Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 27/07/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 27/07/1995

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Παιδεία

  • [3] ΠΑΣΟΚ

  • [4] ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 27/07/1995 (ΑΠΕ):

    Οι προτάσεις του υπουργού Παιδείας για την καθιέρωση βιβλιοκάρτας και δυνατότητα εισόδου των φοιτητών-σπουδαστών στην κρατική ηλεκτρονική βιβλιογραφία, οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ από τις δηλώσεις Πρωθυπουργού για πιθανές αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό και το ενιαίο αμυντικό δόγμα Αθήνας-Λευκωσίας είναι οι ειδησεογραφικοί άξονες των σημερινών εφημερίδων. Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Βάλτε χειροπέδες στο δανειστή του Ανδρέα (Τζόρτζ Χάλακ) ζήτησε ο Γιώργος Σούρλας - Φοβερά ντοκουμέντα για λαθρεμπόριο όπλων, φοροκλοπές και τρομοκρατία".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Φωτιά σε Ι.Χ. - καύσιμα - Από την 1η Ιανουαρίου ακριβότερα λόγω περιβάλλοντος".

    Η ΑΥΓΗ: "ΣΥΝ: Με τα θύματα του Κάρατζιτς - το πρώτο ελληνικό κόμμα που σπάει τη σιωπή - ν' αναλάβει η Ελλάδα διαβαλκανική πρωτοβουλία για εκεχειρία".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πάνε για μπάνια Ανδρέας και Μιμή - Καρφάκι δεν τους καίγεται για τον τόπο που βουλιάζει και το ΠΑΣΟΚ που διαλύεται".

    ΕΘΝΟΣ: "Τέλος οι δέσμες - Τι αλλάζει στις Γενικές Εξετάσεις".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Την βάρεσε ο ... ήλιος την οικονομία - Ο Α. Σαμαράς προειδοποιεί Κυβέρνηση - Τράπεζα Ελλάδος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ανοικτή Ανταρσία - "Ανδρέα, δεν πειθαρχούμε στα σχέδιά σου για τη Λιάνη" ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ρεύμα στα αυθαίρετα - Εγκύκλιος Λαλιώτη - παράθυρο για όργιο ρουσφετιών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Παιδεία εμπαίζει με βιβλία - Σάλος για τη 'βιβλιοκάρτα' των 30 χιλιάδων- Στόχος του υπουργείου το 'μοναδικό σύγγραμμα' - Για σύστημα ελεημοσύνης μιλά η Νεολαία ΠΑΣΟΚ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Συνεχίζεται η ένταση στο ΠΑΣΟΚ, παρά τις προσπάθειες όλων των πλευρών προς εκτόνωση, με σεβασμό στους θεσμούς".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Καθιερώνεται σύστημα πολλαπλών συγγραμμάτων για τους φοιτητές - Πιο κοντά στα βιβλία - 'Βιβλιοκάρτα' 30.000 δρχ. και δωρεάν σημειώσεις".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ροζ βίζες πουλάνε ελληνικά προξενεία - 250.000 δραχμές για κάθε άδεια".

    ΝΙΚΗ: "Νονοί στις πίστες των αεροδρομίων"

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μοιράζουν δις ξεπουλώντας τον όμιλο Δ.Ε.Π. - Σε νέο σκάνδαλο ιδιωτικοποίησης προχωρά η κυβέρνηση".

    [2] Παιδεία

    Εντονα αντέδρασαν πρυτάνεις και πολιτικές νεολαίες στις χθεσινές προτάσεις του υπουργού Παιδείας Γιώργου Παπανδρέου που προβλέπουν:

    - Τη θέσπιση "βιβλιοκάρτας" για την αγορά συγγραμμάτων, ετήσιας αξίας 30.000 δραχμών και

    - Τη δημιουργία μονάδας δανεισμού συγγραμμάτων και ηλεκτρονικής τράπεζας εκπαιδευτικού υλικού, όπως σημειώνει το σύνολο των εφημερίδων.

    Τέλος στα δωρεάν συγγράμματα ,γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτοντας ότι η νεολαία του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει ως ελεημοσύνη τη "βιβλιοκάρτα".

    Τσουρουφλίζουν τους φοιτητές, επισημαίνει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, οι οποίοι θα πληρώνουν από εδώ και πέρα τα βιβλία τους.

    Καταργείται το δωρεάν σύγγραμμα γράφουν η ΑΥΓΗ και η ΑΥΡΙΑΝΗ.

    Ελεύθερα θα επιλέγουν τα συγγράμματά τους οι φοιτητές σημειώνει το ΕΘΝΟΣ, ενώ ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι θα δίνονται βιβλία με δόσεις στους φοιτητές.

    Κατά των προτάσεων είναι η νεολαία του ΠΑΣΟΚ, ενώ εκδηλώθηκε και αγανάκτηση και από τον Πρύτανη, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Δεν θα χορηγούνται δωρεάν συγγράμματα και είναι υπό ίδρυση οι δανειστικές βιβλιοθήκες, σημειώνει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    Το σύστημα πολλαπλών συγγραμμάτων για τους φοιτητές τους φέρνει πιο κοντά στα βιβλία, υποστηρίζει ο ΛΟΓΟΣ.

    Ελεύθερη "είσοδο" στη βιβλιογραφία θα έχουν οι φοιτητές με το νέο σύστημα χορήγησης πολλών συγγραμμάτων αντί ενός που καθιερώνει το υπουργείο Παιδείας γράφει η ΝΙΚΗ.

    Τέρμα και η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων, γράφει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.

    [3] ΠΑΣΟΚ

    Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου για ενδεχόμενες αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό καθώς και την πιθανότητα να κατέλθει υποψήφια στις επόμενες εκλογές η σύζυγός του Δήμητρα, διατηρείται στην επικαιρότητα.

    Θύελλα αντιδράσεων για Δήμητρα από στελέχη και μη, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Η εξέγερση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ γενικεύεται σε κλοιό η Εκάλη, γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ και η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    Ευθείες βολές Σημίτη στον Ανδρέα, γράφει το ΕΘΝΟΣ.

    Στα "έξι μέτρα" έστησαν βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ τον πρωθυπουργό-φάντασμα, γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.

    Την αρμοδιότητα του κ. Παπανδρέου να σχεδιάζει αλλαγές στα ανώτατα κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ αμφισβητούν ολοένα και περισσότερα στελέχη, επικαλούμενα το καταστατικό και την προφανή υποχρέωση διαβούλευσης του προέδρου με το Εκτελεστικό Γραφείο πριν από την ανακοίνωση οποιασδήποτε απόφασης ή έστω πρόθεσης, γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    Αλλαγές στο Εκτελεστικό σε συνεννόηση με τον Ακη, γράφει ο ΛΟΓΟΣ προσθέτοντας ότι σημειώθηκε ύφεση στην κριτική και στις αντιδράσεις για τις πρωθυπουργικές δηλώσεις. Σκληρή κριτική για κυβέρνηση -Δήμητρα από το Γιαννόπουλο, γράφουν ΤΑ ΝΕΑ.

    Ανδρέας και Ακης μαζί σήμερα στην Εκάλη γράφει Η ΝΙΚΗ.

    [4] ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ

    Το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου θα είναι ο μαγνήτης που θα ενώσει όλους τους Ελληνες και δεν θα τους διχάσει δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Γεράσιμος Αρσένης κατά την άφιξή του στην Κύπρο, γράφουν οι εφημερίδες. Ο κ. Αρσένης προσθέτει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει 'Ελληνας με εθνική συνείδηση που δεν πιστεύει ότι η αμυντική θωράκιση της Κύπρου είναι αναγκαία προϋπόθεση για την άμυνα της Κύπρου και για το μέλλον του ελληνισμού. Το ενιαίο αμυντικό δόγμα είναι λειτουργικό και αναπόσπαστο μέρος του αμυντικού δόγματος της Ελλάδας, κατέληξε ο κ. Αρσένης.


    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.09c run on Thursday, 27 July 1995 - 10:42:09