Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 08-01-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 8/1/2008
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 8/1/2008

    Ποια θέματα κυριαρχούν: Η υπόθεση Ζαχόπουλου και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, το γκάλοπ της Metron Analysis για λογαριασμό του ΑΝΤ1, σύμφωνα με το οποίο πλήττονται τα δύο μεγάλα κόμματα, οι σημαντικές ανατιμήσεις στα είδη ευρείας κατανάλωσης και οι ελιγμοί της κυβέρνησης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις, το Ασφαλιστικό και η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, την οποία ζήτησε ο πρωθυπουργός και η πρώτη συνέντευξη για το παραδικαστικό κύκλωμα που δρα στην Κρήτη, την οποία έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας Βασίλης Νικόπουλος.

    Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Από κόσκινο όλες οι υποθέσεις στην Κρήτη με δήλωση του προέδρου του Αρείου Πάγου".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "το παραδικαστικό κύκλωμα που δρα στην Κρήτη ακουμπά η Θεά Θέμιδα! Οι καταγγελίες περί χρηματισμού λειτουργών της Δικαιοσύνης που είδαν το φως της δημοσιότητας με αφορμή τα όσα αποκαλύφθηκαν πρόσφατα στα Ζωνιανά αποτέλεσαν μέρος της πρώτης συνέντευξης που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας Βασίλης Νικόπουλος".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Δύο νέες αυτοκτονίες. Έξαρση αυτοχειριασμών μετά το σάλτο μορτάλε της τραγικής μάνας στον Ισθμό με το μωρό της και το απονενοημένο διάβημα του γιατρού στον Πύργο"

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "συγκλονίζουν την τοπική κοινωνία της Πάτρας οι δύο υποθέσεις αυτοκτονιών που συνέβησαν σε διάστημα τριών ημερών, την πρώτη κιόλας εβδομάδα του 2008!".

    Η ΑΥΓΗ: "Η κοινή γνώμη απορρίπτει τα κυβερνητικά ψέματα. Σε ελεύθερη πτώση η κυβερνητική αναξιοπιστία".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "στη δίνη της υπόθεσης Ζαχόπουλου έχει εμπλακεί η κυβέρνηση, καθώς οι εξηγήσεις που δίνει δεν πείθουν ούτε τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Οκτώ στους δέκα πολίτες (ανάμεσά τους και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ) απορρίπτουν το ροζ σενάρια και εκτιμούν ότι πρόκειται για σκάνδαλο με ευρύτερες διαστάσεις".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Η μπόχα πνίγει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι για τα σκάνδαλα ευθύνονται και τα δύο μεγάλα κόμματα. Για πρώτη φορά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κατάρρευση των ποσοστών τους".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "το βαθύ ρήγμα που έχει υποστεί ο δικομματισμός αναδεικνύουν τα αποτελέσματα πανελλαδικής δημοσκόπησης της Metron Analysis που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΑΝΤ1. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δίνει για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια και μόλις τέσσερις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές ένα ηχηρό χαστούκι στα δύο κόμματα εξουσίας".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Τσουνάμι" πληθωρισμού απειλεί την Οικονομία. Κύμα ανατιμήσεων το 2008".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "ο πληθωρισμός, που τροφοδοτείται από την κούρσα των τιμών του πετρελαίου και την κερδοσκοπία, απειλεί την Οικονομία. Στην αγορά καταγράφεται κύμα ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες ενώ έρχονται αυξήσεις σε εισιτήρια και κόμιστρα ταξί που θα εκτινάξουν τον τιμάριθμο πάνω από 4%".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Πολιτική αντί "κλειδαρότρυπας". Με πρωτοβουλία Καραμανλή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Ασφαλιστικό".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με αντικείμενο τη μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό, ζητεί ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Στην επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, ο κ. Καραμανλής αναφέρει ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι επιβεβλημένη κοινωνικά και τη χαρακτηρίζει "υποχρέωση στους πολλούς, στους οικονομικά ασθενεστέρους, στις νέες και τους νέους, στις σημερινές και επόμενες γενιές".

    ΕΘΝΟΣ: "Βουτιά- σοκ για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Για πρώτη φορά ΚΚΕ και ΣΥΝ σπάνε το φράγμα του 10%".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σοβαρές εκλογικές απώλειες, που παραπέμπουν σε φαινόμενα ανοιχτής κρίσης εμπιστοσύνης, καταγράφει για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έρευνα της Metron Analysis. Στα ύψη η επιρροή ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: " Έστω και με...καισαρική το όνομα. Θέλουν δεν θέλουν...θα "σπάσουν τα νερά".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "όσο δαιδαλώδης κι αν φαίνεται η υπόθεση του σκανδάλου Ζαχόπουλου η πίεση θα βγάλει στον αφρό την αλήθεια. Η χύτρα που βράζει αυτό το βρώμικο έδεσμα, όσες βαλβίδες ασφαλείας κι αν φρόντισαν κάποιοι να έχει, δεν θα αντέξει την πίεση των ατμών και το καπάκι θα τιναχθεί στον αέρα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Απειλεί με ειδικά δικαστήρια ο Γιώργος, ενώ η κυβέρνηση αμνήστευσε τα σκάνδαλα και τις ρεμούλες του ΠΑΣΟΚ".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εδώ φθάσαμε, πλέον: το ΠΑΣΟΚ απειλεί με Ειδικά Δικαστήρια. Το κόμμα που επί μια εικοσαετία στην εξουσία έδωσε τα "διαπιστευτήρια" της "ρεμούλας και της διαφθοράς" στον υπέρτατο βαθμό, επιχειρεί να εμφανισθεί τώρα ως "αρχάγγελος της κάθαρσης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Από τον Ζαχόπουλο ...όπισθεν στον Βενιζέλο. Πρόταση της κυβέρνησης να ανοίξουν οι φάκελοι του υπ. Πολιτισμού από το 1996. Συμφωνεί...διακριτικά το ΠΑΣΟΚ, επιμένει όμως στην κλήτευση και του πρωθυπουργού".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "πολιτικό τσουνάμι προκαλεί η υπόθεση Ζαχόπουλου, αφού η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει κλήτευση του κ. Κ. Καραμανλή στη Βουλή ως πρώην υπουργού Πολιτισμού οδηγεί στη διερεύνηση της τελευταίας δεκαετίας και των πεπραγμένων των κυβερνήσεων Σημίτη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "81% Ρίχτερ στην κυβέρνηση. Γκάλοπ: Με πολιτικές προεκτάσεις το σκάνδαλο Ζαχόπουλου".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σοβαρό πλήγμα επιφέρει στην κυβέρνηση η υπόθεση Ζαχόπουλου και ο Καραμανλής καταφεύγει σε αντιπερισπασμό με το Ασφαλιστικό. Στην πρώτη δημοσκόπηση του 2008 το 81% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι έχει πολιτικές προεκτάσεις, το 76% τη χαρακτηρίζει σκάνδαλο με ευρύτερες διαστάσεις και το 75% ζητεί να αποκαλυφθεί ποιος έδωσε το DVD. Μεγάλη πτώση της ΝΔ, μικρότερη του ΠΑΣΟΚ, άνοδος ΚΚΕ και ΣΥΝ".

    ΕΣΤΙΑ: "Τα κριτήρια επιλογής γενικών γραμματέων. Κατά κανόνα είναι κομματικά ή προσωπικά".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "με χθεσινή απόφαση του υπουργού Πολιτισμού κ. Μιχ. Λιάπη, νέος γενικός Γραμματέας του Υπουργείου ορίσθηκε ο κ. Θ. Δραβίλλας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Φαύλος κύκλος ανατιμήσεων -μισθών πιέζει την οικονομία. Άσφαιρα πυρά στον πόλεμο κατά της απειλητικής ακρίβειας".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ο άμεσος κίνδυνος ενός πληθωριστικού φαύλου κύκλου ανατιμήσεων - μισθολογικών αυξήσεων - νέων ανατιμήσεων, αν και με μεγάλη καθυστέρηση, τελικά αρχίζει να "συγκινεί" την κυβέρνηση".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Στη Βουλή το Ασφαλιστικό. Ο πρωθυπουργός ζήτησε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως με θέμα "Μεταρρύθμιση για ένα σύγχρονο, κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο Ασφαλιστικό" ζητά ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επιδιώκοντας και την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της κυβέρνησης στον επίμαχο αυτό τομέα, αλλά και την "αλλαγή ατζέντας" ως προς την υπόθεση Ζαχόπουλου".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Το Μαξίμου ξανά στον ανακριτή. "Αποκαλύψτε τον ταχυδρόμο του DVD".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "νέα κλήση για τον ανακριτή περιμένει τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, καθώς η Δικαιοσύνη προσπαθεί να ανακαλύψει ποιο ήταν το πρόσωπο που "λογόκρινε" το περιβόητο DVD".

    Η ΝΙΚΗ: "Ζητούν σωσίβιο στο Ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση θέλει να ξεφύγει από το σκάνδαλο Ζαχόπουλου".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "σε κινήσεις αντιπερισπασμού καταφεύγει το Μέγαρο Μαξίμου, προσπαθώντας να απομακρύνει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από την υπόθεση Χρήστου Ζαχόπουλου και να προστατεύσει την εικόνα του Κώστα Καραμανλή που έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Η πάλη των λαών θα ματαιώσει στη Μέση Ανατολή τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Περιφερειακή συνάντηση κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ολοκληρώθηκε με επιτυχία η περιφερειακή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Νότιας και Ανατολικής Μεσογείου, της Ερυθράς Θάλασσας και της περιοχής του Κόλπου, που φιλοξένησε στην Αθήνα το ΚΚΕ το Σάββατο 5 Γενάρη 2008".

    Η ΧΩΡΑ: "Χωρίς πιστοποιητικό ενιαίου φόρου οι μεταβιβάσεις των ακινήτων. Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "λύση στον γόρδιο δεσμό που παραλίγο να προκαλέσει εμπλοκή σε όλα τα νέα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, αποφασίζοντας να επιτρέψει τη σύνταξη νέων συμβολαίων το 2008 χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό πληρωμής του Ενιαίου Τέλους".

    City Press: "Ο Ομπάμα απειλεί το αμερικανικό κατεστημένο".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η πρώτη μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών ολοκληρώθηκε. Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο νεότερος γερουσιαστής από το Ιλινόι και ο πρώτος μαύρος υποψήφιος για την Προεδρία με σοβαρές πιθανότητα να κερδίσει, θριάμβευσε επί των κύριων αντιπάλων του, της Χίλαρι Κλίντον και του Τζον Εντουαρντ".

    Metro: "Σήκωσε το γάντι η κυβέρνηση. Τακτική για να αντιμετωπίσει τη...θύελλα έβαλε σε εφαρμογή το Μέγαρο Μαξίμου".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "στην αντεπίθεση πέρασε χθες η κυβέρνηση για την υπόθεση Ζαχόπουλου, σε μια προσπάθεια να αλλάξει την πολιτική ατζέντα που διαμορφώνει η παραφιλολογία γύρω από την πολύκροτη υπόθεση και να επιδείξει πρωτοβουλία κινήσεων στο πολιτικό σκηνικό".

    Metropolis: "Το ασφαλιστικό στο επίκεντρο".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "τα χαρτιά της για το ασφαλιστικό αναμένεται να ανοίξει σήμερα, κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής η νέα υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: " Εφιάλτης με κοκαΐνη, σεξ και θάνατο. Νεκρή 14χρονη μαθήτρια στην Πτολεμαΐδα".

    ΕΓΝΑΤΙΑ: "Ρελάνς με...ασφαλιστικό".

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "14χρονη νεκρή από κοκαΐνη. Σοκ στην Πτολεμαΐδα".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Ο Άνθιμος στην κορυφή της κοινής γνώμης για Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με έρευνα της VPRC".

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΕΞΠΡΕΣ: " Ανησυχία στην κυβέρνηση για πληθωριστικές πιέσεις. Προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο από το κύμα ανατιμήσεων στα βασικά αγαθά".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκαλεί η εμμονή του πληθωρισμού στα επίπεδα του 3,8% - 3,9% και για τον Δεκέμβριο".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αγωνία για την οικονομία. Σε κλοιό πληθωρισμού - διεθνούς κρίσης. Σύσκεψη σήμερα στο Μαξίμου με εισηγητές Γ. Αλογοσκούφη και Χρ. Φώλια".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "συναγερμός στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία από τη διεθνή κρίση. Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, δείχνουν τα στοιχεία της Ε.Ε. Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής ο πληθωρισμός και η αύξηση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου και των ιδιωτικών επιχειρήσεων".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στήνεται νέο σκηνικό στο ελληνικό λιανεμπόριο. Τι σηματοδοτεί η εξαγορά των Plus από την Α-Β Βασιλόπουλος".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "καταλυτικά αναμένεται να λειτουργήσει στην εγχώρια αγορά σουπερμάρκετ, επιταχύνοντας τις εξελίξεις, η συμφωνία για την εξαγορά της Plus Hellas, που υπέγραψε χθες η Α-Β Βασιλόπουλος".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αρχή με νέους φόρους σε ακίνητα και τσιγάρα. Στόχος η είσπραξη επιπλέον 200 εκατ. ευρώ από τον καπνό".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "νέα «ένεση» στα δημόσια έσοδα αποτελεί η αύξηση της φορολογίας καπνού, ώστε να εισπραχθούν επιπλέον 200 εκατ. ευρώ το 2008. Η εν λόγω απόφαση, που σύμφωνα με πληροφορίες ισχύει από την 1η Ιανουαρίου, επιβεβαιώνει τις δυσκολίες με τις «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 8 January 2008 - 20:38:19 UTC