Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 04/03/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΗΣ 04/03/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [3] Δηλώσεις Ντενκτάς- αντιδράσεις

  • [4] Κυπριακό

  • [5] Ανακλήσεις διπλωματών

  • [6] Τουρκία - Χάγη

  • [7] ΗΠΑ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [8] Τουρκία - Βόμβα σε εκκλησία

  • [9] Συνέντευξη Προέδρου ΝΔ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 04/03/1996 (ΑΠΕ)

    Οι αντιδράσεις απο τις αποκαλύψεις του Ραούφ Ντενκτάς για την τύχη των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας, οι εξεγέρσεις των κρατουμένων στις φυλακές της Πάτρας και της Κέρκυρας και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι απο τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ζούγκλα η Ελλάδα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Χτίστε νόμιμα στα εκτός σχεδίου. Τι προβλέπεται και για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πρόεδρος ο Σημίτης ή πάμε για εκλογές. Τελείωσαν οριστικά ο Ανδρέας και η Μιμή".

    ΕΘΝΟΣ: "Ανδρέας: αυτός είναι ο ρόλος μου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Τα κάγκελα γύρισαν ανάποδα. Ασύδοτοι οι κρατούμενοι, όμηρος το κράτος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Δώρο στους κομματικούς απο το Σημίτη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Λουκέτο για 350.000 επιχειρήσεις. ΓΣΕΒΕΕ: δραματική πτώση του τζίρου και ανεργία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ιδού η τρύπα των μισθών. Από 1986-1994 στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποκαλύπτουν απώλεια 12% στην Ελλάδα, άνοδο 11,6% στην Ευρώπη".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Επιδημία απαγωγών αλά ιταλικά. Πέμπτο κρούσμα με υπερσύγχρονα μέσα".

    ΝΙΚΗ: "Ανάσα για 500.000 αγρότες. Ρυθμίζονται 200 δις χρέη στην ΕΤΕ".

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "αεροναυτική άσκηση μεγάλης κλίμακας με την επωνυμία "Θαλασσόλυκος 1-96" ξεκίνησαν απο σήμερα οι Τούρκοι. Η άσκηση που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή θα λάβει χώρα στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και συγκεκριμένα βορειοδυτικά της Λέσβου και ανατολικά της Λήμνου. Για τη συγκεκριμένη άσκηση η Αγκυρα δεν έχει δεσμεύσει περιοχές για την εκτέλεση πυρών, κάτι που είχαν κάνει στην τελευταία της άσκησης "SECIC PENCE 95". Το γεγονός αυτό είναι που προβληματίζει πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στο Πεντάγωνο και για τον λόγο αυτό το εθνικό κέντρο επιχειρήσεων έχει τεθεί σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας καθώς οι επιτελείς δεν αποκλείουν την πιθανότητα οι Τούρκοι να προκαλέσουν τη χώρα μας για τη συντήρηση του κλίματος έντασης στην περιοχή".

    Για επικείμενες "νέες τουρκικές προκλήσεις" κάνει λόγο η ΑΥΡΙΑΝΗ, ενώ ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει οτι "τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο Αιγαίο με αποκορύφωμα τον εμβολισμό της κανονιοφόρου "Πολεμιστής" απο τουρκική ακταιωρό, επαληθεύουν τις εκτιμήσεις στρατιωτικών και διπλωματικών κύκλων, σύμφωνα με τις οποίες ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το ύπουλο σχέδιο της Αγκυρας για τη δημιουργία "οιωνών πολέμου" κλίματος έντασης στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας με στόχο να συρθεί η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη γείτονα. Να σημειωθεί οτι προχθές τρία τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εθνικό μας εναέριο χώρο πετώντας πάνω απο τη Ρόδο και την Κω προκαλώντας την άμεση αντίδραση ελληνικών αεροσκαφών, τα οποία αναχαίτισαν τα μαχητικά της γείτονος".

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Ιωάννης Βαρβιτσιώτης εκφράζει τους φόβους του για "θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο απο τους Τούρκους" και τονίζει οτι οι κατά καιρούς προκλήσεις εντάσσονται "σε ένα σχέδιο της Αγκυρας το οποίο υλοποιείται με επιμονή και υπομονή κάθε φορά που η Ελλάδα είναι αδύναμη και στόχο έχει τη δημιουργία ενός νέου καθεστώτος στο Αιγαίο".

    [3] Δηλώσεις Ντενκτάς- αντιδράσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του Ραούφ Ντενκτάς ,ο οποίος εισήλθε εσπευσμένα χθες τα ξημερώματα στο νοσοκομείο μετά απο καρδιακό επεισόδιο θα περιμένει η κυπριακή κυβέρνηση προτού προχωρήσει στις επόμενες ενέργειές της για την έμπρακτη καταδίκη του Τουρκοκύπριου ηγέτη ως 'εγκληματία πολέμου' μετά την κυνική παραδοχή εκ μέρους του τελευταίου, οτι οι 1.619 αγνοούμενοι της κυπριακής τραγωδίας σφαγιάσθηκαν απο τουρκοκυπριακές παραστρατιωτικές οργανώσεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ κάνει λόγο για "ύποπτο... έμφραγμα μετά τις δηλώσεις για τους αγνοούμενους.

    Στο σχόλιό του ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "οι κυνικές δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς - οτι δεν υπάρχουν αγνοούμενοι απο την εισβολή του "Αττίλα" κατά το 1974 διότι όσοι αιχμαλωτίστηκαν εκτελέστηκαν εν ψυχρώ απο Τουρκοκύπριους παραστρατιωτικούς - δίνουν μια μοναδική ευκαιρία και στη Λευκωσία και στην Αθήνα. Και αποκαλούμε την ευκαιρία 'μοναδική' επειδή επιτέλους παρέχεται η δυνατότητα στην Κυπριακή και κυρίως στην Ελληνική Κυβέρνηση να αναλάβουν μια γιγαντιαία και παγκόσμια διπλωματική πρωτοβουλία - φέροντας το θέμα της εν ψυχρώ εκτέλεσης αιχμαλώτων παντού. Αν όμως οι δηλώσεις Ντενκτάς είναι δηλώσεις Εγκληματία Πολέμου οι πράξεις (δηλαδή η απραξία) των υπουργών της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι πράξεις Εγκληματιών Ειρήνης. 'Η μήπως υπερβάλλουμε;".

    Στο σχόλιό τους ΤΑ ΝΕΑ διερωτώνται "ούτε τώρα; ούτε μετά τη συγκλονιστική στην ωμότητά της ομολογία του Ντενκτάς... Για τη σφαγή απο τις δυνάμεις κατοχής εκατοντάδων Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων.. Αντιλαμβάνονται Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ποιους ενθέρμως υποστηρίζουν; Ούτε τώρα ύστερα απο είκοσι δύο χρόνια τουρκικής κατοχής στην Κύπρο... Αισθάνονται το όνειδος της υποκρισίας τους οι διεθνείς οργανισμοί; Και ούτε τώρα που ο κυνισμός του τουρκικού κατεστημένου αποθρασύνεται... Με προβολή αλυσίδας διεκδικήσεων και απειλών.. Θα φιλοτιμηθεί η Ευρώπη των εταίρων μας να αντιδράσει;".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μεταφέρεται τώρα το θέμα των αγνοουμένων, μετά τις αποκαλύψεις και την ομολογία Ντενκτάς για μαζική εξόντωσή τους. Η Πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Πολίν Γκρίν που βρίσκεται στην Κύπρο, είχε χθες συνάντηση με τις δύο Επιτροπές Συγγενών Αγνοουμένων με τις οποίες συζήτησε τρόπους χειρισμού του θέματος. Η κα Γκρίν τόνισε οτι εάν η Τουρκία δεν έχει σχέση με τα εγκλήματα αυτά τότε πρέπει να το αποδείξει".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "η ομάδα αμερικανών αξιωματούχων συνέλεξε συγκλονιστικά στοιχεία στις έρευνες που έκανε στην Κύπρο για την τύχη των 5 Αμερικανών υπηκόων κυπριακής καταγωγής, που αγνοούνται. Συγκεκριμένα, εξιχνίασε τις συνθήκες εξαφάνισής τους και το χώρο ταφής τους καθώς και τα ονόματα των δολοφόνων τους. Οπως μετέδωσε το ΡΙΚ στην έρευνα διακριβώθηκε επίσης η τύχη και πολλών άλλων αγνοουμένων. Ειδικότερα, οι άντρες συγκεκριμένου χωριού είχαν συγκεντρωθεί απο τον τουρκικό στρατό σε δύο ομάδες η μια με τους άντρες απο 16 μέχρι 50 ετών. Η ομάδα με τους νεαρούς μεταφέρθηκε στην Τουρκία, ενώ η άλλη παραδόθηκε σε Τουρκοκύπριους και οδηγήθηκε στο γκαράζ Παυλίδη στην κατεχόμενη Λευκωσία απο όπου και εξαφανίστηκαν. Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, συνεχίζει το ΡΙΚ, γνωρίζει οτι εκτελέστηκαν όλοι και γνωρίζει επίσης που έχουν ταφεί".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "υπάρχει ενδιαφέρον απο την αμερικανική πλευρά για τη λύση του Κυπριακού και θα υπάρξει πρωτοβουλία μάλλον αμέσως μετά τις κυπριακές βουλευτικές εκλογές" δήλωσε ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής Α. Γαλανός μετά τις επαφές του σε Ουάσιγκτον και Ν. Υόρκη. Το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας, όπως είπε, δεν είναι ακόμη γνωστό αλλά οι συνομιλητές του τον διαβεβαίωσαν οτι είναι αδικαιολόγητος ο φόβος οτι θα χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο η περίπτωση της Βοσνίας".

    [5] Ανακλήσεις διπλωματών

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "απορρίπτοντας με προκλητικότητα τις ελληνικές κατηγορίες για κατασκοπευτική δραστηριότητα των ακολούθων Αμυνας της Ιταλίας και της Ολλανδίας στη Λέσβο, τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο αυτών χωρών ισχυρίζονται τώρα οτι οι δύο διπλωματικοί υπάλληλοι κάνουν χρήση της άδειάς τους. Τόσο η Ρώμη όσο και η Χάγη αρνούνται την ανάμιξη του διπλωματικού ζεύγους σε επιχειρήσεις παρακολούθησης στρατιωτικών στόχων στο Αιγαίο και χθες δήλωσαν οτι αναμένουν "περαιτέρω εξηγήσεις" απο την ελληνική κυβέρνηση. Η ολλανδική πλευρά μάλιστα διευκρίνισε πως αν η Αθήνα προχωρήσει επισήμως σε απέλαση της ακολούθου Αμυνας τότε θα υπάρξει αντίστοιχη κίνηση με την απέλαση Ελληνα διπλωμάτη απο την πρεσβεία της Χάγης. Στο ίδιο πνεύμα έπειτα απο ένα αρχικό μούδιασμα και το ιταλικό υπουργείο Αμυνας σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως ο στρατιωτικός ακόλουθος Μάριο Βολπιτσέλι, υπήρξε άψογος στη συμπεριφορά του και εκφράζει δυσαρέσκεια για τη σύλληψή του στη Λέσβο. Υπενθυμίζεται οτι στα χέρια των ελληνικών διωκτικών αρχών βρέθηκε η ατζέντα του εν λόγω διπλωμάτη-κατάσκοπου που αποδείκνυε οτι ο Βολπιτσέλι με την Ολλανδέζα συνοδό του συνέλεγαν απόρρητες πληροφορίες στρατιωτικού περιεχομένου για τη διάταξη των ελληνικών δυνάμεων στη Λέσβο".

    [6] Τουρκία - Χάγη

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "η Τουρκία είχε προσφύγει και πριν απο 64 χρόνια στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις βραχονησίδες Ιμια. Αμφισβητούσε τότε τα όσα καθόριζε η προκαταρκτική συμφωνία (κατέληξε στη συμφωνία του 1932) που είχε κάνει με την Ιταλία για τα Δωδεκάνησα και τα νησιά τα οποία βρίσκονται κοντά στις ακτές της Μ. Ασίας. Οταν όμως διαπίστωσε πως τα επιχειρήματα που πρόβαλε δεν ήταν "ισχυρά" απέσυρε την προσφυγή της. Είχαν προηγηθεί ("επεκτατικά" όπως τα ονόμασε το Διεθνές Δικαστήριο) επεισόδια που προκάλεσε η Τουρκία".

    [7] ΗΠΑ - Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    "Απόλυτη κατανόηση για τα εθνικά θέματα απο στελέχη του Κογκρέσου είναι το συμπέρασμα των επαφών που είχε στις ΗΠΑ η Διακομματική Επιτροπή της ελληνικής βουλής. Οπως ωστόσο ανέφερε ο Στ. Παπαθεμελής - μέλος της επιτροπής - οι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν φειδωλοί σε διατυπώσεις και σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις δεν απέφυγαν πάντως να μιλήσουν για σεβασμό των συνόρων και να αποδοκιμάσουν τη χρήση και την απειλή χρήση βίας. Τη σημασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, εξάλλου, υπογράμμισε ο γερουσιαστής Πόλ Σαρμπάνης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Αρχιεπισκοπής της Ν. Υόρκης", γράφει η ΝΙΚΗ.

    [8] Τουρκία - Βόμβα σε εκκλησία

    "Βόμβα μεγάλης ισχύος στην "καρδιά" της Ορθοδοξίας. Η τουρκική αστυνομία απομάκρυνε χθες βόμβα βάρους 15 κιλών απο την πόρτα του Ελληνικού Ορθόδοξου Ναού της Παναγίας των Ουρανών στην Κωνσταντινούπολη. Η αστυνομία ειδοποιήθηκε απο καντηλανάφτες που αντιλήφθηκαν την ύπαρξη της βόμβας που θα λειτουργούσε με τηλεχειριζόμενο εκρηκτικό μηχανισμό. Ο ναός της Παναγίας των Ουρανών είναι ένας απο τους 40 ορθόδοξους ναούς στην Κωνσταντινούπολη", γράφει η ΝΙΚΗ.

    [9] Συνέντευξη Προέδρου ΝΔ

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο Πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ αναφέρει οτι "θα συνεχίσει την ίδια αντιπολιτευτική τακτική γιατί θεωρεί αδιανόητο όπως λέει 'να αποκρύπτουμε την αλήθεια απο τον ελληνικό λαό σε σοβαρά εθνικά θέματα' και υπενθυμίζει στους εσωκομματικούς του αντίπαλους οτι πολλές φορές στο παρελθόν τον κατηγόρησαν για το ακριβώς αντίθετο. Οτι δηλαδή ασκούσε ήπια αντιπολίτευση. Ο Πρόεδρος της ΝΔ επιμένει στα όσα είπε στη Βουλή περί προδοσίας την ημέρα της ελληνοτουρκικής κρίσης. Διευκρινίζει όμως οτι 'μία πράξη που εγείρει προδοσία δεν σημαίνει οτι έγινε συνειδητά'. Ο κ. Μ. Εβερτ δηλώνει οτι το κόμμα του είναι έτοιμο να αναλάβει την εξουσία με πρόγραμμα και τεκμηριωμένες προτάσεις για όλα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα και προαναγγέλλει οτι θα αξιοποιήσει σε σημαντικές θέσεις των δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων ικανά στελέχη απο όλο το πολιτικό φάσμα. Δυόμισι χρόνια μετά την ανάληψη της ηγεσίας της ΝΔ, ο κ. Μ. Εβερτ θεωρεί οτι η θύελλα των εσωκομματικών τριβών στη Ρηγίλλης έχει κοπάσει. Δηλώνει οτι διατηρεί άριστες σχέσεις με τους κ.κ. Γ. Βαρβιτσιώτη, Γ. Σουφλιά και Στ. Μάνο και εκφράζει τη βεβαιότητα οτι οι δημόσιες διαφωνίες του κ. Κ. Μητσοτάκη δε δημιουργούν κανένα πρόβλημα συνοχής στη βάση του κόμματος. Ο Πρόεδρος της ΝΔ καλεί τον κ. Κ. Σημίτη να τολμήσει να θέσει υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία του κόμματος: "Θα το θεωρήσω πράξη δειλίας - λέει - αν δεν το αποτολμήσει και ανικανότητας αν δεν το πετύχει".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Monday, 4 March 1996 - 10:04:25