Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 11/10/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 11/10/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Τουρκία

  • [3] Σκόπια

  • [4] Οικουμενικός Πατριάρχης

  • [5] Ελληνοαλβανικές σχέσεις

  • [6] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [7] Κυπριακό

  • [8] Συνέδριο ελληνοφώνων


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 11/10/1995 (ΑΠΕ)

    Η σημερινή σύνοδος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου. Αλλα θέματα είναι η συνέντευξη του προέδρου της ΠΟΛΑΝ Αντώνη Σαμαρά, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι ελληνοσκοπιανές συνομιλίες και οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τον Αρχιεπίσκοπο Β. και Ν. Αμερικής.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σαμαράς προς Εβερτ: ελάτε να ρίξουμε το ΠΑΣΟΚ - πρόταση να παραιτηθούν οι βουλευτές και να γίνουν αμέσως εκλογές".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πένθος σε ΠΑΣΟΚ και Πολιτική Ανοιξη απο τα γκάλοπ - κλίμα νίκης στη Νέα Δημοκρατία".

    Η ΑΥΓΗ: "Ο αρχηγός γυμνός... κλίμα μεταπαπανδρεϊκής εποχής σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "1 δις στο χέρι ζητάει ο μάγος εκβιάζοντας Μιμή και Ανδρέα".

    ΕΘΝΟΣ: "Λουκέτο στα πανεπιστήμια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Για πήδημα και ρόδο απο την TV μίλησε χθες ο Αντώνης Σαμαράς προκαλώντας τον Εβερτ ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Λυπηθείτε την Ελλάδα - απαλλάξτε τη χώρα απο τον πρωθυπουργό-φάντασμα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ποιός τολμά να ρίξει τη Χούντα - Ανδρέας: μιλάει, ψηφίζει και διαλύει την Κεντρική Επιτροπή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "ΓΚΑΛΟΠ, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ λένε: 59%, τώρα διαδοχή και το 62,6% "όχι" στη Δήμητρα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αναμένεται αντεπίθεση Παπανδρέου".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ωρες ευθύνης - Ανδρέας: υπεράνω όλων το Κίνημα και η προκοπή του τόπου".

    ΤΑ ΝΕΑ: "10 παγίδες στα στεγαστικά δάνεια".

    ΝΙΚΗ: "Ενας Ανδρέας απ'τα παλιά - αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το τοπίο".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ιδού το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης".

    [2] Τουρκία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "φιλοτουρκικό διευθυντήριο συγκροτούν η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία με την οργάνωση στη Βόννη άτυπης συνόδου για την προώθηση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Κοινότητα και για τη στήριξη των θέσεών της στα Βαλκάνια και στις μουσουλμανικές δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης παραβιάζοντας κάθε έννοια κοινοτικής αλληλεγγύης".

    [3] Σκόπια

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "βρήκαμε 'αγκάθια' στο νέο γύρο συνομιλιών στα Σκόπια. Οι Σκοπιανοί επαναφέρουν τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα εκτιμούν ωστόσο οτι τα τεχνικά προβλήματα θα επιλυθούν έτσι ώστε η Συμφωνία να τεθεί σε ισχύ εμπρόθεσμα ενώ υποστήριξαν οτι οι απευθείας συνομιλίες για το θέμα του ονόματος θα ξεκινήσουν περί το τέλος Οκτωβρίου στη Ν. Υόρκη παρουσία του μεσολαβητή του ΟΗΕ Σάιρους Βάνς".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "ενδέχεται να υπογραφούν σήμερα κάποιες επιμέρους συμφωνίες με την ολοκλήρωση των συνομιλιών. Ο επικεφαλής της σκοπιανής αντιπροσωπείας δήλωσε οτι στις συνομιλίες αυτές δεν επρόκειτο να εξεταστούν επιμέρους θέματα ή εκκρεμότητες που έμειναν απο τον πρώτο γύρο των συνομιλιών στην Αθήνα, πριν απο μια εβδομάδα αλλά οτι θα γίνει συζήτηση εφ'όλης της ύλης στην οποία όλα τα θέματα είναι ανοιχτά".

    "Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται ΤΑ ΝΕΑ, για ένα απο τα βασικά προβλήματα που είναι η ένδειξη προέλευσης των εισαγομένων οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν όλα τα προϊόντα που καταλήγουν στην Ελλάδα να φέρουν την ένδειξη "made in FYROM". Η προσωρινή ονομασία προβλέπεται να σημειώνεται και στα βαγόνια των τρένων και σε άλλα προϊόντα που διακινούνται προς την Ελλάδα. Σχετικά με το 'γραφείο σύνδεσης' της Ελλάδας στα Σκόπια έγινε γνωστό οτι θα είναι αναβαθμισμένο με πρέσβη που θα τοποθετηθεί τον προσεχή μήνα τον κ Αλέξανδρο Μαλλιά".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "ολοκληρώνεται ομαλά σήμερα στα Σκόπια ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών των εμπειρογνωμόνων των υπουργείων εξωτερικών δίνοντας τις λύσεις στα πρακτικά προβλήματα για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Παρ'όλα αυτά όμως η έναρξη της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό των Σκοπίων ενισχύει τις ελληνικές ανησυχίες, καθώς ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια και ένταση στα Σκόπια είναι δυνατό να πυροδοτήσει ανάφλεξη στο Βαλκανικό Νότο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "χειροπιαστή ένδειξη της αναθέρμανσης των σχέσεων των δύο χωρών είναι η άδεια που δόθηκε σε αεροσκάφος της FYROM να πετάξει πάνω απο το ελληνικό έδαφος. Το αεροσκάφος κατευθυνόταν στην Κύπρο και μετέφερε την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της FYROM".

    Οπως όμως αναφέρει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, "το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε γραπτή ανακοίνωσή του δηλώνει κατηγορηματικά οτι η προσγείωση και στάθμευση στο αεροδρόμιο Λάρνακας αεροσκάφους της "PALAIR MACEDONIA" σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως αναγνώριση, οποιασδήποτε μορφής ονομασίας της χώρας απο την οποία προήλθε το αεροσκάφος, άλλης απο τη διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Το υπουργείο Εξωτερικών είχε χορηγήσει άδεια προσγείωσης αεροσκάφους της "AVIOIMPEX" και είχε υποδείξει ρητά οτι η εν λόγω άδεια δεν θα ίσχυε για αεροσκάφος της "PALAIR MACEDONIA". Οι αρχές όμως της ΠΓΔΜ επέλεξαν τελευταία στιγμή αεροπλάνο της δεύτερης εταιρίας. Στην ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών εκφράζεται απαρέσκεια για την ενέργεια των αρχών της ΠΓΔΜ και λύπη για την έλλειψη δέουσας συνεργασίας εκ μέρους τους".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "η επιγραφή που θα υπάρχει μπροστά απ' το κτίριο του γραφείου σύνδεσης των Σκοπίων στην Αθήνα, παραμένει το μεγαλύτερο "αγκάθι" στις συνομιλίες των αντιπροσώπων των δύο πλευρών που επαναλαμβάνονται απο χθες στα Σκόπια. Η ελληνική πλευρά εμμένει στην ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ενώ οι αρχές των Σκοπίων ζητούν στην επιγραφή να γράφει "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Η Ελλάδα ζητά επίσης την κατάργηση των πινακίδων με τα αρχικά της Μακεδονίας στα αυτοκίνητα της ΠΓΔΜ. Στους πολιτικούς κύκλους των Σκοπίων εκφράζεται ικανοποίηση που συνεχίζονται οι συνομιλίες παρά την επίθεση που εκδηλώθηκε κατά του Προέδρου της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ".

    "Ο αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος VMRO Λιουπτσο Γκεοργκίεφσκι χαρακτήρισε την προχθεσινή ημέρα (που επικυρώθηκε η συμφωνία απο το σκοπιανό κοινοβούλιο) "αισχρή" για την ιστορία της χώρας του διότι όπως υποστήριξε η πολιτική ηγεσία συμφώνησε για την αλλαγή της ονομασίας έτσι ώστε στο εξωτερικό να ονομάζεται πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατίας της Μακεδονίας, η Ελλάδα να την αποκαλεί Σκόπια και το όνομα "Μακεδονία" να παραμείνει για εσωτερική κατανάλωση", γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ.

    [4] Οικουμενικός Πατριάρχης

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι επικρατεί "ανησυχία στην Αθήνα για την ένταση στις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου και Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Οι εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που έφθασαν στη Ν. Υόρκη σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων του Φαναρίου με την Αρχιεπισκοπή Β. και Ν. Αμερικής, διαβλέπουν έντονα φαινόμενα διάλυσης τόσο στην Εκκλησία όσο και στην ομογένεια της Αμερικής".

    Ο ΛΟΓΟΣ έχει τίτλο "θα διχάσει η Εκκλησία την ομογένεια;".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ χαρακτηρίζει "άγρια τη σύγκρουση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Ορθόδοξη Εκκλησία Β. και Ν. Αμερικής που όπως επισημαίνει δημιουργεί κινδύνους για τη συνοχή της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "προς εκτόνωση - σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές - βαίνει η κρίση που ξέσπασε στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη κ Βαρθολομαίου με τον Αρχιεπίσκοπο κ Ιάκωβο. Και αυτό, παρά το γεγονός οτι κύκλοι προσκείμενοι στους δύο ιεράρχες επιμένουν πως "μια κλωστή χωρίζει τη διάσπαση απο την ενότητα".

    [5] Ελληνοαλβανικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "επιβεβαιώνοντας τις φήμες των τελευταίων ημερών, το αλβανικό καθεστώς εντείνει τις προκλήσεις κλείνοντας τα σχολεία της μειονότητας και εγκαινιάζοντας νέα εκστρατεία εναντίον του προσώπου του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα έφθασαν οι μεθοδεύσεις Μπερίσα που την περασμένη Κυριακή δέχθηκαν επίθεση απο Αλβανούς εγκάθετους δύο απεσταλμένοι του προκαθήμενου της αλβανικής αυτοκέφαλης ορθόδοξης Εκκλησίας οι οποίοι επιχείρησαν να λειτουργήσουν σε εκκλησία της πόλης Ελμπασάν. Τις πρωτοφανείς σκηνές απαθανάτισε τηλεοπτικό συνεργείο της κρατικής αλβανικής τηλεόρασης που... όλως τυχαίως βρισκόταν στο ναό. Το επεισόδιο που, σύμφωνα με καλά πληροφορημένους κύκλους έχει προκαλέσει την οργή του αρχιεπισκόπου ήταν σαφώς οργανωμένη προβοκάτσια αφού συνοδεύθηκε απο εκκλήσεις Αλβανών "αυτοχρισμένων" ιερέων για "ανταρσία" στις τάξεις της ορθόδοξης Εκκλησίας".

    [6] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "εφ' όλης της ύλης" διάλογο με την Ελλάδα πρότεινε η Τανσού Τσιλέρ παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης μειοψηφίας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε χθες την Ελλάδα για παραβίαση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Αφορμή για τη νέα πρόκληση αποτελεί το νέο εκπαιδευτικό σύστημα που θα εφαρμοστεί στα μειονοτικά σχολεία. Απαντώντας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μπίκας απέρριψε τις τουρκικές αιτήσεις χαρακτηρίζοντάς τες αποτέλεσμα της αμηχανίας της Αγκυρας που βλέπει βήματα εκσυγχρονισμού της μειονοτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Σχετικά με το δήθεν εξαναγκασμό 500 χιλιάδων Μουσουλμάνων να εγκαταλείψουν τη Θράκη ο κ Μπίκας επισήμανε οτι τέτοιες λογικές οδηγούν στο συμπέρασμα οτι η ελληνορθόδοξη μειονότητα της Κωνσταντινούπολης της Ιμβρου και της Τενέδου θα είχε υπερβεί το ένα εκατομμύριο αν δεν μεσολαβούσαν ανηλεείς τουρκικοί διωγμοί".

    ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο "Η Αγκυρα θέλει αμόρφωτους μουσουλμάνους στη Θράκη" σημειώνουν οτι "μέτωπο αντιπαράθεσης με την Ελλάδα ανοίγει η Αγκυρα προσπαθώντας να στρέψει τη μουσουλμανική μειονότητα κατά της ελληνικής Πολιτείας με πρόσχημα το νέο νόμο για την εκπαίδευση που ψήφισε η ελληνική Βουλή".

    [7] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ "επανέλαβε την πρόταση για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων απο τη νήσο". Στο μεταξύ "οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ φαίνεται να υψώνουν τα χέρια με απόγνωση. Δεν οδηγούμαστε πουθενά, ομολογούν παρασκηνιακά. Αισθάνονται όμως την ίδια στιγμή οτι η αποτελεσματικότητά τους έχει υποστεί πλήγμα όπως ίσως και η αξιοπιστία τους. Οι Αμερικανοί φαίνεται να μένουν οι μόνοι που ασχολούνται με το Κυπριακό. Ο χρόνος που μεσολάβησε απο το έγκλημα, η φθορά που μοιραία έχουν υποστεί οι θέσεις των δύο πλευρών κυρίως όμως της ελληνοκυπριακής τους επιτρέπουν να προβάλλουν θεωρίες και προσεγγίσεις που δεν προοιωνίζονται δικαίωση όπως την αντιλαμβάνεται η ελληνική πλευρά. Η αίσθηση που επικρατεί στη Λευκωσία είναι οτι κάτι ετοιμάζουν οι Αμερικανοί έστω κι αν όντως σήμερα δεν είναι έτοιμο να εκδηλωθεί ακόμη ή οι Αμερικανοί δεν έχουν οριστικοποιήσει αυτό που θέλουν να προωθήσουν. Τούτο θα ξεκαθαριστεί, φαίνεται, όταν ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ τελειώσει με το Βοσνιακό και ασχοληθεί με το Κυπριακό όπως έχει υποσχεθεί".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "ομόφωνα έδωσε χθες τη σύμφωνη γνώμη της η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση του Αλ. Αλαβάνου που αναφέρεται στην σύναψη του Δ Χρηματοδοτικού Πρωτοκόλλου Ενωσης-Κύπρου ύψους 74 εκατ. ECU. Το πρωτόκολλο αυτό που προβλέπεται στις συμφωνίες σύνδεσης Ενωσης-Κύπρου αποσκοπεί στην "κοινωνική ανάπτυξη της Κύπρου και την ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας εν όψει της προσχώρησης της χώρας στην Ενωση", ενώ σημειώνεται και ο στόχος της "στήριξης των προσπαθειών για τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν οτι "την επίλυση του Κυπριακού ως προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έθεσε "απο το παράθυρο" ο κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για τις εξωτερικές υποθέσεις Χάνς Βαν ντεν Μπρουκ. Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο κ Βάν ντεν Μπρουκ τόνισε την ανάγκη για παρακολούθηση της πολιτικής κατάστασης στη νήσο, αλλά και για τη σύναψη πολιτικής συμφωνίας η ποία θα πρέπει να περιληφθεί στη συμφωνία προσχώρησης. Εκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στις "ανησυχίες" της τουρκοκυπριακής πλευράς και την ανάγκη να αποσαφηνισθούν οι επιπτώσεις της ένταξης για τον τουρκοκυπριακό πληθυσμό".

    [8] Συνέδριο ελληνοφώνων

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "συνέδριο 'ελληνοφώνων και ελληνογενών' ξεκίνησε χθες και τερματίζεται σήμερα με τη συμμετοχή 150 εκπροσώπων των ελληνόφωνων περιοχών της Κ. Ιταλίας, Κορσικής, Ρουμανίας, περιοχών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, υπό την αιγίδα του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Γρ. Νιώτη και του ομολόγου του Εθνικής Αμυνας Εμ. Μπετενιώτη".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Wednesday, 11 October 1995 - 11:49:38