Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 06-10-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/10/2006
  • [02] Εκλογές
  • [03] Αλεξ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/10/2006

    Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών είναι το θέμα που κυριαρχεί στα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Και δεύτερο χαστούκι στο ΠΑΣΟΚ. Γαλάζια παραμένει η Ελλάδα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πατάει γερά στα πόδια της η ΝΔ. Πρώτη σε 30 νομαρχίες - Σάρωσε τα "κάστρα" του ΠΑΣΟΚ στην Αττική.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βαριές ευθύνες του Γιωργάκη για τη συντριβή του ΠΑΣΟΚ στους δήμους του Λεκανοπεδίου. Καζάνι που βράζει η Χαριλάου Τρικούπη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η κάλπη δείχνει "προχωρήστε". Η ΝΔ διατήρησε στο ακέραιο τις δυνάμεις της στις νομαρχίες.

    ΕΘΝΟΣ: Ρελάνς ΠΑΣΟΚ στον β' γύρο. Κέρδισε 5 νομαρχίες και μεγάλους δήμους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κράτησε δύο από τις επτά Νομαρχίες η ΝΔ και στους δύο μεγάλους Δήμους έφαγε... Μπουγάτσα στη Θεσσαλονίκη, χυλόπιτα στην Πάτρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Νευρική κρίση στο ΠΑΣΟΚ. Αρχίζουν από σήμερα τα όργανα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επιβεβαίωση υπεροχής της ΝΔ. Εντυπωσιακή αντοχή της κυβέρνησης στην πιο δύσκολη συγκυρία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ανατροπές. Στο ΠΑΣΟΚ 5 από τις 7 νομαρχίες. Γιώργος: Επιμένει σε αλλαγή σκηνικού. Καραμανλής: Συνεχίζουμε.

    ΕΣΤΙΑ: Επιβεβαιώθηκε το πολιτικό μήνυμα. Σαφής υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας και κατά τον β' γύρο.

    ESPRESSO: Το κοριτσάκι με τα... σπίρτα που μπορεί να κάψει κόσμο στη Βέροια. Καταιγίδα αποκαλύψεων για το θρίλερ του Άλεξ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κόντυναν τη ΝΔ σε δύο δόσεις. Το ΠΑΣΟΚ πήρε 5 από τις 7 νομαρχίες.

    TRAFFIC NEWS: Αποκάλυψη σοκ από μάρτυρα-κλειδί στην υπόθεση Αλεξ. Νέα συγκλονιστικά στοιχεία για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.

    City Press: Τι έφερε ο δεύτερος γύρος των εκλογών. "Γαλάζιος" παραμένει ο χάρτης των νομαρχιών. 30 ΝΔ, 24 ΠΑΣΟΚ.

    Metro: Μοιράστηκαν τις εντυπώσεις. Για διαφορετικούς λόγους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ "χαμογέλασαν" τη β' Κυριακή.

    Metropolis: Όλα τα αποτελέσματα σε νομαρχίες και δήμους.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τρίτη θητεία με μηνύματα. Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αλλάξτε πολιτική για τη Θεσσαλονίκη. Σαφές μήνυμα απέστειλαν οι πολίτες προς κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ.

    [02] Εκλογές

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "ανατροπές επιφύλαξε ο χθεσινός β' γύρος. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε πέντε από τις επτά διεκδικούμενες νομαρχίες (αλλαγές-εκπλήξεις έγιναν στις Σέρρες και στη Μαγνησία), ενώ η ΝΔ είχε κέρδη σε δήμους της Β' Αθηνών. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των εκλογών, η ήττα της συμμαχίας ΝΔ-ΚΚΕ στον Δήμο Καρδίτσας. Τέσσερις δήμοι της Β' Αθηνών στον ΣΥΝ. Η κυβέρνηση συνεχίζει χωρίς αλλαγή πολιτικής, είπε ο Καραμανλής. Επιμένει ο Γιώργος ότι αλλάζει το πολιτικό σκηνικό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "σε σύνολο 54 νομαρχιών, η ΝΔ κέρδισε 30 νομαρχίες και το ΠΑΣΟΚ 24, εκ των οποίων δύο με την υποστήριξη και του Συνασπισμού. Καραμανλής: Δεν θα υποκύψω στον λαϊκισμό. Παπανδρέου: Μηδενίσαμε τη διαφορά".

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "νέο -και πιο ηχηρό- μήνυμα προς την κυβέρνηση επεφύλαξε ο β' γύρος των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών: το ΠΑΣΟΚ επικράτησε στις 5 από τις 7 νομαρχίες που δεν κρίθηκαν από την πρώτη Κυριακή. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε μεγάλα κέρδη και στις πρωτεύουσες των νομών αλλά και απώλειες στο Λεκανοπέδιο".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "βαθιά ανάσα δίνουν στο ΠΑΣΟΚ τα αποτελέσματα του β' γύρου των εκλογών, ενώ η κυβέρνηση, καταμετρώντας κέρδη και απώλειες, επιστρέφει στα ανοιχτά μέτωπα που έχει διαμορφώσει η πολιτική της, με κυριότερο την κρίση στην Παιδεία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "το τελικό αποτέλεσμα των δημοτικών, νομαρχιακών εκλογών όπως διαμορφώθηκε μετά και το χθεσινό δεύτερο γύρο, επιβεβαιώνει την πολιτική υπεροχή της κυβέρνησης και την πολιτική της αντοχή σε μια δύσκολη κοινωνική συγκυρία".

    Η Metropolis προσθέτει ότι "τα αποτελέσματα και της δεύτερης Κυριακής των εκλογών καταδεικνύουν προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς κερδίζει 30 νομαρχίες έναντι 22 του ΠΑΣΟΚ (συν δύο με τη συνεργασία του Συνασπισμού)".

    Η City Press επισημαίνει ότι ''άνετη νίκη Παπαγεωργόπουλου στη Θεσσαλονίκη, επικράτηση Φούρα στην Πάτρα. Ποιοι δήμοι άλλαξαν "χρώμα" στο β' γύρο των εκλογών. Γ. Παπανδρέου: Βρισκόμαστε σε μια νέα πολιτική αφετηρία. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλία για την παιδεία. Κ. Καραμανλής: Νέα πνοή στην περιφέρεια. Θα προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "επιβεβαιώθηκε, εκ νέου, με το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, ο ηγετικός ρόλος του κυβερνώντος κόμματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η άνετη νίκη του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου στη Θεσσαλονίκη, η αριθμητική υπεροχή στις νομαρχίες και το προβάδισμα της ΝΔ, όσον αφορά την πρόθεση ψήφου στη νέα δημοσκόπηση της "Kapa Research", έφεραν χαμόγελα στη Ρηγγίλης, μόλις άρχισαν να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των exit polls στις επτά το απόγευμα".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "την παγίωση της πρωτοκαθεδρίας της ΝΔ ανέδειξε το αποτέλεσμα των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση, αφού το κυβερνών κόμμα διατήρησε τον αριθμό των νομαρχιών που κατείχε το 2002 και διέψευσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που έθεσε ζήτημα ανατροπής του πολιτικού σκηνικού".

    Η Espresso τονίζει ότι "σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα, οι αυτοδιοικητικές κάλπες κατά κοινή εκτίμηση επιβεβαίωσαν την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ. Και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η κυβερνώσα παράταξη επικράτησε εκτός από το επίπεδο εντυπώσεων και στους απόλυτους αριθμούς, αφού κατάφερε να πιάσει (και να ξεπεράσει) τους στόχους που είχε θέσει. Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ το οποίο από σήμερα, όπως όλα δείχνουν, εισέρχεται σε περίοδο παρατεταμένης κρίσης που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μέχρι πού μπορεί να φτάσει".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "είναι καθαρή η εντολή των πολιτών προς την κυβέρνηση, να πορευτεί απαρέγκλιτα στην πολιτικών των μεταρρυθμίσεων, του ήπιου πολιτικού διαλόγου και των ανατροπών που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "η συντριβή του ΠΑΣΟΚ στους δήμους του λεκανοπεδίου είναι αποτέλεσμα των ολέθριων χειρισμών του Γιώργου Παπανδρέου και της "παιδικής χαράς " των στενών συνεργατών του στη Χαριλάου Τρικούπη. Η έλλειψη στρατηγικής, η απουσία τακτικής και οι ατυχέστατες επιλογές υποψηφίων χάρισαν στην κυριολεξία τη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της Β΄Αθήνας και του Πειραιά στη Νέα Δημοκρατία. Τα προπύργια της Δημοκρατικής Παράταξης έπεσαν χωρίς μάχη μέσα σε μια νύχτα αλλάζοντας ριζικά τον πολιτικό χάρτη στο λεκανοπέδιο που κρίνει κατά κύριο λόγο και την αναμέτρηση των εθνικών εκλογών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει: "μετά τα εκλογικά αποτελέσματα στις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές. Συνέρχεται σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο για να αποτιμήσει το αποτέλεσμα εν μέσω εσωκομματικής γκρίνιας. Σε ένα μήνα "ξεκαθάρισμα λογαριασμών" στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Γιατί εισέρχεται σε περιπέτεια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στελέχη όπως ο Μίμης Ανδρουλάκης δήλωσαν χθες ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί . Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε. Αναμένουμε να δούμε την κορύφωση του δράματος".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι " ο χθεσινός β΄γύρος των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών επεβεβαίωσε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο το πολιτικό μήνυμα που είχε ήδη αποσταλή από το εκλογικό σώμα την πρώτη Κυριακή. Παρά το γεγονός ότι χθες διενεργήθηκαν επαναληπτικές εκλογές σε μόλις 247 δήμους και 7 νομαρχίες (αφού σε 787 δήμους και 47 νομαρχίες η εκλογή έκλεισε την Κυριακή ) και πάλι η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ υπήρξε σαφής. Κατήγαγε καθαρή νίκη στον Δήμο Θεσσαλονίκης και κέρδισε 2 ακόμη νομαρχίες (Αρκαδίας, Χανίων) ώστε να επικρατήση τελικώς σε 30 επί συνόλου 54".

    H metro σημειώνει ότι "μετά τα αποτελέσματα, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, απέφυγε τους πανηγυρισμούς, κρατώντας χαμηλούς τόνους σε σχέση με το αποτέλεσμα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε την ανάλυση που είχε κάνει και στον πρώτο γύρο, μιλώντας για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού".

    [03] Αλεξ

    H Traffic News υποστηρίζει ότι "ο Σπύρος Καρατζαφέρης και η δημοσιογραφική του ομάδα, στα πλαίσια της έρευνας για το θέμα της εξαφάνισης του Αλεξ, εντόπισε το μοναδικό αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος αποκαλύπτει ονόματα που για πρώτη φορά ακούγονται, την παράπλευρη παράνομη δράση των ανηλίκων, το τι είδε ο Αλεξ, τι ήταν αυτό που γνώριζε και μπήκε στο στόχαστρο της "παρέας", αλλά περνάει στην πιο συνταρακτική αποκάλυψη για την υπόθεση της εξαφάνισης, καθώς "δείχνει" το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο Αλεξ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 24 October 2006 - 6:53:09 UTC