Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 06-10-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/10/2006
  • [02] Πλημμύρες-Καταστροφές
  • [03] ΠΑΣΟΚ
  • [04] Δηλώσεις Αλμούνια
  • [05] Καρτέλ γάλακτος
  • [06] Κυβέρνηση
  • [07] Παιδεία

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/10/2006

    Οι καταστροφές από τις πλημμύρες σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Μαγνησία, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την ενίσχυση των πλημμυροπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών καθώς και οι κινητοποιήσεις στην Παιδεία είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σε κομματικό παραμάγαζο μετέτρεψαν την Παιδεία! Προκλητικοί οι εργατοπατέρες του ΠΑΣΟΚ.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Μετέωρος και έκθετος ο Παπανδρέου. Άλλαξε 4 φορές τις δηλώσεις του μέσα σε δύο μέρες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι εντολές Καραμανλή για την αποζημίωση των πλημμυροπαθών. Ο πρωθυπουργός στον τόπο της τραγωδίας. Τι είπε στους υπουργούς που τον συνόδευαν. Ο κρατικός μηχανισμός σε πλήρη κινητοποίηση.

    Η ΑΥΓΗ: Πλημμύρα ευθυνών για τις κυβερνήσεις και τη νομαρχία. 17 λεπτά πρωθυπουργικής επίσκεψης για χάρη της TV.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Το καρτέλ γάλακτος έστησε το κόλπο του δήθεν εκβιασμού της ΜΕΒΓΑΛ. Οι απόρρητες καταθέσεις Παπαδάκη και Μεταξόπουλου που δημοσιεύει σήμερα η "Αυριανή", αλλάζουν ριζικά την πολύκροτη υπόθεση.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Και όμως, είχαν προειδοποιηθεί για τις πλημμύρες. Και επίθεση Σουφλιά κατά Ψωμιάδη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Άμεσες αποζημιώσεις. Κοντά στους πληγέντες ο Κ. Καραμανλής.

    ΕΘΝΟΣ: Μούσκεμα σε τρία μέτωπα. Νευρική κρίση στο Μαξίμου για θεομηνίες - Παιδεία - Προϋπολογισμό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το ξύλο βγήκε... από την Μαριέττα Γιαννάκου. Λες και στις τσάντες της κουβαλάει ματσούκια και κολυμπηθρόξυλα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σε ρόλο μπαμπούλα ο Αλμούνια στην Οικονομία. Εμμένει στις απόψεις του για τη λήψη σφιχτών δημοσιονομικών μέτρων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Έξι μέτρα για τους πληγέντες. Επίσκεψη Καραμανλή στις περιοχές που καταστράφηκαν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πνίγονται υπουργοί και Ψωμιάδης. Ανήσυχος ο Καραμανλής, πήγε επιτόπου για επιταγές.

    ΕΣΤΙΑ: Το ΠΑΣΟΚ πολώνει το πολιτικό κλίμα. Υπήρξε ανέκαθεν το κόμμα της δημαγωγίας.

    ESPRESSO: Και μια τραγουδίστρια μπλέκει με Αλεξ. Η 19χρονη "Τζίνα" που είχε στενές σχέσεις με τη συμμορία των ανηλίκων στη Βέροια και έχει "πελάτη" τον παππού.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Υποδαυλίζονται οι καταλήψεις και οι απεργίες. Κλίμα αναταραχής λίγες ημέρες προ των εκλογών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μέτρα ενίσχυσης για τους πλημμυροπαθείς. Ο Κ. Καραμανλής στις πληγείσες περιοχές.

    ΤΑ ΝΕΑ: Και αυτοί τσακώνονται! Αποκάλυψη: κατέρρευσε για 38.000 ευρώ.

    Η ΝΙΚΗ: Τα έκαναν μούσκεμα. Γαλάζιοι καβγάδες πάνω από τις λάσπες.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σε νέα φάση ο αγώνας στην Εκπαίδευση. Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις δάσκαλοι - μαθητές - καθηγητές - εργαζόμενοι.

    TRAFFIC NEWS: Το τάμα επώνυμης Αθηναίας που θέλει παιδί στην εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας.

    City Press: Κακοκαιρία: Πρωτοφανείς βροχοπτώσεις, μεγάλες καταστροφές.

    Metro: Κύμα καταλήψεων στα σχολεία. Η κυβέρνηση κατήγγειλε κύκλους που τις υποκινούν και κάλεσε τα κόμματα να πάρουν θέση.

    Metropolis: "Σάκος του μποξ" γονείς και μαθητές. Μετά τους δασκάλους και τους καθηγητές, στο "χορό" των κινητοποιήσεων εισέρχονται και οι καθηγητές πανεπιστημίου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αποκάλυψη! Οι υπεύθυνοι γνώριζαν αλλά κανένας δεν έκανε τίποτε.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Παρέμβαση Καραμανλή για τους πλημμυροπαθείς. "Άμεσα οι αποζημιώσεις".

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Μέτρα-ανάσα για τους πλημμυροπαθείς. Αυτή τη φορά ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε -ευτυχώς- ταχύτερα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κατακλυσμός "του Νώε". Ο Καραμανλής επί τόπου αντιμετωπίζει την καταστροφή. Οι νομοί Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής κηρύχθηκαν σε έκτακτη ανάγκη.

    [02] Πλημμύρες-Καταστροφές

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "στην "πρώτη γραμμή", δίπλα στους πολίτες-θύματα των φυσικών καταστροφών στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στο "μέτωπο" των εξελίξεων στο χώρο του Πολιτισμού με στόχο την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, έσπευσε, χθες, άμεσα, ο Κώστας Καραμανλής, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι δεν διστάζει να αναλάβει προσωπικά στα δύσκολα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "συμβολική και όχι μόνο ήταν η χθεσινή αιφνιδιαστική επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στις περιοχές της Β. Ελλάδας που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η επιλογή του κ. Καραμανλή να βρεθεί κοντά στους πολίτες περιείχε πρακτικά δύο πολιτικά μηνύματα: επιβεβαίωσε αφενός τη δέσμευση ότι θα βρίσκεται δίπλα στους πολίτες, χωρίς διαχωρισμούς και λαμβάνοντας κάθε μέτρο για την ανακούφισή τους, αφετέρου αποτέλεσε το "ανάχωμα" σε κάθε προσπάθεια της αντιπολίτευσης να σχηματίσει την εικόνα ενός πρωθυπουργού που είναι "κρυμμένος στο γραφείο του".

    Το ΒΗΜΑ τονίζει ότι "η καταστροφή από τις πλημμύρες στους νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής είναι ανυπολόγιστη. Κι όμως, οι αρμόδιοι είχαν προειδοποιηθεί εδώ και τρία χρόνια από τους επιστήμονες για τους κινδύνους που απειλούν την περιοχή. Ο Πρωθυπουργός, μιμούμενος το παράδειγμα του γερμανού πρώην καγκελαρίου Γκ. Σρέντερ, επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, όμως δεν κατάφερε να αποτρέψει την αντιπαράθεση του κ. Γ. Σουφλιά με τον κ. Π. Ψωμιάδη".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι "η παρέμβαση της πολιτείας στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές των νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής ήταν έγκαιρη και η στήριξη της κυβέρνησης είναι έμπρακτη", δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αμέσως μετά τη σύσκεψη στο δημαρχείο Σταυρού, της οποίας προήδρευσε το μεσημέρι και εξήγγειλε μέτρα ενίσχυσης των πλημμυροπαθών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει ότι "ο Σουφλιάς δηλώνει ότι ασχολείται μόνον με μεγάλα έργα, χρεώνει τα "μικρά" σε άλλους και μεταθέτει τις ευθύνες, εκτός από τον νομάρχη, και στους Αλογοσκούφη, Παυλόπουλο, επειδή δεν έδωσαν λεφτά για την εκτέλεσή τους. Οι υπηρεσίες της Νομαρχίας καρφώνουν τον Ψωμιάδη ότι ξέχασε τις προειδοποιήσεις για καταστροφές. και ο Καραμανλής μοιράζει υποσχέσεις".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "στην έλλειψη ή την καθυστέρηση των αντιπλημμυρικών έργων οφείλονται οι μεγάλες καταστροφές στη Χαλκιδική και τον νομό Θεσσαλονίκης τις τελευταίες ημέρες. Ο πρωθυπουργός έσπευσε χθες στην περιοχή των καταστροφών για να μετάσχει σε 17λεπτη σύσκεψη με υπουργούς και στελέχη της αυτοδιοίκησης! Η κυβέρνηση επιχειρεί συμψηφισμό ευθυνών με εκείνες του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Γ. Σουφλιάς, απαντώντας σε αιτιάσεις του Π. Ψωμιάδη, έδειξε ως υπεύθυνο το υπουργείο Οικονομίας για την έλλειψη κονδυλίων αντιπλημμυρικής προστασίας".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "αφού πρώτα τα έκαναν κυριολεκτικά μούσκεμα, μετατρέποντας τη Θεσσαλονίκη σε ανοχύρωτο νομό απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα, οι γαλάζιοι υπουργοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες καβγαδίζουν πάνω από τις πλημμυρισμένες περιοχές σχετικά με τις ευθύνες για τα πλημμελή, όπως αποδεικνύεται, αντιπλημμυρικά έργα".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "έβγαλαν...μαχαίρια εν μέσω ερειπίων οι αρμόδιοι για τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ η καταστροφή από τις πλημμύρες μεγαλώνει ώρα με την ώρα. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς και ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης επιχείρησαν χθες αλληλομετάθεση ευθυνών, ενώ το κλίμα είναι τόσο βαρύ για την κυβέρνηση ώστε επιστρατεύτηκε ο κ. Καραμανλής, που πήγε άρον άρον στη Θεσσαλονίκη για να δείξει ότι βρίσκεται κοντά στους πολίτες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "βαθιά "λαβωμένοι" βγήκαν οι νομοί Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής από τον διήμερο κατακλυσμό κι όπως εκτιμούν τοπικοί φορείς οι "πληγές" θα αργήσουν να επουλωθούν. Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες. Σπίτια παρασύρθηκαν από τους ορμητικούς χειμάρρους, οικίες γέμισαν με νερά, αυτοκίνητα θάφτηκαν κάτω από το χώμα, τα χωριά γέμισαν με τόνους λάσπης, καλλιέργειες καταστράφηκαν, ζώα πνίγηκαν και δρόμοι κόπηκα στα δύο".

    Σύμφωνα με τη City Press "σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας, με τις έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, θα διατηρηθούν έως και την Πέμπτη. Χθες η κακοκαιρία "χτύπησε" την κεντρική Ελλάδα και συγκεκριμένα το Νομό Μαγνησίας και το Βόλο, ο οποίος στην κυριολεξία "πνίγηκε", καθώς πλημμύρισαν δρόμοι, εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις αλλά και το νοσοκομείο της πόλης, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεταφορά ασθενών".

    [03] ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ υποστηρίζει ότι "σε δεινή εσωκομματική εσωστρέφεια, εισέρχεται από την επόμενη Δευτέρα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο Γ. Παπανδρέου παραμένει μετέωρος και έκθετος σε στελέχη και ψηφοφόρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τις παλινωδίες του. Τέσσερις φορές - σε διάστημα δύο ημερών- άλλαξε τις θέσεις του για το τραγικό γεγονός στα ΕΛ.ΤΑ.".

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την διακυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει παύσει να την επικρίνη για τα πάντα. Η τακτική αυτή της δημαγωγίας οφείλεται και στις ηγετικές αδυναμίες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Είναι προφανές ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν έχει άλλο τρόπο να συγκινήση το κομματικό του ακροατήριο. Ίσως όμως να μην έχη κι άλλο τρόπο να διατηρηθή ο ίδιος στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ".

    [04] Δηλώσεις Αλμούνια

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "νέο ράπισμα από τον κοινοτικό επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, για το Ασφαλιστικό προς την κυβέρνηση. Ο κ. Αλμούνια, ο οποίος μάλλον έχει εξελιχθεί σε ...εφιάλτη του οικονομικού επιτελείου, εμμένει στις απόψεις του για τη λήψη σφιχτών δημοσιονομικών μέτρων, αλλά ως ένα βαθμό. Δεν είναι δυνατόν ο κοινοτικός επίτροπος να μην βλέπει τις δήθεν μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ιταλία , η Γερμανία και η Γαλλία, που τα ελλείμματά τους βρίσκονται στο "κόκκινο" από την έλευση του ευρώ το 2001! Και μιλάμε για ελλείμματα της τάξης του ...4%".

    [05] Καρτέλ γάλακτος

    "Το καρτέλ του γάλακτος έστησε το κόλπο με το δήθεν εκβιασμό της ΜΕΒΓΑΛ για να μπλοκάρει τους ελέγχους, να παραλύσει το έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και να γλιτώσει τα εξοντωτικά πρόστιμα τα οποία υπολογίζονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές για τις τρεις εταιρίες που μονοπωλούν την αγορά. Η κατάθεση του δικηγόρου της κ. Μεταξόπουλου, το κείμενο της οποίας δημοσιεύει ολόκληρο σήμερα η ΑΥΡΙΑΝΗ, είναι άκρως αποκαλυπτική".

    [06] Κυβέρνηση

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "αντιμέτωπη με εκρηκτικά προβλήματα, η κυβέρνηση αντιδρά σπασμωδικά. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, με στόχο απλώς να δείξει την παρουσία του. Την ίδια στιγμή, το ντόμινο των κινητοποιήσεων αγγίζει γυμνάσια - λύκεια και πανεπιστήμια, ενώ οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν με καχυποψία την "αναθεώρηση" που επιχειρεί ο Γ. Αλογοσκούφης".

    [07] Παιδεία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι Β«μόλις λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, το απεργιακό θερμόμετρο στην εκπαίδευση ανεβαίνει συνεχώς με τους δασκάλους να δηλώνουν αποφασισμένοι για νέα παράταση της απεργίας, ενώ οι πρώτες καταλήψεις σημειώνονται σε λύκεια και ΤΕΕ της χώρας. Ταυτόχρονα, φοιτητές -κυρίως σχημάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς- προαναγγέλλουν "λουκέτα" και σε ΑΕΙ, μετά τη λήξη της εξεταστικής περιόδου την επόμενη ΠαρασκευήΒ».

    Σύμφωνα με τη METROPOLIS Β«"στο ίδιο έργο θεατές" για τέταρτη εβδομάδα βρίσκονται γονείς και μαθητές. Οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών οδηγούν σε απόγνωση τους γονείς και υποβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο. Απροσδιόριστο χρονικά παραμένει το "ραντεβού" δασκάλων και μαθητών στις σχολικές αίθουσεςΒ».

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σχολιάζει ότι Β«σε κομματικό παραμάγαζο με ευθύνη των κομμάτων της αντιπολίτευσης που υποθάλπουν το μέλλον ανήλικων παιδιών ωθώντας τα σε κινητοποιήσεις και τραμπουκισμούς, έχει μετατραπεί ο χώρος της Παιδείας. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος κάλεσε ευθέως τους αρχηγούς των κομμάτων να λάβουν επίσημη θέση αν στηρίζουν τις καταλήψεις Λυκείων ή όχιΒ».

    H ESPRESSO εκτιμά ότι Β«πραγματικότητα αρχίζει να γίνεται το εφιαλτικό σενάριο που φοβόταν η κυβέρνηση, εκείνο των καταλήψεων στα σχολεία, καθώς από χθες το πρωί δεκάδες λύκεια της Αθήνας και της Επαρχίας βρίσκονται στα χέρια μαθητώνΒ».

    Η METRO τονίζει ότι Β«Ορισμένα λύκεια και ΤΕΕ της χώρας, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, τελούν υπό κατάληψη από την προηγούμενη εβδομάδα. Την ίδια ώρα, το Συντονιστικό Σχολείων της Αθήνας, μετά από συνεδρίαση, αποφάσισε να προχωρήσει σε γενίκευση των καταλήψεων μέσα στο επόμενο διάστημαΒ».

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει ότι Β«σε νέα φάση μαζικοποίησης και κλιμάκωσης μπαίνει ο αγώνας στο χώρο της εκπαίδευσης. Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί μπήκαν στην τέταρτη βδομάδα απεργίας, καθηγητές και εργαζόμενοι προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ ήρθε και η ώρα των μαθητών να μπουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις με μαζικότατες συνελεύσεις και καταλήψεις σε όλη τη χώραΒ».

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι Β«όχι μόνο δεν δέχτηκε να τους δει, αλλά έφαγαν και ξύλο χθες οι εκπαιδευτικοί στην προσπάθειά τους να συναντήσουν την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, όπως άλλωστε η ίδια τους είχε πει. Η ένταση και τα επεισόδια δεν έλειψαν ούτε και χθες έξω από το υπουργείο Παιδείας, στην οδό Μητροπόλεως, όταν συγκεντρωμένοι δάσκαλοι προσπάθησαν να διασπάσουν τον κλοιό των ΜΑΤ και να μπουν στο υπουργείο και απωθήθηκαν βίαια από τις αστυνομικές δυνάμεις, που έκαναν και εκτεταμένη χρήση χημικώνΒ».


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 11 October 2006 - 8:10:53 UTC