Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 09/10/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/10/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Οικουμενικό Πατριαρχείο - Αρχιεπισκοπή Αμερικής

  • [3] Ελλάδα-Σκόπια

  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 09/10/1995 (ΑΠΕ):

    Οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου. Αλλα βασικά θέματα είναι οι ελληνοσκοπιανές συνομιλίες και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χάνουν με διαφορά στήθους. Σε δεινή θέση Ανδρέας-Δήμητρα απο τους αμφισβητίες".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μίλησε η Μαργαρίτα. Τι λέει για τη Δήμητρα σε αποκλειστική συνέντευξη στην "Α".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ο Ζάχος Χατζηφωτίου έπαιζε με τα βυζιά της Μιμής".

    ΕΘΝΟΣ: "Νέοι φόροι για όλους. Εισοδήματα, σπίτια, ΙΧ, καύσιμα, ποτά, τσιγάρα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Οκτωβριανή επανάστασις σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Οι "πληβείοι" κατά των "πατρικίων και στα δύο κόμματα" .

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Φρενοκομείο κυβέρνηση και κόμμα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ακέφαλο ΠΑΣΟΚ. Η κοινή γνώμη δε θεωρεί κανένα δελφίνο κατάλληλο για ηγέτη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τα καλά και κακά στεγαστικά δάνεια".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ναυαγεί το ενωτικό ψηφοδέλτιο στο ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας δεν κάνει πρόταση για Εκτελεστικό. Δημήτρης Τσοβόλας: θέλουν να με βάλουν στο περιθώριο".

    ΝΙΚΗ: "Οργή λαού για τα καμώματα των δελφίνων. Τετάρτη το ξεκαθάρισμα στο ΠΑΣΟΚ".

    [2] Οικουμενικό Πατριαρχείο - Αρχιεπισκοπή Αμερικής

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "σε ανοιχτή ρήξη οδηγούνται πλέον οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, μετά την απόφαση του κ. Ιακώβου να μην υποβάλει την παραίτησή του. Απόφαση που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος στέλνει στις Ηνωμένες Πολιτείες εξαρχία σε μια προσπάθεια να θέσει 'υπό κηδεμονία' τον κ Ιάκωβο".

    [3] Ελλάδα-Σκόπια

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "εν μέσω σεναρίων περί εφαρμογής σχεδίων πολιτικής αποσταθεροποίησης της ΠΓΔΜ αρχίζει σήμερα στο σκοπιανό κοινοβούλιο η συζήτηση επί του νομοσχεδίου επικύρωσης της "ενδιάμεσης" συμφωνίας Αθηνών-Σκοπίων. Η συζήτηση και η ψηφοφορία έχουν όντας εξαιρετικό ενδιαφέρον - αν και αναμένεται η επικύρωσή της με μεγάλη πλειοψηφία καθώς αύριο αρχίζει στη σκοπιανή πρωτεύουσα το δεύτερο στάδιο της συνάντησης εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και ΠΓΔΜ". Σε άλλο δημοσίευμά της η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει οτι "Ελληνες και Σκοπιανοί ετοιμάζονται για εμπορική επίθεση μετά την άρση του εμπάργκο", ενώ "με κάθε μυστικότητα και με 'προφορικές' εντολές προωθήθηκαν στα Σκόπια τα φορτία που είχαν μπλοκαριστεί στις αποθήκες του λιμένος Θεσσαλονίκης ή στους μεθοριακούς σταθμούς. Ταυτόχρονα διακινήθηκαν προϊόντα απο το κράτος του Γκλιγκόροφ τα οποία είχαν ως προορισμό άλλες χώρες και έπρεπε να περάσουν απο τη Θεσσαλονίκη".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, "στα Σκόπια μετέβη κλιμάκιο αξιωματικών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της ΕΛΑΣ ύστερα απο αίτημα της ΠΓΔΜ για να συμμετάσχει μαζί με τους αξιωματούχους του FBI στις έρευνες για τη διαλεύκανση της δολοφονικής απόπειρας κατά του Προέδρου της. Στο μεταξύ, το άνοιγμα των συνόρων προς την Ελλάδα έφερε ανακούφιση καθώς η επικοινωνία με τη γειτονική χώρα αποτελεί ζωτική διέξοδο για την ισχνή οικονομία του κράτους και την ψυχολογία των περίκλειστων κατοίκων του".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "οι διαπραγματεύσεις θα τελειώσουν σ' αυτό το στάδιο με την υπογραφή κοινού πρωτοκόλλου. Παρά το γεγονός οτι στις συζητήσεις των Αθηνών καλύφθηκε το 80% των πρακτικών μέτρων που αφορούν την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, τα εκκρεμή ζητήματα είναι ακόμη σημαντικά. Αφορούν τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθούν τα αρχικά των σκοπιανών αυτοκινήτων, οι επιγραφές των σιδηροδρομικών βαγονιών αλλά και την ένδειξη "made in Macedonia" των προϊόντων του κρατιδίου. Τέλος, υπό συζήτηση είναι η επιγραφή που θα έχει το κτίριο του "Γραφείου Συνδέσμου" των Σκοπίων στην Αθήνα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "αμέσως μετά την υλοποίηση της συμφωνίας θα αρθούν - και τυπικά - τα μέτρα οικονομικού αποκλεισμού που επέβαλλε η Ελλάδα ενώ αναμένεται οτι περί τα τέλη Οκτωβρίου ο μεσολαβητής Σ. Βάνς θα καλέσει τις δύο πλευρές στη Νέα Υόρκη για την έναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ζήτημα του ονόματος. Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν οτι παρά τη θέληση που επιδεικνύουν οι Σκοπιανοί για την εμπρόθεσμη εφαρμογή της Συμφωνίας, εν τούτοις δεν αναμένεται υποχώρησή τους στο ζήτημα της ονομασίας. Θα επικαλεσθούν μάλιστα την ρευστή πολιτική κατάσταση που επικρατεί στα Σκόπια μετά τη δολοφονική απόπειρα κατά του Κίρο Γκλιγκόροφ για να δικαιολογήσουν την εμμονή τους στην οικειοποίηση του όρου "Μακεδονία".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "στο επίκεντρο των αυριανών συζητήσεων είναι το καθεστώς των διαβατηρίων, οι άδειες μεταφοράς, στο πλαίσιο των λιμενικών διευκολύνσεων στη Θεσσαλονίκη καθώς και το άνοιγμα των 'γραφείων συνδέσμων' των δύο κρατών".

    "Την ερχόμενη Δευτέρα, σημειώνει το ΕΘΝΟΣ, αναμένεται μεγάλη κίνηση στα ελληνοσκοπιανά σύνορα παρά το γεγονός οτι είναι σχεδόν βέβαιο οτι θα συνεχίσουν να υπάρχουν πολλά πρακτικά προβλήματα που συνδέονται και με το όνομα, όπως πχ οι πινακίδες σε διάφορα αυτοκίνητα και σε βαγόνια με την ένδειξη "Μακεδονία". Παρ' όλα αυτά το εμπάργκο τυπικά απο το Σάββατο θα είναι παρελθόν. Συγχρόνως απο την Παρασκευή θα πάψει να υπάρχει το ελληνικό βέτο της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ (ΔΑΣΕ) για την εισδοχή των Σκοπίων σε αυτόν τον οργανισμό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας - παρά την πλήρη αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας- δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε καθεστώς σύνδεσης με τα Σκόπια όχι αργότερα απο το Νοέμβριο του 1996 και αφού έχει προηγηθεί επίσημη συμφωνία Ελλάδας-FYROM".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "ένα ακόμη δείγμα της εκτίμησης της Σόφιας που ανησυχεί για την - όπως πολιτικοί της κύκλοι εκτιμούν - εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση απο πλευράς ισορροπιών στο βαλκανικό νότο είναι και η κίνηση του προέδρου Ζέλιου Ζέλεφ "αποβλέπει στη διερεύνηση της κατάστασης" μετά την απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Γκλιγκόροφ. Δεν μπορεί κανείς να μην αναφερθεί στο γεγονός οτι οι "κινήσεις" του Ζέλεφ είναι αντικείμενο μεγάλης προσοχής στα Σκόπια αφού οι παρατηρητές της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ δεν αποφεύγουν και αρνητικούς σχολιασμούς".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "με ιδιαίτερα κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Γερ. Αρσένης ξεκαθάρισε στην άτυπη σύνοδο των υπουργών της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Ουιλλιαμσμπεργκ των ΗΠΑ, τόσο προς τον Αμερικανό ομόλογό του κ. Ο. Πέρι όσο και προς τον ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Β. Κλάες πως εφόσον μέχρι την φθινοπωρινή σύνοδο δεν έχουν καταφέρει να πείσουν την Αγκυρα να άρει το Βέτο που προβάλλει για την ενεργοποίηση των στρατηγείων στη χώρα μας, η Αθήνα θα "μπλοκάρει" εκ νέου την χρηματοδότηση του αεροπορικού υποστρατηγείου της Σμύρνης. Ο κ. Αρσένης κατέστησε σαφές οτι η Ελλάδα σε καμιά περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει την μεταβολή του παρόντος στάτους κβό στο Αιγαίο Πέλαγος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "το ρόλο του διαπραγματευτή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία έχει αναλάβει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Β. Κλάες με σκοπό να ρυθμίσει τα θέματα των επιχειρησιακών ορίων στο Αιγαίο. Ο κ. Κλάες δήλωσε οτι στους επόμενους μήνες ελπίζει οτι θα μπορέσει να παρουσιάσει κάποια αποτελέσματα μετά απο διμερείς επαφές που θα έχει με τις δυο κυβερνήσεις. Η διαμεσολάβηση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια των αμερικανικών σχεδίων για τη ρύθμιση και των ελληνοτουρκικών όπως έγινε με το Σκοπιανό. Την πρόθεση αυτή επανέλαβε ο Πρόεδρος Κλίντον με επιστολή του στον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Μπ. Γκίλμαν".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Monday, 9 October 1995 - 12:06:48