Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 07/03/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/03/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [3] Σκοπιανό

  • [4] Ελλάδα - ΗΠΑ - "Μακεδονική μειονότητα"

  • [5] Τουρκία - ΕΕ

  • [6] Επίσκεψη Σημίτη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας

  • [7] Κυπριακό


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 07/03/1996 (ΑΠΕ)

    Οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων, η ομιλία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τρεις σάτυροι δολοφόνοι στο θρίλερ Δουρή. Νέα ανατριχιαστικά ντοκουμέντα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Εθνικός κίνδυνος για τη χώρα η κυβέρνηση. Ετοιμοι να αφοπλίσουν τα νησιά μας. Τι είπε ο Πάγκαλος στην τουρκική τηλεόραση".

    Η ΑΥΓΗ: "Προσπάθειες για εξομάλυνση σε δύο μέτωπα ενόψει της συνάντησης Κλίντον-Σημίτη. Προς σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια ως το Πάσχα. Αναζητούνται δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ο Κατσιφάρας πίσω από το λαθρεμπόριο πετρελαίου".

    ΕΘΝΟΣ: "Απάτη της ΔΕΗ με τους λογαριασμούς".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Τυροκομείο η 'Ωραία Ελλάς' και έτσι από φέτα και μέσα και έξω πάμε καλά".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Γενικό ξεπούλημα. "Περάστε κόσμε" διαλαλεί με νοοτροπία μικροπωλητή η κυβέρνηση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πάγκαλος με φέσι. Σάλος από τη δήλωση για αφοπλισμό των νησιών μας. Ετοιμοι τώρα και για συμβιβασμό στο Σκοπιανό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Συνθέτουν το σύνθετο. 'Νοβαμακεντόνια' στην τελική διαπραγμάτευση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Κοντά στη λύση το θέμα των Σκοπίων".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Σύνθετη η ονομασία. Ο Γκλιγκόροφ δέχεται το "Νόβα Ματσεντόνια".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Αγγίζει πολυεθνικές η ανάκριση. Απολύθηκαν 10 τελωνειακοί για το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Ερευνα για εμπλοκή BP, TOTAL, DRACOIL".

    ΝΙΚΗ: "Σύνθετος εκβιασμός. ΗΠΑ και ΟΗΕ πιέζουν για Nova Makedonija".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μπλόκα οργής στην αντιλαϊκή πολιτική. Στους αγρότες από σήμερα η σκυτάλη του αγώνα και της αντίστασης".

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος δεν κατονόμασε στη συνέντευξή του στην τουρκική τηλεόραση την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, αν αποσυρθεί η 4η Στρατιά αλλά ανέφερε ότι "θα απαλλάξουμε (σ.σ. η Ελλάδα) τον περίγυρο της Τουρκίας" αν η Τουρκία αποσύρει τη Στρατιά του Αιγαίου. Η διευκρίνιση αυτή δεν ήρθε χθες επισήμως από την κυβέρνηση ή το υπουργείο Εξωτερικών αλλά από ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι (ΑΝΤΕΝΝΑ) που παρουσίασε χθες τα επίμαχα σημεία της συνέντευξης του Θ. Πάγκαλου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "τάραξε τα νερά ο υπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδ. Πάγκαλος με τη συνέντευξή του προς την τουρκική τηλεόραση είτε οι δηλώσεις του έχουν αποδοθεί σωστά είτε έχουν παρερμηνευθεί. Ο κ. Πάγκαλος μιλώντας με το δημοσιογράφο Μ. Αλί Μπριάντ φέρεται να δήλωσε ότι αν η Τουρκία αποσύρει τη Δ' Στρατιά της από τα μικρασιατικά παράλια τότε και η Ελλάδα θα μπορούσε να αφοπλίσει τα νησιά".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της με τίτλο "Επικίνδυνοι για τα εθνικά συμφέροντα", αφού σημειώνει ότι "η κυβέρνηση βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια και δυστυχώς είναι τα μονοπάτια των εθνικών μας θεμάτων, υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ Θεόδωρου Πάγκαλου, είναι προτάσεις "της κυβέρνησης Σημίτη και ο υπουργός Εξωτερικών δεν είναι παρά ο κομιστής. Με τι στόχο; Αγνωστο εκτός κι αν έχει αποφασιστεί διάλογος δηλαδή διαπραγμάτευση εφ όλης της ύλης με την Αγκυρα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "αν μεταφέρθηκαν σωστά οι δηλώσεις Πάγκαλου τότε έχουμε να κάνουμε με πρωτοφανή προδοσία. Πέρα από το θέμα ασφαλείας των νησιών μας, είναι ανεπίτρεπτο να γίνονται 'χειρονομίες' καλής θέλησης στην Τουρκία. Διότι η τελευταία ουδέποτε τηρεί τις όποιες συμφωνίες, ενώ προ πολλού έχει καταστήσει κουρελόχαρτο τη Συνθήκη της Λοζάννης".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "στο μεταξύ με ψεύδη επιχειρεί η Αγκυρα να διαμορφώσει κλίμα στο Αιγαίο ότι η Αθήνα υποχωρεί στις πιέσεις της και καθίσταται έτσι 'συνεργάσιμη'. Ειδικότερα δια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι η Αθήνα έδωσε άδεια για διέλευση από τον εθνικό εναέριο χώρο δύο F-16. Ακόμα, πρόσθεσε, εκφράζοντας "ικανοποίηση" ότι η άδεια αυτή πρέπει να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για το μέλλον για τη συνεργασία των δύο χωρών. Ομως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική καθώς η Αθήνα είχε απορρίψει, σύμφωνα με πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας, το σχετικό αίτημα της Αγκυρας. Η μόνη άδεια που δόθηκε ήταν για διέλευση και ανεφοδιασμό εν πτήσει των δύο F-16 έξω από τον εθνικό εναέριο χώρο μέσα όμως στο FIR Αθήνας, νοτίως της Κρήτης".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "η τοποθέτηση των βραχονησίδων της Ιμιας σε 'γκρίζα ζώνη' ως αμφισβητούμενη περιοχή και η 'συζήτηση' που απαιτεί η Αγκυρα για την επέκταση αυτής της κατάστασης στο σύνολο των νησίδων του Αιγαίου έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα τα οποία εξαναγκάζουν την Αθήνα να μεταβάλει την πάγια θέση της εξωτερικής της πολιτικής (όχι συζήτηση με την Τουρκία πέραν του θέματος του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας)και να αναζητήσει το πιο ευνοϊκό πλαίσιο για τη διεξαγωγή του ελληνοτουρκικού διαλόγου που απαιτούν ΕΕ και Ουάσιγκτον προς όφελος της εύρυθμης λειτουργίας της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ".

    [3] Σκοπιανό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να συμφωνήσει στην υιοθέτηση μιας μικτής οριστικής ονομασίας για τη Δημοκρατία των Σκοπίων, παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν στο ΚΥΣΕΑ από ορισμένους υπουργούς. Κατά την άποψη αρμοδίων πηγών η απόφαση για την αποδοχή μικτής ονομασίας ελήφθη από τον κ Α. Παπανδρέου πριν αναλάβει την πρωθυπουργία ο κ. Σημίτης και μια υπαναχώρηση στο θέμα αυτό θα συνιστούσε ρήξη με την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Πέραν τούτου εάν η προσπάθεια του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Σάιρους Βάνς απέβαινε άκαρπη υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος να αναγνωρισθεί επισήμως αυτό το νέο κράτος της Βαλκανικής ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει διαμηνύσει στον κ. Σ Βάνς ότι είναι διατεθειμένη να εξετάσει ονομασία άλλη εκτός της συνταγματικής ενώ η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να κλίνει προς την ονομασία "Novamakedonia".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος μιλώντας χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να εισηγηθεί στην κυβέρνηση λύση για την ονομασία της ΠΓΔ της Μακεδονίας, υπενθυμίζοντας ότι εάν η διαφορά δεν επιλυθεί έως τις 15 Απριλίου ο διεθνής μεσολαβητής Σ. Βάνς μπορεί να καταθέσει την εντολή των διαπραγματεύσεων και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να κατακυρώσει για τη γειτονική χώρα την ονομασία "Μακεδονία". Η υπενθύμιση αυτή του κ. Πάγκαλου θεωρείται πρόγευση της μικτής λύσης αν και ο δρόμος πιθανό να είναι μακρύς".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι "αν δεν κάνουν Ελλάδα και Σκόπια ένα βήμα προσέγγισης, υπάρχει άμεσος κίνδυνος το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Τον κίνδυνο αυτό επέστησε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της σύνθετης ονομασίας παρά το γεγονός - όπως τόνισε - ότι για την ώρα και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κίρο Γκλιγκόροφ εγκαταλείπει την αδιάλλακτη στάση του για "καθαρή" ονομασία και δέχεται το "NOVA MACEDONIA" αν και στο "τραπέζι" των διαπραγματεύσεων έχουν ριχθεί και άλλα 15 ονόματα, μεταξύ των οποίων "Σλαβομακεδονία" - "Βόρεια Μακεδονία" - "Μακεδονία του Βαρδάρη" κ.α. Από την αντιπολίτευση μόνο ο Αντ. Σαμαράς ύψωσε χθες τους γνωστούς εθνικιστικούς τόνους μιλώντας για "ξεπούλημα".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "εκβιάζοντας με την υιοθέτηση του ονόματος "Δημοκρατία της Μακεδονίας" στα επίσημα διεθνή φόρα ΗΠΑ και ΟΗΕ επιχειρούν το κλείσιμο της εκκρεμότητας με την επιβολή κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι θα προσέλθει στις τελικές διαπραγματεύσεις με την πάγια θέση της .

    Διαλλακτικότερα, ωστόσο εμφανίζονται στα Σκόπια. Ο όρος "Nova Makedonija" φέρεται επικρατέστερος χωρίς ωστόσο να αποκλείονται άλλες προτάσεις".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ "επί θύραις βρίσκεται η σύνθετη ονομασία των Σκοπίων που θα περιέχει τον όρο "Μακεδονία" ή παράγωγό του και μάλιστα με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης", η ΑΥΡΙΑΝΗ "σε οριστική θέση για το θέμα των Σκοπίων".

    Στο σχόλιό του ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ καταγγέλλει ότι "η κυβέρνηση Σημίτη κινείται πλέον επίσημα στην κατεύθυνση της εθνικής προδοσίας. Η άμεση απομάκρυνση του κ. Πάγκαλου από το υπουργείο Εξωτερικών και η επίσημη διαβεβαίωση εκ μέρους της κυβέρνησης ότι παραμένει πιστή στην εθνική γραμμή που χάραξε η σύσκεψη των αρχηγών για το Σκοπιανό αποτελούν τις ελάχιστες πολιτικές εγγυήσεις για να πεισθούμε πως ο κ. Σημίτης δεν βρίσκεται στο δρόμο της προδοσίας. Το βάρος της απόδειξης έχουν πλέον η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι "η κυβέρνηση είναι πολύ προσεκτική στις κινήσεις της και προτίθεται αμέσως μόλις υπάρξει συμφωνία από τις δύο πλευρές σε μια ονομασία (σύνθετο όνομα κατά πάσα πιθανότητα) να ζητήσει τη γνώμη των πολιτικών κομμάτων, είτε μέσω κάποιας διαβούλευσης είτε μέσω της σύγκλησης των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλο. Ηδη, στη συζήτηση που έγινε την Τρίτη στην Κυβερνητική Επιτροπή υπήρξε από όλους τους παρισταμένους υπουργούς μια κατ'αρχήν συμφωνία ότι το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καθυστερήσει ενώ έγινε σαφές ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να προσπαθήσει να πετύχει το καλύτερο δυνατόν στη διαπραγμάτευση της Ν. Υόρκης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι βγαίνει "τελεσιδίκως στο "σφυρί" το όνομα της Μακεδονίας. Η μυστική διπλωματία ΠΑΣΟΚ το χαρίζει στα Σκόπια. Αντιδράσεις από κόμματα και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "με καθυστέρηση τεσσάρων χρόνων, η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει την ηλεκτρική σιδηροδρομική της σύνδεση με τη FYROM και μέσω αυτής με το ευρωπαϊκό δίκτυο. Η γραμμή από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τα σύνορα με τη FYROM στο μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης έχει ηλεκτροδοτηθεί με την κατασκευή όλης της απαραίτητης υποδομής αλλά δεν είχε τεθεί σε λειτουργία, λόγω των προβλημάτων με τη γειτονική χώρα. Οπως μεταδίδεται από την FYROM, Ελληνες εκπρόσωποι του ΟΣΕ συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους των σιδηροδρόμων της FYROM και κατέληξαν σε συμφωνία για την ηλεκτρική σιδηροδρομική σύνδεση των δύο χωρών".

    [4] Ελλάδα - ΗΠΑ - "Μακεδονική μειονότητα"

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "το ελληνικό κράτος προβαίνει σε διακρίσεις σε βάρος της αυτοαποκαλούμενης 'μακεδονικής' μειονότητας που ζει στην Ελλάδα, τονίζει η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Η Εκθεση σημειώνει ότι με τη στάση της αυτή η ελληνική κυβέρνηση παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και συνθήκες τις οποίες έχει υπογράψει, ενώ τονίζει ότι μέλη αυτής της 'μακεδονικής' μειονότητας (την οποία αριθμεί σε 10 μέχρι 50 χιλιάδες άτομα) κρύβουν την εθνική τους ταυτότητα, φοβούμενα διωγμούς και απολύσεις. Αναφέρει την περίπτωση παραπομπής ατόμου σε δίκη επειδή υποστήριξε την ύπαρξη "μακεδονικής μειονότητας", ενώ προσθέτει ότι η κυβέρνηση καταγγέλλει δημόσια ως πράκτορες ξένης κυβέρνησης όσους υποστηρίζουν και προβάλλουν αυτές τις θέσεις".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "μειονότητες φαντάσματα βλέπουν οι ΗΠΑ".

    [5] Τουρκία - ΕΕ

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται τόσο με την ιταλική προεδρία της ΕΕ όσο και με τη Μ. Βρετανία την υπόθεση της Τελωνειακής Ενωσης. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει μια δήλωση συμπαράστασης της ΕΕ προς την Ελλάδα στο πνεύμα της δήλωσης που είχε ετοιμαστεί αλλά δεν ψηφίστηκε από τους "15" λόγω του αγγλικού βέτο. Η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας δείχνει επίσης ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί το όλο ζήτημα, κάτι που φάνηκε και από την πρόσφατη επιστολή του Βρετανού ΥΠΕΞ Μ. Ρίφκιντ προς τον Θ. Πάγκαλο, στην οποία έκανε αναφορά για το Δικαστήριο της Χάγης και όχι για διάλογο. Στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών που γίνεται το Σαββατοκύριακο στο Παλέρμο της Σικελίας θα συζητηθεί το θέμα με τους Ιταλούς και τους Βρετανούς. Σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η δήλωση τότε η Ελλάδα θα άρει τις επιφυλάξεις της για την τελωνειακή ένωση".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "η ιταλική προεδρία δε δέχεται το ελληνικό αίτημα να αναβληθεί η σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας που το έχει προγραμματίσει για τις 25-26 Μαρτίου. Οι διαδικαστικές δυνατότητες που έχει η Αθήνα να ματαιώσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης είναι ανύπαρκτες. Το μόνο που θα μπορούσε να κάνει είναι να μη συμφωνήσει στην υιοθέτηση κοινής θέσης των 15 απέναντι στην Αγκυρα ,κάτι που ενδεχομένως να εύχεται η τουρκική πλευρά, η οποία λένε στις Βρυξέλλες, θα ήθελε να φανεί ότι οι 14 χώρες-μέλη της ΕΕ συμφωνούν να προχωρήσουν στις σχέσεις τους με την Τουρκία, ενώ η Ελλάδα μειοψηφεί και για το λόγο αυτό βρίσκεται απομονωμένη".

    [6] Επίσκεψη Σημίτη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "σαφές μήνυμα προς κάθε πλευρά και κυρίως προς την Αγκυρα έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επισκεπτόμενος το Πεντάγωνο, στο οποίο ενημερώθηκε για δύο ώρες από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για τον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι "η θέση της χώρας μας έναντι της Τουρκίας είναι κρυστάλλινα καθαρή, καθώς δε διεκδικούμε τίποτα αλλά δεν παραχωρούμε και τίποτα". Αναφερόμενος στην πρόσφατη κρίση επεσήμανε πως υπήρξε μια επιτυχία διότι αποφύγαμε την παγίδα του εξαναγκασμού σε διαπραγματεύσεις που κατ'εξοχήν θέλουμε να αποφύγουμε στο επίπεδο και με τον τρόπο που επιδιώκει η Τουρκία. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, και επειδή η κρίση απέδειξε την τυχοδιωκτική τουρκική επιθετικότητα "επεξεργαζόμαστε ένα σφαιρικό δόγμα, που ενεργοποιεί όλα τα συγκριτικά στρατηγικά και διπλωματικά πλεονεκτήματα της χώρας μας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "μήνυμα ετοιμότητας προς κάθε κατεύθυνση έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης αφού πρώτα άκουσε για δύο περίπου ώρες αξιωματικούς υπεύθυνους επιχειρήσεων να αναπτύσσουν τις απόψεις των επιτελείων για τις στρατιωτικές ισορροπίες Ελλάδας - Τουρκίας αλλά και τη στρατιωτική άποψη για τα όσα διαδραματίσθηκαν τις ημέρες της κρίσης στα Ιμια. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στο θέμα των εξοπλισμών και στην ανάγκη για εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων μια ανάγκη που γίνεται επιτακτική όσο μειώνεται ο αριθμός των στρατευμένων. Επίσης αναφορά έγινε και στην πολιτική του υπουργείου Αμυνας για τη δημιουργία ενός ημιεπαγγελματικού στρατού πολιτική που τα τελευταία χρόνια ακολουθούν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης αφού οι στρατευμένοι μέσα στο χρόνο θητείας τους δεν είναι δυνατόν να εκπαιδευτούν στα νέα οπλικά συστήματα".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "ο πρωθυπουργός απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στην Αγκυρα και χαρακτήρισε 'επιτυχία' τη λύση που δόθηκε στην κρίση της Ιμια".

    [7] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ δήλωσε χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι κανείς δεν μπορεί να προβάλει βέτο στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Μετά τα όσα είπε ο επίτροπος, αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της Ενωσης στη Λευκωσία την Τρίτη και η βρετανική κυβέρνηση αφήνει τώρα να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου μπορούν να αρχίσουν πριν υπάρξει λύση. Της δήλωσης αυτής του κ Ρίφκιντ είχε προηγηθεί ευρύτερη συζήτηση για το Κυπριακό. Ο υφυπουργός Ντέιβιντ Ντέϊβις στην παρέμβασή τους διαβεβαίωσε ότι όλοι θέλουν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής λύσης. Πρόσθεσε ότι το Κυπριακό έχει αφεθεί ανοιχτό για υπερβολικά πολύ καιρό και τόνισε οτι η Βρετανία θα κάνει χρήση της ιδιαίτερης σχέσης που έχει με το νησί για την ανεύρεση μιας τέτοιας λύσης".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Thursday, 7 March 1996 - 10:01:07