Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 10/08/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑ'Ι'ΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 10/8/1995

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Γιουγκοσλαβία

  • [3] ΠΑΣΟΚ

  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [5] Κυπριακό


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 10/08/1995 (ΑΠΕ):

    Η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ για τον Βουλευτή του Κινήματος, Κυριάκο Σπυριούνη και οι αντιδράσεις που προκαλεί, οι εξελίξεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεσπόζουν στην ειδησεογραφία του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "ΠΑΣΟΚ διαγράφει Ανδρέα. Ολοι εναντίον της απόφασης για Σπυριούνη".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Στήνουν αγχόνες για όλους τους διαφωνούντες με εντολή Ανδρέα".

    Η ΑΥΓΗ: "Πόλεμος στο ΠΑΣΟΚ λόγω Στρατηγού. Πυρά κατά της ηγεσίας από "εκσυγχρονιστές", "κεντρώους", "Ιταλούς" και Τσοβόλα".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Θυσία στη Μιμή ο Κυριάκος Σπυριούνης".

    ΕΘΝΟΣ: "Λάδι στη φωτιά. Η απόφαση μήνυμα βαραίνει το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Το Πειθαρχικό του ΠΑΣΟΚ τιμώρησε τον Κ. Σπυριούνη. Τον άφησαν χωρίς... σέλα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Βόμβα Κωνσταντίνου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εξτρα πισίνα για Ανδρέα - Μιμή στο Λαγονήσι με δημόσιο χρήμα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Καθαίρεση άλλων... στρατηγών απειλεί ο Ανδρέας παρά τις φωνές για τον Σπυριούνη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Βομβαρδίζονται Σέρβοι πρόσφυγες".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Διαγραφή με πολλούς παραλήπτες".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Πεθαίνουν χιλιάδες μικρά μαγαζιά".

    ΝΙΚΗ: "Τα αστεία τελείωσαν. Διαγραφή - Προειδοποίηση. Δια χειρός Ανδρέα ο Σπυριούνης εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Οριστικό λουκέτο για ακόμη 4.167 μικρομεσαίους".

    [2] Γιουγκοσλαβία

    Η ΑΥΓΗ όπως και άλλες εφημερίδες αναφέρουν ότι "αυξάνονται οι κινήσεις των στρατευμάτων στην περιοχή της ανατολικής Σλαβονίας και ήδη εκφράζονται φόβοι για εμπλοκή της Σερβίας στις συγκρούσεις. Ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς κατέστησε σαφές ότι στην περίπτωση που η Κροατία επιχειρήσει την κατάληψη της ανατολικής Σλαβονίας η Γιουγκοσλαβία θα επέμβει στρατιωτικά".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "υπάρχουν καταγγελίες ότι οι πρόσφυγες αυτοί έπεσαν θύματα και ωμοτήτων. Πηγές του Ο.Η.Ε. στην περιοχή του Ντβόρ κατήγγειλαν "άτομα που φορούσαν τη στολή του βοσνιακού στρατού" ότι, όχι μόνο επιδόθηκαν σε ωμότητες εναντίον υπερηλίκων προσφύγων, από τους οποίους μερικοί είχαν και διανοητικά προβλήματα, αλλά και τους σκότωσαν".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "εξαγριωμένα πλήθη Κροατών χτυπούσαν χθες με τούβλα και πέτρες τους Σέρβους πρόσφυγες που περνούσαν απ' το Σισάκ με προορισμό τη Βοσνία, στην απελπισμένη τους προσπάθεια για σωτηρία. Η αστυνομία στεκόταν απαθής, ενώ πολλοί άνδρες της γελούσαν μπροστά στο φαινόμενο αυτό".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "η έμπρακτη απόδειξη της ελληνοσερβικής φιλίας με την άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας έτυχε ιδιαίτερης προβολής από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης του Βελιγραδίου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "η Ελλάδα είναι η πρώτη και μόνη μέχρι στιγμής χώρας που προσπαθεί πρακτικά να συμβάλει στην αντιμετώπιση του δράματος των προσφύγων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Κάρολου Παπούλια στον "ΑΝΤΕΝΑ" ότι υπήρξε "λάθος εκτίμηση" των ΗΠΑ στο Βοσνιακό, ότι δήθεν το "σοκ των πολεμικών επιχειρήσεων θα φέρει την ειρήνη". Είπε επίσης ότι εκτιμήσεις του είδους αυτού προέρχονται "από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τα βαλκανικά πράγματα και δεν γνωρίζουν ότι στα Βαλκάνια δεν μπορεί να επιβάλει κανείς τη θέληση τρίτου με πολεμικά μέσα".

    Κατά τον κ. Παπούλια, προσθέτει Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "η πιο συγκεκριμένη, η πιο σημαντική προσπάθεια αυτής της στιγμής είναι η προσπάθεια της Μόσχας να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο πρόεδρος της Σερβίας κ. Σλ. Μιλόσεβιτς και ο πρόεδρος της Κροατίας κ. Φρ. Τούνσμαν και βεβαίως ο πρόεδρος της Ρωσίας κ. Μπ. Γέλτσιν". Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν πιστεύει "σε ανάφλεξη ή επέκταση προς το νότο της καταστάσεως" που έχει δημιουργηθεί, διότι κατά την άποψή του "υπάρχουν σταθερές βάσεις μίας πολιτικής ειρήνης και συνεργασίας", όπως προκύπτει από τις επαφές τις οποίες είχε με τους ομολόγους της Βουλγαρίας και Ρουμανίας".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "στην παρέμβαση χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή των ΗΠΑ ελπίζει η Αθήνα για να αποτραπεί η ένταξη των Σκοπίων στο Συμβούλιο της Ευρώπης στις αρχές Νοεμβρίου. Ενταξη που θα δημιουργήσει "κακό προηγούμενο" για τις διαπραγματεύσεις οι οποίες συνεχίζονται στον Ο.Η.Ε. υπό την αιγίδα του Σ. Βάνς, αφού θα αποτελέσει πρόκριμα για την ένταξη των Σκοπίων στη ΔΑΣΕ (ΟΑΣΕ). Ηδη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θετική αναμένεται να είναι η εισήγηση της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης (συνεδριάζει στις 4 Σεπτεμβρίου) για την ένταξη των Σκοπίων στο Συμβούλιο. Οπως είναι γνωστό, η έκθεση της Λουξεμβούργιας εισηγήτριας Λενς Κορνέτ προτείνει την ένταξη των Σκοπίων ως Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας - αν και στην αγγλική μετάφραση (αλλά όχι στο γαλλικό κείμενο) η ΠΓΔΜ αναφέρεται, δήθεν χάριν συντομίας, ως "Μακεδονία".

    [3] ΠΑΣΟΚ

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "τους κανόνες του παιχνιδιού υπενθύμισε χθες η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ. Συνέπεσε, απλώς συνέπεσε, να βρίσκεται απέναντι στα 6 μέλη της Επιτροπής, ο Κυριάκος Σπυριούνης. Θα μπορούσε να ήταν οιοσδήποτε από το Κίνημα, ο οποίος με πράξεις ή παραλείψεις αποτόλμησε να αμφισβητήσει την ενότητα και να ακυρώσει τα 21 χρόνια συμπαγούς συμπόρευσης των μελών του μεγαλύτερου κόμματος που ενεφανίσθη από τη μεταπολίτευση και εντεύθεν με τρεις τετραετίες διακυβέρνησης της χώρας. Δεν είναι ότι ασέβησε προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού ο Κυριάκος Σπυριούνης. Είναι ότι επιχείρησε να καταδολιεύσει το δικαίωμα στη διαφωνία μετατρέποντάς το σε ανεξέλεγκτο οχετό ύβρεων".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ θεωρεί την "διαγραφή Σπυριούνη, προειδοποίηση για "αμφισβητίες", Ο ΛΟΓΟΣ ως "σήμα προς αντιρρησίες" και χαρακτηρίζει "την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας μείζον πολιτικό ντοκουμέντο, που απευθύνεται σε κάθε στέλεχος του Κινήματος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι μετά τη χθεσινή απόφαση "εντολή της Εκάλης για τη διαγραφή του Βουλευτή Θεσσαλονίκης άνοιξαν για τα καλά στο ΠΑΣΟΚ οι ασκοί του Αιόλου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "η απόφαση σταλινικού τύπου της Επιτροπής Δεοντολογίας προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα ήδη ταραγμένα νερά της κυβερνώσας παράταξης".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "με προφανές αντικείμενο το θέμα της διαδοχής και με αφορμή την καταδίκη του στρατηγού Σπυριούνη από την επιτροπή δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ, αναπτύσσεται στο χώρο του κυβερνώντος κόμματος μία άγρια σύγκρουση". O ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ συμπληρώνει ότι "έριξαν το γάντι στον Ανδρέα όλες οι τάσεις της κυβερνητικής παράταξης, με αφορμή τη διαγραφή του βουλευτή κ. Κυρ. Σπυριούνη από το Πειθαρχικό του ΠΑΣΟΚ!".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ κάνει λόγο για "άγρια τρομοκρατία στο ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "επίδειξη ισχύος έκανε χθες το πρωθυπουργικό περιβάλλον, στην αγωνιώδη προσπάθειά του να ανακόψει την εντεινόμενη αμφισβήτηση του Ανδρέα Παπανδρέου και της συζύγου του, προτού αυτή προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιο του με τίτλο "Τώρα μόνο ο Ανδρέας μπορεί" αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι "αν υπάρχει μία λύση για τα συνεχώς διογκούμενα εσωκομματικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ, αυτή δεν είναι άλλη από το άμεσο ξεκαθάρισμα των διαφορών που ταλανίζουν τον ηγετικό χώρο του Κινήματος. Και δεν είναι πολλοί εκείνοι που μπορούν να φέρουν σε πέρας ένα τέτοιο έργο. Μόνο ο ίδιος ο Α. Παπανδρέου έχει και την ισχύ και το κύρος να το επιτύχει. 'Η το Εκτελεστικό Γραφείο με συμμετοχή και του ίδιου".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "κύμα αντιδράσεων, κυρίως από κοινοβουλευτικά στελέχη κεντρώας προέλευσης, αλλά και τους "εκσυγχρονιστές", προκάλεσε η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "η χθεσινή απόφαση - με πολλαπλούς αποδέκτες της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ προμηνύουν νέα περίοδο έντασης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της με τίτλο "Για μία Ελένη" τονίζει ότι "είναι "κρίμα ολόκληρο ΠΑΣΟΚ να μπει σε περιπέτειες "για ένα ποκάμισο αδειανό για μία Ελένη", όπως θα έλεγε ο Σεφέρης.

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "για επεκτατικές διαθέσεις που απειλούν όχι μόνο την Τουρκία αλλά τη σταθερότητα και ειρήνη όλης της περιοχής, κατηγορεί την Ελλάδα, με προκλητική επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον Ο.Η.Ε. Ινάλ Μπατού. Στην επιστολή που εστάλη ως απάντηση σε αντίστοιχο υπόμνημα του πρέσβη Ζαχαράκη, ο Τούρκος αξιωματούχος επαναλαμβάνει τις αστήρικτες κατηγορίες της Αγκυρας περί ελληνικής υποστήριξης στο ΡΚΚ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "διπλωματικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι αυτός ο... χαρτοπόλεμος στην έδρα του Ο.Η.Ε. στερείται ουσιαστικής σημασίας και στόχο έχει να καταδείξει στην κοινή γνώμη των δύο χωρών ότι οι εκατέρωθεν κυβερνήσεις κινούνται σε διεθνές επίπεδο για να προβάλουν τις θέσεις τους. Πάντως, η τελευταία αυτή επιστολή του κ. Μπατού διακρίνεται από ιδιαίτερο θράσος".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "νέα πρόκληση εναντίον της Ελλάδας αποτελούν και τα μηνύματα συμπαράστασης του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και της κ. Τανσού Τσιλέρ προς τον ψευδομουφτή Ξάνθης Εμίν Αγά, για την "συνέχιση του αγώνα του προς όφελος της τουρκικής μειονότητας της Θράκης".

    [5] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "ο Ραούφ Ντενκτάς, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές προκλητικές θέσεις του υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει να επεκτείνη - κατά την έκφρασί του - την κυριαρχία της σε ολόκληρη την Κύπρο και να την μετατρέψη σε ελληνικό νησί. Ο κατοχικός ηγέτης κάλεσε και πάλι την κυπριακή κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι "δύο δεκαετίες μετά την εισβολή οι ΗΠΑ, αλλά και το σύνολο της διεθνούς κοινότητος, έχουν ξεχάσει, κυριολεκτικώς, την Κύπρο, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στην Αγκυρα", δήλωσε χθες κατά την άφιξή του στην Αθήνα ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Ρον Κλίνκ, θερμός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων στο Κογκρέσο".


    [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest news!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage statistics]

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.10 run on Thursday, 10 August 1995 - 20:06:38