Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 06-08-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/8/2006
  • [02] Πυρκαγιές
  • [03] Μέση Ανατολή
  • [04] Προσλήψεις
  • [05] ΠΑΣΟΚ
  • [06] Υπουργείο Πολιτισμού

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/8/2006

    Οι πυρκαγιές σε Χαλκιδική και Μάνη και οι καταστροφές που προκάλεσαν κυριαρχούν στα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πύρινος όλεθρος. Η πυρκαγιά στη Χαλκιδική είχε διεθνή αντίκτυπο.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Η κόλαση είναι εδώ! Θρήνος στις στάχτες της Κασσάνδρας. 2 νεκροί και ανυπολόγιστες καταστροφές από την πύρινη λαίλαπα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 32.040 σε Υπουργεία και Οργανισμούς. Οι νέες θέσεις, οι ειδικότητες ανά φορέα και οι προθεσμίες.

    Η ΑΥΓΗ: Καθηλωμένο το κράτος μπροστά στην καταστροφή. Σειρά λαθών και παραλείψεων στη Χαλκιδική.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μπάχαλο η ΓΣΕΕ με ευθύνη του προέδρου της και της ηγετικής ομάδας. Όλο το παρασκήνιο του επίμαχου ραντεβού με τον Αλογοσκούφη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Έγκλημα εξ αμελείας η βιβλική καταστροφή στη Χαλκιδική."Είστε ανίκανοι!". Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ολιγωρία της κρατικής μηχανής.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Καμένοι παράδεισοι. Η Κασσάνδρα κάηκε, οι Κασσάνδρες κορυβαντιούν. Κρανίου τόπος η Χερσόνησος της Κασσάνδρας, καταστροφή και στη Λακωνία.

    ΕΘΝΟΣ: Ευθύνες για το ολοκαύτωμα. Χαλκιδική: Εγκληματικά λάθη πυρπόλησαν την Κασσάνδρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Χαλκιδική και Μάνη στο ίδιο πυρομάνι. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι δύο περιοχές όπου μαίνονται οι πυρκαγιές, διακοπές σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση, μεγάλη οικολογική καταστροφή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τον περιμένουν στη γωνιά. Σταθμός-ορόσημο οι δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές για τον Γ. Παπανδρέου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ολοκαύτωμα η Κασσάνδρα. Σε πύρινο κλοιό η Μάνη - Κινδύνευσαν χωριά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Συμφορά με πύρινες καταγγελίες. Οργή σε Χαλκιδική και Μάνη, πυρόσβεση στο πόδι.

    ΕΣΤΙΑ: Ανίκανο το κράτος να προστατεύση τα δάση. Μόνη ρεαλιστική λύσις είναι και εδώ η ιδιωτικοποίησις.

    ESPRESSO: Έγκλημα στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. Καταγγελίες-σοκ για επιχειρήσεις με μολυσμένα υλικά μιας χρήσης.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δεύτερη νύχτα μάχης με τη φωτιά. Ανεπανόρθωτη η οικολογική καταστροφή και πλήγμα στον τουρισμό της Χαλκιδικής.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Βιβλικό αλαλούμ. Συγκλονισμένος από την εικόνα της καταστροφής ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης. Πολιτική κόντρα για την πύρινη λαίλαπα στη Χαλκιδική.

    ΤΑ ΝΕΑ: Έγκλημα ανικανότητας. Τεράστια καταστροφή σε Χαλκιδική - Μάνη.

    Η ΝΙΚΗ: Διαλυμένο κράτος. Πάνω στις στάχτες ερίζουν οι υπουργοί. Ανεξέλεγκτη πυρκαγιά απειλεί χωριά στη Μάνη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μέτωπο λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Δόθηκε στη δημοσιότητα η ανακοίνωση της συνάντησης των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων της περιοχής.

    TRAFFIC NEWS: Επώνυμοι ψάχνουν για ωάρια μοντέλων στη μαύρη αγορά. Κυκλοφορεί και "κατάλογος" για να επιλέξουν!

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εγκληματίες! Χαλκιδική: Στάχτες και καμένα κουφάρια παντού.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: "Κρανίου τόπος" η Χαλκιδική. Συγγνώμη ζήτησε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης για όσα δεν έγιναν την ώρα της πυρκαγιάς, ενώ σε εμπρησμό απέδωσε εστίες της φωτιάς ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Διάλυση! Ανίκανο το κράτος. Αποκαΐδια άφησε πίσω της η φωτιά στη Χαλκιδική.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Θρηνούν πολλοί: Η πύρινη τραγωδία της Χαλκιδικής.

    [02] Πυρκαγιές

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "ανεξέλεγκτη έκαιγε μέχρι αργά χθες το βράδυ η φωτιά στη χερσόνησο της Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Περισσότερες από 24 ώρες από την έναρξη και την αστραπιαία "γιγάντωσή " της και, παρά την πρωτοφανή κινητοποίηση των Αρχών, ο πύρινος εφιάλτης δεν κατέστη δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "και ενώ μέχρι τα μεσάνυχτα δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά στη Χαλκιδική τα 30 χλμ του μετώπου της πυρκαγιάς άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 40 χιλιάδες στρέμματα αποτεφρωμένα, σπίτια και ξενοδοχεία καμένα αλλά και έναν άνθρωπο νεκρό, ο οποίος στην προσπάθειά του να επιβιβαστεί σε πλωτό μέσο πνίγηκε στα νερά του κόλπου της Κασσάνδρας".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "εγκληματικά λάθη των Αρχών οδήγησαν στη μεγάλη πύρινη λαίλαπα στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής, η οποία αποτέφρωσε πάνω από το ένα τρίτο των δασών της - περίπου 50.000-55.000 στρέμματα- αφήνοντας πίσω της μια εικόνα βιβλικής καταστροφής. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη, καθώς και τις οργισμένες αντιδράσεις που υπάρχουν από τον κόσμο στη Χαλκιδική, επιχειρεί να καλύψει με σπασμωδικό τρόπο την ολιγωρία της".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "η στατιστική κοίμισε τους υπεύθυνους αντιπυρικού σχεδιασμού της Χαλκιδικής, που βρέθηκε γυμνή από επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις την ώρα της ανάγκης, απόγευμα Δευτέρας. Μόλις 18 οχήματα επιφυλακής για τρεις δασωμένες χερσονήσους με τεράστια τουριστική κίνηση (Κασσάνδρα- Σιθωνία) και πολιτιστικούς θησαυρούς (Άθως). Μόλις 45 πυροσβεστικά οχήματα συνολικά σ΄ολόκληρο τον νομό, που διαθέτει μία και μόνη οδό πρόσβασης στην ηπειρωτική ενδοχώρα (Θεσσαλονίκη)".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "πρωτοφανή ολιγωρία και έλλειψη συντονισμού επέδειξε η κρατική μηχανή στις δύο πυρκαγιές στη Χαλκιδική και στη Μάνη που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές. Κορυφαίοι υπουργοί θεωρούν ωστόσο ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε".

    Η Espresso γράφει: "πύρινη κόλαση στη Χαλκιδική! Οι πρώτοι - πρόχειροι- απολογισμοί κάνουν λόγο για χιλιάδες καμένα στρέμματα. Εν τω μεταξύ, χάθηκε πολύτιμος χρόνος μέχρι να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός, ενώ ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ζήτησε "συγγνώμη".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "την ώρα που η μεγάλη πυρκαγιά στην Χαλκιδική αναδεικνύει δυστυχώς ένα διαλυμένο κράτος που δεν μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους πολίτες, οι υπουργοί ερίζουν πάνω στις στάχτες για το εάν ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε όπως έπρεπε".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "σε ύφεση βρισκόταν αργά χθες το βράδυ, η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής. Ωστόσο αναζωπύρωση σημειώθηκε στην Νέα Σκιώνη, χωρίς ευτυχώς να απειλήσει κατοικημένες περιοχές".

    "Εξ αφορμής λοιπόν της τραγικής πυρκαΐας που κατέστρεψε μεγάλο τμήμα της Κασσάνδρας στην Χαλκιδική η ΕΣΤΙΑ επαναλαμβάνει την πρόταση του 1998. Αν το κράτος δεν προχωρήση σε ιδιωτικοποίηση των δασών, ούτε η προστασία τους θα εξασφαλισθή, ούτε η αναδάσωσίς τους".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "δύο νεκρούς - έναν από πνιγμό και έναν από ανακοπή- ανυπολόγιστη οικολογική και οικονομική καταστροφή, δεκάδες καμένα σπίτια, περιουσίες που έγιναν παρανάλωμα του πυρός αφήνει πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά στη Χαλκιδική. Το μισό πρώτο πόδι της Χαλκιδικής η πανέμορφη χερσόνησος της Κασσάνδρας, θυμίζει κρανίου τόπο, αφού οι φλόγες, υποβοηθούμενες από τους δυνατούς ανέμους, έσπειραν τον πανικό στους κατοίκους και τους τουρίστες της περιοχής, έκαναν στάχτη χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, έκαψαν κατοικίες, αυτοκίνητα, ζώα και γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες έδιναν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στη Μάνη...".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι Β«ολονύχτια μάχη με την πύρινη λαίλαπα που από το απόγευμα της Δευτέρα κατακαίει την Κασσάνδρα της Χαλκιδικής, μετατρέποντας σε σεληνιακό τοπίο μία από τις πιο όμορφες περιοχές της χώρας μας, έδιναν πυροσβέστες, κάτοικοι και δυνάμεις του στρατού. Τα μοναδικά πευκοδάση καταστρέφονται από τις αδηφάγες φλόγες, προκαλώντας ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή. Ο πρώτος απολογισμός κάνει λόγο για δύο νεκρούς, περίπου 80 σπίτια καμένα και 50.000 στρέμματα πευκοδάσους στάχτηΒ».

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι Β«η αδυναμία των κρατικών υπηρεσιών να κινητοποιηθούν έγκαιρα, αποτελεσματικά και με βάση σχέδιο έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών των πολιτών και τουριστών που είδαν τη Δευτέρα το βράδυ τη φωτιά να σαρώνει στο πέρασμά της το παρθένο ανεκτίμητο δάσος στην Κασσάνδρα της ΧαλκιδικήςΒ».

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι Β«η ένταση των ανέμων έχει κοπάσει και αναπτερώνονται οι ελπίδες ότι μέχρι το βράδυ, θα έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά. Στα χωριά Κρυοπηγή, Πολύχρονο, Χανιώτη, Πευκοχώρι, Παλιούρι η ηρεμία έχει επανέλθει και ήδη οι παραθεριστές επέστρεψαν με λεωφορεία της Νομαρχίας Χαλκιδικής που είχαν μεταφερθεί προληπτικά στο Νέο Μαρμαρά και τα Νέα Μουδανιά. Όλα τα ξενοδοχεία λειτουργούν κανονικά καθώς και τα Λουτρά της Αγ. Παρασκευής. Μέχρι χθες το απόγευμα αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση σε όλες τις περιοχές, όπου σημειώθηκαν προβλήματα από τη φωτιάΒ».

    ΤΟ ΘΕΜΑ σχολιάζει ότι Β«σε κόλαση του Δάντη μετατράπηκε η Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Πύρινες φλόγες, μετέτρεψαν σε κρανίου τόπο την περιοχή. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Ένα πανέμορφο δάσος έγινε στάχτη, ενώ κάηκαν πολλά σπίτια και αυτοκίνητα. Την τραγωδία ολοκλήρωσαν δύο θάνατοιΒ».

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι Β«πίσω από τη βιβλική καταστροφή στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής, όπου έγιναν στάχτη 60.000 στρέμματα δάσους και δεκάδες σπίτια, υπάρχει ένα έγκλημα εξ αμελείας. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα, επισημαίνοντας λάθη, παραλείψεις και ολιγωρία των αρμοδίων υπηρεσιών. Στελέχη της κυβέρνησης επιχείρησαν να αποσείσουν τις ευθύνες. Η καταστροφή στη Χαλκιδική ανέδειξε με δραματικό τρόπο τις μεγάλες ελλείψεις στους μηχανισμούς πυρόσβεσης, κυρίως σε έμψυχο δυναμικό, αλλά και σε συγκεκριμένα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων όπως είναι η εκκένωση περιοχών. Δύο άλλες μεγάλες φωτιές μαίνονταν χθες ανεξέλεγκτες στην Αρεόπολη Λακωνίας και στο Μαίναλο ΑρκαδίαςΒ».

    [03] Μέση Ανατολή

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι Β«το ιμπεριαλιστικό σχέδιο για τη "νέα Μέση Ανατολή" δεν πρόκειται να παραμεριστεί εύκολα, γι΄αυτό έχει μεγάλη σημασία -άμεση και προοπτικής- τα Κομμουνιστικά Κόμματα να στηρίξουμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες τη διαμόρφωση ενός αντιιμπεριαλιστικού μετώπου για όλο το χώρο της Μέσης Ανατολής, επισήμανε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα ΠαπαρήγαΒ».

    [04] Προσλήψεις

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "προκηρύσσονται 32.040 θέσεις σε υπουργεία - οργανισμούς. Συγκεκριμένα: 25.958 εκπαιδευτικοί, 1.952 στα ΚΕΠ, 780 στο υπουργείο Απασχόλησης, 600 στην ΕΘΕΛ, 585 στην ΑΤΕ, 250 στην Υγεία, 130 στο ΙΔΕΚΕ, 129 στον ΗΣΑΠ, 125 στον ΟΑΠ-ΔΕΗ, 45 στην Ε.Ε.Β».

    [05] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι Β«έντονη κινητικότητα παρατηρείται πάλι στο ΠΑΣΟΚ, ενώ για άλλη μια φορά η αμφισβήτηση επεκτείνεται και αγγίζει τον αρχηγό του Κινήματος. Και φαίνεται ότι τα στελέχη και η βάση του ΠΑΣΟΚ δίνει μια ύστατη ευκαιρία στον Γ. Παπανδρέου, με χρονικό ορίζοντα τις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, προκειμένου να ανακάμψει το κόμμα. Είναι πολύ πιθανό δε, ότι αν τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά για το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, τότε η αντίστροφη μέτρηση για την ηγεσία του Γ. Παπανδρέου θα αρχίζει. Με τον Κώστα Σημίτη να γίνεται παράκλητος των στελεχών, αλλά και των οπαδών του ΠΑΣΟΚΒ».

    [06] Υπουργείο Πολιτισμού

    Σύμφωνα με την ESPRESSO Β«στη χώρα μας θα επιστρέψουν σύντομα ακόμα δύο κλεμμένες αρχαιότητες ανυπολόγιστης αξίας. Πρόκειται για το Ανάγλυφο της Θάσου και την Ενεπίγραφη Βοιωτική Στήλη, που θα μπορούν να θαυμάσουν πλέον σε ελληνικά μουσεία όλοι οι Έλληνες πολίτες. Κι αυτό χάρη στην υπογραφή της μεταβίβασης των τίτλων κυριότητας των δύο κλεμμένων αρχαιοτήτων, που πραγματοποίησαν το υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) και το Μουσείο Getty την περασμένη ΚυριακήΒ».
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 23 August 2006 - 21:22:24 UTC