Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 07/07/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 7/7/95

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΑΣΟΚ

  • [3] ΕΛΛΑΔΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ

  • [4] ΕΛΛΑΔΑ - ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [5] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΑΦΑΤ

  • [6] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΚΟΥΡΔΟΙ

  • [7] ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΖΙΖ ΝΕΣΙΝ

  • [8] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [9] ΚΥΠΡΙΑΚΟ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 07/07/1995 (ΑΠΕ):

    Η ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών της τριήμερης πανελλαδικής συνδιάσκεψης του Κινήματος στο Περιστέρι, δεσπόζει στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου. Αλλα βασικά θέματα είναι η επίσκεψη του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η στάση των ΗΠΑ στους τουρκικούς ισχυρισμούς για δήθεν εκπαίδευση Κούρδων στην Ελλάδα, η επίσκεψη του Ισπανού υπουργού Εξωτερικών και η νέα εισβολή των Τούρκων στο Βόρειο Ιράκ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ανδρέας: Δεν πάω πουθενά εδώ θα μείνω. Σημίτης: Αστον να λέει".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πόσους περισσότερους φόρους πληρώνουμε. Η ληστεία με στοιχεία. Μεγάλα θύματα και πάλι μισθωτοί - συνταξιούχοι".

    Η ΑΥΓΗ: "Ο Ανδρέας στη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ: Εγώ είμαι εδώ. Παρέκαμψε τους δελφίνους. Χτύπησε τους 4. Δέχθηκε όμως ότι υπάρχει θέμα διαδοχής".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πεθαμένος θα φύγει ο Ανδρέας. Δεν εγκαταλείπει με τίποτα την καρέκλα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του Πρωθυπουργού. Ψόφιοι οι δελφίνοι προσκύνησαν και πάλι τη Μιμή".

    ΕΘΝΟΣ: "Οι δελφίνοι στα δίχτυα του Ανδρέα. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε το θέμα της διαδοχής. Σήμερα θερμή απάντηση των 4".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Ανδρέας άφησε τους 'δελφίνους' πάλι στην αναμονή και... τους... ψέκασε όλους πατόκορφα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ο Ανδρέας γελοιοποίησε την ομάδα των τεσσάρων και όσους τον αμφισβητούν. Τους έφτυσε και τον χειροκροτούσαν".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η αλεπού κατάπιε 1.500 κότες. Στυγνή μονοκρατορία του δύοντος Ανδρέα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Στο ράφι η διαδοχή. Ο Ανδρέας ξεκαθάρισε: Οταν έρθει η ώρα εγγυώμαι ανοιχτό συνέδριο. Το 2000 με ΠΑΣΟΚ στο τιμόνι".

    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Δικό του το κόμμα το κάνει ότι θέλει. Ο κ. Α. Παπανδρέου έκανε σαφές ότι διάδοχο θα ορίσει ο ίδιος".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Αυτός είναι ο Ανδρέας. Ξεκαθάρισε όλα τα θέματα και έστησε το σκηνικό για το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα. Καταπέλτης ο Πρωθυπουργός θύμισε μέρες του '81".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Εγγυητής ο Ανδρέας για μετά τον Ανδρέα. Καταπέλτης κατά Σημίτη και άλλων δελφίνων".

    ΝΙΚΗ: "Περιστέρες μετά την ομιλία. Τρίποντο Ανδρέα για κόμμα, κυβέρνηση, διαδοχή".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Χαράτσι 560 δισ. από συμπληρωματικούς φόρους. Τουλάχιστον κατά 23,7% αυξήθηκαν τα έσοδα του δημοσίου".

    [2] ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΑΣΟΚ

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "άνοιξε και έκλεισε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το θέμα της διαδοχής, για το οποίο γράφτηκαν πολλά και μάλλον ανάξια λόγου, ώστε να διατηρηθούν σε κάποιο αρχείο. Ο Ανδρέας είπε: "θα εγγυηθώ προσωπικά τη δημοκρατική έκφραση των μελών του Κινήματος". Ετσι η χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ στο Περιστέρι, είχε το στοιχείο της έκπληξης, για όσους μετά από τόσα χρόνια δεν κατάφεραν να ανακαλύψουν το πρόεδρο τους".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "ο κ. Α. Παπανδρέου είναι ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, ο νους και η καρδιά του, χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρχει και μετά από αυτόν, αφού όλοι είμαστε περαστικοί απο αυτόν τον κόσμο. Κανείς δεν αμφισβητεί την υπεροχή του έναντι των ορατών επιγόνων, υπεροχή ιδιαίτερα αισθητή χθες, στη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο ο κ. Α. Παπανδρέου αντιμετωπίζει το πιο κρίσιμο πρόβλημα της ζωής του, όπως συμβαίνει με κάθε "πατέρα-αφέντη". Εδωσε πολλές εξετάσεις στη ζωή του. Μένει η πιο δύσκολη: Ν'αποδείξει ότι είναι σοφός".

    Τέρμα στις μύχιες επιθυμίες και τα προσωπικά παιχνίδια των "δελφίνων" έθεσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, με τη χθεσινή βαρυσήμαντη εναρκτήρια ομιλία του, στο γήπεδο του Περιστερίου. Με ένα δυναμισμό που θύμισε... Ανδρέα από τα παλιά, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ έδωσε με την ειλικρίνεια και καθαρότητά του, το στίγμα του για το ΠΑΣΟΚ του σήμερα και του αύριο. Ανοίγοντας για πρώτη φορά τα χαρτιά του, όπως είχε προαναγγείλει -μόνος- ο ΛΟΓΟΣ, ο Ανδρέας Παπανδρέου... άφησε στα κρύα του λουτρού τους διάφορους "δελφίνους", ξεκαθαρίζοντας ότι... η ώρα της διαδοχής δεν έχει ακόμα έρθει. Αλλά και όταν έρθει η ώρα, ο ίδιος και μόνον θα είναι ο εγγυητής της δημοκρατικής και αυθεντικής έκφρασης της οργανωμένης βάσης του Κινήματος, χωρίς την... παρεμβολή των ανυπόμονων, που δεν θα έχουν δυνατότητα επιρροής. Ο Ανδρέας Παπανδρέου στιγμάτισε - "φωτογραφίζοντας" τον Κώστα Σημίτη - τα κυβερνητικά εκείνα στελέχη, που κριτικάρουν την κυβερνητική πολιτική, την ίδια στιγμή που μετέχουν στην κυβέρνηση".

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει ότι "η ομιλία του Πρωθυπουργού προκάλεσε τα παρατεταμένα και θερμά χειροκροτήματα ακόμα και εκείνων τους οποίους επέκρινε, όπως του κ. Σημίτη. Η Συνδιάσκεψη φαίνεται ότι τελείωσε μόλις άρχισε, αφού δεν θα καταλήξει σε αποφάσεις, ούτε οι διάφορες ομάδες προτίθενται να ανοίξουν επιθετικά το θέμα της διαδοχής, που θα συνεχίσει όμως να επιβαρύνει την κυβερνητική παραλυσία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "οι δελφίνοι άφωνοι και άβουλοι αναγκάστηκαν για μία ακόμη φορά να χειροκροτήσουν τον ισόβιο αρχηγό τους. Οι εκφραστές της λεγόμενης εσωτερικής αντιπολίτευσης, εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα τόσο απέναντι στη βάση του ΠΑΣΟΚ, όσο και απέναντι στον ελληνικό λαό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "για μια ακόμη φορά "ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου απέδειξε ότι γνωρίζει πολύ καλά τη μέθοδο του διοικείν τον πολιτικό οργανισμό του οποίου ηγείται".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "ένα ταμπού για το ΠΑΣΟΚ έπεσε χθες με τον πλέον επίσημο τρόπο. Υπό την πίεση ακόμη και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που όλες αυτές τις μέρες τον καλούσαν να αναλάβει την πρωτοβουλία, ώστε να οριστούν από τώρα οι κανόνες διαδοχής, ο Ανδρέας Παπανδρέου αναφέρθηκε στο θέμα με μια και μοναδική επιδίωξη: να το κλείσει εδώ και τώρα".

    "Η συσσωρευμένη ένταση μηνών των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, προσθέτουν ΤΑ ΝΕΑ, φάνηκε να εκτονώνεται χθες με την ομιλία του κ. Ανδρέα Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του Κινήματος κατάφερε να πιάσει τον σφυγμό και να δώσει απαντήσεις στα ερωτηματικά που θέτει η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών. Οι αναφορές του στη "μετα-παπανδρεϊκή εποχή" - σύμφωνα με τον όρο που χρησιμοποίηση - και στις διαδικασίες διαδοχής για τις οποίες - όπως υπογράμμισε - θα είναι ο ίδιος εγγυητής, έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό".

    Στο σχόλιό του ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται μεταξύ άλλων ότι "η χθεσινή παρέμβαση του κ. Παπανδρέου στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ πρέπει να έπεισε τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι είναι και θα παραμείνουν πολιτικοί αιχμάλωτοι του ιδρυτή του Κινήματος. Η κοινωνία στο σύνολό της δεν χρωστάει τίποτε για ν' ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ στην παπανδρεϊκή αιχμαλωσία!".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "έγιναν 'πάπιες' τα... δελφίνια. Τραγική η εξαφάνιση των 'ανταρτών', Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ "γελοιοποιήθηκε πλήρως η ομάδα των 4 και οι ποικιλόμορφοι διαφωνούντες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "οι 4 θα δώσουν σήμερα την απάντησή τους στον Ανδρέα Παπανδρέου. Σε συνάντησή τους χθες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν σκληρή γλώσσα κριτικής προς κάθε κατεύθυνση χωρίς όμως να φθάσουν στη ρήξη".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ συμπληρώνει ότι σύμφωνα με πληροφορίες "οι 4 θα δώσουν σήμερα θερμή απάντηση εφόλης της ύλης".

    [3] ΕΛΛΑΔΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ

    Η επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας, Ξαβιέ Σολάνα, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία γι' αυτό το εξάμηνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι ένα από τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "προς πλήρη 'αποκατάσταση' οδεύουν πλέον οι σχέσεις Αθήνας - Μαδρίτης, που είχαν διαταραχθεί προς στιγμήν με τις δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού Φ. Γκονζάλες στις Κάνες υπέρ της συμμετοχής της κας Τσιλέρ στο Συμβούλιο Κορυφής της ισπανικής προεδρίας. Ο κ. Σολάνα διαβεβαίωσε και πάλι ότι δεν αποδόθηκαν σωστά οι παρεμβάσεις του Ισπανού πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής στις Κάνες για τις σχέσεις Ε. Ενωσης - Τουρκίας".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "η ισπανική κυβέρνηση καταβάλει προσπάθεια να διαλυθεί κάθε πιθανή παρεξήγηση μεταξύ Ισπανίας και Ελλάδας. Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών που συναντήθηκε χθες με τον Πρωθυπουργό και την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι "ο Ισπανός Πρωθυπουργός δεν εξέφρασε στις Κάνες την επιθυμία να κληθεί η Πρωθυπουργός της Τουρκίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Παπούλιας μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σολάνα, υπογράμμισε ότι υπάρχει ευρεία σύμπτωση απόψεων για τις προτεραιότητες της Ε.Ε. και ότι συμφώνησαν να δοθεί έμφαση στη Μεσογειακή πολιτική της Κοινότητας. Η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει όλες τις πρωτοβουλίες της Ισπανικής προεδρίας για το Βοσνιακό και την καταπολέμηση της ανεργίας. Στο επόμενο συμβούλιο Υπουργών στις 17 Ιουλίου ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών, κ. Μαγκάκης, θα θέσει το θέμα του διαρθρωμένου διαλόγου Ε.Ε. - Τουρκίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "πρόθυμη να προωθήσει το χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανίζεται η ισπανική Προεδρία, ενώ τηρεί διφορούμενη στάση στο ζήτημα της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "με ιδιαίτερο διπλωματικό τρόπο ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών διέψευσε το παπανδρεϊκό "θέατρο" που παίχτηκε στις Κάνες ότι "υπήρξε ρήξη στις σχέσεις Παπανδρέου - Γκονζάλες" και φιλοτουρκικό ξέσπασμα της Μαδρίτης.

    [4] ΕΛΛΑΔΑ - ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "απέφυγε χθες η αμερικανική κυβέρνηση να πάρει θέση για τους απαράδεκτους ισχυρισμούς της Τουρκίας περί σχέσεων της Αθήνας -ΡΚΚ και δεν θέλησε να τοποθετηθεί για τις απειλές της Τ. Τσιλέρ, στηρίζοντας έτσι - εμμέσως πλην σαφώς - για μία ακόμη φορά την Αγκυρα. Αφησε, μάλιστα, να εννοηθεί η αμερικανική πλευρά, ότι περιμένει τα στοιχεία που θα στείλει η τουρκική κυβέρνηση που αφορούν στις σχέσεις Αθήνας - ΡΚΚ για να πάρει θέση".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "το Στέητ Ντιπάρτμεντ παρείχε μερική "κάλυψη" στις απαράδεκτες και ανυπόστατες κατηγορίες της Αγκυρας για δήθεν εκπαίδευση Κούρδων τρομοκρατών στην Ελλάδα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "οι ΗΠΑ "ανακάλυψαν "ίσες αποστάσεις" από την Ελλάδα και την Τουρκία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "συγχρονισμένη επίθεση δέχεται η Ελλάδα από Τουρκία, ΗΠΑ αλλά και Διεθνή Αμνηστία η οποία στην έκθεσή της κάνει λόγο για ύπαρξη "τουρκικής και μακεδονικής μειονότητας" στην Ελλάδα! "Ειδησάριο" χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις πληροφορίες ότι επίκειται τρομοκρατικό χτύπημα κατά της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα".

    [5] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΑΦΑΤ

    Ευρύτατα προβάλλεται από το σημερινό τύπο η επίσκεψη που πραγματοποιεί από χθες στην Αθήνα ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ χαρακτηρίζει "σημαντικές τις συνομιλίες που έχει ο ηγέτης της ΟΑΠ, Γιάσερ Αραφάτ, με την ελληνική πολιτική ηγεσία".

    Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ ο Γιασέρ Αραφάτ θα ζητήσει από τη χώρα μας εκπαίδευση Παλαιστινίων απο την Ελληνική Αστυνομία. Οπλισμό για τις παλαιστινιακές δυνάμεις (ελαφρά όπλα - πυρομαχικά) καθώς και νοσοκομειακό - φαρμακευτικό υλικό. Να συμπεριληφθούν οι περιοχές Γάζας - Ιεριχούς στα κοινοτικά κονδύλια για χώρες Μ. Ανατολής. Αποστολή 25-30 Ελλήνων κυανοκράνων στην Ιεριχώ. Νέο δάνειο όπως εκείνο των 15 εκατ. δολαρίων του Δεκεμβρίου του '93".

    "Οπως διεφάνη από τις επαφές που είχε χθες στην Αθήνα, προσθέτει ο ΛΟΓΟΣ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών εκτιμούν πως το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τα παλαιστινιακά εδάφη θα αυξηθεί στο μέλλον, λόγω των μεγάλων έργων που θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή αυτή".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επικαλείται διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες στην Αθήνα συνδέουν την επίσκεψη Αραφάτ με τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες είχε επισκεφθεί τη Συρία, σημαντικό παράγοντα στις εξελίξεις, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γερ. Αρσένης, ενώ στις αρχές του χρόνου ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου είχε επισκεφθεί τη Συρία και την Ιορδανία".

    [6] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΚΟΥΡΔΟΙ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "όνειρα θερινής νυχτός αποδείχθηκαν οι προσδοκίες των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι η Τουρκία θα μεταβληθεί σε δημοκρατική χώρα. Η Πρωθυπουργός, Τανσού Τσιλέρ, δήλωσε χθες ότι δεν θα προχωρήσει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, δύο εικοσιτετράωρα μετά τη δήλωση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου ότι δεν βρίσκει σκόπιμο να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, το οποίο επέβαλαν οι Στρατιωτικοί μετά το πραξικόπημα του 1980".

    "Αττίλας- 2 κατά Κούρδων είναι σε εξέλιξη από την Τετάρτη οπότε τουρκικά στρατεύματα, για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων μηνών εισέβαλαν στο Βόρειο Ιράκ", σημειώνει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "νέο όργιο τρομοκρατίας εξαπέλυσε η τουρκική κυβέρνηση με επίκεντρο την διεξαγωγή δίκης σε βάρος Κούρδων πολιτών".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "Τούρκοι εισαγγελείς διέταξαν χθες να συλληφθούν και να φυλακισθούν 250 άτομα που παρίσταντο σε δίκη στελεχών του φιλοκουρδικού κόμματος HADEP".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ έχει τίτλο "Απτόητοι οι Τούρκοι σκοτώνουν Κούρδους", Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ "Συνεχίζονται οι τουρκικές θηριωδίες, παρά τις συνεχείς καταγγελίες".

    [7] ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΖΙΖ ΝΕΣΙΝ

    Η Ελλάδα έχασε ένα μεγάλο φίλο, γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "Χάσαμε έναν φίλο" Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, "Πέθανε ο "απόστολος" της φιλίας μεταξύ Ελλήνων - Τούρκων" ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, "Σταμάτησε η καρδιά του Αζίζ Νεσίν, που μας αγάπησε και τον αγαπήσαμε πολύ" η ΑΥΓΗ, Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τον χαρακτηρίζει "άνθρωπο - σύμβολο του ελεύθερου πνεύματος, μεγάλου Τούρκο λογοτέχνη, διανοούμενο, συνεπή αγωνιστή και υπέρμαχου της ειρήνης και της αλληλεγγύης των λαών".

    [8] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    "Θεαματική βελτίωση στις σχέσεις Τουρκίας-Βουλγαρίας" επισημαίνει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Σόφια ο Τούρκος πρόεδρος, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Μεταξύ των αποφάσεων που ελήφθησαν είναι και η συνεργασία των δύο χωρών για τη σύσταση ενός διαδρόμου μεταφορών που θα συνδέει τη δυτική όχθη της Μαύρης Θάλασσας με την Αδριατική και την Ιταλία".

    "Ετοιμες να προχωρήσουν στην υπογραφή συμφωνίας τελωνειακής ένωσης είναι η Βουλγαρία και η Τουρκία", γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ. Η αιφνίδια αυτή εξέλιξη στης σχέσεις των δύο χωρών προήλθε από τις επαφές που είχε ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ με την ηγεσία της Σόφια κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του που ολοκληρώνεται σήμερα στη Βουλγαρία. Η τελωνειακή ένωση Τουρκίας - Βουλγαρίας δήλωσε χθες ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ "θα ενισχύσει το καθεστώς ασφαλείας στα Βαλκάνια".

    Σύμφωνα με άρθρο της βουλγαρικής εφημερίδας "24 ώρες" που αναδημοσιεύει η ΝΙΚΗ "ο Τούρκος Πρόεδρος "όρισε για μία ακόμη φορά τις σχέσεις Βουλγαρίας - Τουρκίας ως τον αντίποδα κατά της Ελλάδας". Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας και ο Τούρκος ομόλογός του στη συνάντησή τους έθιξαν το θέμα του αγωγού Μπουργκάζ - Αλεξανδρούπολης. Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Νόβινομ" αναφέρει ότι πιθανό να διαφοροποιηθεί η "διαδρομή" του αγωγού και να περάσει από τουρκικό έδαφος".

    [9] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "την κατασκευή οχυρωματικών έργων αναλόγων με αυτά που κατασκευάζουν οι Τούρκοι στην περιοχή της Πόλης Πάφου, στη Λευκωσία αποφάσισε η κυπριακή κυβέρνηση η οποία παράλληλα διαβεβαίωσε, δια του εκπροσώπου της κ. Κασουλίδη, ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας, ώστε σε περίπτωση σύρραξης η ελληνοκυπριακή πλευρά να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση".


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Friday, 7 July 1995 - 10:21:44