Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 30/08/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 30.8.95


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΖΟΡΤΖ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

  • [3] ΒΟΣΝΙΑΚΟ

  • [4] ΣΚΟΠΙΑ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 30/08/1995 (ΑΠΕ)

    Οι συναντήσεις του Τζόρτζ Στεφανόπουλου, συμβούλου του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον με την πολιτική ηγεσία της χώρας, η έκρηξη στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα, η ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και οι εξελίξεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Νταχάου τα Σπάτα. Οι Γερμανοί φέρνουν "δούλους "από τα Βαλκάνια! Η σύμβαση απαγορεύει πρόσληψη Ελλήνων".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Σκάνδαλο με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά"

    Η ΑΥΓΗ: "Ναυπηγούν" στον αέρα ιδιωτικοποιήσεις".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Δέκα χιλιάδες απολύσεις στη ΔΕΗ".

    ΕΘΝΟΣ: "Είδα το μακελειό. ΠΥΡΚΑΛ: αυτόπτες μάρτυρες καταθέτουν στο "ΕΘΝΟΣ" για την αιματηρή τραγωδία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:"Ραντεβού Ψηλού-Εβερτ τον Σεπτέμβρη. Ετοιμάζονται για την τελική, πλέον, αναμέτρησι".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Επιστροφή στον Μεσαίωνα. Ιδρύουν ένοπλη φορολογική αστυνομία"

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ληστεία η 'δωρεάν Παιδεία'" .

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κεραυνός στο παρά 5' για Σκαραμαγκά. Οργή εργαζομένων για τον αιφνιδιασμό Σημίτη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Προσφορά ελλιπών εγγυήσεων. Αμφισβητείται η συμμετοχή ξένων εταιριών στην αγορά".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Μεροκάματο του τρόμου".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ξάφνιασε τους πάντες ο Σημίτης. Ξεσηκωμός εργαζομένων στον Σκαραμαγκά".

    ΝΙΚΗ: "Σπάτα: Οι Δήμαρχοι τσιφλικάδες εκβιάζουν. Κυκλοφοριακό έμφραγμα από ύποπτες κινητοποιήσεις".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εθνικό έγκλημα το ξεπούλημα του Σκαραμαγκά".

    [2] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΖΟΡΤΖ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "το μήνυμα του Προέδρου Κλίντον για την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου και την ελπίδα ότι μπορεί σύντομα να υπάρξει επίλυση της ελληνοσκοπιανής διαφοράς μετέφερε ο ανώτερος σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Τζόρτζ Στεφανόπουλος, στον Ελληνα πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίο συναντήθηκε χθες το βράδυ. Προσπάθεια της Ουάσιγκτον είναι να πείσει την ελληνική κυβέρνηση: να αρχίσει διάλογος ανάμεσα στην Αθήνα και στην Αγκυρα για όλα τα θέματα. Να εξασφαλίσει δήλωση του Α. Παπανδρέου στην οποία θα εκφράζεται η πρόθεση της άρσης του ελληνικού εμπάργκο κατά των Σκοπίων εφόσον η ΠΓΔΜ συμφωνήσει να προσέλθει σε διάλογο.

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου ζήτησε από τον σύμβουλο του αμερικανού Προέδρου κατά τη χθεσινή συνάντηση "οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να πιέσουν την Τουρκία να προβεί σε υποχωρήσεις στο Κυπριακό αλλά και να εγκαταλείψει τις προκλήσεις της κατά της Ελλάδας".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν ότι "ο κ. Στεφανόπουλος μετέφερε στον Πρωθυπουργό "το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς για την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου και την προσέγγιση Αθήνας-Αγκυρας. Συζητήθηκαν ακόμη όλα τα εθνικά θέματα και οι εξελίξεις στη Βαλκανική. Ο κ. Στεφανόπουλος ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για το ρόλο και τη συμβολή της Ελλάδας στις ειρηνευτικές διαδικασίες στα Βαλκάνια, που έχει εκδηλωθεί σε αρκετές φάσεις των εξελίξεων".

    Η ΝΙΚΗ συμπληρώνει ότι "η γρήγορη επίλυση του Σκοπιανού, ο ελληνοτουρκικός διάλογος ως πρώτο βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων Αθήνας-Αγκυρας και η σύντομη εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό που θα αποκλείει διχοτόμηση του νησιού αποτελούν τους κυριότερους στρατηγικούς στόχους των ΗΠΑ. Αυτό κατέστησε σαφές ο ανώτερος σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Τζόρτζ Στεφανόπουλος στις επαφές που είχε χθες με την ελληνική πολιτική ηγεσία".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "ο Σύμβουλος του αμερικανού Προέδρου επεδίωξε να προωθήσει τα σχέδια Κλίντον για μείωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες αν και παραδέχθηκε ότι η Αγκυρα δεν έχει προχωρήσει σε κινήσεις καλής θέλησης. Επίσης υποσχέθηκε να μεταφέρει τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς για την ελληνική μειονότητα (εκπαιδευτικό, εκκλησιαστική περιουσία, βίζες) στον Πρόεδρο Κλίντον ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπερίσα. Από έγκυρη εξάλλου πηγή εγνώσθη ότι Αθήνα και Λευκωσία θα προβούν σε κοινή αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των επαφών του προεδρικού συμβούλου Τζόρτζ Στεφανόπουλου στις δύο πρωτεύουσες, προκειμένου να εξαχθούν και τα ανάλογα συμπεράσματα. Πάντως η κυπριακή κυβέρνηση φαίνεται ικανοποιημένη από την επίσκεψη Στεφανόπουλου και αναμένει ότι η έκθεση που θα υποβάλει στον Πρόεδρο Κλίντον θα είναι αντικειμενική και θα δίνει τα σωστά μηνύματα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι ο κ. Στεφανόπουλος "μετέφερε στον Πρωθυπουργό "τη θέληση της αμερικανικής κυβέρνησης για μια συνολική λύση στα προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Νότιας Βαλκανικής. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται οι διαμεσολαβήσεις ειδικών Αμερικανών απεσταλμένων για όλα σχεδόν τα θέματα που έχουν ανακύψει στην ευρύτερη περιοχή. Στο επίκεντρο αυτής της αμερικανικής πολιτικής βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "ο Στεφανόπουλος δε ζήτησε υποχωρήσεις από την κυβέρνηση στα εθνικά θέματα για τα οποία είχε ουσιαστικές συνομιλίες. Στις συναντήσεις που είχε του επισημάνθηκαν ότι τα Τίρανα θα πρέπει να προχωρήσουν σε πρακτικά μέτρα για την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων στην εκπαίδευση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Επίσης, σε σχέση με την επιθυμία της Ουάσιγκτον για διάλογο "εφ'όλης της ύλης" με την Αγκυρα, τονίσθηκε ότι αυτό δεν είναι εφικτός όσο παραμένει το πρόβλημα του Κυπριακού και η Τουρκία εκτοξεύει πολεμικές απειλές και προβάλλει διεκδικήσεις εις βάρος της χώρας μας, ενώ από την ελληνική πλευρά απορρίφθηκαν ως πλήρως αβάσιμες οι κατηγορίες της Αγκυρας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ όμως, τονίζει ότι "ο κ. Στεφανόπουλος στις συναντήσεις του ζήτησε με επιμονή την έναρξι ελληνοτουρκικού διαλόγου. Επίσης πίεσε την κυβέρνηση για την άρση του εμπάργκο κατά των Σκοπίων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "ο κ. Στεφανόπουλος σε όλες τις χθεσινές του συζητήσεις με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε μονότονα την άρση των ελληνικών οικονομικών αντιμέτρων κατά των Σκοπίων και την έναρξη διαλόγου με την Τουρκία".

    Η ΑΥΓΗ έχει ως τίτλο στο σχετικό της ρεπορτάζ "Ο Τζόρτζ Στεφανόπουλος σκιαγραφεί.... Αρση του εμπάργκο κατά ΠΓΔΜ Αναγκαίος ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Σημαντικός ο ρόλος της Ελλάδας προς Σερβία".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ ο σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, Τζόρτζ Στεφανόπουλος, "κράτησε ίσες αποστάσεις και χθες από την Ελλάδα, τα Σκόπια και την Τουρκία σε συνέντευξη τύπου που έδωσε. Βάζοντας στο ίδιο 'τσουβάλι' Ελλάδα και Τουρκία, ειδικός σύμβουλος του Προέδρου Κλίντον, επανέλαβε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν έναν εφ'όλης της ύλης παραγωγικό διάλογο Αθήνας-Αγκυρας και πως το 'κλειδί' στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι το Κυπριακό. Τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά δεν αναφέρθηκε ούτε στο ελάχιστο στις ευθύνες της Τουρκίας και στην κατοχή ενός μεγάλου τμήματος της Μεγαλονήσου. Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, ο κ. Στεφανόπουλος είπε ότι έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος, αλλά υποστήριξε ότι η άρση του εμπάργκο θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ έχει τίτλο "Και ο Πρωθυπουργός στα πόδια του Τζόρτζ. Στα σοβαρά πήρε η κυβέρνηση τις διακοπές του ελληνοαμερικάνου".

    Ο ελληνικής καταγωγής, σύμβουλος του αμερικανού προέδρου, επανέλαβε ωστόσο ότι "οι ΗΠΑ δε θα συνάψουν πλήρη διπλωματικές σχέσεις με τα Σκόπια μέχρι να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμησή του για σύντομη επίλυση. Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για την έκρυθμη κατάσταση στο Κόσοβο, σημειώνει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.

    [3] ΒΟΣΝΙΑΚΟ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "αυξημένα μέτρα ετοιμότητας ελήφθησαν χθες το βράδυ στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, εξαιτίας των κρίσιμων και καθοριστικών εξελίξεων στα Βαλκάνια. Σε πλήρη κινητικότητα ήταν όλη τη νύχτα το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, ενώ υπήρχε σε εξέλιξη "σύσκεψη" επιτελών, οι οποίοι αξιολογούσαν τις μέχρι σήμερα "αλλαγές" στο χάρτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας".

    [4] ΣΚΟΠΙΑ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "στη Νέα Υόρκη ο Σάιρους Βανς - ενημέρωνε το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά "στην επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας", στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και "προσωρινή ρύθμιση του ονόματος". Εγινε επίσης γνωστό από την Ουάσιγκτον ότι ο Ρ. Χόλμπρουκ έρχεται την Κυριακή στην Αθήνα, προερχόμενος από τη Γιουγκοσλαβία, για να συζητήσει το Σκοπιανό και την ελληνοτουρκική διαφορά".


    [Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.11 run on Wednesday, 30 August 1995 - 10:37:09