Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 13/07/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13.7.95

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΤΟΥΡΚΙΑ - Ε.Ε.

  • [3] ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

  • [4] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [5] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΝΤΕΜΙΡΕΛ

  • [6] ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [7] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΝΚΟΒΙΤΣ

  • [8] 12 ΜΙΛΙΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 13/07/1995 (ΑΠΕ):

    Το ψήφισμα που υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με την τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με την Ε.Ε. και την ένταξη της Κύπρου, οι εξελίξεις στη Βοσνία και η περιοδεία του Τούρκου προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ σε Αλβανία και Σκόπια, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πυρ Μιμή και ... θάλασσα στο ΠΑΣΟΚ. Στρατηγός Σπυριούνης: Τάγμα βουλευτών εναντίον της Αυλής. Υποδοχή ήρωα στη Βουλή και επιθέσεις κατά κολάκων".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μαφία με στολή. Και τέταρτο κύκλωμα νονών-αστυνομικών. Το ΠΑΣΟΚ διέλυσε και τα σώματα ασφαλείας".

    ΑΥΓΗ: "Στο μήκος κύματος των καναλαρχών. ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΠΟΛ.ΑΝ. ψηφίζουν σήμερα το νομοσχέδιο για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ξυπνήστε η χώρα βουλιάζει. Άδεια τα μαγαζιά, ανύπαρκτος ο τουρισμός, φουντώνει η ανεργία. Ανύπαρκτη η κυβέρνηση ψόφια η αντιπολίτευση".

    ΕΘΝΟΣ: "Εμφύλιος στην ΕΛ.ΑΣ. για τους νονούς. Αδιάφθοροι κατά διεφθαρμένων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Για μια ακόμη φορά ο Μητσοτάκης είπε στον Εβερτ, δεν είμαστε στην ίδια τη συχνότητα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Καμπανάκι κινδύνου. Έρευνα σοκ για τα "γυάλινα πόδια" της ελληνικής οικονομίας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χρέωσαν 3.500.000 κάθε Ελληνα. Η κυβέρνηση ομολογεί αδυναμία ν'απορροφήσει τα κοινοτικά κονδύλια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ζητούνται τουρίστες. 2,2 εκατομμύρια λιγότεροι φέτος. Μείωση τιμών από ξενοδοχεία 20-50%".

    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Τα κανάλια επιβάλουν "συναίνεση". ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και "Ανοιξη" υπερψήφισαν το νομοσχέδιο περί Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Έτοιμο το 2.000 το αεροδρόμιο των Σπάτων. Θα στοιχίσει 565 δισεκατομμύρια δραχμές. 16.000.000 επιβάτες το χρόνο".

    Η ΝΙΚΗ: "Ο καιρός των Σέρβων. Αιχμάλωτη η Δύση στη Σρεμπρένιτσα. Κάρατζιτς: Εδώ είναι το σπίτι μας".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ανοιχτή απειλή η κλιμάκωση του πολέμου. Πυρετωδώς προετοιμάζονται τα αμερικανονατοϊκά επιτελεία".

    [2] ΤΟΥΡΚΙΑ - Ε.Ε.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Ευρωράπισμα σε Σιράκ-Τουρκία", γράφει ότι "διπλό "ράπισμα" δέχθηκε χθες, από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής, ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, τόσο για την τελωνειακή ένωση της Κοινότητας με την Τουρκία, όσο και για την ένταξη της Κύπρου. Παράλληλα, η ισπανική προεδρία άρχισε, πλέον να παίρνει κι αυτή τις αποστάσεις της από τις ακραίες ανθελληνικές θέσεις του Γάλλου Προέδρου και να εμφανίζεται ιδιαίτερα προσεκτική στην προσέγγιση της Κοινότητας με την Αγκυρα". Η ολομέλεια του σώματος υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα για τη σύνοδο κορυφής των Κανών στο οποίο καθίσταται σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ευρωβουλή δεν πρόκειται να επικυρώσει την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία αν δεν σημειωθούν πρώτα ουσιαστικές πρόοδοι στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ζητείται επίσης από την Άγκυρα να τηρήσει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Σχετικά με την Κύπρο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την έκθεση-καταπέλτη του Ολλανδού ευρωβουλευτή κ. Μπέρτενς, που αποτελεί δικαίωση της Κύπρου και η οποία όχι μόνο αποσυνδέει την προσχώρηση με τον διακανονισμό της διένεξης, αλλά εκτιμά ότι μόνο η έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Κοινότητα μπορεί να επιδράσει θετικά στην γρήγορη εξεύρεση ειρηνικής λύσης του πολιτικού προβλήματος της νήσου. Ο κ. Μπέρτενς αναφερόμενος στην τοποθέτηση του κ. Σιράκ για την ένταξη της Κύπρου, είπε χαρακτηριστικά " είναι επικίνδυνο πολιτικό παιγνίδι η σύνδεση της ένταξης με την επίλυση του πολιτικού προβλήματος στην Κύπρο. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τους Τούρκους, διότι αν τους δώσεις ένα δάχτυλο θα σου αρπάξουν ολόκληρο το μπράτσο".

    Έφερε "πιο κοντά την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση το ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου" επισημαίνει η ΑΥΓΗ, ενώ η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τιτλοφορεί το σχετικό θέμα "η ευρωβουλή στηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ όπως και οι άλλες εφημερίδες υπογραμμίζουν την αναγόρευση του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ "σε ήρωα από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για τη φιλοτουρκική του στάση", η Μιλιέτ κυκλοφόρησε με τίτλο "Μπράβο Σιράκ μίλησε σα να ήταν Τούρκος στην Ευρωβουλή".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η Ευρωβουλή απομακρύνει την Τουρκία ενώ η ισπανική προεδρία βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Ο υπουργός Εξωτερικών της και προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών γι'αυτό το εξάμηνο Χαβιέρ Σολάνας, προειδοποίησε με διπλωματικό τρόπο την Αγκυρα ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένει προϋπόθεση για την υλοποίηση της συμφωνίας της τελωνειακής ένωσης. Συγκεκριμένα, ο Ισπανός προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της Ενώσεως, αναγνώρισε μεν ότι η Τουρκία είναι θεμελιώδης εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα πρέπει να προωθηθεί η συμφωνία της τελωνειακής Ενωσης πρόσθεσε, όμως ότι αυτό θα γίνει "αφού προηγουμένως, σημειωθεί ικανοποιητική ολοκλήρωση των όρων που ορίζει το Συμβούλιο Υπουργών".

    Προσχηματική χαρακτηρίζει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τη χθεσινή απόφαση του ευρωκοινοβουλίου. Αλλά η προσπάθεια πολιτικής κάλυψης της έλλειψης δημοκρατίας στην Τουρκία προωθείται ήδη από τους ισχυρούς θεσμούς της Κοινότητας. Μόνο την τελευταία βδομάδα τόσο η ΚΟΜΙΣΙΟΝ με έκθεσή της όσο και ο απερχόμενος προεδρεύων του Συμβουλίου Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, τάχθηκαν απερίφραστα και προκλητικά με το μέρος της Τουρκίας και χτες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο νέος προεδρεύον του Συμβουλίου Χαβιέρ Σολάνας.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "411 χαστούκια σε Σιράκ, Τουρκία από Ευρωβουλή", τονίζει ότι "η ένθερμη υποστήριξη του Σιράκ από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου προς την Τουρκία, αφού "μίλησε σαν να ήταν Τούρκος" κατά την "Μιλιέτ" και η υποστήριξη των απόψεών του από τον Ισπανό υπουργό εξωτερικών Χαβιέρ Σολάνας, δεν απέδωσαν".

    "Μομφή κατά των προκλητικών θέσεων του προέδρου Ζακ Σιράκ στο θέμα της Τουρκίας αλλά και στο Κυπριακό θα πρέπει να θεωρηθεί η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", συμπληρώνουν τα ΝΕΑ" στη συνεδρίαση του οποίου υιοθετήθηκε και η τροπολογία του ευρωβουλευτή Γιάννου Κρανιδιώτη, με την οποία καλείται το Συμβούλιο να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάληψης κοινής δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνεργασίας, για την επίλυση του Κυπριακού".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "η ισπανική προεδρία βαδίζει στα χνάρια της Γαλλίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "μετά τον Σιράκ τη φιλοτουρκική σκυτάλη πήραν οι Ισπανοί".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι απρόσμενο "σύμμαχο" στο πρόσωπο της Ισπανίας βρήκε η Τουρκία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "οι Ισπανοί προστέθηκαν στη λίστα των υποστηρικτών της Αγκυρας ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Σολάνας, έδωσε ρεσιτάλ φιλοτουρκισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο όμως με ψήφους 412 από 425 παρόντες "μαύρισε τον Σιράκ" ζητώντας να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία πριν επικυρωθεί η συμφωνία της τελωνειακής ένωσης της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση".

    [3] ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "μια ιδιαίτερα σημαντική, "τριγωνική" συνεργασία μεταξύ Βουκουρεστίου - Σόφιας - Αθήνας συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσημης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Κάρολου Παπούλια, στη ρουμανική πρωτεύουσα".

    [4] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    "Προσπάθεια αναβίωσης της αμερικανικής διαμεσολάβησης για επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη. Ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό Τζ. Γουίλιαμς ολοκλήρωσε ήδη τις επαφές του με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης και αρχίζει κύκλο επαφών στην Αθήνα. Σκοπός της περιοδείας του, είπε ο ίδιος, είναι να πετύχει συντονισμό, κατά την έκφρασή του, Αθήνας και Αγκυρας με σκοπό την επέκταση και ανάπτυξη των συνομιλιών στην Κύπρο" τονίζει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "την ικανοποίησή της για το περιεχόμενο της επιστολής του Συμβουλίου Ασφαλείας προς τον ΓΓ του Ο.Η.Ε., σχετικά με τα οχυρωματικά έργα που κατασκευάζει η τουρκική πλευρά, στην Πύλη Πάφου Λευκωσίας, εξέφρασε η κυπριακή κυβέρνηση. Στην επιστολή του Συμβουλίου Ασφαλείας τονίζεται η πλήρης υποστήριξη στις προσπάθειες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, να επιθεωρήσει την περιοχή, επισημαίνεται ότι τυχόν άρνηση της τουρκικής πλευράς να επιτρέψει την επιθεώρηση συνιστά παραβίαση της συμφωνίας απαγκίστρωσης του 1989 και καλείται ο Γ.Γ. να ενημερώσει το Σ.Α. για τα αποτελέσματα της έρευνας. Μετά από παρέμβαση της Ελλάδος και της Κύπρου, η επιστολή τροποποιήθηκε και αναφέρεται η συμμετοχή στην κατασκευή των έργων του τουρκικού κατοχικού στρατού ενώ στο αρχικό κείμενο γινόταν λόγος μόνο για τις τουρκοκυπριακές αρχές.

    [5] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΝΤΕΜΙΡΕΛ

    Ο ΛΟΓΟΣ με τίτλο "Προσπάθεια Ντεμιρέλ να τορπιλίσει την ελληνική "επίθεση φιλίας" στα Βαλκάνια", αναφέρει ότι "ενοχλημένη από τη σταθερή βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων, η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει εμπόδια στην περαιτέρω εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Σ'αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η χθεσινή επίσκεψη του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στα Τίρανα, όπου έσπευσε ο Τούρκος πρόεδρος να μεταβεί, αμέσως, μετά την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας Γεράσιμου Αρσένη, η οποία επιβεβαίωσε τη βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι το ταξίδι του Τούρκου προέδρου αποτελεί "αντίβαρο στις πολλαπλές επαφές της Ελλάδας με τις χώρες της περιοχής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "παρ'όλο τον πανηγυρικό τόνο που προσπάθησε να δώσει η Τουρκία στην επίσκεψη του προέδρου της, η αλβανική τηλεόραση κάλυψε υποτονικά το γεγονός, ενώ η αλβανική εφημερίδα "Πόπουλι Πο", σε πρωτοσέλιδο άρθρο της με τίτλο "ποιος είναι ο σκοπός της αποβίβασης του Τούρκου Ντεμιρέλ", σημειώνει μεταξύ άλλων ότι "ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ με την πολιτική που ακολουθεί εκπροσωπεί πιο πολύ τον πρωτόγονο προσανατολισμό της τουρκικής πολιτικής, τον "τρελαίνει" η βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων ενώ υπογραμμίζει ότι η μέχρι τώρα πείρα τους, διδάσκει ότι η Τουρκία πάντα έχει τορπιλίσει τις σχέσεις της Αλβανίας με την Ελλάδα. Θεωρείται βέβαιο ότι ο Τούρκος πρόεδρος, θα προβεί σε ανθελληνικές δηλώσεις, δηλώσεις που πάντα αποδείχθηκαν αναληθείς".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "ο Ντεμιρέλ ψάχνει συμμάχους σε Τίρανα-Σκόπια" αναφέρει ότι "η άφιξή του στα Σκόπια δεν προκαλεί μεγάλο ενθουσιασμό. Κύριος λόγος της επιφυλακτικότητας των Σκοπιανών είναι η πρόθεση των Τούρκων, που εκδηλώθηκε κατά την επίσκεψή του πρωθυπουργού Μπράνκο Τσερβενκόφσκι στην Αγκυρα, πριν από έναν περίπου μήνα, να πετύχουν μια συμφωνία για την πληρωμή αποζημιώσεων στους Τούρκους που υποχρεώθηκαν να φύγουν από τα Σκόπια στην περίοδο της ανταλλαγής των πληθυσμών το '50".

    [6] ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "αδυνατεί η διεθνής κοινότητα να αλλάξει τον ρουν των γεγονότων στη Βοσνία, όπου οι Σέρβοι είναι αδιαμφισβήτητοι νικητές, έχοντας υπό απόλυτο έλεγχο χιλιάδες πρόσφυγες και εκατοντάδες Ολλανδούς κυανοκράνους στο θύλακο της Σρεμπρένιτσα. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας διαφωνούν επί του πρακτέου, τα νομοθετικά σώματα ΗΠΑ και Ρωσίας προχωρούν σε εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις και η αποχώρηση των κυανοκράνων ζητείται όλο και πιο έντονα".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "πρωτοβουλίες για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βοσνία μελετάει η Αθήνα, η οποία ανησυχεί για τις εξελίξεις στην περιοχή".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "απειλητικά άρχισαν να μαζεύονται τα σύννεφα του πολέμου πάνω από τα Βαλκάνια μετά τις "αδικαιολόγητες" όπως χαρακτηρίστηκαν από τη Μόσχα, αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ, οι οποίες οδήγησαν στην κατάληψη και εκκένωση από τους μουσουλμάνους, του θύλακα της Σρεμπρένιτσα. Τη στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ως άλλος Βοναπάρτης, προτείνει την πραγματοποίηση μιας νέας "καταιγίδας" στη Βαλκανική, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Σερβοβόσνιων, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, αρνήθηκαν να αποχωρήσουν οι δυνάμεις τους από την περιοχή. Φόβοι για την εξάπλωση της σύρραξης εκφράζονταν χθες στην Αθήνα, ενώ ο Γεν. Γραμματέας του Ο.Η.Ε., Μπ. Γκάλι, επέμεινε στον ειρηνευτικό διάλογο".

    [7] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΝΚΟΒΙΤΣ

    Ο Γενικός Γραμματέας της ΦΙΜΠΑ Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς, σε συνέντευξή του προς ΤΑ ΝΕΑ, αναφερόμενος στα γεγονότα που σημάδεψαν το 29ο Ευρωμπάσκετ, τονίζει μεταξύ άλλων ότι "οι σχέσεις της Γιουγκοσλαβίας με την Ελλάδα είναι άρρηκτα δεμένες και δεν είναι δυνατόν από ένα ατυχές περιστατικό να χαλάσουν. Οι δύο λαοί είναι και παραμένουν φίλοι και αισθάνονται το ίδιο άνετα όπως κι εγώ κάθε φορά που έρχομαι στην αγαπημένη μου Ελλάδα". Αναφερόμενος στη στάση του ελληνικού κοινού είπε ότι "δεν εξεπλάγη αφού οι Ελληνες φίλαθλοι είναι απρόβλεπτοι και δεν μου έκανε εντύπωση που αποδοκίμαζαν την Γιουγκοσλαβία. Στα δύο τελευταία Φάιναλ Φορ που ήμουν κι εγώ παρών έπαιζαν δύο ελληνικές ομάδες στον τελικό και την επόμενη μέρα στο τελικό οι φίλαθλοι της χαμένης ομάδας αντί να υποστηρίζουν την άλλη ελληνική ομάδα υποστήριζαν τον αντίπαλο".

    [8] 12 ΜΙΛΙΑ

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "η απόφαση της ελληνικής βουλής για την κύρωση του Δικαίου της θάλασσας, θα κατατεθεί την ερχόμενη βδομάδα στον αρμόδιο θεματοφύλακα του Ο.Η.Ε.. Μαζί με τα κυρωτικά έγγραφα θα κατατεθεί και η ομόφωνη δήλωση της ελληνικής βουλής, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα ασκήσει το νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, όταν και όπως η ίδια κρίνει σκόπιμο στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής. Η δήλωση αυτή αποτελεί απάντηση στην απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης βάσει της οποίας η Τουρκία θα απαντήσει με στρατιωτικά μέσα στην περίπτωση επέκτασης των χωρικών μας υδάτων".


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Thursday, 13 July 1995 - 12:12:24