Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 16/10/95

From: tzarros@ccs.carleton.ca (Theodore Zarros)

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 16/10/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Σκόπια

  • [3] Θράκη - δημοσίευμα

  • [4] Εκλογές


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 16/10/1995 (ΑΠΕ):

    Οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν χθες στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ για νατοϊκή στρατιωτική άσκηση επί χάρτου χωρίς τη συμμετοχή Ελλήνων αξιωματικών και με σενάριο την αυτονόμηση της Θράκης, καθώς και η εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ είναι απο τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αυτοί θα άναβαν τη φωτιά στη Θράκη. Αποκαλύπτουμε το βρόμικο σχέδιο ΝΑΤΟ-Τουρκίας".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ασκηση εκβιασμού για τη Θράκη. Βυσσοδομούν ΝΑΤΟ και Τούρκοι".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Η κρυφή ερωτική φωλιά της Μιμής".

    ΕΘΝΟΣ: "Βαποράκι ο Εβερτ. Αφού έπαιξε θέατρο με τη Θράκη κάρφωσε στο "ΒΗΜΑ" το ... εθνικό μυστικό. Πως ο "αυριανός πρωθυπουργός" ξεπληρώνει τα γραμμάτιά του στο συγκρότημα Λαμπράκη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μαρτυριάρη Μίλτο μας την έσκασες. Βήμα-βήμα ο καημός του για το μυστικό του".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Εφιάλτης στη Θράκη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Υπουλη μαχαιριά στη Θράκη. Το ΝΑΤΟ παίζει ανοιχτά το παιχνίδι της Αγκυρας. Επιδιώκει παράδοση του Ανδρέα σε Κύπρο-Αιγαίο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Παιδεία:κλειστόν. Λουκέτο απο σήμερα σε 11 πανεπιστήμια".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Δώδεκα μέτρα για επιπλέον φόρους ετοιμάζει η εφορία για το 1996".

    ΝΙΚΗ: "Το ΠΑΣΟΚ νίκησε τα γκάλοπ στις χθεσινές επαναληπτικές εκλογές. Ηττα της Νέας Δημοκρατίας και στο ΕΚΑ".

    [2] Σκόπια

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "μια νέα σελίδα στις ελληνοσκοπιανές σχέσεις άρχισε απο τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής προς το Σάββατο οπότε έληξε το εμπάργκο της χώρας μας προς το γειτονικό κρατίδιο, στο πλαίσιο της επονομαζόμενης "ενδιάμεσης συμφωνίας" που υπογράφηκε στη Νέα Υόρκη. Η άρση του εμπάργκο συνοδεύτηκε απο το άνοιγμα όλων των μεθοριακών σταθμών απο και προς τα Σκόπια και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών παραγόντων της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της βορείου Ελλάδος η εξέλιξη αυτή σημαίνει στην πράξη οτι, πολύ σύντομα, θα εκτιναχθούν στα ύψη οι εξαγωγές μας προς το γειτονικό νεοσύστατο κράτος. Οι συνέπειες των οικονομικών κυρώσεων, που διήρκεσαν περίπου 1,5 χρόνο ήταν μεγάλες και για την ελληνική οικονομία, όχι μόνο γιατί οι Σκοπιανοί στράφηκαν προς άλλες αγορές, όπως πχ η Τουρκία, αλλά και επειδή το εμπάργκο σε συνδυασμό και με την κατάσταση σε όλη την πρώην Γιουγκοσλαβία προκάλεσε δυσκολίες σε όλες τις εξαγωγές απο τα βόρεια σύνορά μας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "εν αναμονή των συνομιλιών που θα έχουν μέσα στην εβδομάδα στην Αθήνα οι επιτροπές εμπειρογνωμόνων απο την Ελλάδα και την "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" βρίσκονται οι τελωνειακές Αρχές των δύο κρατών προκειμένου να ενημερωθούν για το πως ακριβώς θα πραγματοποιείται η διακίνηση των ατόμων και των εμπορευμάτων στα σύνορα. Εν τω μεταξύ περί τα τέλη του Οκτωβρίου αναμένεται να καλέσει ο διεθνής μεσολαβητής Σάιρους Βάνς τις δύο πλευρές στη Νέα Υόρκη προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το όνομα. Ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας, δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι "επίμονες, δύσκολες και σκληρές" και επανέλαβε πως η Ελλάδα θα προσέλθει σε αυτές με τις γνωστές θέσεις της".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι "διπλωματικές πηγές δήλωσαν οτι οι δύο πρώτες συναντήσεις με τους διαπραγματευτές θα είναι εκ του σύνεγγυς αφού ο κ Βάνς αποφάσισε να συναντηθεί χωριστά με κάθε πλευρά. Στη συνέχεια και αφού σημειωθεί μια εβδομαδιαία διακοπή λόγω της επίσκεψης του μεσολαβητή στην Κίνα, στις 5 Νοεμβρίου θα επαναρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες που θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου".

    "Το άνοιγμα των συνόρων θέρμανε φιλία και οικονομία" σημειώνει η ΝΙΚΗ αλλά τονίζει οτι "τα δύσκολα θ' αρχίσουν στη Ν. Υόρκη, κατά τις συνομιλίες για το όνομα που προβλέπεται να ξεκινήσουν το αργότερο σε ένα μήνα".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "ένα απο τα πρώτα φορτία που θα ταξιδέψει για τα Σκόπια μετά την υπογραφή της συμφωνίας είναι αυτό των υγρών καυσίμων που έχει μπλοκαριστεί εδώ και δύο χρόνια στο σιδηροδρομικό σταθμό Οιδομένης-Κιλκίς".

    "Τις επόμενες ημέρες, προσθέτει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, αναμένεται να επαναληφθούν στην Αθήνα οι συνομιλίες των αντιπροσωπειών Αθήνας και Σκοπίων προκειμένου να ρυθμιστεί και το θέμα της ίδρυσης Γραφείων Συνδέσμου στις δύο πρωτεύουσες. Οπως είναι γνωστό το θέμα αυτό που έχει άμεση σχέση με την ονομασία των Σκοπίων έμεινε ανοιχτό κατά την υπογραφή "Μνημονίου" των πρακτικών μέτρων ανάμεσα στις δύο πλευρές το βράδυ της Παρασκευής. Παράλληλα θα αρχίσουν να συνεδριάζουν στην Αθήνα οι επιτροπές των αρμοδίων υπουργείων και υπηρεσιών για να ρυθμιστούν εκκρεμή θέματα που αφορούν την ελεύθερη διακίνηση αγαθών".

    [3] Θράκη - δημοσίευμα

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι " ασκήσεις εκβιασμούς εις βάρος της Ελλάδος με κύριο στόχο τον ακρωτηριασμό της εδαφικής επικράτειας στον ιδιαίτερα κρίσιμο και στρατηγικής σημασίας για τον ελληνισμό χώρο της Θράκης αποτελούν τα σενάρια που αποκάλυψε χθες η "Απογευματινή της Κυριακής" καθώς και το "ΒΗΜΑ" περί "ΝΑΤΟϊκής παρέμβασης στη Θράκη, με διαχωρισμό Χριστιανών και μουσουλμάνων, στο πλαίσιο άσκησης ειρηνευτικού χαρακτήρα και χαλάρωσης της έντασης. Σύμφωνα με το αποκλειστικό δημοσίευμα της "Α.τ.Κ." η Θράκη θα περάσει σε καθεστώς "βοσνιοποίησης" και θα αυτονομηθεί ενώ δεν αποκλείεται οι μουσουλμάνοι της Θράκης να ενωθούν με τους ομόδοξους της Νότιας Βουλγαρίας σε μια "ζώνη-μαξιλάρι" μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους τονίζουν μεταξύ άλλων οτι "γεννά εύλογες υποψίες η παράδοξη "άσκηση" επί χάρτου ή οργάνου υπηρεσίας του ΝΑΤΟ. Καθίσταται αναγκαία πλέον η αποσαφήνιση του ρόλου που ο νατοϊκός παράγοντας που στη μια ή την άλλη έκφρασή του φιλοδοξεί να παίξει στην ταραγμένη περιοχή μας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "η στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ διέψευσε κατηγορηματικά αργά χθες το βράδυ την ύπαρξη σεναρίου στρατιωτικής άσκησης επί χάρτου που προβλέπει την αυτονόμηση της Θράκης".

    Το ΕΘΝΟΣ όπως και άλλες εφημερίδες, κατηγορούν τον πρόεδρο της ΝΔ οτι είναι αυτός που διοχέτευσε στο "ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" τις σχετικές πληροφορίες. Η εφημερίδα γράφει οτι "τον πιο ανεύθυνο τρόπο διάλεξε ο αρχηγός της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ για να πει ένα δημόσιο "ευχαριστώ" στην επίσημη ... ανακήρυξή του ως "αυριανού πρωθυπουργού" απο το συγκρότημα Λαμπράκη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το θέμα επί της ουσίας του είναι ήσσονος σημασίας και το ΝΑΤΟ θα δώσει σήμερα εκτενή αναφορά στην Αθήνα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "η άσκηση επί χάρτου της Ατλαντικής Συμμαχίας, που, όπως απεκάλυψε το "ΒΗΜΑ" τελέσθηκε τον περασμένο Ιούλιο με αποκλεισμό των Ελλήνων αξιωματικών αποκαλύπτει την πρόθεση κάποιων τουλάχιστον δυτικών κέντρων να συμπράξουν στα προωθούμενα εναντίον της χώρας τουρκικά σχέδια".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι έχει ξεκινήσει ήδη "η εφαρμογή του τουρκικού σχεδίου για πρόκληση αναταραχής στη Δυτική Θράκη. Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Τούρκου πρόξενου της Κομοτηνής με εγκάθετους της Τουρκίας στη μειονότητα. Ο ίδιος πρόξενος συντονίζει την αποχή απο τα μαθήματα των μειονοτικών μαθητών και σχεδιάζει αποχή διάρκειας απο τις 30 Οκτωβρίου. Παράνομα κτίσματα, όπως στον Εχίνο για να αμφισβητηθεί στην πράξη η κυριαρχία του ελληνικού κράτους. Επεισόδια στον Εύλαλο. Παράνομο έρανο για τους σεισμόπληκτους στην Τουρκία και έκπτωση των προέδρων στα χωριά Μύκη και Σάτρες. Τελικός στόχος να αμφισβητηθεί η δυνατότητα του ελληνικού κράτους να εφαρμόζει τους νόμους του στην περιοχή των μειονοτικών χωριών. Απώτερος στόχος η κλιμάκωση των προκλήσεων και η δημιουργία επεισοδίων που θα ενισχυθούν με προβοκάτσια, η οποία θα εκδηλωθεί είτε με δολοφονία επιφανούς χριστιανού της περιοχής είτε με δολοφονία-προβοκάτσια επιφανούς μουσουλμάνου που θα ξεσηκώσει τους μουσουλμάνους στη Θράκη και στην Τουρκία, όπου πρώτο βήμα θα είναι η άλωση και η αναστολή λειτουργίας του Πατριαρχείου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "σε σχετικό διάβημα προέβη χθες προς τον ανώτατο διοικητή του ΝΑΤΟ ο Ελληνας μόνιμος αντιπρόσωπος πρέσβης Βασίλης Ζαφειρόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες απο τις Βρυξέλλες, ο στρατηγός Τζόρτζ Τζούλουαν δήλωσε άγνοια για το ζήτημα, αλλά υποσχέθηκε να το διερευνήσει εις βάθος... Η έρευνα θα γίνει σε όλα τα επίπεδα και θα ζητηθούν πληροφορίες απο τις αρμόδιες διευθύνσεις της Συμμαχίας και τα γενικά επιτελεία των κρατών-μελών. Επίσημη πηγή του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους οτι είναι απίθανο να υπάρχει σενάριο που να προβλέπει αυτονόμηση ελληνικού εδάφους, δεδομένου οτι πάγια αρχή της Συμμαχίας είναι η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών-μελών. Σήμερα ανοίγουν πάλι τα περίπου 230 σχολεία της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης μετά την 'αποχή' των μουσουλμάνων δασκάλων που κράτησε όλη την προηγούμενη εβδομάδα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει οτι "είναι μέχρι ειδικής παρεξηγήσεως η ημέρα που ο Μιλτιάδης Εβερτ επέλεξε για την αρκούντως πομπώδη αυτή ανακοίνωση οτι δηλαδή στέλνει 'μυστικό' μήνυμα στον Πρωθυπουργό για ένα εθνικό θέμα"... που δεν είναι στο Σκοπιανό". Διότι αποδεδειγμένως η αναταραχή και η ανησυχία που με τον τρόπο αυτό προεκλίθη στην Κοινή Γνώμη ασφαλώς 'καπέλωσε' τις εξελίξεις της συγκεκριμένης στιγμής που ακριβώς αφορούσαν το Σκοπιανό - άρα είναι παρεξηγήσιμη η ενέργεια Εβερτ αφού επέδρασε αποπροσανατολιστικά στον ελληνικό λαό για την εθνοπροδοσία που επαναλαμβάνουν την ημέρα της εν θέματι ανακοινώσεων υπεγράφετο στα Σκόπια η επαίσχυντη συμφωνία".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι "Λειτούργησε δηλαδή ο κ Εβερτ ως 'πέμπτη φάλαγγα' αυτών που απεργάζονται τέτοια σχέδια επιχειρώντας να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας ενδεχομένως δε και να υποδαυλίσουν αναταραχές στη Θράκη ή αλλού".

    [4] Εκλογές

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "δεν άλλαξαν οι εκλογικοί συσχετισμοί στους 7 νεοσύστατους δήμους και στη μια κοινότητα που έγιναν χθες δημοτικές εκλογές. Ωστόσο το κυβερνών κόμμα χθές το βράδυ εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα λέγοντας οτι με τις αναγωγές αναδεικνύεται οτι το ποσοστό φθάνει στα επίπεδα των νομαρχιακών εκλογών στο 43-44%. Επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ δήλωσε οτι τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά σε ορισμένους δήμους για τη ΝΔ αλά το κόμμα του δεν κομματικοποιεί και δεν εκμεταλλεύεται τα αποτελέσματα γιατί σέβεται τους θεσμούς".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Monday, 16 October 1995 - 11:14:06