Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 06-09-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/9/2006
  • [02] ΜΕΒΓΑΛ
  • [03] Συντάξεις
  • [04] Καρτέλ
  • [05] Δήμος Θεσσαλονίκης
  • [06] Αστυνομικοί
  • [07] Εργαζόμενοι
  • [08] Δωροδοκία
  • [09] "Λαδώματα"
  • [10] TOR-M1
  • [11] Προσλήψεις
  • [12] Ανταγωνισμός
  • [13] Παιδεία

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/9/2006

    Το καρτέλ στη βιομηχανία γάλακτος, η υπόθεση εκβιασμού της ΜΕΒΓΑΛ, οι μεταβολές στις συντάξεις από 1ης Ιανουαρίου και οι καταγγελίες για το Δήμο της Θεσσαλονίκης ότι δόθηκαν οικόπεδα με αντιπαροχή σε διαγωνισμούς με έναν μόνο ενδιαφερόμενο, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: 2,5 εκατ. Έλληνες παραδέχτηκαν ότι "λάδωσαν" δημοσίους υπαλλήλους σύμφωνα με έρευνα σε 19 υπουργεία επί ημερών ΠΑΣΟΚ.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: ΜΕΒΓΑΛ-Ο λαβράκι θα βγάλει ο εισαγγελέας. Συντριπτικά στοιχεία για το καρτέλ των γαλατάδων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πρόστιμα-μαμούθ κατά της δωροδοκίας. Η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα δέσμη δρακόντειων μέτρων για να πλήξει τη διαφθορά.

    Η ΑΥΓΗ: Μάθημα πρώτο: Απεργία 95%. Εντυπωσιακή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Καμία δέσμευση από την κυβέρνηση για τα αιτήματα δασκάλων και νηπιαγωγών.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μετά τους γαλάζιους κουμπάρους... σειρά έχουν τα πράσινα λαμόγια. Το άνοιγμα λογαριασμών στην Ελβετία όπου κατέληξαν οι μίζες για τα TOR-M1 καίει εταιρία στην οποία συμμετείχαν άνθρωποι του προηγούμενου "συστήματος".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η αγωνία των υπουργών (περιμένοντας και άλλους φίλους και "κουμπάρους"). Σε νευρική κρίση η κυβέρνηση.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 15.491 προσλήψεις στο δημόσιο τομέα. Όλες οι θέσεις που ενέκρινε η διυπουργική επιτροπή.

    ΕΘΝΟΣ: Βγάζουν κουμπάρους από το μανίκι. Μάχη φατριών στην κυβέρνηση με διαρροές για νέα σκάνδαλα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μεγάλα παιχνίδια παίζονται με τα γάλατα και τους απογαλακτισμούς και όπως φαίνεται οι τρεις συλληφθέντες είναι... Η πέτσα του ΜΕΒΓΑΛογιαουρτιού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δέκα αλλαγές σε ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό. Ενώ μειώνονται οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων από το 2007.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τι αλλάζει στις συντάξεις. Οι μεταβολές από 1ης Ιανουαρίου με βάση τους νόμους Σιούφα - Ρέππα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οικόπεδα σε "κουμπάρους". Αποκαλύψεις από την εκλογική περιφέρεια του πρωθυπουργού.

    ΕΣΤΙΑ: Ποιος αλλοιώνει τον ανταγωνισμό. Οι σοσιαλιστικές δομές της ελληνικής οικονομίας.

    ESPRESSO: Υπόθεση Αλεξ: "Ο γιος μου έκανε σεξ με αγόρια". Η κατάθεση της μητέρας του 13χρονου Βορειοηπειρώτη στην Αστυνομία της Βέροιας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ενώ το καρτέλ του γάλακτος μένει ακλόνητο κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ οργανώνουν πολιτικές επιθέσεις και αντεπιθέσεις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ξεκίνησε η πενθήμερη απεργία. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των δασκάλων έξω από το υπουργείο Παιδείας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τους διόρισε 5 μέρες πριν τη σύλληψη. Ο Τσιτουρίδης τους Πανάγο - Αδαμόπουλο.

    Η ΝΙΚΗ: Μετάθεση ευθυνών. Κρύβεται πίσω από τις... χειροπέδες η κυβέρνηση.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σε θέση μάχης για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Περιοδεία και ομιλία της γγ της ΚΕ του ΚΚΕ στη ΛΑΡΚΟ.

    TRAFFIC NEWS: "Να πληρώσουν" όλοι οι ένοχοι να καθίσουν στο σκαμνί. Κραυγή απόγνωσης από την οικογένεια της αδικοχαμένης Κικής Κούσογλου.

    City Press: Επιμένουν στα κλειστά σχολεία. Άκαρπη η χθεσινή συνάντηση της ηγεσίας της ΔΟΕ με τον υφυπουργό Παιδείας κ. Καλό.

    Metro: Άρχισαν τα όργανα στην Παιδεία. Μαζική συμμετοχή δασκάλων και νηπιαγωγών στην πενθήμερη απεργία, που ξεκίνησε χθες.

    Metropolis: Πολλοί οι αστυνομικοί ελάχιστη η ασφάλεια.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Μετά τη ΜΕΒΓΑΛ τι; Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης όλες οι καταγγελίες για κρατικούς αξιωματούχους που φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Διαβατήρια... ταλαιπωρίας στη Θεσσαλονίκη. Γολγοθάς για τους πολίτες η διαδικασία έκδοσης των νέων εγγράφων.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στον... πάτο της εμπιστοσύνης οι πολιτικοί. Η νέα εικόνα του κοινού για τους φορείς εξουσίας.

    Σημείωση: Η εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [02] ΜΕΒΓΑΛ

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "στην τακτική της μετάθεσης ευθυνών επιμένει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την... ταμπακέρα της υπόθεσης ΜΕΒΓΑΛ, ενώ την ίδια ώρα σε επικοινωνιακό επίπεδο, προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τις εικόνες των τριών κρατουμένων, προκαλώντας ακόμη και σκωπτικά σχόλια για το... "νέο έμβλημα της ΝΔ" που δεν είναι άλλο από τις... "χειροπέδες".

    Τα ΝΕΑ υπογραμμίζουν ότι "νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της μίζας των 2,5 εκατ. ευρώ, καθώς αποκαλύπτεται ότι πέντε ημέρες πριν συλληφθεί το "τρίγωνο" των γαλάζιων κουμπάρων, ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης διόρισε τον Παν. Αδαμόπουλο σε επιτροπή αξιολόγησης δημόσιου διαγωνισμού, με αναπληρωτή του, μάλιστα, τον Πανάγο Αναγνωστόπουλο".

    Η Traffic News τονίζει ότι "οι κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο της ΜΕΒΓΑΛ οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Αρχές με χειροπέδες. Για κάποιους ήταν υπερβολή οι χειροπέδες, για κάποιους... το ότι οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Αρχές".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "στιλέτα μεταξύ υπουργών από τον φόβο νέων αποκαλύψεων. Όργιο φημολογίας για εμπλοκή στελεχών του κρατικού μηχανισμού σε υποθέσεις διαφθοράς".

    Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ "αγωνιούν οι υπουργοί, ο φόβος αποκάλυψης νέων "κουμπάρων" παραλύει την κυβέρνηση, την οδηγεί σε νευρική κρίση. Όλοι ψάχνουν το περιβάλλον και τους ανθρώπους τους, προσπαθούν να καλυφθούν έναντι κινδύνων, καθώς οι ψίθυροι για αλυσίδα σκανδάλων διογκώνονται και περιλαμβάνουν όλο το φάσμα εξουσίας της ΝΔ".

    [03] Συντάξεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "δέκα αλλαγές στο ασφαλιστικό θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2007. Μεταξύ άλλων, μεταβάλλονται τα έτη συνταξιοδότησης, αυξάνεται το εφάπαξ, συνεχίζεται η καταβολή των δόσεων για τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ, ενώ "έρχεται" και ο νέος κανονισμός για βαρέα και ανθυγιεινά".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "δέκα αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο συνταξιοδοτικό καθεστώς εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων, φέρνει το 2007. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, από το 1992 έως σήμερα, αυξάνεται κατά 6 μήνες το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, για μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων, αλλά και τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για συνταξιοδότηση".

    [04] Καρτέλ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "κανείς δεν αμφιβάλλει ότι μεγάλο παιχνίδι παίχτηκε με την ΜΕΒΓΑΛ και τους καταγγελθέντες εκβιασμούς. Ως "πέτσα" του ΜΕΒΓΑΛογιαουρτιού φέρονται οι τρεις που βρίσκονται στις φυλακές Κορυδαλλού, αλλά δεν μπορεί να είναι μόνον αυτοί. Όπως ανεγράφη και δεν διεψεύσθη από τους υπεύθυνους της Μακεδονικής Γαλακτοβιομηχανίας η αποκάλυψη του σκανδάλου από τον πρόεδρο της ΜΕΒΓΑΛ κρύβει και ορισμένες συμπτώσεις που φωτογραφίζουν τον γενικότερο ρόλο της ΜΕΒΓΑΛ στο κύκλωμα των γαλακτοβιομηχανιών".

    Η ΑΝΩ - ΚΑΤΩ γράφει ότι "μεγάλη ταραχή επικρατεί στις τάξεις των γαλακτοβιομηχάνων, καθώς πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και η κατάθεση στην ανακρίτρια του προέδρου της, Σπύρου Ζησιμόπουλου, φαίνεται ότι τους "καίνε", αφού περιέχουν συντριπτικά στοιχεία για το πώς λειτουργούσε το καρτέλ, ξεζουμίζοντας τους παραγωγούς-κτηνοτρόφους και ληστεύοντας τους καταναλωτές".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "θλιβερή εντύπωση προκαλεί το ότι εν μέσω των συνεχιζόμενων καταγγελιών και "αποκαλύψεων" γύρω από την υπόθεση εκβιασμού της ΜΕΒΓΑΛ, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αναλίσκονται σε μια ρητορική διαμάχη και το καρτέλ του γάλακτος παραμένει ακλόνητο, με αποτέλεσμα να θίγεται άμεσα ο μέσος Έλληνας καταναλωτής και να διαιωνίζεται το καθεστώς διαφθοράς και ατιμωρησίας".

    [05] Δήμος Θεσσαλονίκης

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "οικόπεδα του Δήμου Θεσσαλονίκης δόθηκαν με αντιπαροχή σε 3 διαγωνισμούς και μόνον... έναν ενδιαφερόμενο! Τρία οικόπεδα δόθηκαν σε εταιρεία φίλου του πρωθυπουργού και άλλα τρία σε στενό συνεργάτη του δημάρχου. Τις καταγγελίες έκανε η ομάδα του Γιάννη Μπουτάρη, που είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης".

    [06] Αστυνομικοί

    Η METROPOLIS τονίζει ότι Β«αν και στην Ελλάδα αντιστοιχεί ένας αστυνομικός σε 214 πολίτες, οι πολίτες σε ποσοστό 94% ζητούν αύξηση των αστυνομικών περιπολιών στους δρόμους, καθώς τα όργανα της τάξης αντί να αστυνομεύουν γειτονιές, φρουρούν... επωνύμους και κτίριαΒ».

    [07] Εργαζόμενοι

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει Β«να αμφισβητήσουν και να καταδικάσουν συνολικά την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για να επιφέρουν ανεπανόρθωτο πλήγμα στις πολιτικές που, με μοναδικό τους μέλημα την κερδοφορία του κεφαλαίου, δρομολογούν και σιγοντάρουν το κλείσιμο εργοστασίων, νομοθετούν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και θυσιάζουν την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, κάλεσε τους εργαζόμενους η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη χτεσινή της περιοδεία στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα ΛοκρίδαςΒ».

    [08] Δωροδοκία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι Β«πρόστιμα-μαμούθ για τους δημόσιους λειτουργούς, που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς, προτείνει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζής. "Το χρηματικό πρόστιμό για την εξαγορά των ποινών των καταδικασθέντων δημοσίων υπαλλήλων για υποθέσεις διαφθοράς, είναι ευτελές" διευκρίνισε με δηλώσεις του στην "Α" ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας ΔιοίκησηςΒ».

    [09] "Λαδώματα"

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σχολιάζει ότι Β«- Ένας στους δύο διορίστηκε από το "παράθυρο" την περίοδο των "εκσυγχρονιστών"! - 35 στους 100 κρατικούς υπαλλήλους έχουν μεταξύ τους οικογενειακές σχέσεις. - Το 51,44% των υπαλλήλων του ΕΟΤ συνδέονται μεταξύ τους με συγγενικούς δεσμούς!Β».

    [10] TOR-M1

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι Β«μετωπικό χαρακτήρα αναμένεται να λάβει η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ για το επίμαχο ζήτημα των υπαρκτών, αλλά και των κατασκευασμένων για λόγους εντυπώσεων σκανδάλων. Σύμφωνα με πληροφορίες της "ΑΥΡΙΑΝΗΣ" η κυβέρνηση μέσα στις προσεχείς ημέρες θα δώσει στη δημοσιότητα τους καυτούς λογαριασμούς στους οποίους κατέληξαν οι μίζες απ΄την αγορά των TOR-M1. Το ενδιαφέρον εντοπίζεται στη σύνδεση των επίμαχων λογαριασμών με δύο εταιρίες στην Ελλάδα στις οποίες βασικοί μέτοχοι είναι άνθρωποι του προηγούμενου "συστήματος"Β».

    [11] Προσλήψεις

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει ότι Β«νέο πακέτο 15.491 θέσεων σε υπηρεσίες του Δημοσίου, την Αυτοδιοίκηση, την Εκπαίδευση και το Λιμενικό ενέκρινε η αρμόδια διϋπουργική επιτροπή. Σύμφωνα με τις εγκριτικές αποφάσεις, ενεκρίθησαν θέσεις κυρίως στο χώρο της Εκπαίδευσης (ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί), στα ΕΛΤΑ, το Λιμενικό, τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, τον ΟΑΕΚ, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), αλλά και σε υπηρεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και Τουριστικής ΑνάπτυξηςΒ».

    [12] Ανταγωνισμός

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι Β«αν είναι τόσο ακριβότερο το γάλο στην Ελλάδα, εαυτούς ας μέμφονται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Είναι τόσες πολλές οι προστατευτικές διατάξεις τις οποίες εθέσπισαν - ή διετήρησαν - ώστε το κόστος στον τόπο μας είναι πολύ υψηλότερο σε όλα τα στάδια της παραγωγής και διαθέσεως. Ακόμη και η μεταφορά των προϊόντων είναι πολύ ακριβότερη στην Ελλάδα. Η αιτία λοιπόν για την οποία ο Ελλην καταναλωτής πληρώνει πολύ ακριβότερα μία σειρά αγαθών και υπηρεσιών είναι μία και μόνη: Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Διότι ο σοσιαλισμός αλλοιώνει τον ανταγωνισμόΒ».

    [13] Παιδεία

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι Β«με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε χθες η εβδομάδα κινητοποιήσεων δασκάλων και νηπιαγωγών. Οι διαδηλωτές ζητούν αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους, ώστε ο μισθός του πρωτοδιόριστου να φθάσει τα 1.400 ευρώ, ενώ παράλληλα ζητούν να αυξηθούν και οι πιστώσεις για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Δ. Μπράτης, σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ και αναφερόμενος στις καταγγελίες της υπουργού Παιδείας περί υποκινούμενων κινητοποιήσεων, υπογράμμισε πως η συμμετοχή του 90% των εκπαιδευτικών στην απεργία απαντά στην Μ. ΓιαννάκουΒ».

    Η ESPRESSO αναφέρει ότι Β«κλειστά έμειναν χθες χιλιάδες νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα εξαιτίας της απεργίας που έχει κηρύξει η Διδασκαλική Ομοσπονδία. Οι συνδικαλιστές δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τα "συντριπτικά" ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, αλλά απογοητευμένοι από τη νέα άρνηση του υπουργείου Παιδείας να ικανοποιήσει τα αιτήματά τουςΒ».

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι Β«με πρωτόγνωρη δυναμική οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα ξεκίνησαν την πενθήμερη απεργία τους με συντριπτικά ποσοστά συμμετοχής που έφτασαν το 95%. Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε για να προλάβει την απεργία ούτε έδωσε, έστω χθες, απαντήσεις στη ΔΟΕΒ».

    Σύμφωνα με τη CITY PRESS Β«- Άκαρπη η χθεσινή συνάντηση της ηγεσίας της ΔΟΕ με τον υφυπουργό Παιδείας κ. Καλό. - Άμεσος κίνδυνος γενίκευσης της διαμαρτυρίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. - Μεγάλη ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες από την απεργία στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά. - Οι υπερβολικές προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ και τα υπερβολικά αιτήματα των συνδικαλιστών συντηρούν το αδιέξοδοΒ».

    Η METRO εκτιμά ότι Β«έτος... κινητοποιήσεων αναμένεται να είναι η νέα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά, καθώς σφοδρές συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει μεταξύ υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικών ομοσπονδιών. Ειδικότερα, πρώτοι οι δάσκαλοι ξεκίνησαν από χθες την πενθήμερη απεργιακή τους κινητοποίηση, ενώ αύριο το μεσημέρι στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο συμμετέχουν καθηγητές, πανεπιστημιακοί και φοιτητέςΒ».


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 19 September 2006 - 19:44:38 UTC