Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 23/06/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 23.6.95

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [3] ΖΕΥΞΗ ΡΙΟΥ

  • [4] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [5] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ - Ε.Ε.

  • [6] ΕΛΛΑΔΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [7] ΣΚΟΠΙΑ

  • [8] ΤΟΥΡΚΙΑ - Ε.Ε.


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Aθήνα, Ελλάδα, 23/06/1995 (ΑΠΕ):

    Η απόφαση του Στ' τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μάθημα των θρησκευτικών, το θέμα της παραίτησης του Διονύση Λιβανού από υπουργός Τουρισμού, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η μετάβαση του Πρωθυπουργού στο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Κάνες, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Σήφης Βαλυράκης πήρε βομβιστή στην Αστυνομία και ακόμη τρεις υπόδικους για κλοπές και άλλα αδικήματα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι μεταφέρονται "με οδηγό και με κρατικά αυτοκίνητα οι καμαριέρες της Δήμητρας". Η ΑΥΓΗ έχει τίτλο "Ναυμαχία σε θολά νερά. Αντεπίθεση Λαλιώτη κατά Λιβανού με κείμενα και ειρωνείας. Ευθύνες και στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ καταλογίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ στο βασικό της θέμα αναφέρεται στη χθεσινή δίκη του εκδότη της με τίτλο "Θρίαμβος αθώος ομόφωνα ο Κουρής".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ με τίτλο "Με πνίγουν τα κυκλώματα" δημοσιεύει συνέντευξη του υπουργού Υγείας Δημήτρη Κρεμαστινού, ο οποίος "εκπέμπει SOS για την υγεία και το ΕΣΥ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφερόμενη στην απόφαση του έκτου τμήματος του ΣτΕ για το μάθημα των θρησκευτικών τιτλοφορεί το βασικό της θέμα "Ενώ ο Σατανισμός οργιάζει, το ΣτΕ αποφάσισε... 'Εξωσι' του Χριστού από τα σχολεία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ με τίτλο "Βούρκος η Εκάλη" θεωρεί "αστείρευτη πηγή σκανδάλων το ανάκτορο του Παπανδρέου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ έχει τίτλο "Ανοιχτή απειλή Λιβανού προς την Εκάλη: Αν ανοίξω το στόμα μου ο Λαλιώτης έχει σειρά για ξήλωμα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "Όσοι πιστοί" αναφέρεται κι αυτή στο κύριο θέμα της στην απόφαση-τομή στην Παιδεία του ΣτΕ για το μάθημα των θρησκευτικών.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει "Δονήσεις στο ΠΑΣΟΚ" και γράφει ότι "επιτείνεται η σύγχυση της κυβερνήσεως μετά την παραίτηση Λιβανού- Η Νέα Δημοκρατία ζητεί παραίτηση και του κ. Λαλιώτη".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "Οι θέσεις του Ανδρέα για την οργανωτική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ" θα παρουσιαστούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κινήματος μετά την επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο "Κατηγορώ του κοινού για την TV αναφέρεται στ' αποτελέσματα "αποκαλυπτικής σφυγμομέτρησης της AGB".

    Η ΝΙΚΗ έχει τίτλο ο Λαλιώτης καθάρισε με "Ρήγα" Έκλεισαν οι λογαριασμοί με Λιβανό".

    O ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ χαρακτηρίζει τις αποφάσεις των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. "Μαύρα μαντάτα για τους αγρότες".

    [2] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ όπως και ο υπόλοιπος τύπος, σημειώνει ότι "η τουρκική πολιτική ηγεσία συνεχίζει τις προκλήσεις της απέναντι στην Ελλάδα με τελευταίο κρούσμα την τετρασέλιδη επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη, Ινάλ Μπατού προς το Γ.Γ. του Οργανισμού, Μπούτρος Γκάλι. Στην επιστολή επαναλαμβάνεται η διαρκής απειλή της γειτονικής χώρας ότι "θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, όπως το επιβάλλουν οι περιστάσεις στην περίπτωση που η Ελλάδα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "η Τουρκία παραδέχεται πως απειλεί την Ελλάδα" με επιστολή της στον Ο.Η.Ε. "εκμεταλλευόμενη την εξόφθαλμη ανοχή της κυβέρνησης αλλά και την ενθάρρυνση που της παρέχει η Ουάσιγκτον. Στην επιστολή του ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Άγκυρας στα Ηνωμένα Έθνη, παρέχει πλήρη κάλυψη στο ψήφισμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί "έκφραση των νομίμων ανησυχιών της Τουρκίας προς αντιμετώπιση των ελληνικών σχεδιασμών στο Αιγαίο". Ενώ στην προσπάθειά του ν' απαντήσει στις ελληνικές καταγγελίες για υποδαύλιση από την Άγκυρα της σταθερότητας στα Βαλκάνια επικρίνει τη στάση της Ελλάδας στη βοσνιακή κρίση και χαρακτηρίζει εχθρική την πολιτική της έναντι της Αλβανίας και των Σκοπίων".

    ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν ότι "αποθρασύνθηκε η Άγκυρα - μετά και την πολιτική κάλυψη που έχει εξασφαλίσει από την Ουάσιγκτον - και απειλεί ανοιχτά και μάλιστα από το βήμα του Ο.Η.Ε. και πάλι την Αθήνα με πόλεμο για τα δώδεκα μίλια. Η τουρκική απάντηση στις ελληνικές καταγγελίες προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης, ενώ έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους διπλωματικούς κύκλους, καθώς θεωρήθηκε πρωτοφανές μια χώρα μέλος του Ο.Η.Ε. να απειλεί, μέσα μάλιστα από τους θεσμούς του διεθνούς οργανισμού μια άλλη με πόλεμο. Ιδιαίτερα, όταν το ελληνικό διάβημα για τις τουρκικές απειλές στηρίχθηκε ακριβώς στο γεγονός της απειλής πολέμου, που παραβιάζει το καταστατικό του ΟΗΕ".

    Η ΝΙΚΗ χαρακτηρίζει "θράσος με φέσι" την "επιστολή πρόκληση της Άγκυρας προς τον Μπούτρος Γκάλι που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα στο θέμα για τα 12 μίλια".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "αποθρασύνεται η Άγκυρα που επαναλαμβάνει τις απειλές της εναντίον της Ελλάδας και ενώπιον του Ο.Η.Ε.".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "πρωτοφανείς προκλήσεις με παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου ακόμα και μέσα στο όριο των 6 ναυτικών μιλίων - όχι μόνο των 12, για τα οποία υπάρχει η γνωστή διαμάχη - πραγματοποιεί η τουρκική πολεμική αεροπορία. Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, προέβη, πριν από μια εβδομάδα σε διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει λάβει καμία σχετική απάντηση. Αντίθετα, η τουρκική πλευρά υιοθετεί επίσημα τις 'ατόπιν έντεχνης διαρροής- πληροφορίες των εφημερίδων ότι δύο ελληνικά πολεμικά πλοία και δύο "Μιράζ-2000" παραβίασαν, αντίστοιχα τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της. Το ελληνικό διάβημα καταγράφει αναλυτικά τις παράνομες πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών με την κεντρική επισήμανση ότι φέτος το Μάιο σημειώθηκε εντυπωσιακή αύξηση των παραβιάσεων σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε με έντονο τρόπο στο σύμβουλο της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα κ. Βλασσόπουλο για την επίσκεψη ελλήνων βουλευτών στον ηγέτη του εκτός νόμου Κουρδικού εργατικού κόμματος Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Από τουρκικής πλευράς τονίστηκε ότι η στάση αυτής της Ελλάδας δεν αρμόζει στην ιδιότητα συμμάχου".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι με την επιστολή αυτή "η Τουρκία έρχεται ν' αποδείξει μόνη της και κατά τον πιο επίσημο τρόπο ότι παραβιάζει κραυγαλέα τον καταστατικό χάρτη του Ο.Η.Ε. διατυπώνοντας πολεμικού χαρακτήρα απειλές που την καθιστούν υπόλογοι ενώπιον της διεθνούς κοινότητας ενώ η στάση της αυτή μεγαλώνει την απόσταση που τη χωρίζει από την Ευρώπη".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "η Άγκυρα έχει αναλάβει προσπάθεια να καταστήσει σαφείς τις θέσεις της σε ότι αφορά το νέο δίκαιο της θάλασσας και την ιδιαιτερότητα που σύμφωνα με την άποψή της αποτελεί το Αιγαίο μετά από την κύρωση από την ελληνική βουλή της συνθήκης".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι στη χθεσινή της συνεδρίαση "η επιτροπή αναφορών των Ευρωκοινοβουλίου μετά από παρέμβαση Ελλήνων ευρωβουλευτών κυρίων Παπακυριαζή (ΠΑΣΟΚ) και Αλαβάνος (Συνασπισμός) δέχθηκε ότι το πρόβλημα των ελληνικών περιουσιών της Πόλης πρέπει να αναδειχθεί σε πολιτικό θέμα προς επίλυση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία και να αντιμετωπιστεί απαραίτητα πριν από την ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών για την Τελωνειακή Ένωση της Ευρώπης. Μετά από αυτό η ΚΟΜΙΣΙΟΝ υποχρεώθηκε να παρουσιάσει νέες θέσεις, στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών, τον Ιούλιο" ενώ η αρχική της θέση ήταν ότι "τα δικαιώματα των Τούρκων πολιτών ελληνικής καταγωγής είναι ίδια με εκείνα όλων των άλλων Τούρκων πολιτών".

    [3] ΖΕΥΞΗ ΡΙΟΥ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες, γράφει ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει οριστικά το "πράσινο φως" για την εκτέλεση του έργου της ζεύξης του Ρίου-Αντιρρίου, αποφασίζοντας την οριστική αρχειοθέτηση του όλου θέματος από την πλευρά της κοινότητας. Ο φάκελος του έργου συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των Επιτροπών και αποφασίστηκε ομόφωνα να μην υπάρξει συνέχεια στις κατηγορίες της 15ης Γενικής Διεύθυνσης (εσωτερική αγορά) περί παραβιάσεων του κοινοτικού δικαίου. Μετά την απόφαση αυτή των εκπροσώπων των επιτροπών, το θέμα του Ρίου θα κλείσει για την επιτροπή και τυπικά την ερχόμενη Τετάρτη, στην εβδομαδιαία συνεδρίαση των επιτροπών, όπου θα γίνει αποδεκτή χωρίς συζήτηση η αρχειοθέτησή του. Έτσι μετά το αεροδρόμιο των Σπάτων, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την κατασκευή του έργου της ζεύξης Ρίου-Αντιρρίου".

    [4] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι σε συνέντευξή του ο ΓΓ του ΟΘΕ Μπούτρος Γκάλι σε Τούρκος ανταποκριτές στα Ηνωμένα Έθνη "εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αποτυχία των μυστικών συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο Γκάλι επανέλαβε την υποστήριξή του στο πακέτο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προχωρήσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών".

    "Ως μέγιστη ένδειξη κακής διάθεσης χαρακτήρισε τη στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-Συρίας ο Ρ. Ντενκτάς μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Μπ. Ετσεβίτ στην Άγκυρα", σημειώνει η ΑΥΓΗ και προσθέτει ότι "Ο κ. Ντενκτάς, υποστήριξε ακόμη ότι "οι Ελληνοκύπριοι εξοπλίζονται για νυχτερινή επίθεση, σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα σε μια νύχτα, ώστε να μην επέμβουν τα τουρκικά αεροσκάφη", πρόσθεσε τονίζοντας ότι "δεν μπορεί κανείς να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Τουρκία".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι 'ο αναπληρωτής διευθυντής του ρωσικού κρατικού οργανισμού πώλησης οπλισμού "Ροσβορουζιένιε" κ. Μιχαήλ Τιμκίν, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο, δήλωσε πως η πώληση 43 ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων ΒΜΡ-3 στην Κύπρο είναι μέρος συμφωνίας για αμυντική συνεργασία Κύπρου και Ρωσίας. Ο κ. Τιμκίν αποκάλυψε ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε στη Μόσχα μεταξύ των προέδρων Γιέλτσιν και Κληρίδη στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου".

    [5] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ - Ε.Ε.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι ο "πρωθυπουργός κ. Ανδρέας Παπανδρέου αναχωρεί σήμερα το μεσημέρι για τις Κάνες προκειμένου να λάβει μέρος στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη. Το Σάββατο ο κ. Παπανδρέου θα συμμετάσχει στην Σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος όπου θα συζητηθεί η ατζέντα των θεμάτων της Συνόδου Κορυφής. Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μ. Έβερτ σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου κάλεσε τον πρωθυπουργό να θέση στην Σύνοδο Κορυφής των Κανών τα εθνικά θέματα και να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει θέση στις προκλητικές απειλές της Τουρκίας έναντι της χώρας μας. Η υποχωρητικότητα πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει εφόσον ο κ. Παπανδρέου πάρει θέση".

    [6] ΕΛΛΑΔΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "νόμο που επιτρέπει για πρώτη φορά εδώ και 50 χρόνια την λειτουργία ιδιωτικών σχολείων στην Αλβανία ψήφισε το αλβανικό Κοινοβούλιο. Θα επιτρέπεται ακόμα η ίδρυση σχολείων από τις εθνικές μειονότητες, όπως η ελληνική, κατόπιν ειδικής άδειας των αρχών. Τα σχολεία αυτά θα μπορούν να διδάσκουν την ιστορία και τη θρησκεία της μειονότητας, θα πρέπει όμως η διδασκαλία να γίνεται στην αλβανική γλώσσα. Ο νέος νόμος επιτρέπει επίσης τη λειτουργία θρησκευτικών και ξενόγλωσσων σχολείων, απαιτείται όμως γι αυτά η άδεια της κυβερνήσεως. Τα τελευταία δύο χρόνια στην Αλβανία λειτουργούν ένα τουρκικό και ένα αμερικανικό σχολείο".

    [7] ΣΚΟΠΙΑ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "ο πρόεδρος των Σκοπίων τονίζει και πάλι κατηγορηματικώς ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά δέχεται την αλλαγή της σημαίας και τη συζήτηση "οποιουδήποτε άλλου προβλήματος". Τις απόψεις αυτές εξέφρασε ο κ. Γκλιγκόροφ σε συνέντευξή του σε ιταλικό περιοδικό και επανήλθε στο ανύπαρκτο θέμα της σκοπιανής μειονότητας στην Ελλάδα".

    [8] ΤΟΥΡΚΙΑ - Δ.Ε.Ε.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ σε ανταπόκρισή του από τη Ρώμη με τίτλο "Ιταλικό χαστούκι στην Τσιλέρ" γράφει ότι η παρέμβαση της πρωθυπουργού της Τουρκίας στην κοινοβουλευτική συνέλευση της ΔΕΕ στο Παρίσι προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ιταλών βουλευτών και ιδιαίτερα του πρώην υπουργού Φραντσέσκο Σπερόνι, λόγω της ιδιαίτερα προκλητικής της στάση που όχι μόνο δικαιολόγησε τις σφαγές στο Κουρδιστάν αλλά κατέκρινε και την Ιταλία ότι κακώς έχει παραχωρήσει δικαιώματα στην γερμανική μειονότητα. Ο Ιταλός βουλευτής δήλωσε ότι "δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από τους σφαγείς των Κούρδων και δεν δεχόμαστε να πλασάρετε ως δημοκρατικό ένα καθεστώς που πνίγει στο αίμα κάθε έκφραση των μειονοτήτων. Νωρίτερα είχε ζητήσει να μην μιλήσει η κ. Τσιλέρ, διότι "είναι απαράδεκτο η επικεφαλής μιας κυβέρνησης που δε σέβεται τη δημοκρατία να μιλά σε συνέλευση δημοκρατικών λαών".


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Friday, 23 June 1995 - 12:01:58