Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 09/11/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/11/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΠΓΔΜ

  • [3] Κυπριακό

  • [4] Ελλάδα - Βουλγαρία

  • [5] Συνέντευξη Υφ. Εθν. Αμυνας

  • [6] Γερμανικές αποζημιώσεις

  • [7] Ελλάδα - Αλβανία


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 09/11/1995 (ΑΠΕ)

    Ο απόηχος απο τη συνέντευξη της Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου προχθές στην ΕΤ-1, οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, η κατάρτιση του προϋπολογισμού, η προκλητική συμπεριφορά των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο ενάντια σε μαθητές που διαδήλωναν για την απαγωγή του εθνοφρουρού Γιώργου Καροτσάκη, οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις και η συνέντευξη του υφυπουργού Εθν. Αμυνας Νίκου Κουρή είναι απο τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αντώνης Δροσογιάννης: όταν η μαϊμού ανεβαίνει ψηλά φαίνεται ο κώλος της".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Διαζύγιο για τη Δήμητρα. Ανοιχτή η ρήξη στο ΠΑΣΟΚ. Αν πολιτευθεί πολλοί βουλευτές εγκαταλείπουν τον Ανδρέα".

    Η ΑΥΓΗ: "Ψαλίδι στις φοροαπαλλαγές. Αναμένεται κατάθεση του νομοσχεδίου".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Μας εξευτέλισε το παλιοθήλυκο. Γύρω στους 20 κεντρώους βουλευτές είναι έτοιμοι να φύγουν απο το ΠΑΣΟΚ και να κάνουν νέο κόμμα".

    ΕΘΝΟΣ: "Αγωνία απο 27 βουλευτές. Συγκέντρωση χθες το βράδυ. Ξεσηκώθηκε η 'σιωπηλή' πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Στα 'χέρια' Τσοβόλας - Σαμαράς. Με απήχηση τα πρώτα βήματα πριν απο την ίδρυση του κόμματος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μας διέλυσες την οικογένεια", οργισμένη απάντηση Κατσανέβα στη Μιμή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σύναξη 60 βουλευτών. Δείπνος κεντρώων και νυχτερινή επίδειξη ισχύος. Μετασεισμοί στο ΠΑΣΟΚ απο τη συνέντευξη της Δήμητρας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Χέρι 800 δις. Κόβονται 100 φοροαπαλλαγές και για τόκους ομολόγων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ο υπουργός Οικονομικών θα επιλέξει ποιες φοροαπαλλαγές θα καταργηθούν".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Από κόσκινο η φορολογία. Αμοιβές δικηγόρων, ασφάλιστρα, δίδακτρα χάνουν το αφορολόγητο".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Σαρωτικό πόρισμα για τις φοροαπαλλαγές. Από χθες στα χέρια του υπουργού Οικονομικών".

    ΝΙΚΗ: "Πόνεσε η συνέντευξη. Εσπασε όλα τα ρεκόρ θεαματικότητας. Αμήχανοι οι επικριτές της Δήμητρας Παπανδρέου".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Βγαίνει στο σφυρί και η ΕΘνική Τράπεζα".

    [2] ΠΓΔΜ

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "βρέθηκε το οίκημα όπου θα στεγαστεί η διπλωματική αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ στην Αθήνα. Στον εξωτερικό περίβολο θα υπάρχει ταμπέλα με το όνομα 'Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας' και με την υποσημείωση οτι αυτή τοποθετήθηκε απο την Ελλάδα. Στην κανονική πόρτα θα αναγράφεται πλέον το 'Δημοκρατία της Μακεδονίας' αφού ο χώρος θεωρείται βάσει του Διεθνούς Δικαίου ξένο έδαφος. 'Ο υφυπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Λιούποτσο Αρσόφσκι, θα είναι ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας των Σκοπίων. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στα Σκόπια θα είναι ο Αλέξανδρος Μαλλιάς, ο οποίος την επόμενη εβδομάδα θα πάει στα Σκόπια για να επιβλέψει τις επιδιορθώσεις στο κτίριο του παλιού ελληνικού προξενείου στα Σκόπια".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "το οικονομικό άνοιγμα της Ελλάδας προς τα Σκόπια θα γίνεται βήμα-βήμα και ανάλογα με την πορεία εξομάλυνσης των πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών. Αυτό επισήμανε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Ιωάννης Ανθόπουλος, ο οποίος και πρόσθεσε οτι σε αλλεπάλληλες συσκέψεις με εκπροσώπους των παραγωγικών και των αρμόδιων κρατικών φορέων θα διαμορφωθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις για το πλαίσιο των κινήτρων και της κρατικής παρέμβασης ενθάρρυνσης, της οικονομικής διείσδυσης στα Σκόπια, αλλά και στα υπόλοιπα της πρώην Γιουγκοσλαβίας και των άλλων χωρών της Βαλκανικής Χερσονήσου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο χρονικό διάστημα 19-25 Οκτωβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 600 ανθρώπων, στη Θεσσαλονίκη, αποδεικνύεται οτι το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων απασχολεί τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και ανεξάρτητα απο την κομματική τους τοποθέτηση το 79,5% ζητεί να μην περιέχει η ονομασία τους τον όρο 'Μακεδονία' ή παράγωγό του".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "απο σήμερα η ΠΓΔΜ είναι η 38η χώρα-μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, αμέσως μετά την υπογραφή δύο βασικών ντοκουμέντων ".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "σοβαρά επεισόδια και συγκρούσεις μεταξύ μαθητών και ανδρών της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών έγιναν χτες στη γραμμή αντιπαράταξης στη Λευκωσία. Τα επεισόδια άρχισαν όταν Τούρκοι που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή άρχισαν να λιθοβολούν τους διαδηλωτές οι οποίοι απάντησαν ρίχνοντας και αυτοί πέτρες. Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν και προχτές Τρίτη με αίτημα την απελευθέρωση του εθνοφρουρού Γιώργου Καροτσάκη ο οποίος έχει επαχθεί απο τα κατοχικά στρατεύματα και κρατείται στον τουρκοκρατούμενο τομέα της Λευκωσίας. Ο Γιώργος Καροτσάκης εξαφανίστηκε την περασμένη Παρασκευή απο το φυλάκιό του στη γραμμή αντιπαράταξης. Τα διαβήματα των Ηνωμένων Εθνών προς το κατοχικό καθεστώς δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα αφού το καθεστώς Ντενκτάς δήλωνε οτι δεν εγνώριζε τίποτε για την τύχη του εθνοφρουρού. Την Τρίτη ωστόσο άγνωστος με σπασμένα ελληνικά τηλεφώνησε δύο φορές στην εφημερίδα 'Φιλελεύθερος' λέγοντας οτι ο εθνοφρουρός θα αφεθεί ελεύθερος αν η κυβέρνηση αφήσει ελεύθερο τον Τουρκοκύπριο λαθρέμπορο Οσμάν Γιουσούφ που είχε συλληφθεί ενώ μετέφερε στις ελεύθερες περιοχές ναρκωτικά πριν απο δύο βδομάδες".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "το προεδρείο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου αποφασίζει να συνεδριάσει στη Μεγαλόνησο, στις αρχές Ιανουαρίου. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης των Σοσιαλιστών θα είναι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και το Κυπριακό. Θα συμμετάσχουν σε αυτήν πάνω απο 30 βουλευτές σοσιαλιστικών κομμάτων ευρωπαϊκών χωρών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "έντονη ανησυχία έχει δημιουργήσει στη Λευκωσία, η προκλητική συμπεριφορά των Τούρκων οι οποίοι δεν δίστασαν να πετροβολήσουν μαθητές που διαδήλωναν διαμαρτυρόμενοι γι την απαγωγή απο τις κατοχικές αρχές του εθνοφρουρού Γιώργου Καροτσάκη".

    [4] Ελλάδα - Βουλγαρία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "διπλή βουλγαρική μαχαιριά" γράφει οτι "η κυβέρνηση της Σόφιας υπό την πίεση του ανθέλληνα προέδρου Ζέλιου Ζέλεφ και του αμερικανικού παράγοντα που δεν βλέπει με καλό μάτι την ελληνοβουλγαρική προσέγγιση, κατάφερε χθες διπλή 'μαχαιριά' στην Ελλάδα. Ο Βούλγαρος υπουργός Αμυνας με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο απέρριψε (μυστική) πρόταση του Ελληνα ομολόγου του, Γεράσιμου Αρσένη, για τριμερή συνάντηση Αθήνας - Σόφιας - Βουκουρεστίου, δηλώνοντας δημόσια οτι 'θα πρέπει να κληθεί και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας'. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παβλόφ, η συνάντηση μόνο των τριών υπουργών Αμυνας 'μπορεί να δώσει την εντύπωση ελληνοβουλγαρορουμανικού άξονα κάτι που μπορεί να παρεξηγηθεί απο τους Τούρκους'. Σ' ένα άλλο 'χτύπημα κάτω απο τη μέση', εξάλλου, ο Βούλγαρος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Κίριλ Τσότσεφ δήλωσε οτι η υπόθεση του αγωγού Πύργου (Μπουργκάς) - Αλεξανδρούπολης οδηγείται σε αδιέξοδο, λόγω των 'παράλογων ελληνικών αξιώσεων'".

    "Επισημαίνεται, αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, οτι η εμπλοκή εκδηλώθηκε κατά την τελευταία επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών κ. Παπούλια και δεν αμβλύνθηκαν οι εντυπώσεις κατά την επίσκεψη του Βούλγαρου υφυπουργού εξωτερικών λίγες μέρες αργότερα. Ο κ. Τσότσεφ υποστήριξε οτι η χώρα του δεν θα μπορούσε να δεχθεί την ελληνική πρόταση κατά την οποία το αργό πετρέλαιο θα διακομίζεται απλώς απο τη Βουλγαρία με μισό δολάριο τον μετρικό τόνο και θα διυλίζεται στην Ελλάδα και πρόσθεσε οτι "θέλουμε 10 εκατ. τόνοι να διυλίζονται στη Βουλγαρία και η ίδια ποσότης πετρελαίου να διυλίζεται στην Ελλάδα". Η αναφορά του Βούλγαρου κυβερνητικού αξιωματούχου γίνεται εξ αφορμής της εκδηλώσεως ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρίας Chevron να μετάσχει στο πρόγραμμα του αγωγού".

    "Στο μεταξύ, σημειώνουν ΤΑ ΝΕΑ, "προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα για τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών στις περιοχές της Νότιας Βουλγαρίας όπου διαμένει ο κύριος όγκος της τουρκικής μειονότητας. "Πονοκέφαλο" δημιουργεί το οτι στις πόλεις Κίρτζαλι και Χάσκοβο κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα υπάρχει πιθανότητα να εκλεγεί στο δεύτερο γύρο Τούρκος υποψήφιος καθώς τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου ήταν οριακά. Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούσαν οτι αν απο τις εκλογές προκύψουν Τούρκοι δήμαρχοι, τότε ενδέχεται η πολιτική που θα ακολουθήσουν θα είναι πλησιέστερα στην Αγκυρα παρά στη Σόφια. Μάλιστα το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά την πρόσφατη απόφαση της ελληνικής πλευράς για τη διάνοιξη τριών νέων διασυνοριακών διόδων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα".

    [5] Συνέντευξη Υφ. Εθν. Αμυνας

    "Σε προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει μια 'ζώνη ασφαλείας', η οποία θα περιλαμβάνει τη Μικρά Ασία και τα ελληνικά νησιά αποδίδει τις τουρκικές παρεμβάσεις στο χώρο του Αιγαίου ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Νικόλαος Κουρής, επισημαίνοντας ταυτόχρονα οτι τα Επιτελεία είναι έτοιμα να στηρίξουν οποιαδήποτε πολιτική απόφαση για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης", γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ και προσθέτει: "Ειδικότερα σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ Κουρής στο εβδομαδιαίο περιοδικό "Οικονομικός Ταχυδρόμος" τονίζει, μεταξύ άλλων, οτι πάγια πολιτική της Τουρκίας είναι, αφού δημιουργήσει πρώτα την εντύπωση, διεθνώς οτι υπάρχουν "προβλήματα" μεταξύ των δύο χωρών, να πειθαναγκάσει την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να τα συζητήσει. Αναφερόμενος στις τουρκικές παρεμβάσεις στο Αιγαίο ο κ. Κουρής εκφράζει την πεποίθηση οτι δεν είναι τυχαίες ούτε αποτελούν τεχνικό θέμα αλλά είναι τμήμα της πολιτικής των κανονιοφόρων, την οποία εφαρμόζουν οι Τούρκοι απο χρόνια. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης το ΝΑΤΟ ακολουθεί στο θέμα αυτό τη λεγόμενη πολιτική των 'ίσων αποστάσεων'. Δέχεται όμως, οτι 'σε θέματα άμυνας του Αιγαίου, οι θέσεις των ΗΠΑ είναι κοντύτερα προς τις τουρκικές θέσεις, παρά τις δικές μας'.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "στο ερώτημα ποια είναι η ελληνική απάντηση στα τουρκικά προγράμματα εξοπλισμών ο κ. Κουρής υπογραμμίζει 'οπωσδήποτε σημαίνει την αναγκαιότητα να αντιπαρατάξουμε στην ποσοτική υπεροχή της άλλης πλευράς, την ποιοτική ανωτερότητα κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό, έξυπνους εξοπλισμούς, συνεργασία των Κλάδων, καλή συντήρηση του υλικού και δυνατότητα χρησιμοποίησης των μέσων μέχρι τα όριά τους'".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφερόμενη στη συνέντευξη του υφυπουργού εθνικής άμυνας και με τίτλο "'Ζώνη ασφαλείας' στο Αιγαίο θέλουν οι Τούρκοι" υπογραμμίζει τη δήλωση "του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ οτι απαιτείται ετοιμότητα για να αντεπεξέλθουμε στα υπέρογκα τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα ενώ επεσήμανε οτι ο πολιτικός κόσμος εμπιστεύεται τους στρατιωτικούς. Για το θέμα των 12νμ τόνισε οτι η απόφαση είναι πολιτική".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει οτι "η χθεσινή εορτή για τον Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχάγγελο Μιχαήλ, έδωσε την ευκαιρία στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας να στείλει για άλλη μια φορά μήνυμα προς εχθρούς και φίλους οτι το προσωπικό της ΠΑ πετάει για την ειρήνη, δεν επιθυμεί τον πόλεμο αλλά και δεν τον φοβάται".

    [6] Γερμανικές αποζημιώσεις

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "μετά απο αναμονή ενός και πλέον μήνα, αναμονή ασυνήθιστη για τα γερμανικά δεδομένα η γερμανική κυβέρνηση απάντησε χθες στη γραπτή ερώτηση της Ούλα Γέλπκε του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού για τις γερμανικές αποζημιώσεις των θυμάτων του Γ' Ράιχ στην Ελλάδα. 'Πενήντα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου', γράφει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, 'και μετά απο δεκαετίες που η Γερμανία συνεργάζεται ειρηνικά, εποικοδομητικά και σε κλίμα εμπιστοσύνης με τη διεθνή κοινότητα το θέμα των αποζημιώσεων είναι άτοπο'. Και συνεχίζει 'η καταβολή αποζημιώσεων 50 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου είναι, βάσει της πρακτικής του διεθνούς δικαίου μια εξαίρεση χωρίς κανένα προηγούμενο'. Αναφερόμενο ειδικότερα στην Ελλάδα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται οτι η χώρα μας πήρε το κομμάτι της απο την πίτα των αποζημιώσεων και δη 'δια της δέσμευσης των γερμανικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό' που προέβλεπε η Συνθήκη του Πότσνταμ της 2 Αυγούστου του 1945. Τέλος, επαναλαμβάνεται στερεότυπα οτι η Γερμανία με τη διμερή συμφωνία της 18ης Μαρτίου του 1960 έχει καταβάλει τις οφειλόμενες αποζημιώσεις στην Ελλάδα για τα θύματα και τους συγγενείς των διωχθέντων του εθνικοσοσιαλισμού, ύψους 115 εκατομμυρίων μάρκων".

    [7] Ελλάδα - Αλβανία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "θέμα εδαφικών διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας μαζί με το θέμα των περιουσιών των Τσάμηδων θέτουν μεταξύ άλλων διανοούμενοι του αλβανικού τριγώνου - Τίρανα, Πριστίνα και Τέτοβο - σε ένα υπόμνημα που υπέγραψαν και στο οποίο προβάλλεται ο στόχος της δημιουργίας της μεγάλης Αλβανίας. Πριν απο 3 μέρες εξάλλου η αλβανική εφημερίδα "Φλάκα Ιβερλαζερίμιν" των Σκοπίων και η "Πολίτικα" του Βελιγραδίου δημοσίευσαν ένα αντίστοιχο κείμενο όλων των Αλβανών διανοουμένων των Βαλκανίων που υπέγραφε όμως ο άλλοτε ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ρετζεφ Τσόσα και ισχυρίζονταν οτι η Ελλάδα κατέχει 130.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα αλβανικού εδάφους η Σερβίας, 100.000, τα Σκόπια 25,715 και το Μαυροβούνιο 13.713 τετραγωνικά χιλιόμετρα".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Thursday, 9 November 1995 - 14:42:24