Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 08-05-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/5/2008
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/5/2008

    Ποια θέματα κυριαρχούν: Η έκρυθμη κατάσταση στην Παιδεία και οι αιματηρές συμπλοκές στα πανεπιστήμια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, τα μέτρα κατά της ακρίβειας, της νοθείας και της αισχροκέρδειας, που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, καθώς και οι αλλαγές στο ενεργειακό ισοζύγιο, τις οποίες προτείνει η Έκθεση Ραφαήλ Μωυσή, του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής.

    Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κόλαση τα Πανεπιστήμια! Συμμορίες κακοποιών που παριστάνουν τους... φοιτητές".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "σε γειτονιές του "Μπρονξ" έχουν μετατραπεί τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Χθες, μια μειοψηφία φοιτητών της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς έδρασαν σαν κοινές συμμορίες κακοποιών σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, απαιτώντας να μην εφαρμοστεί ο νόμος πλαίσιο".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πεδία μάχης τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Πειραιά. Ελάχιστοι φοιτητές της μειοψηφίας τρομοκρατούν συναδέλφους τους και καθηγητές".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ακραία στοιχεία, απομονωμένα από την κοινωνία και αποκομμένα από την ακαδημαϊκή κοινότητα, εισβάλλουν σαν "ταύροι εν υαλοπωλείω" μέσα στα Πανεπιστήμια και επιτίθενται με πρωτοφανή αγριότητα κατά πάντων, καταβάλλοντας προσπάθεια να απαξιώσουν τα κρατικά ΑΕΙ".

    Η ΑΥΓΗ: "Η κυβέρνηση πίσω από τον εμφύλιο στα ΑΕΙ. Αλαβάνος: Αγωνιζόμαστε κατά του νόμου, χωρίς βία".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "στα άκρα έχει φτάσει η κατάσταση στα πανεπιστήμια εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, της επιμονής της πάση θυσία να εφαρμοστεί ο νόμος που ψήφισε. Έχει καταφέρει να οδηγήσει σε καταστάσεις εμφυλίου τα ΑΕΙ, επεισόδια του οποίου ήταν χθες ο τραυματισμός του πρύτανη του ΑΠΘ και όσα έγιναν στο Πανεπιστήμιο Πειραιά".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Χαστούκι στους κερδοσκόπους από τον Ανδρέα Βγενόπουλο. Πάγωσε τα ναύλα της Blue Star προκαλώντας τις λυσσαλέες αντιδράσεις των άλλων εφοπλιστών που εκβιάζουν για υπέρογκες αυξήσεις".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "ηχηρό ράπισμα στους κερδοσκόπους που εκμεταλλεύονται τις ακτοπλοϊκές γραμμές, αποτελεί η πρωτοβουλία του Ανδρέα Βγενόπουλου να παγώσει τα ναύλα της εταιρείας του Blue Star για ένα χρόνο, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από το καρτέλ των εφοπλιστών που εκβιάζει ανοιχτά την κυβέρνηση ζητώντας αυξήσεις δήθεν για να καλύψουν το κόστος από τις τιμές του πετρελαίου".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Πανεπιστήμια, Ώρα Μηδέν. Η κρίση οδηγεί σε αδιέξοδα".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "οι αγριότητες που σημειώθηκαν χθες στα πανεπιστήμια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης -με αποτέλεσμα ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Αν. Μάνθος, χτυπημένος από φοιτητές του, να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, να σημειωθούν συμπλοκές μεταξύ φοιτητών στον Πειραιά αλλά και μεταξύ ατόμων που μόνο με τα φοιτητικά αμφιθέατρα δεν έχουν σχέση, να πυρποληθούν αυτοκίνητα και να καταστραφούν για μία ακόμη φορά κάλπες- απέδειξαν ότι ο χρόνος έχει τελειώσει για τα ΑΕΙ".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ο νόμος της κουκούλας. Περιφερόμενοι τραμπούκοι καταλύουν κάθε έννοια τάξης και δημοκρατίας στα Πανεπιστήμια".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τα όσα διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στα πανεπιστήμια με τη βία, τις καταστροφές και τις κλοπές των καλπών μοιάζουν... απλά πταίσματα μπροστά στα όσα συνέβησαν χθες σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά από τις περιφερόμενες ομάδες τραμπούκων που καταλύουν το νόμο και την τάξη στα Ανώτατα Ιδρύματα".

    ΕΘΝΟΣ: "Μπουρλότο στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Σκηνικό βίας και χάους με πολλούς υποκινητές".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κλίμα χάους δημιουργήθηκε, χθες, στα δημόσια πανεπιστήμια, την ώρα που από την πλευρά της κυβέρνησης έρχονταν και πάλι στο προσκήνιο οι σχεδιασμοί για "μη κρατικά ΑΕΙ" με παράκαμψη του άρθρου 16. Πρωτοφανή τα επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στο νοσοκομείο νοσηλεύεται ο πρύτανης του ΑΠΘ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Βγάζει... σεισμό το ρήγμα της ακρίβειας. Ενώ χθες συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή υπό τον Πρωθυπουργό, μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η ακρίβεια, η νοθεία και η αισχροκέρδεια ήταν αντικείμενο συζήτησης και αποφάσεων για την Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε χθες υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού και σε κλίμα πολεμικής αντιπαράθεσης μεταξύ των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, παρ' ότι οι επικεφαλής έκαναν φιλότιμες προσπάθειες να διασκεδάσουν τις φήμες που τους θέλουν να σφάζονται".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Δωράκια Ζίμενς σε υπουργό. Ο γερμανικός όμιλος του πλήρωνε το καλοκαίρι του 2006 "περίεργα" έξοδα".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "νέες διαστάσεις παίρνει η μεγάλη έρευνα του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου για τα "μαύρα" ταμεία της "Ζίμενς" από τα οποία φέρεται να δωροδοκήθηκαν κρατικοί αξιωματούχοι της χώρας μας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πεδίο μάχης τα πανεπιστήμια. Κυριολεκτικά με οδομαχίες, πυρπολήσεις, νέες απόπειρες κλοπής βιδωμένων στο πάτωμα καλπών και πολιτικά με αντιπαράθεση στη Βουλή".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "έντονες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό προκαλεί η αντιπαράθεση για τις πρυτανικές εκλογές, η οποία προσλαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις με καταλήψεις και βιαιοπραγίες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Έκρηξη βίας στα πανεπιστήμια. Καθολική καταδίκη Πρυτάνεις: Μαύρη σελίδα στην ιστορία των ΑΕΙ".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ακραία επεισόδια σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη με αφορμή τις πρυτανικές εκλογές, προκαλούν την οργή και τη θλίψη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Αλληλοκατηγορούνται οι φοιτητικές παρατάξεις".

    ΕΣΤΙΑ: "Επανέρχεται το κράτος - μπακάλης. Προσπάθεια χειραγωγήσεως της ελεύθερης αγοράς".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "ας είμαστε ειλικρινείς. Η Κυβέρνησις της Νέας Δημοκρατίας απέτυχε να εφαρμόση την πολιτική την οποία υποτίθεται ότι πρεσβεύει. Την πολιτική της ελεύθερης αγοράς, όπου οι τιμές διαμορφώνονται βάσει της ζητήσεως και της προσφοράς, αρκεί να υπάρχη υγιής ανταγωνισμός. Αρχικώς έγιναν προσπάθειες προς την ορθή κατεύθυνση. Όμως δεν ήταν συστηματικές".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Εξαθλιώνουν τα Πανεπιστήμια. Ταραξίες τραυμάτισαν τον πρύτανη του Αριστοτελείου. Επεισόδια και βανδαλισμοί στον Πειραιά".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τα ελληνικά πανεπιστήμια απαξιώνονται μέρα με τη μέρα και φτάνουν στο σημείο μηδέν. Τα χθεσινά έκτροπα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς αποτελούν ένα ακόμη πλήγμα στο σώμα της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ" τα Πανεπιστήμια...Θεσσαλονίκης και Πειραιά. Στο νοσοκομείο ο Πρύτανης του Αριστοτελείου".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο Πανεπιστήμιο Πειραιά στη διάρκεια των πρυτανικών εκλογών, καθώς και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, όπου τραυματίστηκε ο πρύτανης Αναστάσιος Μάνθος, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ο νόμος της βίας παραλύει τα Πανεπιστήμια. Επιστράτευσαν μπράβους και αναρχικούς".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "τυφλή βία ξέσπασε χτες στα Πανεπιστήμια. Φοιτητές αλλά και εξωπανεπιστημιακά στοιχεία συνεπλάκησαν άγρια για τον νόμο - πλαίσιο στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, όπου τραυματίστηκε ο πρύτανης".

    Η ΝΙΚΗ: " 41+10 νέα πυροτεχνήματα. Πειραματίζεται ακόμα η κυβέρνηση με την ακρίβεια".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "σήμερα ανακοινώνει δέκα πρόσθετα μέτρα το υπουργείο Ανάπτυξης για να δείξει κινητικότητα και προσήλωση στον στόχο για πάταξη της ακρίβειας που πνίγει τα νοικοκυριά".

    ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ:"Υπόθεση SIEMENS: Δεύτερο μαύρο ταμείο για τις μίζες ρουτίνας. Λάδωναν με...γάμους, βαφτίσεις, δεξιώσεις! "

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε... μεγαλοπαράγοντα της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα είχε εξελιχθεί η Siemens, καθώς, όπως προκύπτει από νέα συγκλονιστικά στοιχεία, είχε αναπτύξει ένα ευρύτατο δίκτυο πολιτικών παραγόντων, τους οποίους "τάιζε" κανονικά με πλουσιοπάροχα καλούδια προκειμένου να κερδίζει τις μεγάλες δουλειές και φυσικά να εξασφαλίζει πολιτική επιρροή".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Παραγωγή τροφίμων για τις λαϊκές ανάγκες και όχι εμπορεύματα για κερδοφορία. Εκδήλωση-συζήτηση της ΚΟΑ του ΚΚΕ για το πρόβλημα της διατροφής".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το ΚΚΕ, σε αντίθεση με τις πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, πιστεύει ότι από τη στιγμή που η παραγωγή τροφίμων είναι αντικείμενο επιχειρηματικής δράσης για κερδοφορία και όχι αποκλειστικά για κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών, θα οξύνεται το λεγόμενο διατροφικό πρόβλημα".

    Η ΧΩΡΑ: " Ο Βγενόπουλος σπάει τις τιμές. Έφοδος του αντιπροέδρου της MIG, με απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας και διαχείρισης".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πράξη έκανε χθες ο Ανδρέας Βγενόπουλος τα απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας και διαχείρισης που...έδωσε προχθές στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής".

    City Press: "Τραμπουκισμοί στα πανεπιστήμια".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "συγκρούσεις φοιτητών, μεταξύ τους και με δυνάμεις των ΜΑΤ, τραυματισμός του πρύτανη του ΑΡιστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διακοπές εκλογικών διαδικασιών σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και πολιτικοί διαξιφισμοί εντός κι εκτός της Βουλής".

    Metro: "Ρινγκ" τα πανεπιστήμια. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε χθες με διάσειση ο πρύτανης του Αριστοτελείου".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "έκτροπα σημειώθηκαν χθες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Ο πρύτανης του ΑΠΘ νοσηλεύεται με διάσειση στο ΑΧΕΠΑ, καθώς στην προσπάθειά του να διαφυλάξει τα πρακτικά , όταν αριστεριστές φοιτητές εισέβαλαν στη Σύγκλητο για να διακόψουν τη συνεδρίαση, σπρώχθηκε, έπεσε και χτύπησε στον αυχένα".

    Metropolis: " Μολότοφ στην Παιδεία".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "κορυφώθηκε χθες το σκηνικό έντασης που επικρατεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα με αιχμή τις πρυτανικές εκλογές, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου - πλαισίου. Σήμερα και αύριο έχουν προγραμματιστεί δύο φοιτητικά συλλαλητήρια στα Προπύλαια".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: " Άγριο ξύλο σε ΑΠΘ και ΤΕΙ. Τραυματίστηκε ο πρύτανης του Αριστοτελείου".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Πόλεμος κατά της ακρίβειας με ελέγχους και αυστηρές ποινές. Με τα 41+10 συνολικά μέτρα της κυβέρνησης".

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΕΞΠΡΕΣ: " Στοίχημα" η παραγωγή 6.000 MW μέχρι το 2020. Αλλαγές στο ενεργειακό ισοζύγιο και σημαντική εξοικονόμηση προτείνει η έκθεση Μωυσή".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή για τη δημιουργία μονάδων ισχύος περί τα 6.000 MW, ώστε το 2020 η εγκατεστημένη ισχύς στη χώρα να φθάνει τα 18.500 MW έναντι των περίπου 13.000 MW που είναι σήμερα και δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης, συστήνει η έκθεση του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Ανοίξτε την αγορά με 10 νέες μονάδες ενέργειας. Τι προβλέπει η έκθεση για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "την κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, κυρίως με καύση φυσικού αερίου αλλά και με λιθάνθρακα, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση που αναμένεται να αυξηθεί κατά 5.500 MW έως το 2020, προβλέπει η έκθεση ενεργειακού σχεδιασμού που συζήτησε χθες η Κυβερνητική Επιτροπή".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Βροχή νέων αγορανομικών διατάξεων για την ακρίβεια, ενώ σε όλη την Ευρώπη σήμανε συναγερμός για τις τιμές του πετρελαίου".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "τις ακριβείς προθέσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας θα πληροφορηθεί σήμερα το πρωί ο επιχειρηματικός κόσμος από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλια".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η Ε.Ε. αναζητεί μέτρα κατά της "έκρηξης" των τιμών. Τρόφιμα και καύσιμα ωθούν τον τιμάριθμο στα ύψη".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "μέτρα για τον έλεγχο των εκρηκτικών ανατιμήσεων σε τρόφιμα και καύσιμα θα αναζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. στο προσεχές Συμβούλιο ECOFIN, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 29 May 2008 - 20:41:37 UTC