Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 20/11/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/11/95


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

  • [3] ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [4] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [5] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [6] TOΥΡΚΙΑ - Ε.Ε.

  • [7] ΠΟΜΑΚΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 20/11/1995 (ΑΠΕ):

    Η "επόμενη μέρα" των γεγονότων στο Πολυτεχνείο και στις φυλακές Κορυδαλλού, η 5η εθνική Συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας, η σημερινή σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, στη Βουλγαρία και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι απο τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Και παιδιά υψηλής κοινωνίας στους βανδάλους του Πολυτεχνείου. Φρίκη στον Κορυδαλλό. 4 νεκροί 60 τραυματίες καταστροφές δισεκατομμυρίων".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μόνο 9% "πιάνει" ο Ανδρέας σύμφωνα με γκάλοπ με κάλπη της ΑΛΚΟ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Η πορνοΜιμή φταίει για όλα".

    ΕΘΝΟΣ: "Δημήτρης Τσοβόλας: Ιδρύω το κόμμα των μη προνομιούχων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Οι μισοί Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν τον λόγο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά θα φωνάξουν, θα πλαντάξουν, θα λουφάξουν".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Εκλογές εδώ και τώρα ζήτησε ο Μιλτιάδης Εβερτ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η ώρα της αλήθειας για δελφίνους και διαφωνούντες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ρίξτε τον ηθικό αυτουργό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "504 "γιατί". Γιατί εξεγείρονται βίαια αυτοί οι νέοι".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Στερεύουν τα χρήματα για συντάξεις".

    ΝΙΚΗ: "Εβερτ, Μητσοτάκης, Σουφλιάς και Σια ξένοι στο ίδιο κόμμα. Στο φως το παιχνίδι της ΝΔ με Κοσκωτά".

    [2] ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους τονίζουν ότι "τυχαία, μοιραία και αναπότρεπτα δεν ήταν τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο... Οπου και οι πλέον αισιόδοξοι - πλην του πρωτοφανούς μακαριότητας πρύτανη - ανάμεναν την επανάληψη των ετήσιων εκτρόπων.. Και όπου η διατυμπανιζόμενη ως απροσπέλαστη περιφρούρηση του Ιδρύματος... Αποδείχθηκε χάρτινη κατασκευή ανεύθυνης κρίσης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ διατυπώνει το ερώτημα "Τις, λοιπόν, πταίει"; Αυτή "η επόμενη μέρα" του Πολυτεχνείου δεν είναι σαν τις άλλες. Οι "γνωστοί - άγνωστοι" κατάθεσαν αυτή τη φορά τις ταυτότητές τους. Παιδιά, στη συντριπτική τους πλειονότητα, μεσοαστικών, και βάλε, οικογενειών. Γιοι και κόρες δικηγόρων, επιχειρηματιών, καθηγητών, ανάμικτοι με αναρχικούς και χούλιγκαν. "Τσακίστε τους", φώναζαν στα αυτοσχέδια "γκάλοπ" των καναλιών η κοινή γνώμη καθισμένη στην πολυθρόνα της, τη θερμή νύχτα της Παρασκευής, οργισμένη απο την καταστροφική μανία των "50 έως 100 αναρχικών". Κάποιοι, βεβαίως, που ψήφιζαν "τσακίστε τους" ανακάλυψαν την άλλη μέρα ότι και το παιδί τους ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο! Την άλλη μέρα, επίσης, αποκαλύφθηκε ότι οι "50 έως 100 ταραξίες" έφτασαν και τις 2.000 μέσα στο Πολυτεχνείο. "Τις πταίει", λοιπόν..."

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "σοβαρά στοιχεία για άτομα υπεράνω υποψίας, που καθοδηγούν και οργανώνουν τους νεαρούς αναρχικούς για να υλοποιούν τα σχέδια ανωμαλίας που εκπορεύονται απο τους ίδιους φαίνεται ότι διαθέτουν τώρα οι εισαγγελικές αρχές. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν στη διάρκεια της προανάκρισης - μαμούθ παρουσία των επτά εισαγγελέων. Με την εποπτεία δύο εξ αυτών έγιναν χθες έρευνες σε σπίτια και γραφεία που θεωρούνται φυτώρια στρατολόγησης νεαρών, ιδίως ανήλικων αναρχικών, αλλά δεν ανακοινώθηκε επίσημα τι ακριβώς βρέθηκε. "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάποιοι στρατολογούν τους ανήλικους και τους άλλους νεαρούς, με τρόπους παρόμοιους της στρατολόγησης των πρακτόρων", αποκάλυψε στον "Ε.Τ." ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας που πήρε μέρος στη μαραθώνια προανάκριση. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας που χειρίστηκαν την υπόθεση είπαν ότι είναι η πρώτη φορά στα αστυνομικά χρονικά που η πολιτεία είχε στα χέρια της το σύνολο σχεδόν των ατόμων, που πρωταγωνιστούν στα έκτροπα. Εγινε γνωστό ότι τουλάχιστον δεκαπέντε απο αυτούς παίζουν τον καθοδηγητικό ρόλο των υπολοίπων την ώρα των "επιχειρήσεων της ανωμαλίας" και έχουν συλληφθεί κατ' επανάληψη απο τις αστυνομικές δυνάμεις, έχουν παραπεμφθεί στους εισαγγελείς, αλλά βρίσκονται ελεύθεροι και συνεχίζουν τις καταστροφές".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "οι αρχές, για πρώτη φορά, κάτω απο τη σφοδρή πίεση της κοινής γνώμης, αλλά και των μέσων ενημέρωσης, παρ' ότι άνοιξαν τις πόρτες και έδωσαν προθεσμία και δίοδο διαφυγής στους βάνδαλους, όταν εκείνοι δεν έφυγαν τους συνέλαβαν όλους. Για πρώτη φορά δεν επέλεξαν κάποιους ως "πρωταιτίους" ή ως άτομα που επισημάνθηκαν να καταστρέψουν και πιάστηκαν... Τους έπιασαν όλους και ανάμεσά τους βρέθηκαν γόνοι της υψηλής κοινωνίας, που τώρα, μέχρι να καταλήξουν στις πλούσιες επιχειρήσεις των οικογενειών τους, περνούν τη βόλτα τους απο το στάδιο της καταστροφής, στο όνομα "προοδευτικών ιδανικών"...

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "οι καταληψίες άφησαν το Σάββατο το πρωί, καμένη γη μέσα στο Πολυτεχνείο, αλλά και καταστροφές στους έξω χώρους γύρω απ' αυτό. Και να σκεφτεί κανείς λίγο καιρό πριν το Πολυτεχνείο έβαλε λουκέτο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη χρηματοδότησης".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι είναι "γνωστοί στην Ασφάλεια τουλάχιστον μια δεκαετία οι "κουκουλοφόροι", οι οποίοι προχτές συντόνιζαν τη δράση των "γνωστών - αγνώστων", ακόμη και με κινητά τηλέφωνα. "Υπόγεια ρεύματα" οδηγούν πάντα στη σύλληψη όσων υποκινούνται απ' τους ηγετίσκους, ενώ οι πραγματικοί πρωταίτιοι των επεισοδίων τις κρίσιμες στιγμές των οδομαχιών κυκλοφορούν πάντα ελεύθεροι. Αυτό αποδεικνύεται τόσο απ' την καταγραφή των γεγονότων της Παρασκευής, όσο και απο τις δημόσιες ομολογίες - καταγγελίες πανεπιστημιακών δασκάλων, φοιτητών αλλά και των γονιών που μιλούν ξεκάθαρα όχι μόνο για "αναρχοπατέρες" αλλά και για "πράκτορες". Στο σχόλιό της η ίδια εφημερίδα τονίζει ότι "ο στρουθοκαμηλισμός ξεπέρασε πια κάθε όριο ανοχής. Το Πανεπιστημιακό άσυλο είναι μία ιερή κατάκτηση. Αλλά οι μεγάλες κατακτήσεις πρέπει και να προστατεύονται. Πρέπει σε περιπτώσεις ορατού κινδύνου κατάληψης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων απο αντικοινωνικά στοιχεία, η περιφρούρησή τους να ανατίθεται απο τη διοίκηση (και υπό τον έλεγχο) των Πανεπιστημίων στις αστυνομικές αρχές".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "φέρει ακέραια την ευθύνη για τις καταστροφές στο Πολυτεχνείο" και επισημαίνει ότι "δεν απαγγέλθηκε στους 480 καταληψίες ούτε μία κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "απο την Εισαγγελία διενεργείται έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι γονείς των ανήλικων κατηγορουμένων έχουν ποινικές ευθύνες. Τότε θα ασκηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων".

    [3] ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι είναι "αποφασισμένος να προωθήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις παρά τις - όχι ιδιαίτερα φιλελληνικές - θέσεις που κατά καιρούς εκφράζει ο Βούλγαρος ομόλογός του Ζ. Ζέλεφ, είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, ο οποίος, ξεκινά απο αύριο τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σόφια".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "στην ατζέντα του κ. Στεφανόπουλου υπάρχουν μια σειρά απο θέματα, όπως οι σχέσεις με την Τουρκία και ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Ακόμη, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα ενημερωθεί για όλο το εύρος των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων και κυρίως για το ζήτημα της διοχέτευσης των νερών του Νέστου, των τριών διόδων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και για τη συμφωνία για την εποχική απασχόληση Βουλγάρων εργατών στην Ελλάδα. Για τα θέματα αυτά αναμένεται να υπάρξει επίσημη συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας - Βουλγαρίας, η οποία και θα επικυρωθεί κατά το ταξίδι του Ελληνα Πρωθυπουργού στη Σόφια".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "μούδιασμα προκάλεσαν στο διπλωματικό επιτελείο που συνοδεύει στη Σόφια τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο οι νέες δηλώσεις του Βούλγαρου ομολόγου του Ζέλιου Ζέλεφ, περί ανάγκης τήρησης ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο κ. Ζέλεφ, που υπό την καθοδήγηση του αμερικανικού παράγοντα έχει προβεί τον τελευταίο καιρό σε σωρεία προκλητικών εις βάρος της χώρας μας δηλώσεων, θεώρησε σκόπιμο λίγες ώρες πριν την επίσημη επίσκεψη του κ. Στεφανόπουλου στη Βουλγαρία, να επαναλάβει δημοσίως τις απόψεις του, τονίζοντας μάλιστα ότι η χώρα του δεν μπορεί να προβεί σε μονομερή προσέγγιση την Ελλάδα, γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ανησυχία στην Αγκυρα! Σε συνέντευξή του σε ελληνική κυριακάτικη εφημερίδα, ο Βούλγαρος πρόεδρος που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ζαν Βιντένοφ και επιμένει, με την ενθάρρυνση της Ουάσιγκτον να ασκεί "προσωπική διπλωματία", αφήνει να εννοηθεί πως οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις δεν μπορεί να αναπτυχθούν εις βάρος των βουλγαροτουρκικών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας εκτιμά "ως μη ικανοποιητικό" το επίπεδο των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων προσθέτοντας ότι "θα μπορούσαν να βρίσκονται σε πολύ υψηλότερο επίπεδο". Παράλληλα, ο κ. Ζέλεφ εκφράζει την ελπίδα ότι η σημερινή επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κ. Στεφανόπουλου, όσο και η επικείμενη επίσκεψη του κ. Παπανδρέου "θα δώσουν μια νέα ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και θα την βγάλουν απο το σημείο", το οποίο δεν μας ικανοποιεί". Ο ένας κύκλος, κατά τον κ. Ζέλεφ, θα αφορά άμεσα τις διμερείς σχέσεις Αθηνών - Σόφιας. Ο δεύτερος κύκλος, κατά τον κ. Ζέλεφ, άπτεται των διμερών σχέσεων και θα αφορά τις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές δομές. Επίσης, ο κ. Ζέλεφ "δεν βλέπει ότι θα υπάρξουν κάποιες αντιθέσεις των δύο χωρών μας" στα ζητήματα των μεγάλων έργων υποδομής στα Βαλκάνια, για τα οποία "το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος" και για τα οποία "υπάρχει ευρύτατο πεδίο για δουλειά προς όφελος όλων των βαλκανικών χωρών".

    Αντιθέτως σημειώνει το ΕΘΝΟΣ, "ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Γκ. Πιρίνσκι, αναφερόμενος στην επίσκεψη Στεφανόπουλου τόνισε τις συμφωνίες των Ιωαννίνων για έργα υποδομής μεταξύ Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας αλλά και στις "ελαφρόμυαλες" και "ιδιοτελείς" επιθέσεις κύκλων της Βουλγαρίας σε βάρος αυτών των συμφωνιών".

    [4] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου θα έχει στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή ο πρόεδρος Κληρίδης, με τον οποίο θ' ανταλλάξει απόψεις για τη νέα φάση του Κυπριακού. Θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για τις πρόσφατες επαφές του στο εξωτερικό και θα ανταλλάξουν απόψεις και εκτιμήσεις αναφορικά με τη νέα αμερικανική κίνηση. Ο κ. Κληρίδης μεταβαίνει στην Αθήνα το απόγευμα της ερχόμενης Πέμπτης, όπου θα τιμηθεί σε ειδική εκδήλωση απο το Δήμο Αθηναίων. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για να παραστεί στο συνέδριο του παγκοσμίου Ελληνισμού. (Παρόμοιο συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία πριν απο δύο μήνες).

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "με νέες ιδέες φθάνει στην Κύπρο ο προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Μπίτι, τον ερχόμενο μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, απο τη Νέα Υόρκη, ο κ. Μπίτι, κομίζει στη Λευκωσία ιδέες που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και προτάσεις αποστρατικοποίησης της νήσου. Θα επιδιώξει δε να φέρει σε άτυπη κοινή συνάντηση, στη διάρκεια δείπνου, τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, επιζητώντας την πρόοδο σε επιμέρους θέματα μέσω αμοιβαίων χειρονομιών καλής θελήσεως".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "την δέσμευση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Κύπρο και την Μάλτα έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της διακυβερνητικής διασκέψεως το 1996 επανέλαβε ο Κοινοτικός Επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρούκ σε συνέντευξη Τύπου κατά την διάρκεια επισκέψεώς του στο Λονδίνο. Εξεδήλωσε δε την πεποίθηση ότι τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί η τελωνειακή σύνδεση Τουρκίας - Ε.Ε. και ότι η βελτιωμένη ατμόσφαιρα που θα δημιουργηθεί θα οδηγήσει σε συνεργασία ως προς την απαραίτητη επίλυση του προβλήματος της Κύπρου".

    [5] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "νέο και πιο επικίνδυνο τρόπο προκλήσεων στο Αιγαίο "ανακάλυψε" πρόσφατα η Αγκυρα, γεγονός που επιδεινώνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας το "Βήμα", για πρώτη φορά τουρκικά ιπτάμενα "τάνκερ" (ανεφοδιασμού), τα οποία έχει προμηθευτεί η Τουρκία απο τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετέχουν τους τελευταίους μήνες σε προκλήσεις σε βάρος της χώρα μας "συνοδεύοντας" τα τουρκικά μαχητικά στις παραβιάσεις πάνω απο το Αιγαίο. Και αυτό, παρά τη συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας, ότι τα ιπτάμενα "τάνκερ" δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αποστολές εναντίον των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ.

    [6] TOΥΡΚΙΑ - Ε.Ε.

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "η Κομισιόν - με τη βοήθεια ορισμένων κρατών - μελών - προωθεί σχέδιο για τη χρηματοδότηση των μεσογειακών χωρών, βάσει του οποίου η Τουρκία θα λάβει τη μερίδα του λέοντος - σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για το ένα τρίτον του συνολικού πακέτου! Η Αθήνα ανησυχεί επίσης απο την αύξηση των κονδυλίων της Ευρωμεσογειακής που θα διατίθενται σε οριζόντια προγράμματα - διότι έτσι αυξάνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης προγραμμάτων συνεργασίας Τούρκων και Τουρκοκυπρίων. Ηδη, η Κομισιόν έχει δώσει ενδείξεις πως γίνονται συζητήσεις προ αυτήν την κατεύθυνση".

    [7] ΠΟΜΑΚΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ

    Οπως γράφουν ΤΑ ΝΕΑ, παραδόθηκε απο τον στρατιώτη Ριτβάν Καραχότζα, στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, κατά την επίσκεψή του σε μονάδες της Θράκης, το πρώτο αντίτυπο του Πομακικο-ελληνικού λεξικού, που περιέχει 6.500 χιλιάδες λέξεις και η σύνταξη του οποίου έγινε με την προτροπή του υπουργού κ. Αρσένη. Ο νεαρός Πομάκος που σύντομα απολύεται σκοπεύει να συντάξει και το Ελληνο-Πομακικό λεξικό, αλλά και γραμματική της γλώσσας του.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Monday, 20 November 1995 - 11:47:42