Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 21/07/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 21/07/1995

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Ελλάδα - Βοσνιακό

  • [3] Κύπρος - Τουρκία

  • [4] ΕΟΚ - Τουρκία

  • [5] Οικονομία


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 21/07/1995 (ΑΠΕ)

    Η τριμερής συνάντηση των ΥΠ.ΕΞ Ελλάδας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Ιράν στην Αθήνα με αντικείμενο τη βοσνιακή κρίση, οι προκλήσεις των Τούρκων στην Κύπρο κατά τις τριήμερες εκδηλώσεις στη Λευκωσία για τα 21 χρόνια κατοχής στο νησί, η πορεία για την τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και νομοσχέδιο για τη φορολογία τόκων από καταθέσεις είναι οι ειδησεογραφικοί άξονες πρωινών και απογευματινών εφημερίδων. Χαρακτηριστικοί είναι οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των εφημερίδων:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μίζα και από τους βουλευτές του ο Ανδρέας - Τους παίρνει 5% το μήνα από το μισθό τους για την προίκα της Μιμής".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πρόωρες εκλογές 'βλέπουν' έμποροι και βιομήχανοι".

    Η ΑΥΓΗ: "Θερινή ε(υ)φορία - Αισιοδοξεί η κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό - Αυξήθηκαν συγκυριακά τα έσοδα, ξέφυγαν όμως τα έξοδα".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ν' αλλάξει ο νόμο του 'πόθεν έσχες' και να γίνει πόθεν έκλεψες".

    ΕΘΝΟΣ: "Στριπ-τιζ στην εφορία - Στις δηλώσεις όλα τα εισοδήματα από τόκους, ομόλογα και αποζημιώσεις".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ερανος για να εξασφαλίσουν το ψωμί τους μετά τις δηλώσεις των εκατομμυριούχων βουλευτών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ρουφήχτρες φορολογούν τα έσοδα από έντοκα-καταθέσεις".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πνίχτε το σκάνδαλο - ασφυκτική πίεση της Εκάλης στα κανάλια - στα 2 δισεκατομμύρια έφθασε το κόστος της ροζ βίλας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Γενικές αλλαγές προτείνει το υπουργείο Παιδείας για τις Γενικές εξετάσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Κατεκλύσθη η χώρα από μαυραγορίτες - Τεράστια έκταση αισχροκέρδειας σύμφωνα με στοιχεία του κ. Σημίτη".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Εξαρση της αισχροκέρδειας - Κυλικεία και καντίνες ληστεύουν τους τουρίστες σε λιμάνια κι αεροδρόμια".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Λίστες για νοθεία και καπέλα - κερδοσκοπία έως 942% σε βάρος παραθεριστών".

    ΝΙΚΗ: "Χούντα στα σπλάχνα του Αρείου Πάγου - Δριμύ κατηγορώ Πεπονή κατά Μητσοτάκη , Κόκκινου".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Φουσκώνουν οι αντικοινοτικές διαθέσεις, σύμφωνα με στοιχεία δημοσκόπησης του ευρωβαρομέτρου".

    [2] Ελλάδα - Βοσνιακό

    Πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα η τριμερής συνάντηση των ΥΠ.ΕΞ Ελλάδας, Ιράν και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στο πλαίσιο κοινής πρωτοβουλίας για εξεύρεση λύσης ειρήνευσης στην ταραγμένη περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας, γράφουν οι εφημερίδες. Οι τρεις πλευρές αναμένεται να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους σε πρακτικά μέσα για την εκτόνωση της κρίσης στη Βοσνία, ενώ φαίνεται οτι θα τους απασχολήσει και το πρόβλημα της άρσης ή όχι του εμπάργκο πώλησης όπλων προς τους βόσνιους, θέμα στο οποίο επιμένει η βοσνιακή κυβέρνηση, προσθέτουν οι εφημερίδες.

    [3] Κύπρος - Τουρκία

    Ευρεία δημοσιότητα δίνουν οι εφημερίδες στις τριήμερες εκδηλώσεις που έγιναν στην Κύπρο με τη συμπλήρωση 21 χρόνων της συνεχιζόμενης κατοχής του βορείου τμήματος της νήσου από τους Τούρκους. Την ίδια ώρα το κατοχικό καθεστώς γιόρτασε προκλητικά στα κατεχόμενα με μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο ψευδοκράτος όπου προκλητικός πάλι εμφανίστηκε ο "Αττίλας" όπου συμμετείχαν οι φρεγάτες YANUZ και FATIH καθώς και το εκπαιδευτικό σκάφος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού "Cezayirli Gazi Habawpasa", γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    Στα οχυρωματικά έργα στα κατεχόμενα αναρτήθηκε και τεράστιο πανό με την επιγραφή "Δεν Ξεχνώ τη Νότια Κύπρο", ενώ σε ομιλία του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιτέθηκε εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απόφασή της να αρχίσει με την κυπριακή κυβέρνηση διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Ο κατοχικός ηγέτης κάλεσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη σε συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο ενώ για μια φορά ακόμη απείλησε οτι η ένταξη της Κύπρου στην Ενωση θα οδηγήσει σε προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, προσθέτει η εφημερίδα.

    Επέτειος στην Κύπρο με τουρκικές προκλήσεις, προσθέτει στο θέμα το ΕΘΝΟΣ.

    Ως νέα πίστωση χρόνου προς την Τανσού Τσιλέρ θεωρείται στη Λευκωσία η απόφαση της Ουάσιγκτον να αναστείλει τις ενέργειές της γύρω από το Κυπριακό μέχρι το φθινόπωρο και οι αμερικανοί συνδέουν την πρωτοβουλία τους στο Κυπριακό με την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Εικοσιένα χρόνια μετά την εισβολή στην Κύπρο η Τουρκία παραμένει ατιμώρητη γράφουν ΤΑ ΝΕΑ.

    [4] ΕΟΚ - Τουρκία

    Αναβάλλεται για το τέλος του έτους, πιθανόν και για του χρόνου, η προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο της Συμφωνίας Τελωνειακής Σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ, γράφουν οι εφημερίδες. Αιτία είναι η κακή εικόνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη γείτονα και συγκεκριμένα η διακοπή της συνταγματικής αναθεώρησης, όπως προκύπτει από δηλώσεις του Αντιπροέδρου της ΚΟΜΙΣΙΟΝ Χάνς Βάν ντεν Μπρούκ, σημειώνει η ΑΥΓΗ.

    "Καλά ... Χριστούγεννα "η τελωνειακή ένωση Αγκυρας-Βρυξελλών σημειώνει το ΕΘΝΟΣ.

    Η αδυναμία της Τουρκίας να προχωρήσει στον εκδημοκρατισμό του Συντάγματος και στην κατοχύρωση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οδηγεί στην αναστολή της τελωνειακής ένωσης της χώρας αυτής με την ΕΕ σημειώνει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    [5] Οικονομία

    Τη γυμνή αλήθεια για τα έσοδα των φορολογουμένων επιζητεί το υπουργείο Οικονομικών και προωθεί νόμο που θα επιβάλει τη δήλωση όλων των εισοδημάτων από τόκους, ομόλογα και αποζημιώσεις, γράφουν οι εφημερίδες.

    Στην άρση του τραπεζικού απορρήτου των Ελλήνων φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση, γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτοντας οτι ο υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που αποδεικνύουν περίτρανα το ανηλεές "γδάρσιμο" των πολιτών από την εφορία.

    Την πιθανότητα πρόωρων εκλογών βλέπει ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας που ανησυχεί για το κλίμα ανασφάλειας που δημιουργεί η κυβερνητική ανικανότητα, γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτοντας οτι την ίδια στιγμή διαπιστώνει οτι το σύνολο του ευρύτερου δημόσιου τομέα δε λειτουργεί αποτελεσματικά.

    Με έσοδα κυρίως από το κλείσιμο ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων τροφοδοτήθηκε φέτος ο κρατικός προϋπολογισμός με αποτέλεσμα κατά το πρώτο εξάμηνο τα δημόσια έσοδα να αυξηθούν κατά 22,9% έναντι 18,5% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, γράφει η ΑΥΓΗ.

    Στριπτήζ στην εφορία θα κάνουν οι πολίτες, γράφει το ΕΘΝΟΣ.

    Η ρύθμιση για την αναγραφή των εσόδων από τραπεζικούς τόκους στις φορολογικές δηλώσεις θα είναι έτοιμη το φθινόπωρο και θα εφαρμοσθεί απο τις φορολογικές δηλώσεις του 1996 γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    Αλλάζουν κριτήρια, τιμές ακινήτων και δηλώσεις φόρου, γράφουν ΤΑ ΝΕΑ.


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Friday, 21 July 1995 - 10:40:56