Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 23/10/95

From: tzarros@ccs.carleton.ca (Theodore Zarros)

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 23/10/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΝΑΤΟ - Γενικός Γραμματέας

  • [3] ΗΠΑ - Επίσκεψη Στεφανόπουλου

  • [4] ΠΓΔΜ

  • [5] Κυπριακό


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 23/10/1995 (ΑΠΕ):

    Τα στεγαστικά δάνεια, που χορηγούν οι τράπεζες, η συνέντευξη του πρώην υπουργού Γεώργιου Σουφλιά, στην οποία έκανε αναφορά για κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ -ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που κανένα απο τα δύο κόμματα δεν κατακτήσει την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές και οι συνομιλίες για το Σκοπιανό, που αρχίζουν την ερχόμενη εβδομάδα στη Ν Υόρκη είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ενωτικές συναντήσεις Μίλτου - Ψηλού επί γερμανικού εδάφους".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Οι 5.562 νέες θέσεις. Πού και πως θα διοριστείτε στο δημόσιο".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τρέμουν και οι δύο τις εκλογές. Γι αυτό στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν αποφασίσει να διώξουν τον Ανδρέα, τη Μιμή και τον Εβερτ και να μας κυβερνήσουν συνεταιρικά και να μοιραστούν τις μίζες".

    ΕΘΝΟΣ: "Παίρνουν πίσω τις αυξήσεις. Κρυφοί φόροι για τους μισθωτούς στον προϋπολογισμό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας αποπέμπει τον Εβερτ που σε λίγο Ρηγίλλης θα λέει και θα κλαίει".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ανοίγει η ροζ βίλα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Το μαχαίρι στο λαιμό για πάνω απο 600.000 μικρομεσαίους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Φρενάρει τα στεγαστικά δάνεια η Τράπεζα Ελλάδας. Διάβημα για προστασία τραπεζών και πελατών".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Γιατί κινδυνεύουμε απο τα δάνεια. Ο Μίρκος εξηγεί στα ΝΕΑ".

    ΝΙΚΗ: "Κεντροδεξιά σενάρια επί χάρτου".

    [2] ΝΑΤΟ - Γενικός Γραμματέας

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "οι δύο φερόμενοι ως φαβορί στην κούρσα της διαδοχής ,ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ρούντ Λούπερς και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Ουφε Ελεμαν Γιένσεν δε διαθέτουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις (να είναι ο διάδοχος δοκιμασμένος διπλωμάτης, κατά το δυνατό κοινά αποδεκτός μεταξύ των χωρών μελών της Συμμαχίας αλλά και δοκιμασμένη τη δυνατότητα επικοινωνίας με τη Μόσχα). Για την Ελλάδα ο Λούμπερς που αντιμετωπίζει την αρνητική θέση της Γερμανίας δε θεωρείται η κατάλληλη λύση δεδομένης της έστω και διπλωματικά καλυμμένης ανθελληνικής του στάσης. Οσο για το Γιένσεν η Ελλάδα οφείλει να θέσει βέτο σε ενδεχόμενη υποψηφιότητά του. Οι προκλητικές ανθελληνικές απόψεις του στις ελληνοσκοπιανές και ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν τα διαπιστευτήριά του για το μέλλον. Στην κούρσα της διαδοχής, σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια, μπαίνει και ο λόρδος Οουεν ο οποίος συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα προσόντα και ενδεχόμενη υποψηφιότητά του πρέπει να έχει και την ελληνική στήριξη αφού είναι δεδομένο οτι θα προσπαθήσει να κρατήσει τις απαραίτητες ισορροπίες, όπως προκύπτει απο τη μέχρι τώρα στάση του στα ελληνικά εθνικά θέματα".

    [3] ΗΠΑ - Επίσκεψη Στεφανόπουλου

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι είναι "θετική η επίσκεψη του Προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου στις ΗΠΑ" για να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Στην ομιλία του στο Χάρβαρντ αλλά και σε συνεντεύξεις Τύπου, που έδωσε τόνισε οτι στην προσφώνηση του της ΓΣ του ΟΗΕ "θα εκφράσει μερικές σκέψεις τόσο θετικές όσο και ολίγον επιφυλακτικές για την αποτελεσματικότητα του μεγάλου αυτού οργανισμού, ο οποίος αναμφισβητήτως παίζει ένα τεράστιο ρόλο, ίσως λιγότερο αποτελεσματικό απο αυτό που ελπίζαμε και ελπίζουμε. Σε ερώτηση για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις είπε οτι βρίσκονται "σε πολύ καλό σημείο και αντιλαμβάνομαι πολλές φορές τη δυσκολία της Αμερικής όταν βρίσκεται μεταξύ δυο φίλων που έχουν μεταξύ τους διαφορές. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει κανείς να έχει κατανόηση απέναντι της μεγάλης αυτής δύναμης, η οποία προσπαθεί να βρει λύσεις, που δεν βρίσκονται πάντοτε ευχερώς". Ο κ. Στεφανόπουλος επανέλαβε ότι "η Ελλάδα δε διεκδικεί τίποτα σε βάρος των Σκοπίων και το μόνο, που ζήτησε απο το γειτονικό κράτος ήταν να παραιτηθεί απο την επεκτατική επιθετική του πολιτική. Ο ασφαλέστερος προς τούτο τρόπος είναι να παραιτηθεί η κυβέρνησις των Σκοπίων απο το όνομα, που ταυτίζει το κράτος με αυτήν την πολιτική. Η θέση αυτή, πρόσθεσε, αντικατοπτρίζεται στην Ενδιάμεση Συμφωνία που υπεγράφη προσφάτως". Ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στο Κυπριακό, στα εκκρεμή προβλήματα με την Αλβανία και στο θέμα της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και της θρησκευτικής ελευθερίας της ελληνικής μειονότητας. Αναφερόμενος στην Τουρκία είπε οτι υπάρχει μόνο μια χώρα στην περιοχή με την οποία οι σχέσεις μας παρουσιάζουν κατά καιρούς επικίνδυνες εντάσεις και αυτή είναι η Τουρκία. Αν συνεχίσει τη σημερινή της πολιτική θα αποτελεί απειλή για όλη την περιοχή".

    [4] ΠΓΔΜ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "την άλλη εβδομάδα αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις στη Ν. Υόρκη για το όνομα των Σκοπίων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος έδωσε διευκρινήσεις για την παρερμηνεία των δηλώσεών του σχετικά με το όνομα και εξέφρασε την ελπίδα οτι θα δοθεί λύση σύμφωνη με το εθνικό συμφέρον".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "Νόβα Ματσεντόνια" φαίνεται οτι θα είναι η ονομασία των Σκοπίων σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Βάνς στη Ν. Υόρκη, ο οποίος είπε οτι θα προτείνει την εν λόγω ονομασία και δήλωσε αισιόδοξος για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "η αντίστροφη μέτρηση για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος με την ονομασία των Σκοπίων, άρχισε ήδη, και με δεδομένη τη 'βιασύνη' τόσο της αμερικανικής πλευράς όσο και της γειτονικής χώρας ο τερματισμός της εκκρεμότητας είναι πλέον θέμα χρόνου. Διπλωματικοί παρατηρητές μάλιστα την προσδιορίζουν χρονικά το αργότερο μέχρι το τέλος του 1995, διότι περαιτέρω διατήρηση 'ανοιχτού' του προβλήματος εγκυμονεί κινδύνους για τη σταθερότητα στο εσωτερικό των Σκοπίων αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Αύριο (Τρίτη) ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στον ΟΗΕ πρέσβης Χρ. Ζαχαράκις θα έχει στη Ν. Υόρκη συνάντηση με το διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Σάιρους Βάνς, η πρώτη με αντικείμενο το θέμα του ονόματος. Τις αμέσως επόμενες μέρες ο κ Βάνς θα έχει ανάλογη συνάντηση με τον Σκοπιανό αντιπρόσωπο Ντένκο Μαλέφσκι".

    "Η ελληνική πλευρά, σημειώνουν ΤΑ ΝΕΑ, έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα Σκόπια βιάζονται - με την παρότρυνση και των ΗΠΑ - να καταλήξουν στο θέμα της ονομασίας και φαίνεται για πρώτη φορά οτι θα δεχθούν κάποια ενδιάμεση ονομασία. Σ' αυτή την περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για να υπάρξει εθνική θέση στο ζήτημα της ονομασίας. Στις 6 Νοεμβρίου η Βουλή θα συζητήσει για τα Σκόπια σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Παπανδρέου θα δηλώσει οτι η ελληνική αντιπροσωπεία προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις προβάλλοντας τις θέσεις που διατυπώθηκαν στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών".

    Σε ανταπόκρισή του ΕΘΝΟΥΣ απο τη Ν Υόρκη υπογραμμίζεται "η δήλωση του συμβούλου του Αμερικανού Προέδρου, Τζόρτζ Στεφανόπουλου, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία οτι θα επιλυθεί και το θέμα της τελικής ονομασίας των Σκοπίων και εξήρε τη σημασία της ενδιάμεσης συμφωνίας, την άρση του ελληνικού εμπάργκο και την αλλαγή της σημαίας των Σκοπίων".

    " Προκλητικό και αμετανόητο" χαρακτηρίζει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ "τον προεδρεύοντα του κρατιδίου των Σκοπίων Στόγιαν Αντοφ, ο οποίος μετά την τελετή ανάρτησης της νέας σημαίας της ΠΓΔΜ στον ΟΗΕ δήλωσε οτι είναι "μια μεγάλη μέρα για τη δημοκρατία της 'Μακεδονίας'". Στην ίδια εκδήλωση ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι υποστήριξε οτι η ανάρτηση της σημαίας "εκφράζει μια σχέση που άρχισε στις 8 Απριλίου 1993 όταν αυτή η νέα αν και αρχαία χώρα έγινε μέλος των Ηνωμένων Εθνών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σε ανταπόκρισή της απο τη Ν. Υόρκη γράφει οτι "για εκείνους που διατηρούσαν ακόμη ορισμένες ελπίδες αμυδρές έστω οτι οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων που αναμένεται να αρχίσουν λίαν συντόμως θα προσφέρουν τη δυνατότητα; να θέσουν σε σωστές διαστάσεις στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας τη νέα κρατική οντότητα της ΠΓΔΜ οι ελπίδες αυτές εξανεμίστηκαν ύστερα απο τις προχθεσινές δηλώσεις του κ. Μπούτρος Γκάλι ΓΓ του ΟΗΕ με την ευκαιρία της έπαρσης της σημαίας των Σκοπίων στην έδρα του Οργανισμού. Ο Μπούτρος Γκάλι έκανε σαφές άνευ περιστροφών οτι η νέα κρατική οντότητα της ΠΓΔΜ αποτελεί συνέχεια της Αρχαίας Μακεδονίας δικαιώνοντας με τη δήλωσή του τα όσα μέχρι τώρα έχουν ισχυριστεί για τους εαυτούς τους οι Σκοπιανοί".

    [5] Κυπριακό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "διαυγείς και σταθερές παραμέτρους οι οποίες θα στηρίζουν και θα ενισχύουν τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου στον αμυντικό τομέα στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου θα ζητήσει η Επιτροπή Αμυνας της κυπριακής βουλής κατά τις επαφές που θα έχει στην Αθήνα. Σχετική δήλωση έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας Τάκης Χατζηδημητρίου πριν απο την αναχώρησή του χθες το απόγευμα για την ελληνική πρωτεύουσα. Ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε οτι η επίσκεψη πραγματοποιείται ύστερα απο πρόσκληση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γεράσιμου Αρσένη με τον οποίο η Επιτροπή θα έχει συνάντηση και αλληλοενημέρωση πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος".

    Το ΕΘΝΟΣ σε ανταπόκρισή του απο τη Ν. Υόρκη υπογραμμίζει τη δήλωση του Τζόρτζ Στεφανόπουλου, συμβούλου του προέδρου Κλίντον οτι η Ουάσιγκτον καταβάλει "κάθε προσπάθεια για να ενθαρρύνει διευθέτηση του Κυπριακού και ο Πρόεδρος Κλίντον πιστεύει οτι η διαίρεση της Κύπρου δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Το Στάτους Κβό είναι απαράδεκτο".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Monday, 23 October 1995 - 09:18:54