Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 08-06-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/6/2008
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/6/2008

    Ποια θέματα κυριαρχούν: Το θέμα της διαγραφής του Κώστα Σημίτη από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς και το ενεργειακό πρόβλημα στη χώρα μας που έθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος.

    Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Διέγραψε τον Σημίτη ο Γ. Παπανδρέου. Τον καταγγέλλει ότι υπονομεύει και αποσταθεροποιεί το ΠΑΣΟΚ".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "επίδειξη πυγμής έκανε χθες ο Γ. Παπανδρέου διαγράφοντας δι' αλληλογραφίας τον Κ. Σημίτη από το ΠΑΣΟΚ, για να λάβει από τον πρώην πρωθυπουργό απαξιωτική απάντηση: "Αγαπητέ Κώστα σε διαγράφω". "Αγαπητέ Γιώργο, κάνε ό,τι νομίζεις".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αγριεύει το μποξ στο ΠΑΣΟΚ. Με τις επιστολές - φωτιά που αντάλλαξαν ο νυν και ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ οδηγούν το κόμμα στο βάραθρο".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ραγδαίες εξελίξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τη συνοχή και την ενότητα του ΠΑΣΟΚ δρομολογούνται μετά τη χθεσινή απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη".

    Η ΑΥΓΗ: "Σοκ στο ΠΑΣΟΚ. Παπανδρέου - Σημίτης: Από το δαχτυλίδι του 2004 στη διαγραφή".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "εμβρόντητος ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί τις εσωκομματικές εξελίξεις. Ο Γ. Παπανδρέου δι' αλληλογραφίας διέγραψε τον Κ. Σημίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και ο πρώην πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι θα επιμείνει στη δική του πολιτική πορεία. Η κρίση που ενέσκηψε στο ΠΑΣΟΚ μέσω... Λισσαβώνας είναι παρατεταμένη και προβλέπεται ότι θα κορυφωθεί στις εκλογές".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ολοταχώς για νέο κόμμα στον χώρο του Κέντρου από στελέχη της Δημοκρατικής Παράταξης. Η διαγραφή Σημίτη επιταχύνει τα διαλυτικά συμπτώματα στο ΠΑΣΟΚ και προκαλεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "ραγδαίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ δρομολογεί η αποπομπή του Κώστα Σημίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα σε μία περίοδο κατά την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζει πολυεπίπεδη κρίση και παρουσιάζει αιμορραγία ψηφοφόρων προς τα Δεξιά και προς τα Αριστερά".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Έδιωξε τον Σημίτη! Ο Γ. Παπανδρέου τον έθεσε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στα άκρα η σύγκρουση κορυφής στο ΠΑΣΟΚ".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "στα άκρα έφθασε χθες η σύγκρουση Σημίτη - Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με επιστολή του κοινοποίησε στον πρώην πρωθυπουργό ότι "δεν τον υπολογίζει πλέον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ", αλλά "σεβόμενος την ιστορία του δεν θα κοινοποιήσει την απόφασή του στον Πρόεδρο της Βουλής" - διατύπωση στην οποία δινόταν ερμηνεία ότι αφήνει ανοιχτό κάποιο παράθυρο συνεννόησης".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Διέγραψε την εποχή Σημίτη. Ο Γ. Παπανδρέου έθεσε εκτός Κ.Ο. τον πρώην πρωθυπουργό".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "'έδειξε τελικά "κόκκινη κάρτα" στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, θέτοντάς τον, με μια αιφνιδιαστική "κίνηση ματ", εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας".

    ΕΘΝΟΣ: "Εκτός ορίων η σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ. Απόφαση Γιώργου για ντε φάκτο διαγραφή Σημίτη".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σαν την προφητεία που επιβεβαιώνεται, το ΠΑΣΟΚ από χθες το μεσημέρι ζει στην ώρα της "Κρίσεως". Τα σενάρια, οι πληροφορίες, οι φήμες πήραν σάρκα και οστά. Το ενδεχόμενο διάσπασης του άλλοτε κραταιού Κινήματος, παρά τους κατά καιρούς "εξορκισμούς" και τους "όρκους πίστης" στην ενότητα, είναι πλέον μια πραγματικότητα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Γιώργος Παπανδρέου κατέβασε από το τρένο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον πρώην Πρωθυπουργό γιατί δεν άντεξε... Τα κατά... Συνθήκη ψεύδη Σημίτη".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τον ασκό του Αιόλου στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης φαίνεται να ανοίγει η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να θέσει εκτός Κ.Ο. του Κινήματος τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Κάποιες πληροφορίες φέρουν τον πρώην πρωθυπουργό να έχει σχέση με τη δημιουργία νέου πολιτικού χώρου στο χώρο του Κέντρου, με πρωταγωνιστές υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές από το Φθινόπωρο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Δεν έκανε τον Κινέζο ο Γιώργος. Σε διάσπαση οδηγείται το ΠΑΣΟΚ".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δεν έκανε τον... Κινέζο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Και πήρε το κεφάλι του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη δημιουργώντας νέα δεδομένα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο οδεύει -ολοταχώς- προς διάσπαση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οριστική ρήξη με άδηλη έκβαση. Γ. Παπανδρέου: "Δεν μπορεί να συγκαταλέγεσαι στον Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ". Κ. Σημίτης: "Κάνε ό,τι νομίζεις. Εγώ θα πράττω αυτό που επιβάλλει η συνείδησή μου".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "με την τακτική της 11ης Νοεμβρίου αντιμετωπίζει ο κ. Γ. Παπανδρέου την επίθεση που δέχθηκε από τον κ. Κ. Σημίτη και στο επιτελείο θεωρούν ότι η απόφασή του να "διαγράψει" τον κ. Σημίτη από την κοινοβουλευτική ομάδα θα τον ενισχύσει σε βάθος χρόνου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Στα άκρα. Διαγραφή - σοκ αλλά με το γάντι. Το ΠΑΣΟΚ στη δίνη νέας κρίσης μετά από αυτήν του Νοεμβρίου".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "οι προβλέψεις επαληθεύτηκαν, ο σεισμός όμως των 7,2 Ρίχτερ έγινε με επίκεντρο όχι την Κεφαλονιά αλλά τη Χαριλάου Τρικούπη. Ο Γ. Παπανδρέου έθεσε ουσιαστικά εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ τον Κ. Σημίτη, τον επί οκτώ χρόνια πρωθυπουργό της χώρας και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά".

    ΕΣΤΙΑ: "Μοιραίο λάθος η αποπομπή Σημίτη. Αχαρακτήριστη ενέργεια του Γ. Παπανδρέου".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "η ουσιαστική ανάδειξίς του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έγινε στην οικία Σημίτη, στην οδό Αναγνωστοπούλου. Ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε ως διάδοχό του τον κ. Γ. Παπανδρέου και του παρέδωσε το "δαχτυλίδι".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Από το δαχτυλίδι της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ χωρίς τον κ. Σημίτη. Ο κ. Παπανδρέου "διέγραψε" από την Κ.Ο. τον πρώην πρωθυπουργό".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τίτλοι τέλους, με απρόβλεπτες επί του παρόντος συνέπειες για την περαιτέρω πορεία του ΠΑΣΟΚ, έπεσαν χθες στις σχέσεις του Γιώργου Παπανδρέου με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "ΣουτΗΜΙΤΗ από Παπανδρέου. Νέα θύελλα στο ΠΑΣΟΚ".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η κρίση που επέβοσκε στις σχέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Α. Παπανδρέου και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, πήρε πλέον τα χαρακτηριστικά ανοικτής ρήξης, φέρνοντας όλο το Κίνημα στα "εσωκομματικά χαρακώματα".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Επίδειξη πυγμής με υψηλό ρίσκο. Αποπομπή Σημίτη αποφάσισε ο Γιώργος".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε μία πρωτοφανή κίνηση μετά την επίθεση Σημίτη, ο κ. Γ. Παπανδρέου προχώρησε στην αποπομπή του πρώην πρωθυπουργού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΝΙΚΗ: "Το ΠΑΣΟΚ βρήκε τον ηγέτη του. Μεγαλειώδης κίνηση του Γεωργίου Α. Παπανδρέου".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "επίδειξη ηγετικών ικανοτήτων έκανε ο Γ. Παπανδρέου προχωρώντας στην αποβολή του Κ. Σημίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Με την κίνησή του αυτή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δίνει στο κόμμα τη δυναμική που χρειάζεται για να επιστρέψει στη διακυβέρνηση της χώρας".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Στο Φεστιβάλ γιορτάζουμε τα 90 χρόνια ΚΚΕ και τα 40 χρόνια ΚΝΕ. Συνέντευξη Τύπου της Αλέκας Παπαρήγα και του Γιάννη Πρωτούλη".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το Φεστιβάλ που είναι για όλους, θα προσελκύσει, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, νέους και νέες που δε γνωρίζουν την Ιστορία της ΚΝΕ, που δεν είναι, ή δεν αισθάνονται κομμουνιστές και κομμουνίστριες. Έχουν να κερδίσουν πολλά από αυτό το Φεστιβάλ. Το Κόμμα και η ΚΝΕ ρίχνουμε και καινούριους σπόρους και οι καρποί τους θα έρθουν σύντομα, ανέφερε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ".

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: "Μπουρλότο σε Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη. Γκάλοπ - φωτιά καίει Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "συναγερμός στα επιτελεία των μεγάλων κομμάτων μετά τα ευρήματα και της νέας δημοσκόπησης που καταγράφει απώλειες και για τα δύο".

    ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Έγινε αρχηγός ο Γιώργος. Που είσαι Ανδρέα να δεις το γυιό σου".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "όταν ο Κώστας Σημίτης έδινε εκείνο το βροχερό απόγευμα της 6 Ιανουαρίου του 2004, το "δαχτυλίδι" της διαδοχής στον Γιώργο Παπανδρέου και έπαιρνε ως αντάλλαγμα ένα "σωσίβιο" για την υστεροφημία του, ουδείς ενδεχομένως πίστευε ότι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα οι σχέσεις "αγάπης", "λατρείας" και "στοργής" των δύο ανδρών θα συνθλίβονταν στις "συμπληγάδες" πέτρες της διχόνοιας".

    Η ΧΩΡΑ: "Τον πέταξε από το τρένο. Για δεύτερη φορά ένας Παπανδρέου διώχνει τον Σημίτη".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τοποθέτησε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου τον Κώστα Σημίτη. Με επιστολή του, τον έθεσε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αλλά, όπως επισήμανε, δεν κοινοποίησε την απόφασή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, επειδή σέβεται την ιστορία του".

    City Press: "Ξέσπασε πόλεμος στο ΠΑΣΟΚ".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με την "επίσημη" αναγόρευση του Κ. Σημίτη σε "επίτιμο" (ή, άλλως, "Μητσοτάκη") του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε ο Γ. Παπανδρέου αφενός να ξορκίσει το φάντασμα της εσωστρέφειας, που επέστρεφε στη Χαριλάου Τρικούπη, και αφετέρου να τονώσει το ηγετικό του προφίλ".

    Metro: "Πέταξε έξω τον Κώστα Σημίτη. Αιφνιδίασε ο Γ. Παπανδρέου με την απόφαση αποπομπής του πρώην πρωθυπουργού από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "την πόρτα της εξόδου από το ΠΑΣΟΚ έδειξε χθες ο Γ. Παπανδρέου στον Κ. Σημίτη, προκαλώντας σεισμό πολλών Ρίχτερ στο κόμμα".

    Metropolis: "Τέλος εποχής. Ο κ. Γ. Παπανδρέου έσπρωξε τον κ. Κ. Σημίτη στην έξοδο από το ΠΑΣΟΚ".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "σε περίοδο αναταράξεων και εξελίξεων εισέρχεται το ΠΑΣΟΚ μετά τη χθεσινή απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να διαγράψει από την Κ.Ο. τον τέως πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος, Κώστα Σημίτη".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Πανελλήνιες εξετάσεις: Το ασανσέρ των βάσεων".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Βαθιά πολιτική κρίση στο ΠΑΣΟΚ. Μετά τη διαφωνία Σημίτη για την πολιτική Παπανδρέου".

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΕΞΠΡΕΣ: "Η ΔΕΗ έχει καταστεί ζημιογόνο μονοπώλιο. Αυστηρή προειδοποίηση Αθανασόπουλου για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης στο μέλλον".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σοβαρή ανησυχία για το ενεργειακό σύστημα της χώρας προκαλεί η αρνητική θέση της ΔΕΗ, που δύσκολα αντιμετωπίζεται ακόμη και με μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ώρα μηδέν στο ΠΑΣΟΚ. Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "φόβοι για κλιμάκωση της κρίσης που ξέσπασε στο ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του ηγετικού του προφίλ, επέλεξε τη ρήξη με τον Κ. Σημίτη. "Λάθος η επιλογή σου", είπε στον Γ. Παπανδρέου ο Ευ. Βενιζέλος".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Έρχονται επενδύσεις μαμούθ στην ενέργεια. "Μπουκέτο" πολλαπλών πηγών προτείνει η Επιτροπή Μωυσή".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "επενδύσεις - μαμούθ στην ενέργεια από το ιδιωτικό κεφάλαιο προοιωνίζεται η υιοθέτηση των προτάσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας, στο οποίο προΐσταται ο κ. Ραφαήλ Μωυσής και το οποίο δημοσιοποίησε χθες το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ενέργειας".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η Ευρώπη αντιμέτωπη με κρίση και αναταραχές. Ρεκόρ δεκαετιών "χτυπά" ο πληθωρισμός στις χώρες της Ένωσης".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "δυσοίωνες παραμένουν οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη προετοιμάζονται για "επίθεση" κατά του πληθωρισμού. Έρευνα του Bloomberg δείχνει κάμψη της εμπιστοσύνης προς την παγκόσμια οικονομία τον Ιούνιο".

    Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: "Φοροκαταιγίδα! Στο στόχαστρο του νέου φορολογικού ν/σ τα υψηλά εισοδήματα".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "στις εύπορες ομάδες του πληθυσμού στρέφεται το υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να βρει πόρους για την κάλυψη των ελλειμμάτων και την ενίσχυση των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 13 June 2008 - 22:07:22 UTC