Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 23/08/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 23/08/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Επίσκεψη Στεφανόπουλου

  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [4] Σκόπια


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 23/08/1995 (ΑΠΕ):

    Τα ναυπηγεία Ελευσίνας και το κλείσιμο των κλωστοϋφαντουργείων Φιλιατών και Πλαστικών Καβάλας δεσπόζουν στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου. Αλλα βασικά θέματα είναι η συζήτηση στη βουλή της σύμβασης κατασκευής του αεροδρομίου των Σπάτων, η περιοδεία του Τζόρτζ Στεφανόπουλου, συμβούλου του αμερικανού προέδρου Μπίλ Κλίντον και το Σκοπιανό.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κλέφτες. Καταγγελίες για άγριες μίζες. Η σήψη πνίγει την Ελλάδα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κοροϊδία με τις εντάξεις και τα αυθαίρετα στην Αττική".

    Η ΑΥΓΗ: "Σπάτα για τέσσερις. Η κυβέρνηση προωθεί την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ποίοι πήραν τις μίζες".

    ΕΘΝΟΣ: "15% πάνω το κόστος του μαθητή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Πικρή συνέχεια στο μανιφέστο των 25 για τον Ανδρέα. Very-very "γροθιά" από τον Βερυβάκη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Φύγετε .Είστε ανίκανοι".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Παραδίδονται άνευ όρων τα κοιτάσματα πετρελαίου. Δημοπρασία τον Οκτώβριο σε Χιούστον-Λονδίνο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μας καίνε οι βροχές. Πλημμύρες προμήνυμα μετά τη μεγάλη φωτιά του Ιουλίου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η πολιτική απειλεί πάλι την οικονομία. Η λύση των προβλημάτων αναβάλλεται για να αποφευχθούν συγκρούσεις στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Η μαύρη μοιρασιά. Πως τα βρήκαν οι μεγαλονονοί του τύπου και της αρπαχτής. Αιχμάλωτοι των μεγαλοσυμφερόντων ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΝΔ".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Απολύσεις ζητούν οι βιομήχανοι. Τα λουκέτα φέρνουν απεργίες".

    ΝΙΚΗ: "Σχέδιο δεξιάς βιομηχάνων. Πρόβα οικονομικής ανωμαλίας".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Πρωτοφανές σκάνδαλο η σύμβαση για το αεροδρόμιο των Σπάτων. Υποτακτικοί της γερμανικής "Χόχτιφ".

    [2] Επίσκεψη Στεφανόπουλου

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "ο Τζόρτζ Στεφανόπουλος επιβεβαίωσε χθες ότι προγραμματίζεται συνάντηση Κλίντον-Κληρίδη στο Λευκό Οίκο το ερχόμενο φθινόπωρο. Οι πληροφορίες μας προσθέτουν ότι οι σχετικές διεργασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και απομένει ο καθορισμός της ακριβούς ημερομηνίας της συνάντησης των δυο ηγετών στην οποία η κυπριακή κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία. Ο πρόεδρος Κληρίδης θα ζητήσει επίσημα την προσωπική παρέμβαση του προέδρου Κλίντον για σύντομη επίλυση του Κυπριακού. Ενδεχομένως στη συνάντηση αυτή να συζητηθεί και η πιθανότητα για ένα Καμπ Ντειβιντ για το Κυπριακό".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "η νέα αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό θα εκδηλωθεί μετά την υποβολή λεπτομερούς έκθεσης στον Πρόεδρο Μπίλ Κλίντον από τον ανώτερο σύμβουλό του Τζόρτζ Στεφανόπουλο, ο οποίος συναντήθηκε χθες στην κυπριακή πρωτεύουσα με το σύνολο της κυπριακής και της κατοχικής ηγεσίας. Ο αμερικανός αξιωματούχος κατέγραψε τις θέσεις των δύο πλευρών υποβάλλοντας στους συνομιλητές του δεκάδες "προκλητικές" μερικές φορές, ερωτήσεις για την ουσία του προβλήματος ,στην προσπάθειά του να αποσπάσει και να μεταφέρει στην Ουάσιγκτον όλα τα σημεία τα οποία ενώνουν και χωρίζουν τις δύο κοινότητες".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "σε μια επανάληψη των γνωστών αμερικανικών θέσεων για το Κυπριακό αρκέστηκε χθες ο αμερικανός αξιωματούχος Τζόρτζ Στεφανόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο Γλ. Κληρίδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τα χθεσινά δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, ο αμερικανός αξιωματούχος έδωσε την εντύπωση στους Τούρκους συνομιλητές με τους οποίους συναντήθηκε στην Αγκυρα πως "νέος στόχος του Μ. Κλίντον είναι η ελληνοτουρκική φιλία", ενώ αναγράφεται η πληροφορία πως στον Τζ. Στεφανόπουλο επεδόθη από την Κα Τσιλέρ επιστολή προς τον Μπίλ Κλίντον. Σύμφωνα εξάλλου με τα σχετικά δημοσιεύματα ο κ. Στεφανόπουλος προτίθεται να εισηγηθεί στον Αμερικανό πρόεδρο την άμεση προώθηση μιας απευθείας συνάντησης των δύο πρωθυπουργών (Ελλάδας και Τουρκίας) έστω και αν αυτή εξαντληθεί στα όρια της γνωριμίας και δεν σχεδιασθεί στη βάση μιας συγκεκριμένης ημερήσιας διάταξης".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "ο ειδικός σύμβουλος του προέδρου κατά τις συναντήσεις του στη Λευκωσία εξακολούθησε να κρατά κλειστά τα χαρτιά του".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "ανασκεύασε τους ισχυρισμούς του περί παραχωρήσεων και από τις δύο κοινότητες για να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό ο ειδικός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Κλίντον Τζόρτζ Στεφανόπουλος ο οποίος είχε χθες στη Λευκωσία διαδοχικές συναντήσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ρ. Ντενκτάς".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι με τον πρόεδρο της Κύπρου ο κ Στεφανόπουλος συζήτησε το διζωνικό, δικοινοτικό".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι κατέληξε σε"μπούμερανγκ η επίσκεψη Στεφανόπουλου. Υιοθετεί φιλοτουρκικές θέσεις προκειμένου να φανεί αμερόληπτος και προκάλεσε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δυσφορία στους κύκλους της κυπριακής κυβέρνησης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ έχει τίτλο "Εξισώνει το θύμα με τον θύτη στην Κύπρο ο Τζόρτζ Στεφανόπουλος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Πίστεψε στην Τσιλέρ" τονίζει ότι "ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επανέλαβε ότι είναι εντυπωσιασμένος από την "ειλικρινή διάθεση της κας Τσιλέρ για την επίλυση του Κυπριακού".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "τυφλό χτύπημα στην Αθήνα εναντίον τουρκική ή αμερικανικού στόχου φαίνεται ότι σχεδιάζουν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες με απώτερο σκοπό να εκμεταλλευτούν το γεγονός αυτό σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με απόρρητο σήμα του Γενικού Επιτελείου Στρατού το οποίο έχει ημερομηνία υπογραφής την 16η Ιουλίου 1995 ενημερώνονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες πως είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί τέτοια τρομοκρατική ενέργεια και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα".

    [4] Σκόπια

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι "η κυβέρνηση Κλίντον επείγεται να διευθετήσει τις ελληνοσκοπιανές εκκρεμότητες ενώ προσπαθεί να ξεπεράσει την αξίωση των Σκοπίων για άρση του ελληνικού εμπάργκο πριν από την έναρξη απ' ευθείας διαλόγου.

    Ο μεσολαβητής του Ο.Η.Ε. Σάιρους Βάνς και ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Μάθιου Νίμιτς έχουν προωθήσει δύο φόρμουλες οι οποίες έχουν απορριφθεί από την ελληνική κυβέρνηση: Την υποβολή δήλωσης που θα εκφράζει την πρόθεση της Ελλάδος να άρει το εμπάργκο εφόσον η FYROM προχωρήσει στις συνομιλίες και συμφωνήσει στην κατάργηση της σημαίας με το άστρο της Βεργίνας. Την προσωρινή άρση του εμπάργκο έστω και λίγες ώρες πριν από την έναρξη του διαλόγου με την πρόβλεψη ότι θα μπορεί να επιβληθεί εκ νέου εφόσον σημειωθεί αδιέξοδο.

    Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου έχει δώσει οδηγίες στον διαπραγματευτή και μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον Ο.Η.Ε. Χρήστο Ζαχαράκι να απορρίψει τις προτάσεις αυτές διότι ικανοποιούν την αξίωση του προέδρου των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ για εκπλήρωση των δικών του όρων πριν από τις συνομιλίες. Η κυβέρνηση Κλίντον εμφανίζεται παρ όλα αυτά αποφασισμένη να επιμείνει στην άσκηση πίεσης προς την πλευρά των Αθηνών".


    [Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.11 run on Thursday, 24 August 1995 - 15:07:19