Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 08-02-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/2/2008
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/2/2008

    Ποια θέματα κυριαρχούν:Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δεδομένου οτι σήμερα αρχίζει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη, το ασφαλιστικό, καθώς και οι επικείμενες αλλαγές στην Παιδεία.

    Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μπαράζ ληστειών. Ανησυχεί πια η κοινή γνώμη".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "μπαράζ ληστειών χθες σε διάφορες περιοχές της Αττικής με έναν υπάλληλο νεκρό από τις σφαίρες των αδίστακτων ληστών".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Εξετάσεις και στη Β' Λυκείου. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "διπλές εξετάσεις σε Β' και Γ' Λυκείου και στάθμιση των αποτελεσμάτων από τα ίδια τα ΑΕΙ βάσει συντελεστών τους οποίους κάθε Ίδρυμα θα καθορίζει ανά μάθημα είναι η "θολή" πρόταση για το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, την οποία διατύπωσε η υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου".

    Η ΑΥΓΗ: "Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν την πίεση προς την Αθήνα. Σήμερα νέος γύρος διαπραγματεύσεων στη Ν. Υόρκη".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σε κλίμα αμερικανικών πιέσεων αρχίζει σήμερα στη Ν. Υόρκη ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων Ελλάδας - ΠΓΔ Μακεδονίας με μεσολαβητή τον Μ. Νίμιτς. Δεν αποκλείεται ο Αμερικανός διπλωμάτης να ζητήσει συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πρόεδρος όλων των Ελλήνων ο Δημήτρης Σιούφας. Απαγόρευσε στην Αστυνομία και στους εισαγγελείς να κάνουν ελέγχους στα κομπιούτερ της Βουλής από τα οποία δημοσιογράφοι, βουλευτές και υπουργοί έγραφαν ελεύθερα και ανώνυμα στο διαδίκτυο".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε προστάτη των νόμων και κυρίως του συνταγματικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών να εκφράζουν ελεύθερα τις σκέψεις τους προφορικά, γραπτά και διά του τύπου, αναδείχθηκε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Τελεσίγραφο από Βρυξέλλες για τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ. Ο... χαμηλόβαθμος υπάλληλος ξαναχτυπά".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρενέβη χθες διά του επιτρόπου σε θέματα εσωτερικής αγοράς κ. Τσάρλι Μακ Γκρίβι ζητώντας από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου ο οποίος εμποδίζει εξαγορά μεριδίου υψηλότερου του 20% στον ΟΤΕ".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Μεταπτυχιακά και από τα ΤΕΙ. 3 νομοσχέδια - τομές για την ανώτατη εκπαίδευση".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αυτόνομα μεταπτυχιακά και στα ΤΕΙ -υπό προϋποθέσεις, όμως- και νέο, ενιαίο σύστημα χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια, το οποίο εισάγει την έννοια της στήριξης ανάλογα με τον επιστημονικό τομέα και ενισχύει κατά τι τα πανεπιστήμια της επαρχίας έναντι των κεντρικών περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, οι προτάσεις νόμων που καταθέτει ο υπουργός Παιδείας μέχρι και το Σάββατο στις Συνόδους των προέδρων ΤΕΙ, στις Σέρρες, και των πρυτάνεων, στην Κομοτηνή".

    ΕΘΝΟΣ: "37 φορές απονομή χάριτος! Υπουργική ασυλία σε γαλάζιο επιχειρηματία για σωρεία καταδικαστικών αποφάσεων".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τριάντα επτά καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος γαλάζιου επιχειρηματία για ακάλυπτες επιταγές, διέγραψε μονοκονδυλιά η κυβέρνηση της ΝΔ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ηρθε η ώρα του Μακεδόνα πρωθυπουργού. Σήμερα Παρασκευή συζητείται στην Βουλή το θέμα των Σκοπίων".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σήμερα συζητείται στην Βουλή στην "Ώρα του Πρωθυπουργού" το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά αρχίζει και πάλι ο κύκλος των επαφών των δύο αντιπροσώπων, Έλληνα και Σκοπιανού στη Νέα Υόρκη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ξαφνικά συμπλέει ο Γιώργος με Καραμανλή. Για το βέτο, τα συλλαλητήρια στο Σκοπιανό αλλά και τους μπλόγκερ".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ξαφνικά ο Γιώργος συμπλέει με τον Καραμανλή για βέτο, συλλαλητήρια και blogs αλλάζοντας την πολιτική τακτική του ΠΑΣΟΚ ώστε να γλυτώσει την απομόνωση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τέρμα στους "αιώνιους", πειθαρχικά στα ΑΕΙ. Ο υπ. Παιδείας παραδίδει αύριο στους πρυτάνεις τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των Πανεπιστημίων. Φόβοι για νέο γύρο αντιπαραθέσεων στην Παιδεία".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "ξαναμπαίνει σε τροχιά και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους η εκκαθάριση των φοιτητικών μητρώων από τους "αιώνιους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "6 ρυθμίσεις σκληραίνουν το Ασφαλιστικό. Καταστροφική προχειρότητα χρεώνουν οι επιστήμονες".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "επαχθέστερες για τους ασφαλισμένους γίνονται οι διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα".

    ΕΣΤΙΑ: "Ευρω-δολλάριο: οι επιπτώσεις. Μέσα σε μία εξαετία ανατιμήθηκε κατά 70%".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "τον Ιανουάριο 2002, όταν το ευρώ καθιερώθηκε ως επίσημο συναλλακτικό νόμισμα των δώδεκα (τότε) κρατών-μελών της Ευρωζώνης, η ισοτιμία του έναντι του δολλαρίου ήταν 0,88. Ένα ευρώ αντιστοιχούσε σε 88 σεντς του δολλαρίου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αδιαλλαξία των Σκοπίων πριν από τις συνομιλίες. Κατά ακραίων εκδηλώσεων τα ελληνικά πολιτικά κόμματα".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στην τελική ευθεία εισέρχεται σήμερα η διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, με τους εκπροσώπους της Αθήνας και των Σκοπίων να εκκινούν εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς υπό την πίεση των ΗΠΑ, που επιθυμούν την επίτευξη συμφωνίας πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις αρχές Απριλίου".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Στο "τραπέζι" χωρίς κοινά σημεία. Διαψεύδει η κυβέρνηση αμερικανικές πιέσεις περιμένοντας τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ. Ξεκινούν σήμερα στη Νέα Υόρκη οι διαπραγματεύσεις".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "μια σκληρή και λεπτή διαπραγμάτευση ξεκινά σήμερα στη Νέα Υόρκη, σε μία προσπάθεια εξεύρεσης μίας λύσης στο όνομα της γειτονικής ΠΓΔΜ, η οποία "ανεβάζει τους τόνους", χωρίς να αφήνει πολλές ελπίδες για αίσιο τέλος".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Διπλό φρένο στο Ασφαλιστικό. Ξαναμαγειρεύουν τις ρυθμίσεις".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "γυναίκες και βουλευτές ανάγκασαν την κυβέρνηση να κατεβάσει ταχύτητα στο Ασφαλιστικό και να αναζητήσει την τελευταία στιγμή τρόπους "εξωραϊσμού" του επίμαχου νομοσχεδίου".

    Η ΝΙΚΗ: "Τριπλός κλοιός από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. Στριμωγμένη η κυβέρνηση για το Σκοπιανό".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "ασφυκτικό μαρκάρισμα ασκούν στην κυβέρνηση οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση για να κάνει υποχωρήσεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων".

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13:"Πόλεμος" Ελλάδας - ΗΠΑ για τα Σκόπια. Η πρώτη επίσημη διπλωματική αντιπαράθεση την Πέμπτη στο ΝΑΤΟ".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η πρώτη μεγάλη μάχη του διπλωματικού πολέμου Ελλάδας - ΗΠΑ για τα Σκόπια θα δοθεί στην έδρα του ΝΑΤΟ την ερχόμενη Πέμπτη στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών".

    ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ:"Συνέντευξη Μ. Βαρβιτσιώτη: Θέλω αυτοδυναμία αλλιώς...Συγκυβέρνηση με γερμανικό μοντέλο".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "υπέρ μιας προγραμματικής σύγκλισης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία, τάσσεται ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Στους ιδιώτες τα λιμάνια με τη σφραγίδα ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τους ΣΕΜΠΟ ΟΛΘ και ΟΛΠ ΑΕ".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τη σφραγίδα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχει η παράδοση των λιμανιών στις πολυεθνικές, που χτες μπήκε στην τελική ευθεία, με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση".

    Η ΧΩΡΑ: "Σκληρό πόκερ με καυτά εξάσφαιρα. Η Αθήνα βλέπει παγίδες στις προτάσεις για το όνομα. Σήμερα η πρώτη συνάντηση Βασιλάκη - Νίμιτς".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "διπλωματική μάχη με τον άκαμπτο αντίπαλό της, την ΠΓΔΜ, ξεκινά σήμερα, στη Ν. Υόρκη, η Ελλάδα".

    City Press: "Νέες αλλαγές στην Παιδεία".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "στο χώρο της Παιδείας, και ιδίως στις χαμηλότερες βαθμίδες της (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια), μεταφέρει το ΠΑΣΟΚ τη σύγκρουση με την κυβέρνηση".

    Metro: "Κρατώντας στο χέρι το βέτο. Στη γραμμή της αδιαλλαξίας επιμένουν οι Σκοπιανοί, λίγο πριν από τη συνάντηση της Νέας Υόρκης".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "λίγες ώρες πριν από τη σημερινή συνάντηση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη με τους διαπραγματευτές Αθήνας και Σκοπίων, η κυβέρνηση έστειλε χθες σαφές μήνυμα σχετικά με τη γραμμή που θα ακολουθήσει στη διαπραγμάτευση για το όνομα της ΠΓΔΜ".

    Metropolis: "Πτυχιούχοι έτοιμοι για το Δημόσιο".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "μία από τις ιδιορρυθμίες που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία είναι η τάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών να εκφράζουν την απέχθειά τους προς τη λειτουργία του δημόσιου τομέα και την ίδια στιγμή να είναι πρόθυμοι να εργαστούν σε αυτόν ανά πάσα στιγμή!".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "72 αλλαγές σε σχολεία στο νομό Θεσσαλονίκης".

    ΕΓΝΑΤΙΑ: "Διαπραγματεύσεις χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα. Τις επισημάνσεις και τις αντιρρήσεις τους επί των προτάσεων Νίμιτς για την ονομασία των Σκοπίων παρουσιάζουν σήμερα στη Νέα Υόρκη Ελλάδα και ΠΓΔΜ".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Αφόρητες πιέσεις σε βάρος της Ελλάδας. Αντίθετα με τη στήριξη και τα χαϊδέματα προς τα Σκόπια. Σήμερα η κρίσιμη συζήτηση στη Νέα Υόρκη".

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΕΞΠΡΕΣ: "Φορολογικοί οδηγοί για εισόδημα - ΦΠΑ. "Τρέχει" η ηλεκτρονική υποβολή του Ε9, ενώ εκδόθηκε και η εγκύκλιος για τη δήλωση Ε1".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "δυο αναλυτικούς φορολογικούς οδηγούς έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών για τη συμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ, τους οποίους δημοσιεύει σήμερα η ΕΞΠΡΕΣ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τριπλή πίεση στις μετοχές. Απώλειες 2,51% - Βουτιά στις τράπεζες".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κύμα ρευστοποιήσεων από μεγάλα διεθνή χαρτοφυλάκια σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έπληξε το Χρηματιστήριο Αθηνών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Κατρακύλα και κερδοσκοπία. Ποιοι πουλούσαν χθες τα blue chips και καταβαράθρωσαν την αγορά".

    Η εφημερίδα διερωτάται ότι "προαναγγελία δυσχερών αποτελεσμάτων στη χρήση του 2008, διεθνής κρίση ή μήπως οι εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές έπιασαν τόπο;

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Υπεραντίδραση" του Χ.Α. στις αρνητικές εξελίξεις. Οι τράπεζες "στοίχισαν" ακριβά στο Γενικό Δείκτη".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "μαζικές ρευστοποιήσεις χθες στα χρηματιστήρια αξιών, καθώς η εκτίναξη της ισοτιμίας του ευρώ πάνω από το 1,52 δολάριο σε συνδυασμό με την παραμονή των τιμών πετρελαίου στην περιοχή των 100 δολαρίων το βαρέλι κλόνισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τις μετοχικές αξίες".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 29 February 2008 - 21:32:54 UTC