Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 28/06/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 28.6.95

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΥΡΩΠΗ

  • [3] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [4] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ - ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

  • [5] ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ - ΠΑΠΑΣ

  • [6] ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

  • [7] ΚΥΠΡΙΑΚΟ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 28/06/1995 (ΑΠΕ):

    Η στάση του Πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής και η κριτική της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς που έγιναν στις Κάνες δεσπόζει στην ειδησεογραφία του σημερινού Τύπου. Άλλα θέματα των πρώτων σελίδων είναι το θέμα των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ και η συνάντηση στο Βατικανό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πάπα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φρίκη - Αμαρτωλό τρίγωνο πατέρα, κόρης, γιου".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Φτωχότεροι με το ΠΑΣΟΚ οι Έλληνες κόψαμε και το... φαγητό".

    ΑΥΓΗ: "Οργισμένη αντίδραση Παπανδρέου για τη σύνοδο στις Κάνες - Μεγάλα λόγια αδιέξοδη πολιτική".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τελειώνουν Ανδρέας-Μιμή - Γίναμε ρεζίλι στην Ευρώπη".

    ΕΘΝΟΣ: "Φόρος για την ανεργία και επτά μέτρα για την απασχόληση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Κάντους τα έξι δώδεκα μίλια - Η μόνη σωστή απάντησις που πρέπει να δώσει η Αθήνα στην Τουρκία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ο υπουργός Υγείας - βασανιστής του Ανδρέα και της Ελλάδας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Έσπασε το απόστημα για τη σύμβαση ψηφιακών του ΟΤΕ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Εχθρική Ένωση - Οργή Ανδρέα για τους Ευρωπαίους εταίρους".

    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Δολία και διαβλητή η σύμβαση για την προμήθεια ενός εκατομμυρίου ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ".

    ΛΟΓΟΣ: "Η Ελλάδα αντιστέκεται - Οξύτατη επίθεση του Ανδρέα κατά του διευθυντή της Ε.Ο.Κ. που επιδιώκει την καθ' υπόταξη των μικρών".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ξεσκεπάζει το παρασκήνιο της Ε.Ο.Κ. ο Ανδρέας - Οργισμένη καταγγελία για νέο διευθυντήριο".

    ΝΙΚΗ: "Ψηφιακή θηλιά στον Έβερτ από Μητσοτάκη και Κόκκινο για την κινητή τηλεφωνία".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Χωρίς αντίκρυσμα οι ομολογίες των αδιεξόδων - Παραδέχεται την ύπαρξη λυκοφωλιάς στις Βρυξέλλες, ο Α. Παπανδρέου".

    [2] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΥΡΩΠΗ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει "Εργολαβική στήριξη" των τουρκικών συμφερόντων αναλαμβάνει η Γαλλία σε αντάλλαγμα της προώθησης μεγάλων συμβολαίων στην γειτονική χώρα και σε όσες μουσουλμανικές δημοκρατίες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. επηρεάζονται από την Άγκυρα. Ο γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μ. Μαρτέν, συγκαλεί την ερχόμενη Δευτέρα, έκτακτη σύσκεψη στην Άγκυρα με τη συμμετοχή όλων των πρέσβεων της χώρας του στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Η σύσκεψη αποτελεί την κορύφωση μεθοδικών κινήσεων του Παρισιού".

    [3] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "το νέο σχέδιο της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας προβλέπει την αδιαλλαξία στη διπλωματική τακτική και ένταση στη δράση των μυστικών υπηρεσιών, ενώ η κυβέρνηση ολιγωρεί με το επιχείρημα ότι' 'δεν πρέπει να παρασυρθούμε στο παιχνίδι της Άγκυρας". Το σχέδιο της πρωθυπουργού κ. Τ. Τσιλέρ προβλέπει τη μαζική αντικατάσταση - σε διάστημα μόλις ενός μηνός - της ηγεσίας της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα και του προξενείου στην Κομοτηνή, αλλά και της ηγεσίας της ΜΙΤ που δρα υπόγεια στη χώρα μας".

    [4] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ - ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

    Ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, στη συνέντευξή του που έδωσε στις Κάνες μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Κορυφής υπήρξε ιδιαίτερα οξύς για τη στάση των εταίρων μας λέγοντας "για πρώτη φορά είδα εν λειτουργία το νέο διευθυντήριο της Ευρώπης. Ίσως να υπήρξε πάντα αλλά δεν ήταν τόσο εμφανές και τόσο αιχμηρό. Θέλουν τη σμίκρυνση των μικρών κυβερνήσεων και οι μεγάλες αποφάσεις να παίρνονται από τους τρεις . Ας μη ξεχνάμε τη δύναμη των πολυεθνικών. Ο Πρωθυπουργός είπε για τον Ισπανό ηγέτη Φελίπε Γκονζάλες ότι άσχετα με το όνομα του κόμματός του, έχει ταυτιστεί με τη νεοφιλελεύθερη κατάσταση" τόνισε ότι για την κατάσταση του Μιτεράν από το Σιράκ άλλαξε την ισορροπία της Ευρώπης, διευκρίνισε ότι δεν "έχουμε άλλο δρόμο από την Ε.Ε. αλλά πρέπει να δώσουμε μάχη και ο λαός να είναι ενήμερος. Κάποτε φανταζόμουν ότι θα φτάναμε σ'αυτό το σημείο, τώρα το βλέπω".

    Ο ΛΟΓΟΣ στο βασικό του θέμα τονίζει ότι "βαρυσήμαντο μήνυμα προς το διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και προς τον ελληνικό λαό, απηύθυνε χθες από τις Κάνες λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Διάσκεψης Κορυφής των ηγετών της Κοινότητας ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου. Ιδιαίτερα οξύς, αλλά και αποκαλυπτικός για το ρόλο που παίζουν οι μεγάλοι της Ευρώπης σε βάρος των μικρότερων λαών, αλλά και για την άνευ όρων παράδοση των περισσότερων στη βουλιμία και τα συμφέροντα των πολυεθνικών, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ίδιος, το ΠΑΣΟΚ, αλλά - όπως πιστεύει - και το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας μας θα ορθώσουν το ανάστημά τους και θα αντισταθούν στις ανθελληνικές προσπάθειές τους να φέρουν προ τετελεσμένων τη χώρα μας. Παράλληλα, ο Ανδρέας Παπανδρέου κάλεσε τον ελληνικό λαό να αποδεχτεί το κόστος που θα έχει μια συνεχής αντιπαράθεση με τους ισχυρούς της Ευρώπης γιατί έτσι μόνο θα πεισθούν τα κέντρα των Βρυξελλών ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω στα δίκαια αιτήματά της".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "στο βωμό των οικονομικών συμφερόντων θυσιάστηκαν στις Κάνες η κοινοτική αλληλεγγύη και ο στοιχειώδης σεβασμός της αντικειμενικότητας. Χοροστατούσης της γαλλικής προεδρίας οι Ευρωπαίοι ηγέτες ο καθένας για τους δικούς του λόγους υποστήριξαν ουσιαστικά τη συμμετοχή της Τανσού Τσιλέρ στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τους "συμμάχους με χαμηλή φωνή" οι οποίοι στους διαδρόμους τάχθηκαν υπέρ των ελληνικών θέσεων, επισήμως όμως σιώπησαν. Παρά πάντως τις δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού Φελίπε Γκονζάλες ότι θα περιοριστεί σε διμερείς συναντήσεις με την Τσιλέρ, ο Α. Παπανδρέου προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο σε ενδεχόμενη συμμετοχή της πρωθυπουργού της Τουρκίας σε επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ουσιαστικά το Ευρωπαικό Συμβούλιο αποκάλυψε την επιθυμία των ισχυρών οικονομικά ευρωπαϊκών χωρών να καθορίζουν και να μεθοδεύουν τις εξελίξεις".

    "Τη δράση παρασκηνίου στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγγέλλει ο Πρωθυπουργός κ. Α. Παπανδρέου, μετά τη συντονισμένη επίθεση της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας κατά της Ελλάδας και τη στήριξη των πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων της Άγκυρας και των Σκοπίων", γράφουν ΤΑ ΝΕΑ και συνεχίζουν: "Ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα μίλησε για τη διαμόρφωση ενός νέου Διευθυντηρίου στην Ε.Ε., που αποτελείται από τις "μεγάλες" χώρες και έχει ως στόχο την υποκατάσταση των εθνικών κυβερνήσεων και την προώθηση των συμφερόντων πολυεθνικών εταιριών. Ταυτόχρονα, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα δώσει τις μάχες της μέσα στις δομές της Ε.Ε. σημειώνοντας πάντως ότι το κλίμα για τη χώρα είναι πολύ δυσάρεστο".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ με τίτλο "απάντηση Ανδρέα στον κυνισμό" γράφει ότι "η Σύνοδος Κορυφής στις Κάνες, εξελίχθηκε σε φεστιβάλ κυνισμού με τις προκλητικά φιλοτουρκικές σχέσεις που διατύπωσαν οι Σιράκ, Γκονζάλες και Κολ και τις πλάτες που έβαλαν και στο Γκλιγκόροφ χθες, βάζοντας πάνω απ'όλα τα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων της κοινότητας. Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, οργισμένος εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατά του διευθυντηρίου της Ε.Ε. σε μια από τις σημαντικότερες ομιλίες του των τελευταίων ετών και με τόνους ασυνήθιστους για εν ενεργεία πρωθυπουργού και "τολμώντας" να πει πράγματα που δύσκολα λέγοντα δημόσια από τον ηγέτη μιας χώρας". Στο σχόλιό της η ίδια εφημερίδα τονίζει ότι "στη συγκεκριμένη περίπτωση η ελληνική αντιπροσωπεία έκανε αυτό που μπορούσε και αυτό που έπρεπε να κάνει".

    Στο σχόλιό της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "ο κυνισμός τους επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "το ευρωπαϊκό διευθυντήριο με αυτές τις θέσεις του έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις βασικές δημοκρατικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη ή θα είναι υπέρμαχος της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας ή θα εξελιχθεί σε έναν κυνικό μεταπράτη, που θα ενδιαφέρεται μόνο γι αγορές των προϊόντων του. Με την επικράτηση αρχών κυνικού ρεαλισμού υπονομεύεται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς υποτιμούνται οι λαοί της και ο πολιτισμός της, το μόνο σημείο υπεροχής και άξιο σεβασμού. Η Ελλάδα πάντως, έδειξε ότι δεν θα υποταγεί στον κυνικό ρεαλισμό".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με τίτλο "Εμπρός παιδιά" υπέρ Τουρκίας, γράφει ότι ο "Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, σε μια μάλλον ατυχή προσπάθεια να μιμηθεί τον Γάλλο ηγέτη Σαρλ Ντε Γκολ, μετέβαλε τη σύνοδο κορυφής των Κανών, σε πεδίο ανοικτής αντιπαλότητας με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ.Α. Παπανδρέου αλλά και σοβαρής οχλήσεως άλλων ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Ζακ Σιράκ, ο οποίος με την επανάληψη των πυρηνικών δοκιμών έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, συνεπικουρούμενος από τον σοσιαλιστή Ισπανό Πρωθυπουργό κ. Φελίπε Γκονζάλες ήταν οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές των τουρκικών συμφερόντων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "μπροστά στην ανεπίτρεπτη, όσο και από πάσης φύσεως προκλητική συμπεριφορά των κ. κ. Σιράκ, Γκονζάλες και Κολ προς την χώρα μας, τόσον εις ό,τι αφορά το φιλοτουρκικό ξέσπασμά τους, όσον και προσωπικώς του κ. Σιράκ επί του Σκοπιανού, ανήμπορη Ελληνική Κυβέρνησις αντιδρά με σπασμωδικά, ουσιαστικώς, επιχειρήματα. Μοναδική λύσις στα προβλήματα που μας δημιουργούν είναι, ειδικά στο θέμα της Τουρκίας, η Κυβέρνησις εδώ και τώρα, να προχωρήση στην επέκτασι του νομίμου διεθνώς δικαιώματός της, της επεκτάσεως των χωρικών μας υδάτων από τα έξι στα δώδεκα μίλια".

    Κατά τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής αποτελούν "σαφέστατη ομολογία των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στα πλαίσια της Ε.Ε. οι κυνικές δηλώσεις των Σιράκ, Γκονζάλες και Κολ για την ενίσχυση της Τουρκίας, στο όνομα της εξυπηρέτησης των οικονομικών και στρατηγικών συμφερόντων, και το απροκάλυπτο "άδειασμα" του Α. Παπανδρέου και στο θέμα των Σκοπίων, είχαν σαν αποτέλεσμα ν'... ανακαλύψει, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τη λειτουργία "Διευθυντηρίου", στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα Διευθυντήριο που επιβάλλει αποφάσεις των ισχυρών και εξυπηρετεί με τη σειρά του τις απαιτήσεις των πολυεθνικών επί επιχειρήσεων". Βέβαια οι ομολογίες του μένουν άνευ αντικρύσματος και είναι δηλωτικές της κυβερνητικής διγλωσσίας και υποκρισίας αφού χαρακτήρισε ως "μονόδρομο τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε.".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται ότι "το οριστικό πολιτικό τέλος του Ανδρέα Παπανδρέου και της Δήμητρας, σηματοδότησε το χθεσινό Βατερλό στις Κάνες, όπου η ελληνική πολυπληθής κουστωδία, αποδείχθηκε τραγικά ανίκανη και εγκληματικά ανεπαρκής, να προασπίσει και να υπερασπίσει τα εθνικά συμφέροντα. Ο Ανδρέας και η Δήμητρα Παπανδρέου, δεν κατάφεραν να εκπροσωπήσουν επάξια τα ελληνικά δίκαια και συμφέροντα, επιτρέποντας στους Γάλλους και τους Ισπανούς να τους αιφνιδιάσουν. Απέναντι στον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ που απαίτησε την άμεση προώθηση των οικονομικών εμπορικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και την άρση του εμπάργκο στο θέμα των Σκοπίων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ χαρακτηρίζει "θέατρο με ευρωπαϊκές κορώνες και λεονταρισμούς που θύμιζαν την εποχή του ζιβάγκο. Σαφής στόχος του ήταν η εσωτερική κατανάλωση γιατί στα εξωτερικά μας θέματα είχε ολοκληρωθεί η καταστροφή, καθώς μετά την αναβάθμιση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας, που αποφάσισαν προχθές οι εταίροι μας, χθες ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Γάλλος πρόεδρος κ. Σιράκ έθεσε ωμά και το Σκοπιανό θέμα, με ασφυκτικές πιέσεις και έμμεσες απειλές προς τον εκτός τόπου και χρόνον Έλληνα πρωθυπουργό, ζητώντας να του άρει το εμπάργκο ως προϋπόθεση επαναλήψεων του διαλόγου στον Ο.Η.Ε.".

    Για "θέατρο Ανδρέα μετά το φιάσκο και επιστροφή στην εποχή του ζιβάγκο με τα αντιευρωπαϊκά κηρύγματα" κάνει λόγο ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ο οποίος υποστηρίζει ότι "ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε να μετατρέψει την προσωπική του αποτυχία σε προσωπικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Χρυσό Φοίνικα στην απάτη. Ο Σιράκ ξεσκέπασε τον Ανδρέα, γράφει ότι την ώρα που ο κ. Παπανδρέου δήλωνε στους δημοσιογράφους ότι απείλησε με βέτο, ο κ. Σιράκ δήλωνε ευτυχής διότι οι '15" στήριξαν χωρίς επιφύλαξη την αρχή της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ευρώπη και δεσμεύτηκαν να κάνουν εκστρατεία στους ευρωβουλευτές για να ψηφιστεί το Φθινόπωρο η Τελωνειακή Σύνδεση. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει πριν από δύο-τρία χρόνια".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "Πρωθυπουργός "σε μια προφανή επιχείρηση να επιστρέψει στην Ελλάδα με ανακαινισμένο το "μανδύα" του πολιτικού που λέει την αλήθεια στο λαό" και για ν'απαντήσει στην έντονη εσωκομματική κριτική αλλά και στην εσωτερική πολιτική σκηνή, αναλώθηκε σε υπερβολικά υψηλούς τόνους κατά ενός όψιμα εντοπισμένου "διευθυντηρίου" της Ευρώπης, προσπαθώντας να εξηγήσει το πιεστικό κλίμα για τις ελληνικές θέσεις που διαμορφώθηκε στη σύνοδο κορυφής.

    [5] ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ - ΠΑΠΑΣ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι ο "Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος κατά την πρώτη συνάντηση που είχε με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο το Β' στο Βατικανό "έθεσε χωρίς περιστροφή το θέμα της Ουνίας". "Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε έκπληξη για την εξίσωση της Ουνίας-Ορθοδόξων Εκκλησιών στην προ μηνός εγκύκλιο του Πάπα και δήλωσε ότι ουδέποτε θα δεχθεί ως νόμιμο ένα έκρυθμο εκκλησιαστικό γεγονός. Η προσέγγιση των δύο πλευρών προσκρούει σε πολύπλοκα προβλήματα που δημιούργησε ο χρόνος και ο ανταγωνισμός από τον καιρό του Σχίσματος (1054) , ενώ πολλοί Ρώσοι και Έλληνες θρησκευτικοί παράγοντες επικρίνουν την πολιτική προσέγγιση με τη Δύση, που ακολουθεί ο Βαρθολομαίος".

    [6] ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

    Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ, "όταν το κείμενο για την Τουρκία, ήρθε στους ηγέτες των "15" η ελληνική θέση υποστηρίχθηκε από τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ινγκβαρ Κάρλσον, αλλά η αντίδραση του Γάλλου προέδρου ήταν κατηγορηματικά υπέρ της διατήρησης της αρχικής διατύπωσης ως είχε.. Ο κ. Κάρλσον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έμεινε "ενεός" από την έντονη αντίδραση της γαλλικής προεδρίας αλλά και αιφνιδιάστηκε από το γεγονός ότι δεν βρήκε ανταπόκριση από την πλευρά των Σκανδιναβικών χωρών, όπως η Φινλανδία και η Δανία.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "η Ευρωπαϊκή Τρόικα εμφανίστηκε και χθες αποφασισμένη να προχωρήσει στις επιλογές της, θέτοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το θέμα των Σκοπίων, παρά τη σκληρή αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού. Ο Γάλλος πρόεδρος συνεπικουρούμενος από τους Γερμανούς, ζήτησε από την Ελλάδα να άρει το εμπάργκο κατά των Σκοπίων, ανέφερε την FYROM ως "Μακεδονία" και κλιμακώνοντας τις πιέσεις τους απείλησε ότι δεν θα αναλάβει νέα πρωτοβουλία αν η Αθήνα δεν άρει το εμπάργκο". Η αντίδραση του πρωθυπουργού ήταν οξύτατη που ζήτησε να αντικατασταθεί η λέξη "Μακεδονία" με το FYROM, πράγμα που έγινε το χαρακτήρισε πρόκληση λέγοντας, "μπράβο στην αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς τα μέλη της", λέγοντας ότι αυτή η στάση είναι δείγμα της μελλοντικής πολιτικής της Ένωσης και κατέληξε λέγοντας "κάποια ώρα θα καταλάβετε ότι δεν πρέπει να ασκείται πιέσεις στην Ελλάδα , αλλά θ'ασκείται πιέσεις εκεί που πρέπει, στα Σκόπια". Ο κ. Σιράκ επανήλθε με νεότερη δήλωσή του στην οποία εκφράζει την ελπίδα ότι "ίσως την άλλη φορά πετύχουμε να πείσουμε τους Έλληνες να άρουν το εμπάργκο και οι άλλοι "14" συμφωνούν.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι στη συνέντευξη που έδωσε μετά τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο Ισπανός ομόλογός του Φελίπε Γκονζάλες, η χώρα του που αναλαμβάνει από μεθαύριο την προεδρία της Ε.Ε. αρνήθηκε ότι ζήτησε να κληθεί η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ στην επόμενη συνάντηση Κορυφής θεωρώντας το, ως παρανόηση".

    [7] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "τα οχυρωματικά έργα που κατασκευάζουν οι Τούρκοι κατά μήκος της πράσινης γραμμής στη Λευκωσία είναι θέσεις μάχης σε στρατηγικά σημεία από τα οποία μπορούν να πλήξουν κυβερνητικά κτίρια όπως το προεδρικό μέγαρο, το κτίριο της Βουλής κ.α. Ξένοι διπλωμάτες στη Λευκωσία εκφράζουν το φόβο ότι οι συνεχιζόμενες προκλήσεις των Τούρκων στη γραμμή αντιπαράταξης, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση στην Κύπρο, τη στιγμή ακριβώς που οι προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό έχουν οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο".


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Wednesday, 28 June 1995 - 11:14:15