Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 09/06/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 9.6.95


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΝΑΤΟΙΚΑ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΑ

  • [3] ΤΟΥΡΚΙΑ - 12 ΜΙΛΙΑ

  • [4] ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [5] ΤΟΥΡΚΙΑ - Ε.Ε.

  • [6] ΒΟΣΝΙΑ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

  • [7] ΣΚΟΠΙΑ

  • [8] ΚΥΠΡΙΑΚΟ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 09/06/1995 (ΑΠΕ):

    Το ψήφισμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για τα 12 μίλια, η χθεσινή σύνοδος του ΝΑΤΟ, η ελληνική πρωτοβουλία για την κρίση στη Βοσνία, το Κυπριακό και τα Σκόπια είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι θα κληθεί "Στον ανακριτή φίλος του Ανδρέα για τρομοκρατία. Εγγραφα-φωτιά της αντιτρομοκρατικής".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "Ο Παύλος παίρνει μυθική προίκα. Κουμπάροι στο γάμο η Βασίλισσα της Δανίας και ο διάδοχος του θρόνου της Ισπανίας".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται θα προβλέπει την εκμετάλλευση του "Φυσικού αερίου και από ιδιώτες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι την είχαν "Στημένη στον Κουρή. Πήγαν να τον κλείσουν μέσα γιατί τάχατες υποθάλπτει τους εγκληματίες Μιμή και Λιβανό".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ με τίτλο "Τέρας με 35.153 νόμους" γράφει ότι "το κράτος της πολυνομίας συνθλίβει τους πολίτες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ έχει τίτλο "Οι Σατανιστές στο εδώλιο και οι... Τυμπανιστές του σατανά στο Ηρώδειο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τιτλοφορεί το κύριο θέμα του "Τουρκία: Πόλεμος αν η Ελλάς επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφερόμενος στο γάμο του γιου του έκπτωτου και στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί έχει τίτλο "Γάμος μπαμπούλας για την κυβέρνηση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "Ο χάρτης της ακρίβειας και του κέρδους" δημοσιεύει "επίσημα στοιχεία για τη ζούγκλα της αγοράς".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Η Τουρκία απειλεί για τα 12 μίλια. Βενιζέλος: Η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι δικαίωμα της Ελλάδας".

    Ο ΛΟΓΟΣ καταγγέλλει ότι "Οι βουλευτές της Δεξιάς με τις φιλομοναρχικές δηλώσεις τους υπονομεύουν τη Δημοκρατία. Αυστηρές συστάσεις Βενιζέλου προς τη Ρηγίλλης".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "Η ασφάλεια έχει 7 ονόματα για την τρομοκρατία όπως λέει ο Παπαθεμελής".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι είναι για την Ελλάδα "Κεκτημένα τα 12 μίλια. Σκληρή απάντηση της κυβέρνησης στην Αγκυρα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "Εσβησαν" 268.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις την τελευταία πενταετία σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

    [2] ΝΑΤΟΙΚΑ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΑ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "υπέρ των ελληνικών θέσεων για το θέμα των Νατοϊκών στρατηγείων της Λάρισας, τάχτηκαν χτες όλοι οι υπουργοί Αμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, απομονώνοντας την Τουρκία. Κατά τη χτεσινή πρώτη ημέρα της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, όπου στις συνομιλίες το θέμα της Βοσνίας και αυτός της ενεργοποίησης των στρατηγείων, ο Ελληνας υπουργός Γεράσιμος Αρσένης, έδωσε σκληρή διαπραγματευτική μάχη, προβάλλοντας τις ελληνικές θέσεις".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ όπως και οι άλλες εφημερίδες αναφέρει ότι "η ενεργοποίηση των στρατηγείων του ΝΑΤΟ οδηγήθηκε και πάλι σε αδιέξοδο εξαιτίας της τουρκικής εμμονής να μην άρει το βέτο αλλά και της αδυναμίας του ΝΑΤΟ να εφαρμόσει μια απόφαση που το ίδιο έλαβε το Δεκέμβριο του '92". Κατά τη χθεσινή Σύνοδο οι εταίροι έβαλαν το... μαχαίρι στο λαιμό του Τούρκου, αλλά και του Ελληνα υπουργού Αμυνας, ζητώντας τους να άρουν το "βέτο" που έχουν θέσει ως προς την χρηματοδότηση των στρατηγείων. Η Τουρκία υποχώρησε και ήρε το "βέτο" μέχρι τέλος του 95 ενώ η Ελλάδα ανέστειλε για τρεις μήνες το δικό της "βέτο". Οπως δήλωσε χτες ο Γ. Αρσένης, αν μέχρι το Σεπτέμβριο δεν υπάρξει θετική εξέλιξη ως προς την ενεργοποίηση των στρατηγείων τότε η Ελλάδα θα επαναφέρει το "βέτο".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "παρά το γεγονός ότι κατ' αρχήν ο Αμερικανός υπουργός άμυνας Ουίλιαμ Πέρι έδειξε να "συμμερίζεται" κάποιες από τις ελληνικές θέσεις, αργότερα στην από κοινού συνάντηση με τους κυρίους Κλάες και Αρσένη, κράτησε "αποστάσεις" υποστηρίζοντας τις γνωστές προτάσεις του "πακέτου Κλάες".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει κι αυτός ότι "η Τουρκία οδηγήθηκε σε μια πρωτοφανή απομόνωση και αμηχανία, δημιουργώντας ταυτόχρονα ελπίδα για την οριστική επίλυση του ζητήματος "ίσως και εντός του 95" ενώ υπογραμμίζει τη διευκρίνηση του κ. Αρσένη ότι "με την αναστολή του βέτο, για τη χρηματοδότηση των στρατηγείων, η Ελλάδα προσφέρει μια ευκαιρία στο ΓΓ του ΝΑΤΟ Βίλυ Κλάες για ν'αναζητήσει μια λύση με την Τουρκία πριν από την άτυπη Σύνοδο των υπουργών του ΝΑΤΟ τον προσεχή Οκτώβριο στο Ουίλιασμπεργκ".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "η ενεργοποίηση των στρατηγείων στη χώρα μας καθώς και η εγκατάσταση της μεραρχίας ταχείας επεμβάσεως στη Θεσσαλονίκη παραπέμπεται στις Νατοϊκές καλένδες".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "άδειασαν" την κυβέρνηση Παπανδρέου τα αφεντικά στο ΝΑΤΟ και ΗΠΑ. Η πορεία της υποτέλειας και της πλήρους υποταγής στα ιμπεριαλιστικά κελεύσματα δεν έφερε τα επιθυμητά για την κυβέρνηση αποτελέσματα για τα στρατηγεία.

    ΤΑ ΝΕΑ χαρακτηρίζουν τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης "υποχώρηση με ... προοπτική".

    [3] ΤΟΥΡΚΙΑ - 12 ΜΙΛΙΑ

    Η ΑΥΓΗ όπως και οι υπόλοιπες εφημερίδες τονίζουν ότι "προκλητικό ψήφισμα που αναφέρεται στην κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Θαλάσσης από το ελληνικό Κοινοβούλιο, εξέδωσε χθες η τουρκική εθνοσυνέλευση. Με την επισήμανση πως "η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχθεί την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια", η τουρκική εθνοσυνέλευση αποφάσισε πως για "μια τέτοια περίπτωση εκχωρεί όλες τις σχετικές αρμοδιότητες- της στρατιωτικής συμπεριλαμβανομένης - στην τουρκική κυβέρνηση". Σε απάντηση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Βενιζέλος, τονίζει πως η Ελλάδα θα ενημερώσει τους διεθνείς οργανισμούς για τη "βάναυση προσβολή του διεθνούς δικαίου" που επιχειρείται από τον "απειλητικό λόγο" της τουρκικής εθνοσυνέλευσης κι επισημαίνει πως η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί "εθνικό κυριαρχικό δικαίωμα" που δεν τίθεται "υπό την έγκριση της Τουρκίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Τουρκίας ετάχθη υπέρ της κήρυξης πολέμου σε περίπτωση που η χώρα μας ενεργοποιήσει το διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων της. Δεδομένου, όμως, ότι σύμφωνα με το τουρκικό Σύνταγμα η αποστολή στρατευμάτων εκτός χώρας απαιτεί σχετική εξουσιοδότηση της Εθνοσυνέλευσης καθίσταται πασιφανές ότι η χθεσινή απόφαση αίρει και τις τελευταίες διαδικαστικές προϋποθέσεις για την κήρυξη πολέμου εναντίον της χώρας μας. Είναι άλλωστε γνωστό ότι παρόμοια απόφαση ελήφθη τον Νοέμβριο του 1967 κατά την κρίση της Κοφίνου, ενώ στα 1974 η εξουσιοδότηση δόθηκε ενώ ο "Αττίλας" πατούσε ήδη τα χώματα της Κύπρου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η απόφαση έρχεται αμέσως μετά την κύρωση της νέας Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας από την ελληνική Βουλή και εκφράζει απόλυτα τους στρατιωτικούς και ολόκληρη την πολιτική ηγεσία της γείτονος. Πρόκειται για απόφαση πολέμου καθολικής αποδοχής και υποστήριξης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "με λεονταρισμούς και απειλές επιχείρησε και χθες να απαντήσει η Αγκυρα στο αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να προχωρήσει σε ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών της υδάτων στα δώδεκα ναυτικά μίλια".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "η Αγκυρα επισημοποιεί τις απειλές της", ενώ τα ΝΕΑ ότι "εμφανίζεται και πάλι αμετανόητα προκλητική".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ χαρακτηρίζει "ιταμή πρόκληση το ψήφισμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης" και τονίζει ότι "ορθότατα η χώρα μας προχώρησε στην επικύρωση της σύμβασης διότι με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα αφενός μεν άσκησε ένα νόμιμο και διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμά της, αφετέρου δε υποχρέωσε την Αγκυρα να αποδείξει για μια ακόμη φορά την περιφρόνησή της προς τη διεθνή νομιμότητα αλλά και το σοβινιστικό της πρόσωπο".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "το τουρκικό ψήφισμα συνδυάζεται με έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου στην οποία οι ΗΠΑ εμφανίζονται πρόθυμες να παίξουν "καταλυτικό ρόλο" στην εκτόνωση της ελληνοτουρκικής διένεξης. Πρόκειται για συνδυασμένη αμερικανοτουρκική πολιτική πίεσης με στόχο την αποδοχή από την Ελλάδα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που προτείνουν οι ΗΠΑ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ έχει τίτλο "Εξουσιοδότηση για πόλεμο στην τουρκική κυβέρνηση".

    [4] ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι εκδηλώθηκε "νέα πρόκληση από το καθεστώς των Τιράνων, αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης της ελληνο-αλβανικής υποεπιτροπής για θέματα συνόρων και άμυνας. Συγκεκριμένα, απαντώντας στο δίκαιο αίτημα της Ελλάδος για την καταγραφή-περιγραφή χώρων, νεκροταφείων πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στα Τίρανα ζήτησαν να κατασκευάσουν νεκροταφεία στην Ελλάδα για τους Αλβανούς που έπεσαν σε ελληνικό έδαφος. Η ελληνική πλευρά απάντησε ότι "εκ των υπαρχόντων στοιχείων δεν προκύπτει καταγεγραμμένη μαρτυρία ότι μέλη των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν πέσει εντός ελληνικού εδάφους σε οποιονδήποτε πόλεμο και συνεπώς δεν βλέπει συσχετισμό μεταξύ του αιτήματός της κι εκείνου της αλβανικής πλευράς".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ χαρακτηρίζει "άθλιες τις αξιώσεις των Τιράνων.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι κατά τη προχθεσινή συνεδρίαση της μικτής επιτροπής, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν στην αναγνώριση των υπαρχόντων οροσήμων "πυραμίδων" και στην κατασκευή νέων όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

    [5] ΤΟΥΡΚΙΑ - Ε.Ε.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "με μια εμφάνιση που απ' όλα τα δυτικά Μέσα Ενημέρωσης χαρακτηρίστηκε ατυχής, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ερντάλ Ινονού, κατάφερε να... απομακρύνει ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο επικύρωσης της τελωνειακής ένωσης της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Το κλίμα ήταν ήδη βαρύ για τον κ. Ινονού που καλείτο να... απολογηθεί για μια δήλωση του Τούρκου υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου, Αϊβάζ Γκοντεμίρ, στην εφημερίδα "Χουριέτ". Αναφερόμενος στην επίσκεψη τριών γυναικών ευρωβουλευτών στην Τουρκία και στο αίτημά τους για απελευθέρωση των κρατουμένων Κούρδων ο Γκονγντεμίρ εφέρετο να δήλωσε "Δεν θα απελευθερώσουμε τους προδότες, επειδή μας το ζήτησαν αυτές οι πόρνες".

    Στο σχόλιό της η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι είναι "χαρακτηριστική όσο και επίκαιρη "η αποτυχία των επαφών του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Ινονού στις Βρυξέλλες, όπου προσπάθησε να πείσει τους Ευρωπαίους να άρουν τις επιφυλάξεις τους για τον εξευρωπαϊσμό της χώρας του. Σε όλες τις συναντήσεις του ο Τούρκος υπουργός αντιμετώπισε ψυχρή έως εχθρική στάση απολογούμενος συνεχώς για τους διωγμούς των Κούρδων αυτονομιστών, για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τις συνεχώς διαψευδόμενες υποσχέσεις εκδημοκρατισμού της χώρας του και -βεβαίως- για τη στυγνή παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο, όπου επί 21 χρόνια παραμένει τουρκικός στρατός κατοχής".

    [6] ΒΟΣΝΙΑ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ όπως και οι υπόλοιπες εφημερίδες επισημαίνουν ότι ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, "εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την ελληνική μεσολάβηση στη βοσνιακή κρίση, φθάνοντας χθες στο Παρίσι για το δείπνο που θα παραθέσει σήμερα το βράδυ ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ στους ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. Ο κ. Παπανδρέου άφησε να εννοηθεί ότι η ελληνική πρωτοβουλία, παράλληλα με άλλες, μπορεί να οδηγήσει σε ειρηνική λύση του βοσνιακού προβλήματος εφόσον -όπως είπε- αποφευχθούν στρατιωτικές περιπέτειες στην περιοχή".

    ΤΑ ΝΕΑ υπογραμμίζουν την ικανοποίηση του Ο.Η.Ε. για την ελληνική πρωτοβουλία που διατύπωσε χθες ο ΓΓ του Διεθνούς Οργανισμού Μπούτρος Γκάλι στον υφυπουργό Εξωτερικών Γρηγόρη Νιώτη κατά τη συνάντησή τους. Ανάλογο κλίμα συνάντησε στη σύνοδο υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες η ελληνική αντιπροσωπεία.

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "την ικανοποίησή τους για το διεθνή ρόλο που διαδραμάτισε η Ελλάδα στην εκτόνωση της κρίσης στη Βοσνία και ιδιαίτερα για την μεσολαβητική πρωτοβουλία της χώρας μας με σκοπό την απελευθέρωση των κυανοκράνων-ομήρων εξέφρασαν οι υπουργοί Αμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Γεράσιμος Αρσένης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα αποτελέσματα των συνομιλιών στο Πάλε και στο Βελιγράδι και δέχθηκε τα συγχαρητήρια από τους εκπροσώπους της Ιταλίας, του Καναδά, της Βρετανίας και της Ολλανδίας για τα αποτελέσματα της αποστολής".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "οι υπουργοί Αμυνας της Συμμαχίας για μια ακόμη φορά συμφώνησαν ότι η λύση στην κρίση της Βοσνίας θα πρέπει να περνάει μέσα από τη διπλωματία. Ο κ. Αρσένης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα όσα συζήτησε στο Πάλε και στο Βελιγράδι με τους Κάρατζιτς και Μιλόσεβιτς. Την ελληνική πρωτοβουλία χαιρέτισαν οι υπουργοί Αμυνας της Συμμαχίας και για μια ακόμα φορά συμφώνησαν ότι η λύση στην κρίση της Βοσνίας θα πρέπει να περνάει μέσα από τη διπλωματία. Ο κ. Αρσένης τόνισε ότι τη θέση αυτή συμμερίζονται και τα μέλη της σερβικής ηγεσίας. Συγκεκριμένα, στην παρέμβασή του ο υπουργός Ενικής Αμυνας τόνισε ότι πέρα από το θέμα των ομήρων, στις συζητήσεις που είχε υποστήριξε συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις. Υπογράμμισε ότι χρειάζεται μια εκτενή περίοδο εκεχειρίας για να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια πολιτική λύση. Επίσης, ο κ. Αρσένης υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του Ο.Η.Ε. πρέπει να παραμείνουν στη Σερβία, αλλά θα πρέπει να καταστεί σαφές σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ότι η Δύναμη Ταχείας Επέμβασης δεν είναι ξεχωριστής δύναμη, αλλά τμήμα του Ο.Η.Ε. που θα υποστηρίξει τους κυανόκρανους και σε καμιά περίπτωση δεν θα προχωρήσει σε στρατιωτική παρέμβαση. Τέλος, ο Ελληνας υπουργός διατύπωσε την άποψη ότι η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Πάλε είναι απομονωμένη διπλωματικά και χρειάζεται να δημιουργηθούν πέρα από τις επίσημες επαφές των διαμεσολαβητών και άτυπες επαφές, γιατί όταν μιλάμε για πολιτική λύση δεν μπορεί καμία πλευρά να είναι απομονωμένη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι σε "εμπιστευτικό υπόμνημά του ο διεθνής μεσολαβητής Λόρδος Οουεν, αποκαλύπτει πως ο ίδιος είχε εξασφαλίσει από το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, συγκεκριμένη διαβεβαίωση του ηγέτη της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ότι αυθημερόν ή την Τρίτη θα απελευθερωθεί μεγάλος αριθμός ομήρων.

    [7] ΣΚΟΠΙΑ

    Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ "ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Ο.Η.Ε., Χρήστος Ζαχαράκις, έστειλε χθες απόρρητο τηλεγράφημα στον υπουργό Εξωτερικών Κάρολο Παπούλια στον οποίο αναφέρει ότι μετά τις επαφές που είχε με τους διαμεσολαβητές κυρίους Βανς και Νίμιτς, είναι έτοιμη η προσυμφωνία για απευθείας διάλογο Αθηνών-Σκοπίων με βάση το "μικρό πακέτο".

    [8] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "η κυπριακή κυβέρνηση προέβη χθες σε διάβημα προς την αμερικανική κυβέρνηση για το περιεχόμενο της πρόσφατης έκθεσης του υπουργείου Εξωτερικών προς το Κογκρέσο. Το διάβημα έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Α. Μιχαηλίδης προς τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κύπρο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ και ταυτοχρόνως, ο επιτετραμμένος της Κύπρου στην Ουάσιγκτον προς το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Στη δεύτερη αυτή συνάντηση συμφωνήθηκε, μετά την επιστροφή του πρεσβευτή Α. Ιακωβίδη στην Ουάσιγκτον, να υπάρξει συνάντησή του με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουγκ.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "το κατοχικό καθεστώς του Ντενκτάς προσκάλεσε την πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας της Τουρκίας να επισκεφθούν το ψευδοκράτος για τους εορτασμούς των 21 χρόνων από την εισβολή του Αττίλα. Μάλιστα ο προκλητικός Ντενκτάς ζητάει από τους Τούρκους να ενδυναμώσουν το ηθικό των τουρκοκυπρίων".


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Friday, 9 June 1995 - 10:58:32