Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 29/06/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 29.6.95

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΤΟΥΡΚΙΑ - Ε.Ε. - ΗΠΑ

  • [3] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. - ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

  • [4] ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [5] ΕΛΛΑΔΑ - ΓΑΛΛΙΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 29/06/1995 (ΑΠΕ):

    Η υπόθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ και η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις Κάνες δεσπόζουν στην ειδησεογραφία του σημερινού Τύπου.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χημεία και... τέρατα. Στον αέρα οι γενικές εξετάσεις"

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Βουτιά σ'όλες τις δέσμες. Κάτω σημαντικά οι βάσεις. Πτώση 300-400 μορίων στην πρώτη δέσμη".

    Η ΑΥΓΗ: "Παιχνίδια εντυπώσεων. Αναδρομικός πανικός για τις σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας. Θεατρικές κομματικές αντιπαραθέσεις ελλείψει πολιτικής".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ: "Καταρρέει ο Ανδρέας. Εκρηκτική κατάσταση σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Η σύγκρουση γιγαντιαίων οικονομικών συμφερόντων επιταχύνει τη διάλυση των δύο κομμάτων".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ: "Λαδωμένοι εκατό εφοριακοί. Στο πειθαρχικό για σοβαρά αδικήματα. Απόλυση αμέσως με το Πόθεν Εσχες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Προσγειώνει ανώμαλα τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο, ο Σωκράτης (Κόκκαλης) "γερό κόκαλο" ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Φωτιά στις τσέπες μας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ο Μητσοτάκης τα βγάζει όλα στη φόρα για το μεγάλο σκάνδαλο: ο Κόκκαλης μας έριξε και πήρε την αμοιβή του. Ενωμένη όσο ποτέ η ηγεσία της Ν.Δ. ζητάει έρευνα σε βάθος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Νέες τιμές της εφορίας για τα ακίνητα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η σκηνή και το παρασκήνιο για τον ΟΤΕ. Σάλο προκαλούν στο δικαστικό σώμα οι ενέργειες του εισαγγελέως κ. Τζανακάκη".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Αποκάλυψη σκευωρών. "Καταπέλτης" ο εισαγγελέας Χρ. Τζανακάκης για τις ψηφιακές παροχές του ΟΤΕ. Μητσοτάκης και Έβερτ από κατήγοροι, κατηγορούμενοι".

    ΤΑ ΝΕΑ:"Σύγκρουση (και) δικαστικών για τον ΟΤΕ. Βολές μεταξύ Μητσοτάκη, Τζανακάκη, Ζορμπά, Κόκκαλη".

    Η ΝΙΚΗ: "Μητσοτάκης: ο Κόκκαλης μ'έριξε".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Συζήτηση τώρα για το Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Την έκτακτη σύγκληση της Βουλής ζήτησε χθες η Αλέκα Παπαρήγα".

    [2] ΤΟΥΡΚΙΑ - Ε.Ε. - ΗΠΑ

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους υπογραμμίζουν την ανάγκη "τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, της συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων για ν'αποκρουστεί η απροκάλυπτη πλέον προσπάθεια απομόνωσης της χώρας μας. Με τη συστηματική διαστρέβλωση πραγματικών δεδομένων. Όπως η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου. Αλλά και η αδιαλλαξία των Σκοπίων - ακόμη και έναντι των προτάσεων των μεσολαβητών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "το "σχέδιο" για την Τουρκία είχε προετοιμαστεί από τον άξονα Βόννη-Παρίσι-Μαδρίτη, ο οποίος θέλει να εξελιχθεί σε πόλο διαμορφώσεως της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Έπρεπε να στηριχθεί "πολιτικά" η κ. Τσιλέρ και για μια ακόμα φορά να περάσει στην κοινή γνώμη της Τουρκίας, ότι οι 14 κυβερνήσεις των κρατών-μελών την θέλουν στους κόλπους της κοινότητας κι αυτή που αντιδρά είναι η Ελλάδα. Οι κύριοι Σιράκ και Γκονζάλες, πέτυχαν αυτό που ήθελαν. Εξόπλισαν την κ. Τσιλέρ με ένα ακόμα επιχείρημα, στο εσωτερικό της Τουρκίας, εναντίον της Ελλάδος, τη στήριξαν απέναντι στους πολιτικούς αντιπάλους της που αρνούνται την αναθεώρηση των σχέσεων της Άγκυρας με την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, ο εμφανισθείς "εν λειτουργία', όπως χαρακτηριστικά είπε, ο κ. Α. Παπανδρέου, γαλλο-γερμανικο-ισπανικός άξονας "εξόφλησε"και ένα γραμμάτιο προς την Ουάσιγκτον που πιέζει την Ένωση να αποδεχθεί την ευρωπαϊκή προσέγγιση της Τουρκίας και να διατηρηθεί στην εξουσία η κ. Τσιλέρ."

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "σαφέστατα ενθαρρυμένη από την στάση των ισχυρών της Ευρώπης, η Άγκυρα συνέχισε και χθες τις προκλήσεις κατά της χώρας μας... "προειδοποιώντας" μάλιστα την Ελλάδα να αποφεύγει ενέργειες που θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να χαμηλώσει τους τόνους κατά των πολυεθνικών και του διευθυντηρίου της Ε.Ε. Όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές, στόχος της κυβέρνησης στο προσεχές διάστημα θα είναι να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση μεταξύ των κομμάτων, με την ενεργοποίηση του διακομματικού συμβουλίου για τα εξωτερικά θέματα. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η δυσάρεστη κοινοτική ατμόσφαιρα, που προβλήθηκε με έντεχνο τρόπο από την κυβέρνηση, βοηθά τους χειρισμούς της, οι οποίοι αναμένεται να επικεντρωθούν στην προσπάθεια αξιοποίησης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένη και μη αναστρέψιμη την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, από τη στιγμή μάλιστα που συμφώνησε από τον περασμένο Μάρτη με αυτή την εξέλιξη, αίροντας το βέτο για την τελωνειακή σύνδεση Ε.Ε.-Τουρκίας. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι με τη διαμεσολάβηση της Ουάσιγκτον θα εξευρεθεί ικανοποιητική οδός για την διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει "την φιλική προς την Άγκυρα τοποθέτηση που έκανε χθες ο πρόεδρος της ΚΟΜΙΣΙΟΝ Ζακ Σαντέρ στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Ο κ. Σαντέρ, υποστήριξε ότι έχει η Τουρκία πολύ μεγάλη γεωπολιτική σημασία για την Κοινότητα και για τον λόγο αυτό πρέπει να αναληφθούν από Κοινοτικής πλευράς όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε η χώρα αυτή να στηριχτεί στις προσπάθειες του εκδημοκρατισμού της και να καταστεί δυνατή η επίτευξη της Τελωνειακής ένωσης της με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα του 1996".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "ο Παπανδρέου τα ήξερε όλα για τις προθέσεις των εταίρων μας σχετικά με την Τουρκία, σύμφωνα με δήλωση του Ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Αλέκου Αλαβάνου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ με τίτλο "Φιλότουρκη" γράφει ότι "Νέα φιλοτουρκική έκρηξη από πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης αποτελεί η διμηνιαία έκθεση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, προς το αμερικανικό Κογκρέσο. Στην έκθεση "Απριλίου-Μαίου '95" ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τις θέσεις της πρωθυπουργού της Τουρκίας Τ. Τσιλέρ, στο Κυπριακό. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η "κυβέρνηση της Άγκυρας επιθυμεί συνολική λύση του Κυπριακού, με χαλάρωση της έντασης και εφαρμογής του πακέτου των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "στο κείμενο της έκθεσης επαναλαμβάνεται η θέληση των ΗΠΑ για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ομοσπονδιακού κράτους, γεγονός που θα βοηθήσει, όπως τονίζεται, στην αναζήτηση συνολικής λύσης του Κυπριακού. Οι μυστικές συνομιλίες του Λονδίνου έθεσαν, κατά τον πρόεδρο Κλίντον, τα θεμέλια για μια δεύτερη επίσκεψη του Ρίτσαρντ Μπίτι για να διερευνηθούν τομείς πιθανής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Τέλος, για τη συνάντησή του με την Τανσού Τσιλέρ, ο κ. Κλίντον επισημαίνει ότι η πρωθυπουργός της Τουρκίας επανέλαβε την πίστη της Άγκυρας στην εξεύρεση συνολικής λύσης του Κυπριακού".

    ΟΤΕ ---

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "σε γελοιοποίηση της πρώην και νυν ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας οδήγησε η εκ μέρους της ανακίνηση του θέματος των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ. Η προσπάθειά τους να στηριχθούν στο "πόρισμα Ζορμπά", για να προκαλέσουν θόρυβο και να δημιουργήσουν εκ του μη όντος πολιτικό θέμα, μετατράπηκε σε φαρσοκωμωδία, καθώς η έγκαιρη και έγκυρη παρέμβαση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών Χριστόφορου Τζανακάκη, τοποθέτησε τα πράγματα στη θέση τους καταδεικνύοντας ότι ο θόρυβος στηρίχθηκε σε ένα "ετοιμόρροπο" νομικά πόρισμα, από το οποίο δεν προέκυπτε κανένα στοιχείο που να στοιχειοθετεί τη διάπραξη κάποιου ποινική αδικήματος αλλά ούτε καν την ύπαρξη ζημιάς εις βάρος του ΟΤΕ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι σε απρόβλεπτο δικαστικό πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται η "υπόθεση των ψηφιακών" μετά την άρνηση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών Χ. Τζανακάκη, να παραπέμψει το θέμα στην ολομέλεια των Εφετών. Ο κ. Τζανακάκης δήλωσε δημοσίως ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις του εισαγγελέα κ. Ζορμπά, διατύπωσε αιχμές κατά πολιτικών που έκαναν δηλώσεις για το θέμα και ανέθεσε εν τέλει σε άλλον εισαγγελέα την υπόθεση.

    Στο σχόλιό του Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "ανώτατοι δικαστικοί συγκρούονται δημόσια για το εάν θα υπάρξει διαφάνεια ή κουκούλωμα της υπόθεσης και επανέρχονται στο προσκήνιο τα αγωνιώδη ερωτήματα για το ρόλο των μεγάλων συμφερόντων στη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων. Η συγκεκριμένη υπόθεση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη υπογραμμίζει ότι οι πληγές που εμφανίστηκαν την περίοδο '88-89 παραμένουν ανοιχτές δηλητηριάζοντας την πολιτική ζωή".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επικαλείται "πολιτικούς κύκλους που τόνιζαν ότι η δικαστική έρευνα των προμηθειών του ΟΤΕ πρέπει να προχωρήσει εις βάθος και προς πάσαν κατεύθυνση ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης σε πράξεις και ενέργειες οργάνων της πολιτείας που έχουν σχέση με την διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Και προκειμένου να περιφρουρηθεί η τιμή και η υπόληψη ανθρώπων, για τους οποίους σήμερα κυκλοφορούν πολλές και διάφορες φήμες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ όμως υποστηρίζει ότι "απομακρύνεται χρονικά το ενδεχόμενο δίωξης για την υπόθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ, μετά τη χθεσινή απόφαση να αφαιρεθεί η υπόθεση από τον αντιεισαγγελέα Ζορμπά και να ανατεθεί στον εισαγγελέα Εφετών Λάμπρο Καράμπελα".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "καταγγέλλονται παρεμβάσεις έσωθεν και έξωθεν της δικαιοσύνης για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης. Έντονοι σχολιασμοί έγιναν στο κτίριο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας για την επικοινωνία του εισαγγελέα κ. Γ. Ζορμπά με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασ. Κόκκινο, καθώς ο πρώτος δεν υποχρεούται να ενημερώσει μέλη της καθημένης Δικαιοσύνης για την πορεία ερεύνης που διενεργεί στο πλαίσιο ασκήσεως των καθηκόντων του. Η επικοινωνία αυτή προκάλεσε ερωτήματα και στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, ενώ ο κ. Κόκκινος, αρνήθηκε να κάνει οιαδήποτε δήλωσε σχετικά με το θέμα".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "σε προσωπική βεντέτα κινδυνεύει να μετατρέψει την υπόθεση της ψηφιακής τηλεφωνίας ο κ. Μητσοτάκης", ενώ ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών με χθεσινές του ενέργειες άφησε έκθετο τον αντιεισαγγελέα κ. Ζορμπά.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "όσο θα συνεχίζεται η πολιτική ξεπουλήματος και της υποταγής στους ισχυρούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο θα αναπαράγονται σκάνδαλα, όπως αυτό που αναδεικνύεται σήμερα με την προμήθεια των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ".

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ "οι τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα αλλά και ο εμφύλιος που ξέσπασε ανάμεσα σε γιγαντιαία οικονομικά συμφέροντα που διαπλέκονται με το κράτος και κυρίως τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων, σηματοδοτούν την πολιτική κατάρρευση του Ανδρέα Παπανδρέου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει την έντονη αντίδραση του προέδρου της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, Σωκράτη Κόκκαλη, που δήλωσε ότι θα μηνύσει τον πρώην υπουργό Ανδρέα Ανδριανόπουλο, από καταγγελία του οποίου άρχισε η έρευνα για την προμήθεια των ψηφιακών του ΟΤΕ. Επίσης τονίζει τη δήλωση του προϊστάμενου της εισαγγελίας εφετών Αθηνών Χριστόφορου Τζανακάκη ότι "πριν τεθεί υπογραφή περί ασκήσεως ποινικής δίωξης, πριν σπιλωθούν υπολήψεις δεν αρκούν ψήγματα υπονοιών ή συμπεράσματα άλλά χρειάζονται σαφέστερες ενδείξεις και στοιχεία (δόλου ιδίως)".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "ο πρόεδρος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ έδωσε χθες σκληρή απάντηση στον υποκινητή της υποθέσεως Ανδρέα Ανδριανόπουλο, ο οποίος επεσήμανε ότι "οι καταγγελίες του που περιέρχονται σε άρθρο του είναι παντελώς αστήρικτες και αποτελούν επανάληψη της επιχειρηματολογίας της γαλλικής εταιρίας ALCATEL και των εδώ μεσαζόντων της".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο με αφορμή τις δικαστικές εξελίξεις για το σκάνδαλο των ψηφιακών στον ΟΤΕ. Σε όλα τα κομματικά μέτωπα καταγράφονται αντιδράσεις. Στη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ, η διοίκηση του οργανισμού διαβεβαίωνε ότι η υπόθεση έχει ήδη εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να βρεθούν παρατυπίες του ΟΤΕ. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τον οργανισμό και περιμένουμε την απόφαση της δικαιοσύνης".

    [3] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. - ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Έβερτ ότι "η κυβέρνηση πήγε ως "χαζοχαρούμενη" στις Κάνες οι οποίες υπήρξαν για την Ελλάδα μια μεγάλη αποτυχία και τη μεγάλη ευθύνη φέρει ο Πρωθυπουργός".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι προσδίδεται "χαρακτήρας μείζονος κινδύνου για τα εθνικά θέματα κατόπιν εορτής στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας. Τέσσερις μήνες μετά την άρση του ελληνικού βέτο για την τελωνειακή ένωση Ε.Ε.-Τουρκίας, η ωμή επιβεβαίωση της πορείας προσέγγισης με την Άγκυρα άνευ όρων, στη σύνοδο των Κανών, οδηγεί έτσι κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε νέο γύρο έντασης".

    "Τη σύγκλιση της ολομελείας της Βουλής ζητά η ΝΔ η ΠΟΛ.ΑΝ. ζητά σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν συνέβη τίποτε το τραγικό στις Κάνες ώστε να συγκληθεί η Βουλή, αλλά δεν αποκλείει να υπάρξει σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η Σύνοδος της Κορυφής στις Κάνες έληξε και η Ελλάδα δέχθηκε πλήθος γρονθοκοπημάτων από την Γαλλία, την Ισπανία και την Γερμανία για τις σχέσεις της με την Τουρκία αλλά και το Σκοπιανό", γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ.

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών θα συζητηθεί πιθανότατα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει εντός των ημερών ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο τον οποίο και θα ενημερώσει για τα όσα συνέβησαν στη Σύνοδο Κορυφής".

    [4] ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    "Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί στην Αλβανία, στις 3 και 4 Ιουλίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γεράσιμος Αρσένης. Θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, τον πρωθυπουργό Αλεξάντερ Μέξι, τον Αλβανό ομόλογό του Σαφέτ Ζιουλιάλι και τον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Τα θέματα, που θα συζητηθούν στις συναντήσεις του κ. Αρσένη με τους Αλβανούς αξιωματούχους, αφορούν κυρίως την περαιτέρω προώθηση των ελληνοαλβανικών σχέσεων, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη αμυντικής συνεργασίας", γράφει ο ΛΟΓΟΣ.

    [5] ΕΛΛΑΔΑ - ΓΑΛΛΙΑ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "εισήλθαν από προχθές σε μεγάλη δοκιμασία οι σχέσεις της Αθήνας με το Παρίσι μετά την απροκάλυπτη πίεση που άσκησε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στις Κάνες ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ προς τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, για να μεταβάλει τις ελληνικές θέσεις στα θέματα της Τουρκίας και των Σκοπίων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ όπως και οι άλλες εφημερίδες αναφέρονται στα επικριτικά προς τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ δημοσιεύματα του ξένου τύπου και ιδιαίτερα της βρετανικής εφημερίδας "Ιντεπέντεντ" και της αμερικανικής "Γουόλ Στρήτ Τζόρναλ" που τον κατηγορούν για αλαζονική, επιθετική, αγενή και μη διπλωματική συμπεριφορά κατά την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής των Κανών. Οι δύο εφημερίδες επισημαίνουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσέβαλε ή δυσαρέστησε πολλούς ευρωπαίους ηγέτες, όπως τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας και της Σουηδίας αλλά και τον Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ".


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Thursday, 29 June 1995 - 11:13:27