Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 24/11/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/11/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Ασθένεια Πρωθυπουργού

  • [3] Τουρκία - ΕΕ

  • [4] ΠΓΔΜ

  • [5] ΓΓ ΝΑΤΟ

  • [6] Τουρκία - Συνθήκη Μοντρέ

  • [7] Κυπριακό

  • [8] Ελληνικός Στρατό - Βοσνία

  • [9] Ρωσσία-Ελληνες


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 24/11/1995 (ΑΠΕ):

    Η ασθένεια του Πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου, οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και το Κυπριακό είναι απο τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ:"Εκλογές τώρα. Οχι άλλο στο κενό εξουσίας".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Με Φάλκον ο Ακης. "Πετά" ο Πρωθυπουργός Τσοχατζόπουλος. Κρίσιμες και πάλι ώρες για Ανδρέα".

    Η ΑΥΓΗ:"Αυτόματος πιλότος δεν υπάρχει. Εκ των πραγμάτων έχει τεθεί θέμα πρωθυπουργίας. Μέρες ευθύνης για αναγκαίες επιλογές στο ΠΑΣΟΚ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σκληρή μάχη με το θάνατο δίνει ο Ανδρέας. Χάνονται σιγά -σιγά οι ελπίδες".

    ΕΘΝΟΣ: "Δύο τάσεις στο ΠΑΣΟΚ για τη διαδοχή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:"Η νύχτα βγάζει ηγούμενο η αυγή;Ολοι "γεννούν" και απο ένα σενάριο για το αύριο του ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:"Καβάλησε καλάμι ο Τσοχατζόπουλος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:"Μάχη με το χρόνο. Τελείωσαν οι εφεδρείες του Ανδρέα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:"Συνεχή τεστ στον Ανδρέα και στο ΠΑΣΟΚ. Ίσως σήμερα οι πιο κρίσιμες ώρες στο ΩΝΑΣΕΙΟ. Ζυμώσεις για λύση οριστική ή μεταβατική".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:"Ρωγμές στο μέτωπο των εκσυγχρονιστών" του ΠΑΣΟΚ".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Τι λένε οι γιατροί του Ανδρέα. Δυσκολίες παρά τη βελτίωση".

    ΝΙΚΗ: "Ολα θα πάνε καλά. Αποκλειστική δήλωση Σκαλκέα: Πρώτη φορά συνάντηση ασθενή με τέτοια αυτοπεποίθηση και θάρρος".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:"Φοροεπιδρομή σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο".

    [2] Ασθένεια Πρωθυπουργού

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "με απανωτά τεστ για να διαπιστώνεται η λειτουργικότητα του αναπνευστικού συστήματος και η κατάσταση γενικότερα των πνευμόνων του Πρωθυπουργού, οι θεράποντες γιατροί προετοιμάζουν τον Αν. Παπανδρέου για την κρίσιμη στιγμή που θα αποφασίσουν να του αφαιρέσουν τον τραχειοσωλήνα που τώρα τον βοηθά στην αναπνοή. Ελέγχεται συνεχώς η ικανότητα των πνευμόνων του ασθενή να λειτουργήσουν χωρίς τη βοήθεια του αναπνευστήρα. Γιαυτό στον Αν. Παπανδρέου χορηγούνται διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα για την ενίσχυση της λειτουργίας της καρδιάς. Η αποσωλήνωση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις που υπήρχαν ως χθες το βράδυ θα επιχειρηθεί σήμερα".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν οτι "συνεχίζονταν έως αργά χθες το βράδυ οι δοκιμασίες για τις αναπνευστικές δυνατότητες του πρωθυπουργού χωρίς τη βοήθεια του αναπνευστήρα ο οποίος δεν πρόκειται να αφαιρεθεί ούτε σήμερα, αλλά πιθανώς αύριο. Κλίμα αισιοδοξία καλλιεργούσαν χθες οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ,που επισκέφθηκαν το ΩΝΑΣΕΙΟ καθώς επικρατούσε η πεποίθηση πως η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού βελτιώνεται. Την ίδια στιγμή, οι γιατροί του νοσοκομείου εξακολουθούσαν να συνιστούν "ψυχραιμία και νηφαλιότητα". Σε όσους τους ρωτούσαν τόνιζαν πως "μπορεί η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού να βελτιώνεται συνεχώς αλλά θα περάσει πολύς χρόνος για να πει κανείς με βεβαιότητα οτι είναι καλά".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει οτι "σταθερή ,αλλά κρίσιμη ωστόσο, παραμένει η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού κ Α Παπανδρέου μετά απο τέσσερις ημέρες νοσηλείας του στο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο "ΩΝΑΣΕΙΟ". Η αναπνευστική λειτουργία συνεχίζει να γίνεται απο το μηχάνημα παροχής οξυγόνου αν και γίνονται προσπάθειες απο τους θεράποντες ιατρούς να καταφέρει τελικά να αναπνεύσει μόνος του. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός οτι το διάστημα παραμονής του στη μονάδα εμφραγμάτων έχει ξεπεράσει το 48ωρο, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων καθώς ζωτικά όργανα του κ Παπανδρέου είναι ήδη επιβαρημένα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "σκληρή μάχη με το χρόνο έδιναν χθες οι θεράποντες ιατροί του κ Ανδρέα Παπανδρέου ,στην προσπάθειά τους να επιτύχουν την αποσύνδεσή του απο τον αναπνευστήρα πριν η κατάσταση αυτή απέβαινε μη αναστρέψιμη".Οσον αφορά "τις έντονες εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, στο μέτωπο τα πρώτα σύννεφα εκδηλώθηκαν τα τελευταία 24ωρα και στο μέτωπο των "εκσυγχρονιστών " απο την υπόγεια κόντρα Σημίτη -Β . Παπανδρέου στην κούρσα διαδοχής που είχε ως αποτέλεσμα τις αποστάσεις που έσπευσε να πάρει χθες το περιβάλλον της πρώην επιτρόπου απο δήλωση -περί "μεταβατικού πρωθυπουργού"- που αποδόθηκε στους "τέσσερις" αλλά αποκαλύφθηκε οτι μάλλον εξέφραζε τις απόψεις στελεχών προσκειμένων στον Κ. Σημίτη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αφού υπογραμμίζει "τα δύο χθεσινά ιατρικά ανακοινωθέντα, που κάνουν λόγο για βελτίωση της υγείας του Πρωθυπουργού",επικαλείται "πληροφορίες απο ιατρικές πηγές ,οι οποίες, όπως σημειώνει ,δε στάθηκε δυνατόν να διασταυρωθούν, αλλά υποστηρίζουν οτι διαπιστώνεται η ανάγκη για περαιτέρω μηχανική υποστήριξη ορισμένων λειτουργιών του οργανισμού του".Σε ο,τι αφορά τους "4" τονίζει οτι "η εξέλιξη αυτή δείχνει σαφώς οτι είτε υπάρχει πραγματικά πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ των "4" ,είτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ενότητα της ομάδας των "εκσυγχρονιστών" καθώς εντείνεται η μάχη για τη διαδοχή".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ,"είναι σε πλήρη εξέλιξη έντονες διεργασίες και παρασκηνιακές ζυμώσεις με τελικό στόχο την εξασφάλιση της συνέχεια του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και της συνοχής της Κυβερνήσεως απο την επομένη της εμφανίσεως του νέου προβλήματος στην υγεία του Πρωθυπουργού κ Α Παπανδρέου. Την πρωτοβουλία στις κινήσεις αυτές έχει η κομματική ηγεσία καθώς υποστηρίζεται οτι είναι απο πιθανόν ως βέβαιον να υπάρξουν πολωτικές καταστάσεις που θα οδηγήσουν τον χώρο του κυβερνώντος κόμματος σε διάσπαση ή στην καλύτερη περίπτωση να δημιουργηθούν φυγόκεντρες τάσεις".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει οτι "η απουσία του κ Ανδρέα Παπανδρέου απο την ενεργό πολιτική θα είναι σε κάθε περίπτωση παρατεταμένη. Αν στο ΠΑΣΟΚ οι εσωτερικές ισορροπίες και η μεταφυσική θεώρηση του προέδρου επιτρέπει ή δικαιολογεί αμηχανία και απραξία ,στη διακυβέρνηση της χώρας δεν χωρούν τέτοιες πολυτέλειες. Η χώρα δεν μπορεί να λειτουργεί με "αυτόματο πιλότο".Εχει ανάγκη απο πρωθυπουργό "πλήρους απασχολήσεως".Ετσι ,τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δε νομιμοποιούνται απλώς, αλλά και υποχρεούνται να θέσουν επισήμως επί τάπητος το θέμα της διαδοχής του κ. Παπανδρέου στον πρωθυπουργικό θώκο. Και να καταλήξουν σε μια λύση συντόμως".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της με τίτλο "Χρειάζεται πρωθυπουργό η Ελλάδα" γράφει οτι "παρά τον δέοντα σεβασμό που όλοι μας αισθανόμαστε για τον κ Παπανδρέου και την κατάσταση της υγείας του ,η μεταβατική αυτή περίοδος της αναπλήρωσής του απο τον Α Τσοχατζόπουλο δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο. Χρειάζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να αρχίσει η διαδικασία της αντικατάστασης του πρωθυπουργού γιατί ο τόπος πρέπει επιτέλους να κυβερνηθεί, όπως του αρμόζει".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ ,"πυρετός διαβουλεύσεων έχει καταλάβει το ΠΑΣΟΚ, όπου τίθενται πλέον επί τάπητος δύο εναλλακτικές "φόρμουλες" για τη διαδοχή. Οι κεντρογενείς εμφανίζονται ένθερμοι υποστηρικτές του μεταβατικού σεναρίου, ενώ Αρσένης, Σημίτης και Τσοχατζόπουλος τάσσονται υπέρ της άμεσης εκκαθάρισης των εκκρεμοτήτων. Οι επαφές πάντως μεταξύ των ηγετικών στελεχών συνεχίζονται, ενώ πολλοί βουλευτές συνωστίζονται στους προθαλάμους των υποψηφίων διαδόχων".

    Αντίθετα, ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "περισσότερο προσεκτικοί οι διάδοχοι περιόρισαν τις συναντήσεις τους ή κατά τις εκτιμήσεις των πολιτικών παραγόντων έπαψαν να τις δημοσιοποιούν. Ολοι περιμένουν την επόμενη μέρα που θα δρομολογήσει εξελίξεις ενώ πληροφορίες ανέφεραν οτι η ηγετική ομάδα έχει απορρίψει τη μεταβατική λύση".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ "επιμένει",όπως γράφει ,"οτι η κυβέρνηση και ο γιατρός που παρουσιάζεται και ενημερώνει εκ μέρους του "ΩΝΑΣΕΙΟΥ" τους δημοσιογράφους ΛΕΓΑΝΕ απο την πρώτη μέρα της εισόδου του πρωθυπουργού στο νοσοκομείο και ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ να λένε ΨΕΜΑΤΑ για την κατάσταση της υγείας του ,με βασικό στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και της παραπληροφόρησης του πολιτικού κόσμου και κυρίως των βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΝΙΚΗ επικρίνει τη ΝΔ οτι "επιστρέφει στις αθλιότητες του παρελθόντος. Η συνετή και μακριά απο αήθεις επιθέσεις τακτική για την κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου άντεξε μόλις τρία 24ωρα. Από χθες η ΝΔ βρίσκεται και πάλι στο δρόμο της μικροκομματικής εκμετάλλευσης της υπόθεσης. Τα προσωπεία έπεσαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εκμεταλλεύεται τη συγκυρία κινδυνολογώντας με τα γνωστά επιχειρήματα περί" κενού εξουσίας".

    [3] Τουρκία - ΕΕ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι " η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε χθες τη δυσαρέσκειά της για τη συνάντηση του Πέτεσμπεργκ, όπου οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας συζήτησαν με τον Τούρκο ομόλογό τους κ. Ντενίς Μπαϊκάλ το θέμα της Τελωνειακής Ενώσεως της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. "Υπάρχουν κοινοτικές διαδικασίες, στο πλαίσιο των οποίων πρέπει να κινούνται οι σχέσεις της ΕΕ με τις τρίτες χώρες" δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Κ. Μπίκας και πρόσθεσε οτι δεν υπάρχει λόγος υπερβάσεώς τους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει οτι "για την κυβέρνηση είναι μάλλον προφανές οτι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συνεχή πίεση που ασκείται απο κανονικές κυβερνήσεις στους ευρωβουλευτές υπέρ της θετικής ψήφου θα εγκρίνει κατά πάσα πιθανότητα την Τελωνειακή Ενωση της Τουρκίας στην Ολομέλεια του Δεκεμβρίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όμως έμεινε και χθες απολύτως σταθερός στη θέση οτι το θέμα για την κυβέρνηση έχει ήδη λήξει απο τον περασμένο Μάρτιο με την άρση του ελληνικού βέτο, επιμένοντας οτι όλοι οι ευρωβουλευτές είναι ανεξάρτητοι απο τις κυβερνήσεις τους. Στο Ευρωκοινοβούλιο ,πάντως, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην Τελωνειακή Ενωση".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "εδώ και αρκετές μέρες οι Ελληνες ευρωβουλευτές μιλάνε για απίστευτες πιέσεις που ασκούν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και οι Αμερικανοί υπέρ της έγκρισης της Τελωνειακής Ενωσης. Χθες η ΝΔ αποφάσισε οτι οι ευρωβουλευτές της θα καταψηφίσουν την Τελωνειακή Ενωση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Η ισπανική προεδρία κάλεσε μάλιστα την κ Τανσού Τσιλέρ να παραβρεθεί στην Σύνοδο Κορυφής στην Μαδρίτη. Τόσο ο κ Χυτήρης όσο και ο κ Μπίκας είπαν οτι η κ Τσιλέρ μπορεί να συναντηθεί με τον προεδρεύοντα αλλά δεν έχει κληθεί στο γεύμα των 15 ηγετών και με βάση τους κανονισμούς της ΕΕ "η πρόσκληση της Τουρκίας δεν προβλέπεται και δεν είναι αναγκαία".

    ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο "επιχείρηση ... ντολμαδάκια" αναφέρονται στις προσπάθειες του τουρκικού λόμπι να αρθούν οι αντιρρήσεις των Ευρωβουλευτών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα "ο Ιταλός ηγέτης του Χριστιανικού Δημοκρατικού Κέντρου, Πιέρ Φερντινάντο Καζίνι δεν άντεξε τις αφόρητες πιέσεις και ξέσπασε:"αφήστε επιτέλους να εργαστούμε". Ομολογεί πως ο Τούρκος πρέσβης στη Ρώμη του έχει τηλεφωνήσει τουλάχιστον είκοσι φορές και το γραφεί του όπως όλων των Ιταλών ευρωβουλευτών βομβαρδίζεται σε καθημερινή βάση απο προσκλήσεις για γεύματα δεξιώσεις με ανατολίτικη μουσική και βουνά απο κεφτεδάκια και κεμπάπ. Η Ουάσιγκτον ασκεί τις μεγαλύτερες πιέσεις όπως συνέβη άλλωστε και μέχρι να εγκρίνει την τελωνειακή το Συμβούλιο υπουργών. Αρκετοί ευρωβουλευτές προσκλήθηκαν για "ενημερωτική επίσκεψη" στις ΗΠΑ -ανάμεσά τους και η πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας Πολίν Γκρίν (εργατικό κόμμα Βρετανίας) η μεταστροφή της οποίες έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό. Στην πλέον ίσως κρίσιμη συζήτηση για το θέμα στη Σοσιαλιστική ομάδα παρόντες ήταν τρεις πρώην υπουργοί Εξωτερικών, παρά τις διαμαρτυρίες. Στο χορό των λόμπι υπέρ της Τουρκίας δε δίστασε να μπει ακόμη και το Γραφείου του Επιτρόπου Χανς βαν ντεν Μπρούκ το οποίο -χωρίς να ρωτήσει κανέναν και παρακάμπτοντας την κοινοτική πρακτική- έφτιαξε διαφημιστικό φάκελο υπέρ της Τουρκίας και της τελωνειακής ένωσης και τον μοίρασε σε "επιλεγμένους ευρωβουλευτές"

    [4] ΠΓΔΜ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ όπως και οι άλλες εφημερίδες αναφέρονται στη χθεσινή "πρώτη δημόσια εμφάνιση του Κίρο Γκλιγκόροφ μετά την εις βάρος του δολοφονική απόπειρα. Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Αμύνης των ΗΠΑ Ουίλλιαμ Πέρι, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια συνοδευόμενος απο τους υπουργούς Αμυνας της Δανίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "την αποκλειστική εκμετάλλευση του ορυχείου "Sasa Mines" στα Σκόπια ανέλαβε η ελληνική εταιρία "Μυτιληναίος" ΑΕ. Η συμφωνία αφορά την παραγωγή (φθάνει συνολικά τους 30-40.000 μεγατόνους ετησίως) και τη διοχέτευση στην ελληνική και τις διεθνείς αγορές των θειούχων μεταλλευμάτων ψευδαργύρου και μολύβδου που παράγει το ορυχείο καθώς και την επεξεργασία στο εργοστάσιο "Tito Veles" που βρίσκεται κοντά στα ελληνικά σύνορα".

    [5] ΓΓ ΝΑΤΟ

    "Η ελληνική κυβέρνηση τάχθηκε χθες υπέρ του Ισπανού υπουργού Εξωτερικών κ. Σολάνα για τη θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ εφόσον θέσει υποψηφιότητα, ενώ έχει ήδη προβάλλει την αντίρρησή της στην υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Δανίας Ελεμαν Γιένσεν" γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    [6] Τουρκία - Συνθήκη Μοντρέ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "για παραβίαση της Συνθήκης του Μοντρέ και του Δικαίου της Θάλασσας κατηγορεί η Ρωσία την Τουρκία. Επιστολή του μονίμου αντιπροσώπου της Ρωσίας Λαβρόφ η οποία κυκλοφόρησε χθες στον ΟΗΕ ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης αναφέρει οτι : με το πρόσχημα τεχνικών βελτιώσεων των τουρκικών ακτοπλοϊκών υπηρεσιών στα Στενά της Μαύρης Θάλασσας, για την πρόληψη ατυχημάτων και μόλυνσης του περιβάλλοντος, η Τουρκία προχωρεί στην εφαρμογή περιοριστικών διαδικασιών ,που φτάνουν μέχρι και την απαγόρευση της ναυσιπλοϊας ορισμένων κατηγοριών σκαφών. Κι αυτό χωρίς να υπάρχουν αποχρώντες λόγοι και κατά παράβαση των διατάξεων της Συνθήκης του Μοντρέ και του Δικαίου της Θάλασσας".

    [7] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται ήδη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της αμερικανικής διπλωματίας ,μετά απο την επιβολή της λύσης στη Βοσνία, γεγονός που προβληματίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνουν οτι το αμερικανικό ενδιαφέρον για τον Κυπριακό, αναμένεται να κλιμακώσει και τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για την έναρξη μιας εφ'όλης της ύλης συζήτησης με την Τουρκία. Σύμφωνα με την άποψη που επικρατεί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών οι εξελίξεις αυτές δεν εξυπηρετούν τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς οι ΗΠΑ σαφέστατα στηρίζουν τις τουρκικές θέσεις σε ο,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές διαφορές, ιδιαίτερα στο Αιγαίο".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει οτι είναι "αμετάκλητη η δέσμευση της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Σε αυτό συμφώνησαν ο επίτροπος Χανς Βαν ντε Μπρούκ και ο εκπρόσωπος της ισπανικής προεδρίας πρέσβης Ντουράν Λορίγκα κατά τις εργασίες της 8ης συνεδρίασης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Κύπρου. Αξίζει να σημειωθεί οτι για πρώτη φορά εκπροσωπήθηκαν σε συνεδρίαση της Μικτής και οι εγκλωβισμένοι της Κύπρου δια του προέδρου της Επιτροπής Προσφύγων της Κυπριακής Βουλής ,Αριστοφάνη Γεωργίου. Ο επίτροπος Βάν ντε Μπρούκ τόνισε οτι η ΕΕ έχει δεσμευθεί για τη συνεισφορά της " στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "το κοινοβούλιο της Αυστραλίας ενέκρινε χθες, ομόφωνα, ψήφισμα με το οποίο ζητείται η αποστρατιωτικοποίηση της κατεχόμενης Κύπρου".

    [8] Ελληνικός Στρατό - Βοσνία

    Για "επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς " κάνει λόγο ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφερόμενος στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να στείλει στρατιωτική δύναμη στη Βοσνία στο πλαίσιο της πολυεθνικής που θα επιτηρεί την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας. Η εφημερίδα κατηγορεί την κυβέρνηση οτι είναι "δεμένη στο αμερικανικό άρμα" και η στρατιωτική δύναμη θα υπηρετήσει " την επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων στα Βαλκάνια".

    [9] Ρωσσία-Ελληνες

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "η "ιστορία και το παρόν" των Ελλήνων της Ρωσίας ήταν το θέμα συνεδρίου που οργάνωσαν απο κοινού στη Μόσχα το ρωσικό υπουργείο Εθνοτήτων και Περιφερειακής Πολιτικής, η "Διεθνής Ενωση Ελλήνων ,ο Πόντος" και η "Ενωση Ελληνικών Εταιριών Ρωσίας". Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Ενοτήτων Βαλερί Σαμσούροφ. Το συνέδριο εστιάζεται κυρίως στα προβλήματα της αποκατάστασης των Ελλήνων, οι οποίοι υπάγονται στους δώδεκα "καταπιεσθέντες λαούς" αυτούς δηλαδή που υπέστησαν μαζικούς εθνικούς διωγμούς απο τον Σταλινισμό".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Friday, 24 November 1995 - 12:05:49