Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 21/09/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 21/09/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Ελληνοτουρκικά

  • [3] Σύνοδος Κορυφής

  • [4] Σκόπια

  • [5] Γερμανικές αποζημιώσεις

  • [6] Ελλάδα-Πρώην Γιουγκοσλαβία


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 21/09/1995 (ΑΠΕ):

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στη Μαγιόρκα και οι δηλώσεις Πάγκαλου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πάγκαλος: Φύγε Ανδρέα. Αρχισε το ξήλωμα της Εκάλης".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πρόωρο εκλογικό τεστ. Κάλπες για νομάρχη σε Αθήνα-Πειραιά. Σήμερα η απόφαση".

    Η ΑΥΓΗ: "Κυβερνητική κρίση στην Τουρκία. Παραίτηση Τσιλέρ. Ενδεχόμενο εκλογών".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Υπέρ της Μιμής η ΟΝΝΕΔ του Εβερτ".

    ΕΘΝΟΣ: "Ανοιγαν γερές καρδιές. Γιατροί έβαζαν βηματοδότες χωρίς λόγο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Χωρίς μαγιό στη Μαγιόρκα ο Ανδρέας. Αναχωρεί σήμερα η ελληνική αποστολή για την Ατυπη Σύνοδο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μαζικές απολύσεις απο το δημόσιο με εισήγηση των "πράσινων" συνδικαλιστών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στο σφυρί η Ολυμπιακή. Ιδιωτικοποίηση και φαγοπότι 340 δις".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πρόκληση Πάγκαλου στον Ανδρέα. Τον καλεί να δρομολογήσει τη διαδοχή του".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Εθελουσία έξοδος και απο άλλες επιχειρήσεις. Σχέδια μείωσης προσωπικού οργανισμών του Δημοσίου".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Πιο κοντά στον πολίτη. Συντεταγμένη η πορεία κόμματος και κυβέρνησης με κοινωνική ευαισθησία".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Οι Ελληνες πήραν για τις αγορές τους δανεικά 82 δισεκατομμυρίων σε 7 μήνες".

    ΝΙΚΗ: "Μοναρχική υστερία Κόκκινου. Ο Αρειος Πάγος μεθοδεύει την επιστροφή της περιουσίας του τέως".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ατιμες αποφάσεις για τους βαμβακοπαραγωγούς. Κυβέρνηση και Βρυξέλλες εξοντώνουν τους Ελληνες αγρότες".

    [2] Ελληνοτουρκικά

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "περιορίζεται εκ των πραγμάτων η σημασία της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας στη Νέα Υόρκη μετά την κυβερνητική κρίση που ξέσπασε χθες στην Αγκυρα. Η ελληνική πλευρά παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική στις τοποθετήσεις της όσον αφορά την ελληνοτουρκική προσέγγιση και δεν αναμένει ουσιαστικό αποτέλεσμα απο τη συνάντηση της Νέας Υόρκης. Αν μάλιστα έως τη συνάντηση της Νέας Υόρκης δεν έχει ακόμη ψηφισθεί νέα τουρκική κυβέρνηση, απομακρύνεται και αυτή η πιθανότητα να υπάρξει μια συνεννόηση για τη θεσμοθέτηση ενός διαύλου επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι ο υπουργός Εξωτερικών "υπήρξε σκληρός με την αμερικανική πλευρά δηλώνοντας "δε νομίζω οτι ο κ Χόλμπρουκ μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στις ελληνοτουρκικές διαφορές, δεδομένων των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας. Ο κ Παπούλιας τόνισε οτι "ένα είναι το θέμα στο Αιγαίο: η υφαλοκρηπίδα. Και εμείς είμαστε πάντοτε έτοιμοι η διαφορά να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει οτι "εθιμική χαρακτήρισε την επικείμενη συνάντηση στη Ν. Υόρκη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών ο κ Κάρολος Παπούλιας υποβαθμίζοντας ουσιαστικά το διμερή διάλογο για τα ελληνοτουρκικά. Ο υπουργός Εξωτερικών πριν ανακοινωθεί η παραίτηση Τσιλέρ, δήλωσε πως απο ελληνικής πλευράς γίνεται προσπάθεια να διατηρηθεί ο διάλογος με την Τουρκία στο επίπεδο που έχει καθοριστεί και προσδιοριστεί".

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται οτι "σκληρό προφίλ αναμένεται να παρουσιάσει η Τουρκία στη συνάντηση που θα έχουν στη Νέα Υόρκη στις 26 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας και ο Τούρκος ομόλογός του Ερντάλ Ινονού εξαιτίας μάλιστα και της κυβερνητικής θύελλας που ξέσπασε την Αγκυρα με την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού και την παραίτηση της πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ. Η πρόθεση αυτή διαφάνηκε και απο τη δήλωση του Ινονού χθες ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα για έλλειψη πολιτικής βούλησης αναφορικά με την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών".

    Αντίθετα, κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ, "ο κ. Ινονού εμφανίστηκε ήπιος, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει απειλητικές εκφράσεις σε σχέση με την Ελλάδα. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε οτι τα προβλήματα της Τουρκίας με την Ελλάδα μπορούν να λυθούν μόνο με διάλογο, ευχήθηκε στη συνάντηση που θα έχει με τον κ Παπούλια να σημειωθεί πρόοδος τονίζοντας "συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην αρετή του διαλόγου, όμως η Ελλάδα δεν εκδηλώνει την πολιτική βούληση προς αυτή την κατεύθυνση". Χαρακτήρισε "σημαντική εξέλιξη", την επικύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων της Διεθνούς Σύμβασης Δικαίου της Θάλασσας και επανέλαβε - χωρίς τις απειλητικές εκφράσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν - οτι δεν μπορεί να γίνει δεκτή καμιά μονομερής απόφαση. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι "δεν θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος η συζήτηση της ένταξης στην ΕΕ" και υποστήριξε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ανέτρεπε την ισορροπία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του στο κοινό αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου λέγοντας ότι "δεν είναι δυνατό να γίνει δεκτή η δημιουργία αεροπορικής και ναυτικής βάσης στην Πάφο", ενώ υποστήριξε ότι μια τέτοια εξέλιξη "αντίκειται στις διεθνείς συμφωνίες για την Κύπρο. Η δημιουργία βάσεων παρεμβάλλει εμπόδια στις προσπάθειες επίλυσης και οδηγεί στη διαιώνιση της διχοτόμησης", είπε ο κ. Ινονού και ευχήθηκε "να μην υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό, διαφορετικά θα τεθεί θέμα λήψης αντιμέτρων".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει οτι "σε επικίνδυνα μονοπάτια έντασης οδηγούνται - πιθανότατα - οι ελληνοτουρκικές σχέσεις υπό την καθοδήγηση και την πίεση της αμερικανικής διπλωματίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών η πτώση της κυβέρνησης Τσιλέρ αποτελεί εκτός των άλλων και ένα μήνυμα των στρατιωτικών που ελέγχουν την πολιτική ζωή αυτής της χώρας οτι δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν υποχωρήσεις στο Κυπριακό. Το Κυπριακό όπως είναι γνωστό έχει μετατραπεί σε κλειδί για την πρόοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων γεγονός που έχει αναγνωριστεί και δημόσια απο την Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα, η τουρκική κυβέρνηση συζητούσε συγκεκριμένες αμερικανικές προτάσεις για "γενναίες κινήσεις" που θα επέτρεπαν το ξεπέρασμα του αδιεξόδου στο Κυπριακό. Οι κινήσεις αυτές σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αφορούσαν στη σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και "υποχωρήσεις" στην εδαφική πτυχή του προβλήματος".

    "Ιδρυση 'άτυπου κοινοβουλίου' Χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη, υπό τη μορφή των λεγόμενων 'Διαθρησκευτικών Διασκέψεων' προτείνει ανεπίσημα η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ. Μύριαμ Χιούζ. Η Αμερικανίδα διπλωματική υπάλληλος πραγματοποίησε νέα περιοδεία στην ακριτική περιοχή, για να πληροφορηθεί τη μορφωτική πολιτική και οικονομική κατάσταση των μελετών της μουσουλμανικής μειονότητας", υποστηρίζει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ. "Η Επιτροπή του Ελσίνκι κάλεσε το Λευκό Οίκο να τηρήσει πιο σκληρή γραμμή έναντι της Τουρκίας ώστε να συμμορφωθεί με τις δημοκρατικές αρχές και να διασφαλισθεί ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές προειδοποίησαν οτι θα ληφθούν πρωτοβουλίες εναντίον της Τουρκίας αν δεν βελτιώσει τις επιδόσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ ιδιαίτερα επισημάνθηκε η συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου, η καταπίεση του κουρδικού λαού ,το εμπάργκο κατά της Αρμενίας και οι περιορισμοί στον Τύπο".

    [3] Σύνοδος Κορυφής

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "η κοινή αντίληψη για το μέλλον της γηραιάς ηπείρου είναι το μέγα ζητούμενο στο Συμβούλιο των "15" που γίνεται στη Μαγιόρκα. Κάτι τέτοιο, όμως δεν θεωρείται καθόλου εύκολο, καθώς οι επεξεργασίες που έχουν γίνει στο επίπεδο του κάθε κράτους-μέλους, βρίσκονται ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο και, στην καλύτερη περίπτωση, έχουν παραγάγει μια αρκετά ασαφή αντίληψη για την 'αρχιτεκτονική δομή' της 'μετά-Μάαστριχτ' Ευρώπης. Σημείο τριβής αποτελεί το αν θα καταργηθεί η ομοφωνία και το συναφές δικαίωμα του "βέτο" και να αντικατασταθεί απο "την ειδική πλειοψηφία" στη λήψη των σημαντικότερων τουλάχιστον αποφάσεων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει οτι σε καμιά περίπτωση δε δέχεται την κατάργηση του 'βέτο' και επιμένει στη διατήρηση της ομοφωνίας, ως μίνιμουμ προϋπόθεση για την επιβίωση των μικρών χωρών".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "το εντυπωσιακό μάλιστα στοιχείο που αποδυναμώνει την όποια δυναμική της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι η ασάφεια αν όχι η ανυπαρξία θέσεων της χώρας μας στα ζητήματα της "ατζέντας" της Συνόδου - ζητήματα για τα οποία ήδη έχουν εκφρασθεί και έχουν καταθέσει τις δικές τους προτάσεις τα λοιπά μέλη της Ενώσεως. Μεγαλύτερη όμως ανησυχία δημιουργεί η προοπτική νέων επιθέσεων απο τα Ευρωπαϊκά Διευθυντήρια σε βάρος των εθνικών μας υποθέσεων διαρκούσης μάλιστα της εναποθέσεως τους εκ μέρους των Αθηνών στη διαιτησία του (ανταγωνιστικού)αμερικανικού παράγοντα".

    [4] Σκόπια

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "υπέγραψε εκ μέρους της ΝΔ ο ευρωβουλευτής Παναγιώτης Λαμπρίας την πρόταση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην οποία εκφράζεται "σε ο,τι αφορά τη FYROM (Μακεδονία) η ικανοποίηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το γεγονός οτι χάρη στη μεσολάβηση των ΗΠΑ υπεγράφη τελικώς μια αρχική συμφωνία μεταξύ της χώρας αυτής και της Ελλάδας που αποδεικνύει τη βούληση της χώρας να συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή και ελπίζει οτι με την υφιστάμενη συνεργασία και καλή πίστη θα καταστεί δυνατή η επίλυση και των λοιπών προβλημάτων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "την επίσημη απόφαση της Ελλάδας για άρση του εμπάργκο αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να προχωρήσει στην απόσυρση της προσφυγής κατά της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Παράλληλα σε χθεσινές του δηλώσεις ο επίτροπος της Ενωσης για τα εξωτερικά θέματα κ. Βάν ντερ Μπρουκ άφησε να εννοηθεί οτι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Σκοπίων για το όνομα του κρατιδίου πρόκειται να συνεχισθούν. Συγκεκριμένα ο κ Βάν ντερ Μπρούκ περιμένει επισήμως να αρθεί το ελληνικό εμπάργκο προκειμένου να συζητηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ενδεχόμενο απόσυρσης της προσφυγής. Ομως δεν αποκλειόταν σύμφωνα με πληροφορίες ο Ολλανδός επίτροπος να έθετε ακόμη και αργά χθες το βράδυ το θέμα μετά τη συνεδρίαση για το Βοσνιακό".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Κάρολου Παπούλια οτι "μετά την υπογραφείσα συμφωνία της Ν. Υόρκης " μένει ανοικτό το σημαντικό πρόβλημα του ονόματος " και πρόσθεσε οτι "θα δώσουμε τη μάχη με δεδομένες τις θέσεις της Ελλάδος και ελπίζω και αυτή τη φορά να είναι επιτυχής η προσπάθεια που θα κάνουμε".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "η πρόταση για έγκριση της νέας σημαίας της ΠΓΔΜ μετά την κατάργηση του ήλιου της Βεργίνας η οποία επιτεύχθηκε με την ενδιάμεση συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων, που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη στις 13 Σεπτεμβρίου θα εισαχθεί προς συζήτηση στο σκοπιανό κοινοβούλιο πιθανότατα στις 5 Οκτωβρίου σύμφωνα με την ημιεπίσημη εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" των Σκοπίων η οποία επικαλείται ανεπίσημες πληροφορίες. Σύμφωνα με την εφημερίδα φέρεται να διατηρείται το κόκκινο φόντο της σημαίας το δε σύμβολο θα είναι με χρυσοκίτρινο χρωματισμό και πιθανότατα όπως αναφέρει η "Νόβα Μακεντόνια" θα απεικονίζεται "ανατέλλων ήλιος" ενώ κατά άλλους ο ήλιος θα είναι ολόκληρος".

    [5] Γερμανικές αποζημιώσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "Γερμανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι υπέγραψαν συμφωνία την περασμένη Τρίτη στη Βόννη στην οποία προβλέπεται να δοθούν χρηματικές αποζημιώσεις σε Αμερικανούς πολίτες που φυλακίστηκαν σε ναζιστικά στρατόπεδα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό επιβεβαίωσε χθες και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στη Βόννη αλλά και εκπρόσωπος της γερμανικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον. Αποζημιώσεις δίνει και η Αυστρία".

    [6] Ελλάδα-Πρώην Γιουγκοσλαβία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει τις δηλώσεις των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας κ.κ. Παπούλια και Μιλουτίνοβιτς μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου. Ο κ. Παπούλιας επανέλαβε οτι οι πολεμικές ενέργειες του ΝΑΤΟ μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία, τόνισε οτι η ΕΕ έμεινε πίσω στο θέμα της Βοσνίας σημειώνοντας οτι τη σκυτάλη έχουν πάρει οι ΗΠΑ και ζήτησε την υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη. Ο κ Μιλουτίνοβιτς εξέφρασε την εκτίμηση οτι όλα θα πάνε καλά διότι όλες οι πλευρές εύχονται να υπάρξει ειρηνική διευθέτηση, προέβλεψε οτι θα ολοκληρωθεί η απόσυρση των βαρέων όπλων γύρω απο το Σεράγεβο αλλά άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο υποτροπής της κρίσεως".


    [Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.11 run on Thursday, 21 September 1995 - 10:44:16