Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 06-06-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ 9/6/2006
  • [02] Tίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Παιδεία - Κινητοποιήσεις
  • [04] Παιδική εγκληματικότητα
  • [05] Ασφαλιστικό
  • [06] Δωρεάν διακοπές
  • [07] Ελληνοτουρκικά
  • [08] Προσλήψεις
  • [09] Αύξηση επιτοκίων
  • [10] Απόδραση

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ 9/6/2006

    Η μετωπική σύγκρουση στην Παιδεία μεταξύ φοιτητών και κυβέρνησης για το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο, καθώς και τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Tίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δωρεάν διακοπές για 100.000 δικαιούχους. Τι ανακοίνωσε χθες η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά. Ποιους αφορά και με ποιες προϋποθέσεις.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Εφιάλτης για δανειολήπτες μετά την αύξηση των επιτοκίων στην Ευρώπη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κόλαση από 700 ταραξίες. Να πώς κατέληξε η διαδήλωση λίγων καθηγητών και "αιώνιων" φοιτητών.

    Η ΑΥΓΗ: Αθήνα όπως Παρίσι. Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές στα χθεσινά συλλαλητήρια σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Με τη νέα αύξηση των επιτοκίων πληρώνουν χρυσά τα δάνεια εκατομμύρια εγκλωβισμένοι δανειολήπτες που παρασύρθηκαν από τις παραπλανητικές διαφημίσεις των Τραπεζών.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η Αθήνα πεδίο μάχης! Άγριες συγκρούσεις εν ονόματι της Παιδείας. 15.000 διαδηλωτές εγκλωβισμένοι μεταξύ "γνωστών αγνώστων" και ΕΛΑΣ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 2.315 προσλήψεις σε Δημόσιο, οργανισμούς. Νέες εγκρίσεις από τη διυπουργική επιτροπή.

    ΕΘΝΟΣ: Έκρηξη με σκηνικό Γαλλίας. Εκτός ελέγχου η κατάσταση στα Πανεπιστήμια με κυβερνητική ευθύνη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η αστυνομία έριξε τόσα δακρυγόνα, χθες, στη διαδήλωση καθηγητών - φοιτητών που η Αθήνα έγινε... "θάλαμος αερίων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στο έλεος εκατό κουκουλοφόρων η εμπορική-οικονομική ζωή της Αθήνας. Δεκαπέντε αστυνομικές διμοιρίες απέτυχαν να τους κυκλώσουν και να τους εξουδετερώσουν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι αλλαγές στα πανεπιστήμια. Αποκλειστικό: Ολόκληρο το νομοσχέδιο που προκάλεσε αντιδράσεις πριν ανακοινωθεί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Casus belli". Πρωτοφανής επίθεση ΜΑΤ στην πανεκπαιδευτική πορεία.

    ΕΣΤΙΑ: Το μεγάλο λάθος με την Παιδεία. Η Κυβέρνησις σύρθηκε χωρίς λόγο σε ανώφελο διάλογο.

    ESPRESSO: Πήγαμε στα λημέρια του Παλαιοκώστα. Ο πατέρας του στα Τρίκαλα: "Οι γιοι μου δεν είναι δολοφόνοι, αφήστε μας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μετωπική σύγκρουση στην Παιδεία. Οι καταληψίες βγήκαν στους δρόμους - Αμετακίνητη η κυβέρνηση υπέρ της μεταρρύθμισης.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Πεδίο μάχης μετά το συλλαλητήριο. Αποφασισμένοι καθηγητές -φοιτητές να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αγριότητες των... πραίτωρ ουρμπάνις. Έπνιξαν στα δακρυγόνα την Αθήνα.

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Η αγωνία του Καραμανλή μετά τον Κορυδαλλό. Λερναία Ύδρα τα κυκλώματα της κρατικής μηχανής.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Φοιτητές - Σπουδαστές - Διαδήλωση-απαίτηση: Να μην περάσει ο νέος νόμος-πλαίσιο.

    TRAFFIC NEWS: Κόλαση στον ΑΝΤ1 για τα μάτια της Έλλης. Το παρασκήνιο από τον πόλεμο των εξώδικων.

    ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Αερολέσχη η κυβέρνηση. Από παράνομο ελικοδρόμιο η απόβαση-απόδραση στον Κορυδαλλό.

    Η ΧΩΡΑ: Έκαιγαν πέντε ώρες την Αθήνα. Οι γνωστοί άγνωστοι έδρασαν πάλι.

    City Press: Σάββας Τσιτουρίδης: Έτσι θα αντιμετωπίσουμε το ασφαλιστικό.

    METRO: Ο Αλεξ έδειξε την αλήθεια. Ανησυχητική έξαρση της νεανικής εγκληματικότητας διαπιστώνουν οι Αρχές.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Θρίλερ. Υπόθεση Αλεξ: νέες έρευνες στη Βέροια.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Παιδεία... ώρα μηδέν. Καλά κρατεί ο χορός των κινητοποιήσεων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας όπου καθηγητές και φοιτητές ενώνουν τις φωνές τους αντιδρώντας στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Βροντερό όχι από τους φοιτητές. Μαζικές οι φοιτητικές πορείες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Λαμπάδιασε η φοιτητική εξέγερση. Με συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Σημείωση: Η εφημερίδα ΝΙΚΗ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [03] Παιδεία - Κινητοποιήσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "μετωπική και σφοδρή είναι πλέον η σύγκρουση στην ανώτατη παιδεία, με τους φοιτητές να οργανώνουν τις μαζικότερες διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών, τους πανεπιστημιακούς να ζητούν παραίτηση της υπουργού Παιδείας και την κυβέρνηση να εμμένει στο μεταρρυθμιστικό της σχέδιο. Σε δύο συλλαλητήρια χθες συμμετείχαν περίπου 10.000 φοιτητές, ενώ ακολούθησαν εκτεταμένα επεισόδια που μετέτρεψαν το κέντρο της Αθήνας σε πεδίο μάχης με πολλά δακρυγόνα , καταδιώξεις , τραυματισμούς διαδηλωτών και αστυνομικών, περίπου 50 προσαγωγές και συλλήψεις και κλεφτοπόλεμο στο Πολυτεχνείο που συνεχιζόταν έως αργά το βράδυ. Όλα δείχνουν ότι οι γέφυρες επικοινωνίας έχουν διαρραγεί".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "ματοκύλησε χθες η κυβέρνηση το φοιτητικό ποτάμι που ξεχύθηκε στους δρόμους της Αθήνας διαδηλώνοντας ενάντια στις αντιδημοκρατικές αλλαγές στα πανεπιστήμια και στη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16. Χιλιάδες παιδιά κατέκτησαν με τη λάμψη και την ορμή των είκοσί τους χρόνων το κέντρο της Αθήνας, που έζησε μια από τις μεγαλύτερες φοιτητικές διαδηλώσεις που έγιναν ποτέ. Μια διαδήλωση που πνίγηκε στη βία της καταστολής και στα δακρυγόνα που έπεφταν ασταμάτητα από τις τρεις το μεσημέρι".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας απάντησαν με δακρυγόνα στις επιθέσεις ομάδας διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες, καδρόνια και βόμβες μολότοφ. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία στις 15.30 ομάδα νεαρών που είχε παρεισφρήσει στην πορεία βγήκε ξαφνικά και πέταξε μπογιές και βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικής δύναμης που βρισκόταν μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Οι αστυνομικοί δεν αντέδρασαν, αλλά περίπου δεκαπέντε λεπτά αργότερα οι ίδιοι νεαροί επιτέθηκαν με πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότωφ στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στη συμβολή της Σταδίου με την Πλατεία Συντάγματος".

    ΤΟ ΒΗΜΑ εκτιμά ότι "με κινήσεις που θυμίζουν...μπαλέτο οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. προσπαθούν να ξεφύγουν από τις φλόγες που προκάλεσε βόμβα μολότοφ, την οποία έριξαν εναντίον τους οι "γνωστοί άγνωστοι" κουκουλοφόροι στο Σύνταγμα. Στιγμιότυπο από τις άγριες συγκρούσεις που ξεκίνησαν χθες "εν ονόματι της Παιδείας" λίγο προτού ολοκληρωθούν οι πορείες προς το υπουργείο Παιδείας και τη Βουλή. Δεκαπέντε χιλιάδες διαδηλωτές εγκλωβίστηκαν μεταξύ διασταυρούμενων πυρών : των μολότοφ των κουκουλοφόρων και των δακρυγόνων με τα οποία απαντούσαν οι αστυνομικές δυνάμεις σκεπάζοντας το κέντρο της πόλης με ένα άσπρο σύννεφο".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "σοβαρά επεισόδια με πολλούς τραυματίες φοιτητές και συλλήψεις στο κέντρο της Αθήνας. Εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων έκανε η Αστυνομία. Για βαρβαρότητα μιλούν οι πανεπιστημιακοί".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "δεν ήταν απάντηση σε προκλήσεις. Δεν ήταν καταστολή. Ήταν επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων προς τους διαδηλωτές της χθεσινής διαδήλωσης , της μαζικότερης των τελευταίων ετών στους δρόμους της Αθήνας. Ήταν μια πράγματι εντυπωσιακή επίδειξη ισχύος με μια μακράς διάρκειας, καλά σχεδιασμένη και συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που ξεκίνησε και τελείωσε με την ίδια τακτική: δακρυγόνα συνεχώς και αδιαλείπτως, ξυλοδαρμοί κατά περίπτωση και κατά βούληση".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται ότι "πλημμύρισε φοιτητές και σπουδαστές από όλη τη χώρα χτες η Αθήνα, νιάτα, που μαζικά , δυναμικά, αποφασιστικά, διαδήλωσαν την απαίτησή τους να μην κατατεθεί ο νόμος - πλαίσιο. Βροντοφώναξαν την ανάγκη τους για πραγματικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, για δουλεία με δικαιώματα. Εξέφρασαν την αποφασιστικότητάς τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Σήμερα στις 7.30 μ.μ. περικυκλώνουν τη Βουλή".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "εκτός κάθε ελέγχου είναι η κατάσταση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ οι χτεσινές βαρβαρότητες των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου πυροδότησαν ακόμη περισσότερο τις αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητα που ζητά: την παραίτηση της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου και την απόσυρση όλων των νομοσχεδίων για την Παιδεία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "στους πυκνούς καπνούς των δακρυγόνων χάθηκαν χθες οι γέφυρες διαλόγου του υπουργείου Παιδείας με το χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης , όπου η κατάσταση δείχνει να έχει διαφύγει κάθε ελέγχου. Σε περίπου 350 υπολογίζεται το σύνολο των κατειλημμένων σχολών σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ενώ λήγοντας η πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου κάθε άλλο παρά διαφαίνονται ενδείξεις εκτόνωσης της γενικευμένης αναταραχής. Με αφορμή τα εκτεταμένα επεισόδια κατά τη διάρκεια του χθεσινού εβδομαδιαίου συλλαλητηρίου η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών δια στόματος του προέδρου της, κ. Λ. Απέκη ζήτησε την παραίτηση της υπουργού Παιδείας κ. Μ. Γιαννάκου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "οργίασαν χθες οι κουκουλοφόροι που είχαν παρεισφρήσει στη διαδήλωση των λίγων καθηγητών των ΑΕΙ και φοιτητών οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το νομοσχέδιο - πλαίσιο για την Παιδεία, το οποίο ετοιμάζει η υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου. Οι γνωστοί - άγνωστοι μετέτρεψαν την όλη εκδήλωση σε άγρια μάχη κατά της αστυνομίας, την αγριότερη των τελευταίων 10 ετών, όπως έλεγαν παράγοντες της αστυνομίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "στα δακρυγόνα, την καταστροφική μανία μιας χούφτας όψιμων επαναστατών και την τραγική αδιαφορία του κράτους να προστατεύσει τις περιουσίες των πολιτών πνίγηκε χθες η Αθήνα! Βόμβες μολότωφ, πέτρες , ξύλα, χάος , αναρχία, ασφυξία. Μόλις και μετά βίας μπορούν αυτές οι λέξεις να περιγράψουν το σκηνικό που εκτυλίχθηκε χθες στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Οι αλλαγές που κυοφορούνται εδώ και καιρό για την ανώτατη Παιδεία, το περιεχόμενο των οποίων όμως δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί, έχει προκαλέσει το όψιμο ενδιαφέρον των φοιτητών για την κατάσταση μέσα στα πανεπιστήμια και την υπερβολική αντίδρασή τους".

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "νύχτα τρόμου στο κέντρο της πρωτεύουσας με τους γνωστούς αγνώστους να προκαλούν σοβαρές υλικές ζημιές σε καταστήματα, αυτοκίνητα και περιουσίες πολιτών από το Σύνταγμα έως την Ομόνοια. Δεκάδες προσαγωγές, 14 τραυματισμοί και ανυπολόγιστες ζημίες στα πεδίο μάχης των κεντρικών δρόμων. Έντονη ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ. για περαιτέρω επέκταση των επεισοδίων τις επόμενες ημέρες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "σε πεδίο μάχης μετέτρεψαν για αρκετή ώρα το κέντρο της Αθήνας, νεαροί κουκουλοφόροι, που μετά το τέλος του Πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας. Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας απάντησαν με δακρυγόνα στις επιθέσεις ομάδας διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες, καδρόνια και βόμβες μολότοφ".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "με το θέμα της Παιδείας και τις μεταρρυθμίσεις στα ΑΕΙ φοβούμεθα ότι η Κυβέρνησις διέπραξε ένα σοβαρό λάθος. Έχασε πολύτιμο χρόνο με τον λεγόμενο "εθνικό διάλογο" και έτσι έδωσε την ευκαιρία στους πολεμίους των αλλαγών να συσπειρωθούν, να οργανωθούν και να παραλύσουν τα πανεπιστήμια με τις κινητοποιήσεις τους. Οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται στο μέσον ή στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, αλλά στην αρχή. Αυτό ισχύει κατ΄εξοχήν για τον χώρο της Παιδείας. Είναι τόσο εξόφθαλμο ότι κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν, ώστε ο διάλογος δεν ωφέλησε σε τίποτε. Αντίθετα, όπως ήδη αποδεικνύεται , δυσχέρανε σοβαρά την υλοποίηση των αποφάσεων".

    [04] Παιδική εγκληματικότητα

    Η METRO ισχυρίζεται ότι "διαστάσεις επικίνδυνου κοινωνικού φαινομένου προσλαμβάνει η νεανική εγκληματικότητα, απανωτά κρούσματα της οποίας έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά την υπόθεση εξαφάνισης του 11χρονου Αλεξ, στη Βέροια. Η υπόθεση αυτή που σόκαρε το πανελλήνιο -καθώς ανήλικοι συμμαθητές του νεαρού ομολόγησαν τη δολοφονία του- φαίνεται πως άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, καθώς έφερε στη δημοσιότητα καταγγελίες από γονείς, αλλά και παιδιά, που έως τώρα περνούσαν στα "ψιλά γράμματα" και αντιμετωπίζονταν ως μεμονωμένα περιστατικά".

    [05] Ασφαλιστικό

    Σύμφωνα με την City Press "διατήρηση των βασικών χαρακτηριστικών του ασφαλιστικού μας συστήματος. Επιμήκυνση του χρόνου εργασίας χωρίς αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. "Όχι" στην αύξηση των εισφορών και στη μείωση των συντάξεων. Εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για να αυξηθούν τα έσοδα και να ελεγχθούν οι δαπάνες. Νοικοκύρεμα των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων. Μελλοντική επιβάρυνση, στο μέτρο που θα χρειαστεί, μόνο των "προνομιούχων".

    [06] Δωρεάν διακοπές

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "εκατό χιλιάδες δικαιούχοι θα απολαύσουν δωρεάν διακοπές τους επόμενους μήνες. Το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του 2006, καθώς και ένα νέο πρόγραμμα για νέους ηλικίας 18 έως 30 ετών, που αποτελεί πρωτοβουλία του ΕΟΤ και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ανακοίνωσε χθες η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά".

    [07] Ελληνοτουρκικά

    Η Traffic News εκτιμά ότι "ο κ. Γκιούλ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα, η Τουρκία και η ενιαία Κύπρος, όπως χαρακτηριστικά είπε, θα αποτελέσουν στο μέλλον ένα σημαντικό περιφερειακό κέντρο, το κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσα στην ΕΕ. Στην Κωνσταντινούπολη, η υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό το πρωί του Σαββάτου στην εναρκτήρια συνεδρίαση της 4ης Ελληνοτουρκικής Συνάντησης των εκπροσώπων ΜΜΕ".

    Η Espresso προσθέτει ότι "η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας ετοιμάζεται να στρώσει "κόκκινο χαλί" στην Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που προ ημερών άγγιξαν την κόψη του ξυραφιού, για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη, τόνισε ότι έρχεται για πρώτη φορά ως υπουργός Εξωτερικών στην Τουρκία, την οποία γνωρίζει ιδιαίτερα καλά, και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα επιμεληθεί την επιτυχία της επίσκεψης. Όλες οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών είχαν ως στόχο να δείξουν ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να αλλάξει σελίδα".

    [08] Προσλήψεις

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "πράσινο φως" για την πρόσληψη συνολικά 2.315 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων άναψε η αρμόδια διυπουργική επιτροπή για φορείς του δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με το νέο πακέτο εγκριτικών θέσεων, προσλήψεις, κυρίως εποχικού προσωπικού, αναμένεται να διενεργηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα στο Δήμο της Αθήνας, στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής, στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ), στη Διεύθυνση Γεωλογίας - Υδρολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης, στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), στις σχολές του ΟΑΕΔ, στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) αλλά και στο Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος".

    [09] Αύξηση επιτοκίων

    Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ αναφέρει ότι "η τρίτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποτελεί θηλιά για εκατομμύρια δανειολήπτες, οι οποίοι καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους έναντι των Τραπεζών. Για παράδειγμα, για ένα 25ετές στεγαστικό δάνειο των 150.000 ευρώ, με κυμαινόμενο επιτόκιο που η δόση στο τέλος του 2005 κυμαινόταν στα 550 ευρώ, με τις τρεις αλλεπάλληλες αυξήσεις ξεπερνά πλέον τα 800 ευρώ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "στην περαιτέρω ενίσχυση του κόστους εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο του ευρώ, αναμένεται να οδηγήσει η νέα αύξηση των επιτοκίων του κοινού νομίσματος κατά 0,25% (διαμορφώθηκαν στο 2,75%), που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Λιγότερο αναμένεται να επηρεαστούν τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων και των πιστωτικών καρτών, καθώς σ' αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει ...αυτόματος μηχανισμός αναπροσαρμογής, ενώ λειτουργεί καλύτερα και ο ανταγωνισμός μεταξύ των εμπορικών τραπεζών".

    [10] Απόδραση

    Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13 υποστηρίζει ότι "στη συζήτηση που έγινε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρα ο Καραμανλής ζήτησε μέτρα για όλα αυτά, ώστε να σπάσει το κύκλωμα των φυλακών όπως έγινε και με τα κυκλώματα στη Δικαιοσύνη. Το γεγονός πάντως έδειξε και πάλι ότι δικαίως υπάρχει μεγάλη αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου για το μπάχαλο της κρατικής μηχανής. Κάθε "τρύπα" που κλείνει αποκαλύπτει ότι υπάρχουν και άλλες "τρύπες" και άλλες πληγές που πρέπει να κλείσουν. Ο προβληματισμός δεν είναι χθεσινός, όλοι σχεδόν οι υπουργοί αναφέρονται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν να αλλάξουν την κατάσταση, όμως αυτό δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση από τον τρόπο που διαχειρίζεται τις κρίσεις που δημιουργούνται".

    Το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ προσθέτει ότι "καταρχήν, το γεγονός της απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού των δύο κρατουμένων με ελικόπτερο Δημοσίων Μεταφορών ανέδειξε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι υπό διάλυση και ανήμπορος να εξασφαλίσει τη δημόσια ασφάλεια. Παράλληλα όμως ανέδειξε ότι το τραγικό αεροπορικό περιστατικό της Καρπάθου προκλήθηκε λόγω παρανομιών και ανεπάρκειας του υπουργείου Άμυνας και της σύγχυσης που επικρατεί τελευταία μεταξύ ΥΠΑ (Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας) και Πολεμικής Αεροπορίας".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 9 June 2006 - 22:01:39 UTC