Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 08-05-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/5/2008
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/5/2008

    Ποια θέματα κυριαρχούν: Η κρίση στην Παιδεία, η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, η στάση της κυβέρνησης και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, οι νέες προκλήσεις από πλευράς των Σκοπίων, η δίκη της SIEMENS, που άρχισε χθες στο Μόναχο, το διατροφικό σκάνδαλο με το ηλιέλαιο, καθώς και η προσεδάφιση του διαστημόπλοιου "Φοίνιξ" στον 'Αρη.

    Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Να ανοίξουν όλα τα κλειστά επαγγέλματα. Πρόταση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Ν. Διαμαντούρου στον πρωθυπουργό".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "υπέρ της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων τάχθηκε χθες ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, που επισκέφθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Βέβηλο σχέδιο των Σκοπιανών σε Ρώμη και Μελβούρνη. Την ίδια ημέρα που ο σχισματικός Αρχιεπίσκοπος των Σκοπίων δήλωνε, στο Βατικανό, ότι η Θεσσαλονίκη τούς ανήκει, 10.000 Σκοπιανοί διαδήλωναν με το ίδιο σύνθημα στην Αυστραλία".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "την ίδια ημέρα (Σάββατο, 24 Μαΐου) που ο "Αρχιεπίσκοπος" των Σκοπίων Στέφανος διεκήρυσσε στο Βατικανό ότι η Θεσσαλονίκη ανήκει στους Σλαβομακεδόνες, 10.000 Σκοπιανοί διαδήλωναν στη Μελβούρνη με κεντρικό σύνθημα: "Η Σολούν (σσ Θεσσαλονίκη) θα γίνει ξανά πρωτεύουσα της Μακεδονίας".

    Η ΑΥΓΗ: "Η κυβέρνηση εκβιάζει για τα συγγράμματα. Υπουργείο Παιδείας κατά Πανεπιστημίων".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "την ώρα που πρωθυπουργός, υπουργός Εσωτερικών και δήμαρχος Αθηναίων εξαπολύουν επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο αναζητώντας τρόπους "νόμιμης" ακύρωσης του άρθρου 16 του Συντάγματος, το υπουργείο Παιδείας εκβιάζει ανοιχτά και εγγράφως τα πανεπιστήμια".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Δώσαμε μίζες σε Έλληνες πολιτικούς για τη σύμβαση με το C41. Κυνική ομολογία του διαχειριστή των μαύρων ταμείων της Siemens Ράινχαρντ Ζίκατσεκ την πρώτη μέρα της πολύκροτης δίκης στο Μόναχο".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "κατανοούμε απολύτως την εναγώνια προσπάθεια της νέας διοίκησης του γερμανικού κολοσσού να απαλλάξει από τις κατηγορίες τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν λαδωθεί, γιατί αν τα αποκαλύψει δεν πρόκειται να ξανασταυρώσει δουλειά. Αλλά να φτάνει σε σημείο να σβήνει υπουργεία και υπουργούς από επίσημες καταθέσεις, πάει πολύ".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Συνταγματική αναθεώρηση με... νόμους. Πράσινο φως από τον κ. Καραμανλή".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "προτού ακόμη ολοκληρωθεί το ναυάγιο της συνταγματικής αναθεώρησης (η Βουλή ψηφίζει σήμερα απορρίπτοντας και επισήμως την πρόταση της ΝΔ) η κυβέρνηση επιχειρεί να παρακάμψει το Σύνταγμα, προετοιμάζοντας τρεις νόμους για την καθιέρωση μη κρατικών πανεπιστημίων, τη σύνταξη Δασολογίου και Κτηματολογίου και την αποκατάσταση των υπαλλήλων που υπηρετούν στο Δημόσιο με σύμβαση αορίστου χρόνου".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Στο έλεος μιας χούφτας τραμπούκων. Περιφερόμενοι "επιδρομείς" καταλύουν κάθε έννοια δημοκρατίας σε ΑΕΙ-ΤΕΙ".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στις πρυτανικές εκλογές που διενεργούνται σήμερα στη Θεσσαλία και αύριο στο Πανεπιστήμιο Πειραιά είναι στραμμένο το ενδιαφέρον, ενώ χθες η διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας, για να αποφύγει το σκόπελο της αναβολής των εκλογών από την αναμενόμενη... επιδρομή ομάδων της ΕΑΑΚ, οργάνωσε ολόκληρη επιχείρηση: Τοποθέτησε κάλπη - "μαϊμού" στο Ίδρυμα, την οποία οι "επιδρομείς" των ΕΑΑΚ έκλεψαν, γιατί τη θεώρησαν πραγματική, αφήνοντας την πραγματική κάλπη στη θέση της".

    ΕΘΝΟΣ: "Εμφύλιος υπουργών για την ακρίβεια. Τραγέλαφος: Το υπ. Οικονομικών μπλοκάρει το υπ. Ανάπτυξης".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "οι καταναλωτές είναι τα θύματα του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε στην κυβέρνηση για τα περιβόητα 41 μέτρα κατά της ακρίβειας. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνει (λίγες μέρες πριν από την εφαρμογή των μέτρων) ότι είναι αδύνατη η αναγραφή στα τιμολόγια των εκπτώσεων που "δίνουν" οι βιομήχανοι στα σούπερ μάρκετ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Βγάζουν... λάδι το ορυκτέλαιο. Ενώ οι καταναλωτές αγωνιούν από τις διεσπαρμένες ποσότητες του επιμολυσμένου ηλιελαίου οι αρχές προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν κινδυνεύουμε".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ειδικοί και άσχετοι, "σοφοί" και δοκησίσοφοι έχουν επιστρατευθεί για να μας πείσουν ότι δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία μας η μικρή ποσότητα ορυκτελαίου και, ούτε λίγο - ούτε πολύ, μας το παρουσιάζουν ως... λάδι".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σεισμός σε Βουλή και ΝΔ. Από πληροφορίες ότι μπλοκαρίστηκαν λογαριασμοί βουλευτών της ΝΔ".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "λογαριασμοί βουλευτών -ανάμεσά τους και πολύ γνωστού πολιτικού από τον χώρο του κυβερνώντος κόμματος- φέρεται να "μπλοκαρίσθηκαν" πρόσφατα σύμφωνα με πληροφορίες του "Ε" προκειμένου να ελεγχθεί η προέλευση χρηματικών ποσών, που κατατέθηκαν σε αυτούς, έπειτα από κινήσεις που κρίθηκαν ύποπτες από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Νάφθα, η "αόρατη" ουσία των φετινών εμπρησμών. Η πρόβα με το υλικό που δεν αφήνει ίχνη έγινε στα Γλυκά Νερά πριν από λίγες ημέρες".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "μετά τις φωτοβολίδες, τα εμποτισμένα στουπιά και τα φιαλίδια πόσιμου σιδήρου με βεγγαλικά τούρτας, οι εμπρηστές φαίνεται ότι αλλάζουν από φέτος μεθόδους. Στην πρόβα τζενεράλε της φετινής περιόδου στα Γλυκά Νερά της Αττικής οι δράστες χρησιμοποίησαν κύβους νάφθας, που και δεν σβήνουν με τίποτε και δεν αφήνουν ίχνη μετά".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τελεσίγραφο στα ΑΕΙ για τα συγγράμματα. Υπουργείο: Αν δεν εφαρμόσετε τον νέο νόμο δεν παίρνετε χρήματα".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "χωρίς βιβλία κινδυνεύουν να μείνουν το Σεπτέμβριο οι φοιτητές ΑΕΙ, αφού το υπουργείο Παιδείας αρνείται να δώσει παράταση στην εφαρμογή του νέου νόμου όσον αφορά τα συγγράμματα. "Αντί να βρει λύσεις, το υπουργείο ακολουθεί την τακτική των τελεσιγράφων και των απειλών για τα ιδρύματα που δεν μπορούν να προσαρμοστούν στις επιταγές του", δηλώνει ο αντιπρύτανης του ΕΜΠ Γεράσιμος Σπαθής".

    ΕΣΤΙΑ: "Ακραία δημαγωγία για τα πανεπιστήμια. Ο λαϊκισμός αναστέλλει κάθε πρόοδο".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "η Αριστερά έχει κινήσει γη και ουρανό για την αναθεώρηση του άρθρου 16, η οποία αναμένεται ότι θα καταψηφισθή στην σημερινή ειδική συνεδρίαση της Βουλής. Κύριο επιχείρημα των προπαγανδιστών της είναι ότι πρέπει να περιφρουρηθή ο δημόσιος χαρακτήρας του πανεπιστημίου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αποκαλύψεις για Ελλάδα στη δίκη της Siemens. Ο κατηγορούμενος Σίκατσεκ μίλησε για μίζες στα δύο μεγάλα κόμματα".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "άρχισε χθες στο Μόναχο η πολύκροτη δίκη για το σκάνδαλο της Siemens, με τον κατηγορούμενο και διαχειριστή των "μαύρων ταμείων" της εταιρείας Ράινχαρντ Σίκατσεκ να καταθέτει ότι ο γερμανικός κολοσσός εκτός από εμπορικούς εταίρους σε όλο τον κόσμο έδινε "μίζες" και στα δύο μεγαλύτερα κόμματα στην Ελλάδα".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Έκρηξη αλυτρωτισμού. Ντ. Μπακογιάννη: "....επιβεβαιώνεται η ορθότητα των αποφάσεων του ΝΑΤΟ".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "την έντονη αντίδραση της Αθήνας προκάλεσαν τα όσα ειπώθηκαν στον εορτασμό του Αγίου Κυρίλλου στη Ρώμη. Παρουσία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, ο επικεφαλής της σχισματικής "Μακεδονικής Εκκλησίας" αναφέρθηκε με αλυτρωτικούς χαρακτηρισμούς στη Θεσσαλονίκη".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Πάρτι ακρίβειας ως 18% σε 500 προϊόντα. Αλλάζουν πάλι τις τιμές στα σούπερ μάρκετ".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "νέα καταιγίδα ανατιμήσεων έως 18% σε 500 βασικά είδη αναμένεται να χτυπήσει τους καταναλωτές από τις αρχές Ιουνίου. Το πάρτι της ακρίβειας συνεχίζεται παρά τα "περίφημα" 41 μέτρα της κυβέρνησης , που αποδεικνύονται ασπιρίνες για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας".

    Η ΝΙΚΗ: "Αποδεκατίζουν τη μεσαία τάξη. Ανίκανη η κυβέρνηση να ελέγξει την αγορά και την ακρίβεια".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα δημιουργεί η ανεξέλεγκτη δράση των κερδοσκόπων, με την ανοχή της κυβέρνησης. Πλέον, η χιονοστιβάδα των αλλεπάλληλων ανατιμήσεων πλήττει και τη μεσαία τάξη".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Χρειάζεται πολιτικοποιημένο κίνημα σε ρότα ρήξης και ανατροπής. Ο μεγάλος εχθρός του λαού είναι τα μονοπώλια".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τα οράματα της ΝΔ και των ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ για την ΕΕ δεν είναι του λαού , είναι των μονοπωλίων. Η ΝΔ είναι εχθρική κυβέρνηση για τα λαϊκά συμφέροντα. Η καπιταλιστική εργοδοσία, τα μονοπώλια, είναι ο μεγάλος εχθρός του λαού".

    Η ΧΩΡΑ: " Ο κόκκινος πλανήτης χάνει τα μυστικά του. Το διαστημόπλοιο "Φοίνιξ" προσεδαφίστηκε στον Άρη".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "όλα πήγαν κατ΄ευχήν και έπειτα από δέκα μήνες το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο της NASA "Φοίνιξ" έφτασε στον Άρη, προκειμένου να εξερευνήσει τα μυστικά του κόκκινου πλανήτη και συγκεκριμένα να διερευνήσει το αν είναι δυνατόν να συντηρηθεί ζωή κάτω από τους πάγους που καλύπτουν τις πολικές περιοχές".

    City Press: "Σκληρή αναμέτρηση για την οικονομία".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "στη "μέγγενη" ακρίβειας και της συνεπαγόμενης δυσαρέσκειας των πολιτών πιάνεται κάθε μέρα και πιο πολύ η κυβέρνηση. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έστειλαν το μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει δώσει σαφείς εντολές στους αρμόδιους υπουργούς "να βάλουν φραγμό στους κερδοσκόπους".

    Metro: "Έδαφος για ίδρυση ΑΕΙ από δήμους. Υπέρ της πρότασης Κακλαμάνη ο επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στην ΚΕΔΚΕ".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "αγκαλιάζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση την προοπτική δημιουργίας από την πλευρά της μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων".

    Metropolis: "Άρης σε ζωντανή σύνδεση".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο "Φοίνιξ" προσεδαφίστηκε χθες στον Άρη, όπου θα εξερευνήσει για πρώτη φορά τον βόρειο πόλο του Κόκκινου Πλανήτη, αναζητώντας νερό και δείγματα ζωής".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Δήμαρχοι εμπρηστές. 82 παράνομες χωματερές στην Κεντρική Μακεδονία".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: " Η μόνη απάντηση, μετά την προχθεσινή σκοπιανή υπερ-πρόκληση είναι: Η Θεσσαλονίκη λάμπει ελληνικά 2.500 χρόνια."

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΕΞΠΡΕΣ: "Συναγερμός για ταχεία ανάκαμψη των εσόδων. Με εγκύκλιο το υπ. Οικονομικών ζητεί από τις Εφορίες πιο γρήγορη εκκαθάριση δηλώσεων".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "διασταυρώσεις "εξπρές" σε όλα τα στοιχεία που δηλώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις στις δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ ζητεί από τις εφορίες το υπουργείο Οικονομικών και επιδιώκει καλύτερη συνεργασία μεταξύ ΔΟΥ και Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ώστε να διασταυρωθούν ταχύτατα τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Δοκιμασία για 6-12 μήνες. Χρησμός Morgan Stanley για τις αγορές. Α. Γκρίνσπαν σε FT: Πολύ νωρίς για να πούμε ότι τα χειρότερα πέρασαν".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αναταράξεις διαρκείας προβλέπει για τις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως η Morgan Stanley. Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι οι "αρκούδες" θα παραμείνουν στα χρηματιστήρια για τουλάχιστον 6-12 μήνες ακόμη, προκαλώντας μεταβλητότητα στις μετοχές, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, αν οι συνθήκες στην οικονομία επιδεινωθούν , οι αγορές να μπουν σε φάση μακροπρόθεσμης διόρθωσης".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Προσκλητήριο στη ναυτιλία. Τους πέντε λόγους για την είσοδό της στο ΧΑ ανέλυσε ο Γ. Βουλγαράκης. Τι συμφωνήθηκε στο γεύμα Καπράλου προς τους εφοπλιστές."

    Η εφημερίδα γράφει ότι "σάρκα και οστά παίρνει σιγά - σιγά το εγχείρημα για την εισαγωγή της ποντοπόρου ναυτιλίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Διασταύρωση στοιχείων από τις δηλώσεις φόρου και ΦΠΑ. Αναζητούνται αδήλωτα εισοδήματα επαγγελματιών και επιχειρήσεων".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "στον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων και "εστιών φοροδιαφυγής" στοχεύουν οι διασταυρώσεις στοιχείων που ξεκινά από την επόμενη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 27 May 2008 - 21:06:01 UTC