Anaskophsh A0hnaikoy Typoy, 02/06/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

From: Greek Press & Information Office, Ottawa Canada (grnewsca@sympatico.ca)

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 2.6.95

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [3] ΣΚΟΠΙΑ

  • [4] ΔΙΚΑΙΟ ΘΑΛΑΣΣΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

  • [5] ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [6] ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

  • [7] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 02/06/1995 (ΑΠΕ):

    Η ληστεία μετά φόνου στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, το Σκοπιανό και η Διακυβερνητική Διάσκεψη για το 1996, είναι τα βασικά θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας του Τύπου.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ έχει τίτλο "Τινάζουν στον αέρα τις Πανελλαδικές. Απόφαση σοκ 10.000 εργαζομένων στο υπουργείο Παιδείας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ με τίτλο "Κρεμάλα στα καθάρματα" γράφει ότι προκλήθηκε "Φρίκη και οργή στην κοινή γνώμη για την εν ψυχρώ εκτέλεση του ταμία του Γενικού Κρατικού Πειραιά, ο οποίος πιστεύεται ότι αναγνώρισε τους δράστες της ληστείας".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι οι πολίτες είναι "Ανυπεράσπιστοι στη βία της τηλεόρασης".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "Η Μιμή εξευτέλισε και την Εκκλησία. Αυτή έστησε την επιχείρηση γελοιοποίησης των ιερών και όσιων κειμηλίων του έθνους".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ έχει τίτλο "Πόλεμος για τα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Υπουργείο: πλαφόν 7% με νόμο. Σχολάρχες: αυξήσεις από 10-30%".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ με τίτλο "Μιλούν όλοι μιλούν και οι... πόλοι" στο βασικό της θέμα αναφέρεται στις αιχμές του Αχιλλέα Καραμανλή εναντίον του επίτιμου Προέδρου της ΝΔ, Κων/νου Μητσοτάκη.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ έχει τίτλο "Κρύβουν την αλήθεια. Τι φοβούνται και έκλεισαν πρόωρα τη Βουλή".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τιτλοφορεί το κύριο θέμα του "Ρασπούτιν στην αυλή της Εκάλης. Οργή των πιστών για την καπηλεία της Αγίας Ζώνης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "Επικίνδυνα φάρμακα διατίθενται παρανόμως".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι αναμένεται φέτος "Πενταπλάσιες οι επενδύσεις" που ερμηνεύει ως "πλήρη εμπιστοσύνη των επενδυτών του ιδιωτικού τομέα προς την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "Διπλό κάζο με το Καζίνο του Φλοίσβου" γράφει ότι μάλλον ναυαγεί η εγκατάταστασή του ενώ έως τώρα έχουν χαθεί 8 δις δραχμές".

    ΤΑ ΝΕΑ έχουν τίτλο "Ανταρσία σχολών για τα δίδακτρα".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν στη Βοσνία λουτρό αίματος".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ με τίτλο "Έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια" αφιερώνει το βασικό του θέμα στη χθεσινή συγκέντρωση του κόμματος.

    [2] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ κατηγορεί την "κυβέρνηση Κληρίδη ότι έχει παραδώσει στους αμερικανούς το Κυπριακό αναστέλλοντας μέχρι νεώτερη ειδοποίηση από την Ουάσιγκτον οποιαδήποτε ενέργειά της".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "η επίσκεψη του απεσταλμένου του Προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Μπίτι στη Λευκωσία είναι το επόμενο σημαντικό βήμα στη διαδικασία του Κυπριακού σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιαννάκη Κασουλίδη. Ο ακριβής χρόνος της άφιξης του Μπίτι για νέο γύρο συνομιλιών είναι 'άγνωστος. Επαφές με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς εξάλλου, άρχισε ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του Ο.Η.Ε. Γουστάβ Φεϊσέλ. Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει να δει κατά πόσο στις προσπάθειες που καταβάλλονται από πλευράς Ο.Η.Ε. με τις εκ του σύνεγγυς επαφές, υπάρχει αποτέλεσμα για κάποιο κοινό έδαφος. Δεδομένο εξάλλου θεωρεί η ελληνοκυπριακή πλευρά ότι οι Αγγλοαμερικανοί θα ασκήσουν πιέσεις προς την Άγκυρα για να προχωρήσει η πρωτοβουλία τους που ξεκίνησε με τις μυστικές συνομιλίες του Λονδίνου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "ο πρόεδρος της Κύπρου διαπίστωσε πλήρη αδιέξοδο εξαιτίας της μη διαφοροποίησης της τουρκικής στάσης. Ο κ. Κληρίδης υπογράμμισε ότι απέβησαν χωρίς αντίκρισμα οι διαβεβαιώσεις της πρωθυπουργού της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ προς τον Πρόεδρο Κλίντον ότι θα βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος Κληρίδης έδωσε δύο εκδοχές για τους λόγους πίσω από τη συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία. Πρώτον είτε η Τανσού Τσιλέρ έδωσε την εμφάνιση της διαλλακτικότητας την οποία δεν μπόρεσε να επιβάλλει στους σκληροπυρηνικούς στην Άγκυρα, είτε, δεύτερον, έδωσε κάποιες γενικές και αόριστες ενδείξεις, λόγω των περιστάσεων στις οποίες είχε βρεθεί, και τις οποίες δεν εννοούσε".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σε ανταπόκρισή της από τη Λευκωσία γράφει ότι "νέο ροκάνισμα χρόνου επιχειρεί στο Κυπριακό ο Ραούφ Ντενκτάς. Δήλωσε ότι τον Ιούνιο θα απουσιάσει στην Τουρκία συνολικά 17 μέρες (θα πηγαινοέρχεται) κι αν στο διάστημα που θα βρίσκεται στα κατεχόμενα συμπέσει να βρίσκεται και ο προεδρικό απεσταλμένος Ρίτσαρντ Μπίτι, τότε είπε είναι πρόθυμος να τον συναντήσει. Στο μεταξύ, ο Ντενκτάς επέβαλε τις απόψεις του στην Άγκυρα συμμαχώντας με τον Ντεμιρέλ, τους στρατιωτικούς και το κατεστημένο του υπουργείου Εξωτερικών της Τανσού Τσιλέρ που είχε δώσει κάποιες υποσχέσεις στον Κλίντον".

    [3] ΣΚΟΠΙΑ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "Συνεχίζονται στο τρίγωνο Ουάσιγκτον-Σκοπίων-Αθήνας οι έντονες διαβουλεύσεις και οι προσπάθειες παραπληροφόρησης, που στόχο έχουν να οδηγήσουν Ελλάδα και πρώην Γιουγκοσλαβική Μακεδονία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με το ελάχιστο πολιτικό κόστος για τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, οι οποίες έχουν αποφασίσει να διευθετήσουν τις μεταξύ τους διαφορές, παραδίδοντας στο μέλλον, ως εύφλεκτη εκκρεμότητα το πρόβλημα του ονόματος. Τόσο η Αθήνα όσο και τα Σκόπια, δε θεωρούν σκόπιμο να ακολουθήσουν τους ταχείς ρυθμούς που επιθυμεί να επιβάλει η αμερικανική διπλωματία".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "ακόμη και μέσα στην εβδομάδα ενδέχεται να σταλούν σε Αθήνα και Σκόπια - σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στην Ουάσιγκτον - οι προσκλήσεις του μεσολαβητή του Ο.Η.Ε. κ. Σάιρους Βανς για έναρξη απευθείας διαβουλεύσεων στη Νέα Υόρκη, κατά πάσα πιθανότητα στα τέλη Ιουνίου. Στο μεταξύ, ακόμη και στο 'παρά πέντε' ο Κ. Γκλιγκόροφ, προσπαθεί να εξασφαλίσει την άρση του ελληνικού εμπάργκο, έστω κι αν αυτή γίνει μια ώρα πριν από την έναρξη των συνομιλιών, ενώ θέλει να κερδίσει χρόνο, ελπίζοντας σε κάποια ραγδαία εξέλιξη στο θέμα της Βοσνίας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ κάνει λόγο για "επικείμενη υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης" και επισημαίνει ότι η παρουσία αντιπροσωπείας του Σοσιαλιστικού Κόμματος των Σκοπίων, το οποίο μετέχει στην κυβέρνηση Γκλιγκόροφ, στο Βαλκανικό Φόρουμ που οργανώνει ο Συνασπισμός στην Αθήνα, συμπίπτει με μια περίοδο όπου οι διαδικασίες επανέναρξης του διαλόγου στα Ηνωμένα Έθνη, βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο.

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "κατηγορηματικά διέψευσε η κυβέρνηση τις πληροφορίες περί σύναψης 'μυστικής συμφωνίας' με τα Σκόπια, που προβλέπει την παράκαμψη του 'εμπάργκο' και την έναρξη των απευθείας συνομιλιών στα Ηνωμένα Έθνη. Παρ'όλα αυτά, ο υπουργός Τύπου Ευ. Βενιζέλος, παραδέχθηκε - εμμέσως πλην σαφώς - ότι οι μεσολαβητές Βανς και Νίμιτς προωθούν μια συμβιβαστική "φόρμουλα" που θα επιτρέψει την επανέναρξη των συνομιλιών. "Ο διαμεσολαβητής, βεβαίως και έχει τα δικά του επιχειρήματα τις δικές του σκέψεις και κάνει τις δικές του ενέργειες", είχε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: "Αλλά δεν έχει συναφθεί μυστική συμφωνία. Δεν έχει συμφωνηθεί αναστολή του εμπάργκο (...). Είναι γνωστή η θέση μας ότι είμαστε διατεθειμένοι να συμφωνήσουμε στο λεγόμενο "μικρό πακέτο". Εάν συμφωνήσουμε, βεβαίως, το αντάλλαγμα της δική μας πλευράς θα είναι η άρση των μέτρων της 16ης Φεβρουαρίου του 1994".

    [4] ΔΙΚΑΙΟ ΘΑΛΑΣΣΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "ως ένα 'τετελεσμένο γεγονός' που στην πράξη δεν εμπεριέχει κανένα νέο στοιχείο" χαρακτήρισαν χθες ανώνυμες πηγές της Τουρκίας το γεγονός της επικύρωσης από το ελληνικό Κοινοβούλιο της συνθήκης για το δίκαιο της θαλάσσης, ενώ σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται πως "η επικύρωση δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο τις απόψεις της Τουρκίας σχετικά με το ζήτημα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου". Υπενθυμίζεται σχετικά ότι όταν είχε υπογραφεί προ μηνών η συμφωνία, η Άγκυρα είχε προειδοποιήσει πως θα εκλάβει ως casus belli ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι η Τουρκία "επανέλαβε τις γνωστές απειλές της", ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "η Άγκυρα κάνει την κουφή" επισημαίνει ότι τήρησε χαμηλούς τόνους, ενώ η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "το Δίκαιο της Θάλασσας "ερεθίζει" τους Τούρκους".

    Παρ'όλα αυτά, σημειώνει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, "η Άγκυρα, πέρασε στην αντεπίθεση και αργά χθες εξέφρασε έκπληξη για τις κατηγορίες της Ελλάδας περί "δημιουργίας τεχνητής εντάσεως στο Αιγαίο". Παράλληλα, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με τις προγραμματισμένες τουρκικές ασκήσεις, λέγοντας ότι αυτές δεν θα συμπέσουν με ανάλογες ελληνικές..."

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "μια κάποια ανησυχία διαφαίνεται επίσης για το γεγονός ότι μέσα στον Ιούνιο θα διεξαχθούν στο Αιγαίο τουρκικές και ελληνικές ναυτικές και αεροπορικές ασκήσεις. Τόσο η τουρκική όσο και η ελληνική πλευρά όμως δηλώνουν ότι οι ασκήσεις ήταν προγραμματισμένες και δεν προκύπτει κάτι το ανησυχητικό απ'αυτές".

    Σύμφωνα όμως με τα ΝΕΑ, "ανησυχία εκδηλώνει η Ουάσιγκτον για ενδεχόμενη επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξ αιτίας της κύρωσης με νόμο από την Ελλάδα της διεθνούς σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και με αφορμή αεροναυτικές ασκήσεις των δύο χωρών στο Αιγαίο την περίοδο αυτή".

    [5] ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρεται στις δηλώσεις των πέντε στελεχών της Ομόνοιας κυρίων Μπεζιάνη, Κυριακού, Σύρμου, Μάρτου και Παπαχρήστου, που συναντώνται σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ότι ο αγώνας τους δεν ήταν μόνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού αλλά και για το γενικότερο εκδημοκρατισμό της αλβανικής ζωής" ενώ επεσήμαναν ότι "το κλίμα στις διμερείς σχέσεις είναι θετικό, αλλά απαιτούνται προτάσεις για να οικοδομηθεί σωστός διάλογος.

    [6] ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "μείζον πρόβλημα για τις γερμανικές επιδιώξεις, στη διακυβερνητική διάσκεψη του 1996, θεωρείται εκπεφρασμένη αντίρρηση της Ελλάδας στην κατάργηση του κανόνα της ομοφωνίας κατά τη λήψη αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ζήτημα έθεσε χθες ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής, ο ένας εκ των δύο εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ομάδα προβληματισμού που θα προετοιμάσει τη διακυβερνητική διάσκεψη ξεκινώντας από αύριο τις εργασίες της στη Μεσίνα της Ιταλίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι η Ελλάδα έχει μπει "στο μάτι της Βόννης η οποία βλέπει τη χώρα μας ως το 'μεγαλύτερο πρόβλημα' στην επιδίωξή της για την επιβολή της αρχής της πλειοψηφίας".

    [7] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι "το ενδιαφέρον του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στρέφεται στις επενδύσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γ. Ρωμαίος, ανακοίνωσε ότι ενεκρίθη η επιχορήγηση με 94,6 δις δρχ. 639 επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους 234 δις δρχ. από τα οποία 95, συνολικού ύψους 56,5 δις δρχ. κατευθύνονται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Από τις επενδύσεις αυτές, διπλάσιες είναι εκείνες του 1994, προβλέπεται συνολικά η δημιουργία 7.356 θέσεων εργασίας, ενώ μέχρι τις 15 Ιουνίου θα υποβληθούν νέες αιτήσεις επιχειρήσεων για επιχορήγηση επενδυτικών σχεδίων. Ταυτοχρόνως, και σε συνδυασμό με την εκτέλεση των μεγάλων έργων και δη της Εγνατίας οδού, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρά πια το ενδεχόμενο δημιουργίας ελεύθερων ζωνών, κυρίως στη βόρειο Ελλάδα, ώστε να διαμορφωθούν ευνοϊκότερες συνθήκες για τη διείσδυση στη Βαλκανική, στο βαθμό που θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις με τους βόρειους γείτονες".


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Wednesday, 7 June 1995 - 10:07:08