Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 08-03-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ

    Ποια θέματα κυριαρχούν: Η ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου κατ΄άρθρο εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από συνδικάτα και αντιπολίτευση, καθώς και η κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη και του Σκοπιανού ομολόγου της.

    Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οι μειοψηφίες των εργατοπατέρων απελευθερώνουν τη χώρα. Επιτέλους, αναστέλλουν τις απεργίες τους".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "έπεσε χθες η αυλαία των απεργιακών κινητοποιήσεων από τα συνδικάτα για το ασφαλιστικό υπό το βάρος της κοινωνικής αγανάκτησης που είχε ξεχειλίσει για την πλειοψηφία των πολιτών. Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ ανέστειλαν την απεργία".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Το ασφαλιστικό ψηφίστηκε, οι απεργίες σταματούν. Παρά την επίμονη αντίδραση της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "αποφασισμένη να υλοποιήσει τις τομές που προωθεί στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φ. Πάλλη - Πετραλιά".

    Η ΑΥΓΗ: "Δημοψήφισμα τώρα κατά του ασφαλιστικού εκτρώματος. Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ - Τη δέχεται όλη η αντιπολίτευση".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο πόλεμος για το ασφαλιστικό δεν τελείωσε με την ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς τα συνδικάτα ενισχυμένα από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, αλλά και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, θα αναλάβουν πρωτοβουλίες "για να ακυρωθεί στην πράξη" το νομοθετικό τερατούργημα της κυβέρνησης που διαλύει τα ασφαλιστικά ταμεία και περικόπτει τα ασφαλιστικά δικαιώματα".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Άτακτη υποχώρηση των εργατοπατέρων και των κρατικοδίαιτων συντεχνιών. Σταμάτησαν τις απεργίες αφού πρώτα ταλαιπώρησαν τζάμπα τον κόσμο και προξένησαν τεράστια ζημιά στην Οικονομία της χώρας".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "η ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος αναμένεται να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία του ελληνικού λαού από τις ηγεσίες ορισμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Προς συμφωνία με τα Σκόπια στο όνομα "Νέα Μακεδονία". Συνάντηση σήμερα στις Βρυξέλλες".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "κρίσιμη συνάντηση διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και στον σκοπιανό ομόλογό της Αντόνιο Μιλόσοσκι".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ασφαλιστικό: Η επόμενη μέρα. Οι 3 ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή έβγαλαν 152 ναι στο νομοσχέδιο".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε χθες στη Βουλή σε όλα του τα άρθρα μέσα σε κλίμα οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης και σήμερα ψηφίζεται στο σύνολό του".

    ΕΘΝΟΣ: "3 κινήσεις για ξήλωμα της "μεταρρύθμισης". Κινητοποιήσεις διαρκείας για να ανατραπεί ο νόμος - καρμανιόλα".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "για αγώνα αντοχής προετοιμάζονται τα συνδικάτα. Η μάχη θα δοθεί πλέον και στα δικαστήρια, προκειμένου να ανατραπούν οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις. Προγραμματίζονται ακόμη κινητοποιήσεις κατά κλάδο και συλλογή υπογραφών για διεξαγωγή δημοψηφίσματος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μας αψήφισε και το ψήφισε. Η Κυβέρνηση δεν υπολόγισε την πανελλήνια αντίδραση και απεργία, ούτε τις θυελλώδεις αντιρρήσεις των κομμάτων για το ασφαλιστικό".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "την ώρα που εντός του κοινοβουλίου συζητείτο το Ασφαλιστικό που είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει... δάκρυα στα μάτια όλων των Ελλήνων, εκτός βουλής... μιλούσε ο νόμος της βίας. Μια ομάδα κουκουλοφόρων ξήλωσε πλάκες από τα πεζοδρόμια και τις πέταξε εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ. Οι αστυνομικές δυνάμεις αντέδρασαν κάνοντας χρήση χημικών και έτσι οι συγκεντρωμένοι απεργοί έφυγαν από τη Βουλή με δάκρυα στα μάτια κυριολεκτικώς".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Συγκέντρωση - σεισμός κατά του ασφαλιστικού. Η μεγαλύτερη από τη Μεταπολίτευση αλλά και από εκείνη που έγινε επί Σημίτη".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τώρα, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων προετοιμάζουν τη νέα γραμμή άμυνας τους, η οποία θα περιλαμβάνει δικαστικές προσφυγές εντός, αλλά και εκτός συνόρων καθώς και στοχευμένες απεργιακές κινητοποιήσεις".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τυπωθήτω με αστερίσκους. Ψηφίστηκε χωρίς διαρροές το ασφαλιστικό νομοσχέδιο".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "επεισοδιακό ήταν το φινάλε της τετραήμερης συζήτησης επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αφού λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα και στο "παρά πέντε" της τρίτης, κατά σειρά, ονομαστικής ψηφοφορίας επί των άρθρων, το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από τη διαδικασία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τρεις βόμβες στο Ασφαλιστικό. Πορεία - μαμούθ".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πριν στεγνώσει το μελάνι του... ασφαληστρικού, αρχίζει η αμφισβήτησή του. Στον απόηχο της πιο μαζικής διαδήλωσης των τελευταίων χρόνων τα κόμματα (με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ) και η ΓΣΕΕ ζητούν δημοψήφισμα, τα συνδικάτα ετοιμάζουν δικαστικές προσφυγές και νέες απεργίες ανά εντασσόμενο Ταμείο, ενώ παρεμβαίνει σφήνα και η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα".

    ΕΣΤΙΑ: "Μεγάλη ευκαιρία για διεύρυνση. Ακάλυπτοι οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "η "Εστία" έχει κατ' επανάληψιν γράψει ότι υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες κρίνεται αναγκαίο ένα διακομματικό άνοιγμα του κ. Καραμανλή. Το ΠΑΣΟΚ στρέφεται όλο και περισσότερο προς τα αριστερά, με αποτέλεσμα να αφήνη ακάλυπτο ένα σημαντικό τμήμα μετριοπαθών ψηφοφόρων του".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Τελειώνουν οι απεργίες, ψηφίζεται το ασφαλιστικό. Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "προς λήξη οδεύουν οι απεργίες που δοκίμασαν τις αντοχές της χώρας επί εικοσαήμερο, ενώ σήμερα η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αναμένεται να ψηφισθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Σκοντάφτει αλλά θα προχωρήσει ...το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Εντυπωσιακή συμμετοχή στις συγκεντρώσεις για το Ασφαλιστικό".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ στην ολομέλεια της Βουλής η τετραήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για τη Διοικητική και Οργανωτική Μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης". Ωστόσο, σήμερα το πρωί θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου του νομοσχεδίου, που ζήτησε η αντιπολίτευση".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Δημοψήφισμα οργής για το Ασφαλιστικό! Συγκεντρώσεις μαμούθ σε όλη την Ελλάδα".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "δημοψήφισμα οργής για το Ασφαλιστικό αποτέλεσαν οι απεργιακές διαδηλώσεις μαμούθ στις μεγάλες πόλεις και κυρίως στην Αθήνα".

    Η ΝΙΚΗ: "Η μάχη έληξε όχι ο πόλεμος. Ηχηρό μήνυμα οι απεργίες και η τεράστια πορεία".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "το χάσμα που χωρίζει την κυβέρνηση Καραμανλή από την κοινωνία, μεγαλώνει μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Τα συνδικάτα προειδοποιούν ότι τώρα αρχίζει ο πόλεμος και ότι δεν πρόκειται να υποστείλουν τη σημαία των κινητοποιήσεων για να καταστεί ανεφάρμοστος ο νόμος Πετραλιά".

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13:"Δεν υποχωρεί. Ανέλαβε προσωπικά το κόστος για το ασφαλιστικό ο Καραμανλής".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το ασφαλιστικό ψηφίστηκε κατά άρθρο χωρίς απώλειες για τη Ν.Δ. και τον Κ. Καραμανλή ο οποίος εμφανίζεται πλέον ανυποχώρητος σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής ανέλαβε όλο το ρίσκο και όλο το πολιτικό κόστος εκτιμώντας ότι η όποια καθυστέρηση είναι πλέον καταστροφική".

    ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ:"Κέρδη και ζημιές από τη μεγάλη σύγκρουση. Μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού, η ώρα του απολογισμού".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα"η κυβέρνηση μετρά αρκετές απώλειες από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση με πρώτη την αδυναμία της να πείσει ότι πρόκειται για πραγματική μεταρρύθμιση και όχι απλώς για, σοβαρές μεν, πλην όμως διαχειριστικές και ήπιες αλλαγές, οι οποίες θα ισχύσουν από το 2013 και μετά".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Έστειλαν μήνυμα :Ο αγώνας συνεχίζεται ταξικά, μαζικά, ανυποχώρητα".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "βούλιαξε η πλατεία Ομόνοιας στην Αθήνα στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, όπως και σε δεκάδες πόλεις όλης της χώρας. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν την πάλη".

    Η ΧΩΡΑ: " Σύνταξη με 37 χρόνια δουλειάς αλλά τελικά χωρίς όριο ηλικίας. Από σήμερα νόμος του κράτους το Ασφαλιστικό".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δίκαιες ρυθμίσεις, που δεν καταργούν, αλλά , αντίθετα, προάγουν βασικά δικαιώματα των ασφαλισμένων, όπως η 37ετία και προστατεύουν τη μητρότητα εμπεριέχονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τα άρθρα του οποίου ψηφίστηκαν χθες από τη Βουλή".

    City Press: "ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Πρόταση για δημοψήφισμα".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "αν και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο μετά από τέσσερις ονομαστικές ψηφοφορίες υπερψηφίστηκε χθες το βράδυ από τους βουλευτές της ΝΔ και τον ανεξάρτητο Κ. Κουκοδήμο (152), η συζήτησή του αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα".

    Metro: "Παράταση της σύγκρουσης. Πρόταση για δημοψήφισμα κατάθεσε ο ΣΥΝ".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "παρατείνεται για μερικά 24ωρα ακόμα η σύγκρουση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή, μετά την κίνηση που έγινε από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η οποία διατύπωσε πρόταση για δημοψήφισμα".

    Metropolis: "Μάχη" στη Βουλή για ασφαλιστικό".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "έντονοι λεκτικοί διαξιφισμοί κυρίως ανάμεσα στους βουλευτές της Ν.Δ. και των κομμάτων της αντιπολίτευσης και αποχωρήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας από την αίθουσα της Βουλής σημάδεψαν τη συζήτηση επί της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: " Σεισμός" για το ασφαλιστικό. Κινητοποίηση - μαμούθ κατά της κυβέρνησης".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Τέλος στα σκουπίδια. Τέλος στα σκοτάδια. Επιτέλους, ανασαίνει η Ελλάδα".

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΕΞΠΡΕΣ: " Χωρίς όριο ηλικίας παραμένει η 37ετία. Το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό ψηφίστηκε χθες κατ΄άρθρο από τη Βουλή".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η ισχύς της 37ετίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ήταν η αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, το οποίο ψηφίστηκε χθες κατ΄άρθρο στη Βουλή. Η επαναφορά του καθεστώτος συνταξιοδότησης της 37ετίας προήλθε μετά από αίτημα τριών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς την υπουργό Απασχόλησης Φ. Πάλλη - Πετραλιά".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Επίθεση hedge fund στο Χ.Α.. Κλείνουν θέσεις με μαζικές πωλήσεις".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "οι επιθετικές πωλήσεις από επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού, που αναζητούν ρευστότητα για να αντεπεξέλθουν στη διεθνή πιστωτική κρίση, εξακολουθούν να προκαλούν έντονες αναταράξεις στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Πόσο βάθος έχει η κρίση. Μαύρες προβλέψεις μετά την ευφορία από τη μείωση των επιτοκίων".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "εύθραυστες ισορροπίες επικράτησαν, χθες, στις διεθνείς αγορές μετά τη νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων στο 2,25%. Οι επενδυτές... άλλαξαν πλεύση, με αποτέλεσμα την ανάκαμψη του δολαρίου και την κάμψη πετρελαίου και χρυσού".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή η ασφαλιστική μεταρρύθμιση".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "με κατάργηση του ορίου ηλικίας για όσους έχουν συμπληρώσει 37 χρόνια εργασίας ολοκληρώθηκε χθες στη Βουλή, μετά από τετραήμερη συζήτηση, η ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό. Σήμερα ψηφίζεται στο σύνολό του".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 21 March 2008 - 15:43:35 UTC