΟΚ ζητεί από την κυβέρνηση να συλλάβει τους δράστες".

    Σύμφωνα με την Espresso "δόξα τω Θεώ, έζησα". Αυτή ήταν η πρώτη δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρήστου Πολυζωγόπουλου, ο οποίος χθες το βράδυ έπεσε θύμα επίθεσης από ομάδα αναρχικών οι οποίοι νωρίτερα συμμετείχαν σε πορεία για την απελευθέρωση συντρόφων τους".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 1 February 2006 - 16:25:13 UTC