Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 04/07/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑ'Ι'ΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 4/7/1995


PERIEXOMENA

  • [1] TITLOI EFHMERIDWN

  • [2] Συνάντηση προέδρου - πρωθυπουργού

  • [3] Διακομματική εθνικών θεμάτων

  • [4] Ελλάδα - Σερβία

  • [5] Συνδιάσκεψη ΠΑΣΟΚ

  • [6] "Πολιτική Ανοιξη"

  • [7] Ελληνοσκοπιανά

  • [8] Ελληνοαλβανικά

  • [9] Γάμος του Παύλου


  • [1] TITLOI EFHMERIDWN

    Αθήνα, Ελλάδα, 04/07/1995 (ΑΠΕ):

    Η ενημέρωση του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο από τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου για τη Σύνοδο Κορυφής των Κανών, η συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για την εξωτερική πολιτική, την παιδεία και τη δημόσια διοίκηση και οι αντιδράσεις των κομμάτων, ο απόηχος από τους γάμους του Παύλου στο Λονδίνο και οι αντιπαραθέσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, η συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ και τα επεισόδια σε βάρος της ελληνικής πρεσβείας από Σέρβους φιλάθλους στο Βελιγράδι, αποτελούν τους ειδησεογραφικούς άξονες των σημερινών πρωινών και απογευματινών εφημερίδων. Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Συγνώμη αδέλφια - Ολη η Ελλάδα καταδικάζει τα έκτροπα κατά των Σέρβων, από λίγους ανεγκέφαλους "φιλάθλους".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κομπίνα με τα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου - Τρώνε τόκους από τον κοσμάκη".

    Η ΑΥΓΗ: "Αλμα ανεργίας - Συνάντηση Παπαντωνίου και Γ.Σ.Ε.Ε. για μέτρα αύξησης της απασχόλησης".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ελεύθεροι οι αρχαιοκάπηλοι - Καταδικασμένοι σε 16 χρόνια κάθειρξη έμειναν στη φυλακή μόνο δύο μήνες. Απόφαση-σόκ συγκλονίζει τη Δικαιοσύνη".

    ΕΘΝΟΣ:"Ταμπού η διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ - Δεν υπάρχει θέμα για... Εκτελεστικό. Συνεχίζουν τις κόντρες τα κορυφαία στελέχη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:"Α. Σαμαράς: Είμαστε για τα δύσκολα, δήλωσε χθες μιλώντας στο Κεντρικό Συμβούλιο του κόμματός του".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:"Αναπόφευκτο" θεωρεί τον πόλεμο στο Αιγαίο η έκθεση του τουρκικού ΓΕΣ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Δεν καις; καίγεσαι! -1700 δραχμές πρόστιμο στους... κλειστούς διακόπτες - Η ΔΕΗ προπομπός των Δ.Ε.Κ.Ο. σε άγριες αυξήσεις τιμολογίων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ελλάς-Σερβία υστερία. Οργή στο Βελιγράδι για το ελληνικό "γιούχα"-"Ντροπή μας" λένε στη Θεσσαλονίκη - Η "ΠΟΛΙΤΙΚΑ" προς το Μιλόσεβιτς : "Αναγνώρισε τα Σκόπια".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Τα αναδρομικά θα δοθούν στους δημόσιους υπάλληλους με άτοκα ομόλογα πέντε ετών".

    Ο ΛΟΓΟΣ:"Θωρακίζεται η Δημοκρατία με τη δημιουργία των Διακομματικών Επιτροπών Εξωτερικών, Παιδείας και Δημόσιας Διοίκησης, όπου σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή χθες".

    ΤΑ ΝΕΑ:"Καύσωνας από τη ΔΕΗ λόγω... κλιματιστικών - Πάνω έως 24% το ρεύμα για μεγάλες καταναλώσεις".

    ΝΙΚΗ:"Υπόθεση όλων μας η εθνική συνεννόηση στην εξωτερική πολιτική, δηλώνει ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:"Ιλιγγος με τα τραπεζικά κέρδη που έφθασαν το 415% και οι εργαζόμενοι... το 4,5 %".

    [2] Συνάντηση προέδρου - πρωθυπουργού

    Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου για την Σύνοδο Κορυφής των Κανών, γράφουν οι εφημερίδες. Κατά τις συνομιλίες, οι κύριοι Στεφανόπουλος και Παπανδρέου προχώρησαν στην εκτίμηση ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη δεν διέπεται από το όραμα που υπήρχε κατά την ίδρυση της Ενωμένης Ευρώπης και ότι η Ελλάδα οφείλει να δώσει συγκεκριμένο αγώνα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γραφεί η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Ο κ. Στεφανόπουλος, σημειώνει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ, εξέφρασε την ανησυχία του επειδή η Ευρώπη διολισθαίνει στη μάχη συμφερόντων, ενώ ο πρωθυπουργός από πλευράς του, προσθέτει η εφημερίδα, απέρριψε το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου Αρχηγών, εκφράζοντας, παράλληλα, τη διάθεσή του να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς αν του το ζητήσουν. Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται και στην ανακοίνωση του υπουργού Τύπου, Ευάγγελου Βενιζέλου, σύμφωνα με την οποία το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών συνομίλησε με τον Ελληνα πρέσβη στη Μαδρίτη και εξήγησε ότι ουδέποτε ήταν στις προθέσεις του Φελίπε Γκονζάλες να προσκαλέσει την πρωθυπουργό της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, στη συνάντηση κορυφής του Δεκεμβρίου.

    Ο Παπανδρέου διατηρεί υψηλούς τόνους και έκανε "ευθεία βολή" εναντίον του Ζάκ Σιράκ, γράφει Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    Υποταγή της "Ευρώπης των οραμάτων" στα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα εξακολουθεί να διαπιστώνει - στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής - η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, η οποία εκφράζει πλέον ανοικτά προβληματισμούς για το μέλλον της γηραιάς ηπείρου, σημειώνουν ΤΑ ΝΕΑ. Τα τυφλά συμφέροντα σκότωσαν το ευρω-όραμα, προσθέτει η ΝΙΚΗ.

    Το σύνολο των εφημερίδων αναφέρεται και στο ψήφισμα που κατέθεσαν τρεις Αγγλοι Βουλευτές του Εργατικού Κόμματος στη Βουλή των Κοινοτήτων, απαιτώντας την εκδίωξη των Γλίξμπουργκ από την Αγγλία, εκφράζοντας ανησυχίες για τη ζημιά που είναι δυνατό να προκαλέσει στις ελληνοαγγλικές σχέσεις ο γάμος, στο Λονδίνο, της δεσποινίδας Μίλερ και του Παύλου.

    [3] Διακομματική εθνικών θεμάτων

    Επισπεύδεται η συγκρότηση της Διακομματικής Επιτροπής για την εξωτερική πολιτική, την Παιδεία και τη Δημόσια Διοίκηση με κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, τον οποίο και ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στις Κάνες, γράφουν οι εφημερίδες.

    Επιφυλακτικά απαντούν τα κόμματα στην πρόταση του πρωθυπουργού για τη διακομματική επιτροπή, σημειώνει Η ΑΥΓΗ.

    Μόνο με όρους θα συμμετάσχει η Νέα Δημοκρατία στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όπως δήλωσε ο πρόεδρός της, Μιλτιάδης Εβερτ, σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    "Πράσινο" φως άναψε για κοινή γραμμή στα εθνικά θέματα, γράφει το ΕΘΝΟΣ, αναφερόμενο και στους όρους που θέτει ο Μιλτιάδης Εβερτ για να συμμετάσχει στη διακομματική, ο οποίος ζητά αποπομπή του Κάρολου Παπούλια.

    Αλλοθι ψάχνει το ΠΑΣΟΚ στη διακομματική για τα εθνικά θέματα, υποστηρίζει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, προσθέτοντας ότι άλλα είπε ο Γκονζάλες και άλλα κατάλαβε ο Ανδρέας κατά τον "αιφνιδιασμό", στις Κάνες. Η εφημερίδα κάνει αναφορά και στη θέση Εβερτ "να φύγει ο Παπούλιας".

    Μετά από έξι μήνες θα είναι έτοιμη η επιτροπή εξωτερικών, γράφει Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, συμπληρώνοντας ότι ο κ. Εβερτ ζήτησε την αποπομπή του Κάρολου Παπούλια και τη θέσπιση θέσεως μονίμου υπουργού Εξωτερικών.

    Θωρακίζεται η Δημοκρατία με τη δημιουργία των διακομματικών επιτροπών για θέματα εξωτερικής πολιτικής, παιδείας και δημόσιας διοίκησης, εκτιμά ο ΛΟΓΟΣ.

    Με ιδιαίτερες επιφυλάξεις αντιμετωπίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης η πρωτοβουλία για τη σύσταση των εθνικών διακομματικών επιτροπών, σημειώνουν ΤΑ ΝΕΑ.

    Να συστρατευθούμε όλοι ώστε να έχει η χώρα μία ανθεκτική εξωτερική πολιτική, είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου την Πρωτοχρονιά και τώρα γίνεται πραγματικότητα με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου για τις διακομματικές επιτροπές εξωτερικής πολιτικής, δημόσιας διοίκησης και παιδείας, γράφει η ΝΙΚΗ.

    [4] Ελλάδα - Σερβία

    Με αφορμή τα επεισόδια από μικροομάδα "θερμόαιμων" φιλάθλων σε βάρος της εθνικής ομάδας μπάσκετ του Βελιγραδίου, το βράδυ της Κυριακής, στο κύριό του άρθρο ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ με τίτλο "Συγνώμην και πάλι συγνώμην φίλοι Σέρβοι", προσθέτει ότι ο πιο φιλελληνικός λαός του κόσμου είναι οι Σέρβοι, αυτοί οι σκληροτράχηλοι, ευθείς, συνεπείς και γενναίοι Βαλκάνιοι, σχεδόν οι μόνοι ανιδιοτελείς φίλοι που μας απέμειναν.

    Στα κανάλια του ευρωμπάσκετ, προσθέτει από πλευρά της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, κινδυνεύουν να χαθούν οι "αδελφικές σχέσεις "Ελλάδας - Σερβίας. Η εχθρική στάση των Ελλήνων φιλάθλων πυροδότησε μία έξαλλη αντίδραση των Σέρβων, στο Βελιγράδι, με διαδηλώσεις και συνθήματα κατά των Ελλήνων έξω από την πρεσβεία μας, ενώ η "Πολίτικα" προτείνει προς το Μιλόσεβιτς να "αναγνωρίσει τα Σκόπια.

    Ενταση ήταν και πάει, γράφει ο ΛΟΓΟΣ και ότι ζητήθηκε συγνώμη για τα επεισόδια με τους Γιουγκοσλάβους διπλωμάτες.

    Μία χειρονομία φούντωσε την ελληνοσερβική βεντέτα, γράφουν ΤΑ ΝΕΑ.

    [5] Συνδιάσκεψη ΠΑΣΟΚ

    Συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και η διαδοχή του Ανδρέα θα τεθεί στη συνδιάσκεψη, σημειώνει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αν και όπως "ξεκαθάρισε" ο Ακης Τσοχατζόπουλος, χθες, δεν πρόκειται να τεθεί θέμα διαδοχής, προσθέτει παράλληλα η εφημερίδα. Οι δηλώσεις, όμως, στελεχών του Κινήματος, προσθέτει η εφημερίδα, θύμιζαν σκόρπια μπουμπουνητά στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.

    Χωρίς τον Α. Παπανδρέου σήμερα η Κεντρική Επιτροπή, γράφει Η ΑΥΓΗ, προσθέτοντας ότι στην εσωκομματική ζωή της παράταξης κυριαρχεί το θέμα της διαδοχής του κ. Παπανδρέου.

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "ταμπού φαίνεται ν'αποτελεί για την κομματική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το θέμα της διαδοχής, καθώς το εκτελεστικό γραφείο αφαίρεσε χθες, από την εισήγησή του την πρόταση που αναφερόταν στην πολιτική συμφωνία για τους κανόνες του παιχνιδιού όταν τεθεί το θέμα".

    Εμφύλια σύρραξη στο ΠΑΣΟΚ, κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ και είναι όλοι εναντίον όλων χωρίς κανένας να τολμάει να θέση το θέμα της Μιμής.

    Διαφωνίες στο Εκτελεστικό για το θέμα της διαδοχής διαπιστώνει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, προσθέτοντας ότι Τσοχατζόπουλος και Παπουτσής με σύμφωνο τον Ανδρέα δεν θέλουν ν'ασχοληθεί η συνδιάσκεψη με τον "αγώνα των δελφίνων", ενώ ο Κώστας Λαλιώτης εξαπέλυσε βολές τόσο προς τους "τέσσερις", όσο και προς τον κεντρικό μηχανισμό, που ελέγχει ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "το φάντασμα της διαδοχής" πλανάται πάνω από τη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ αν και κανείς δεν το διακρίνει.

    Πρώτο μέλημα της οργανωτικής συνδιάσκεψης θα είναι η επιστροφή στο συλλογικό ΠΑΣΟΚ, σημειώνει ο ΛΟΓΟΣ.

    Εννέα από τα πιο γνωστά στελέχη καταθέτουν τις προσδοκίες για το μέλλον του Κινήματος, προσθέτουν ΤΑ ΝΕΑ.

    Ολα στο τραπέζι της συνδιάσκεψη πλην της διαδοχής, σημειώνει η ΝΙΚΗ.

    [6] "Πολιτική Ανοιξη"

    Την ιδεολογική πλατφόρμα της "Πολιτικής Ανοιξης" παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς, στην πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της παράταξης, γράφουν οι εφημερίδες. Ανοιγμα προς το κέντρο και κριτική κατά των συμμάχων έκανε ο Σαμαράς, σημειώνουν η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ΤΑ ΝΕΑ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με δήλωσή του, "ναι είμαστε κέντρο αν εννοούν ότι μας χωρίζουν ίσες αποστάσεις από τα άλλα κόμματα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, που θα προσληφθούν από τώρα και στο εξής στο Δημόσιο.

    [7] Ελληνοσκοπιανά

    Νέο, επίσημο, αυτή τη στιγμή, άνοιγμα προς τα Σκόπια πραγματοποίησε το Βελιγράδι με την αποστολή του αντιπροέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, Γκόραν Πέρτσεβιτς, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόροφ και άλλους Σκοπιανούς αξιωματούχους, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Ο Πέρτσεβιτς, προσθέτει η εφημερίδα, χαρακτηρίζεται ως δεύτερος στην ηγεσία του κόμματός του, μετά το Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πήγε στα Σκόπια το βράδυ της Παρασκευής ως προσκεκλημένος στο δεύτερο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο. Ο Περτσεβιτς στη διάρκεια του συνεδρίου μετέβη στην Οχρίδα και είχε μακρά προσωπική συνάντηση με τον Γκλιγκόροφ, για την οποία, όμως, δεν έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες, προσθέτει η εφημερίδα.

    [8] Ελληνοαλβανικά

    Ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας επίσκεψη πραγματοποιεί από χθες, στα Τίρανα, ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμος Αρσένης, γράφουν οι εφημερίδες, προσθέτοντας ότι κατά τις συναντήσεις του με την αλβανική πολιτική ηγεσία συζητείται το θέμα της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

    [9] Γάμος του Παύλου


    Οι εφημερίδες διατηρούν το θέμα των αντιδράσεων που

    δημιουργήθηκαν με την παρουσία βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας

    στον γάμο του Παύλου, γιου του έκπτωτου βασιλιά. Οι βουλευτές

    της ΝΔ παραβιάζουν τον όρκο τους να υπερασπιστούν το Σύνταγμα,

    δήλωσε ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, όπως γράφουν η

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΤΑ ΝΕΑ και άλλες εφημερίδες.

    Ο Μιλτιάδης Εβερτ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι

    αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη με το γάμο του Παύλου για να

    πνίξει τη φαγωμάρα στο ΠΑΣΟΚ για την αρχηγία, σημειώνει η

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, η οποία προσθέτει ότι ο κ. Εβερτ ζήτησε την

    αποπομπή Παπούλια για το φιάσκο στις Κάνες.


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Tuesday, 4 July 1995 - 11:58:12