Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 19/03/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/03/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [3] Βραχονησίδες-κυβερνητικό πρόγραμμα

  • [4] Οδυσσέας Ελύτης

  • [5] Ελλάδα-ΠΓΔΜ

  • [6] Συζήτηση στη Βουλή

  • [7] Συνομιλίες Πάγκαλου στη Μόσχα


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 19/03/1996 (ΑΠΕ)

    Αφιερωμένα στον Οδυσσέα Ελύτη είναι τα πρωτοσέλιδα των περισσοτέρων εφημερίδων. Αλλα θέματα που κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή προ ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, ενόψει της Διακυβερνητικής Διάσκεψης οι συνομιλίες που είχε στη Μόσχα με το Ρώσο ομόλογό του Θεόδωρος Πάγκαλος και οι εξελίξεις στο Σκοπιανό.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Eσβησε το φως του Αιγαίου. Eφυγε σαν χελιδόνι ο Ελύτης".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Καίνε αυτοκίνητα της ΔΕΗ. Ξεχείλισε η οργή. Επικίνδυνο φαινόμενο".

    Η ΑΥΓΗ: "Ρόδο αμάραντο. "Αξιον Εστί" ο Οδυσσέας Ελύτης".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Καρτέλ και υπόκοσμος κατά του Λαλιώτη. Τσακίζει τη συμμορία ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και προχωράει όλα τα μεγάλα έργα".

    ΕΘΝΟΣ: "Eδυσε ο ποιητής του Αιγαίου. Aσμα ηρωικό και πένθιμο για τον Οδυσσέα Ελύτη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Σαμαράς και Τσοβόλας μας έμειναν. Ολοι οι άλλοι "κιοτεύουν" στις εθνικές μας υποθέσεις".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Κυβερνούν οι εργολάβοι".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πρώτη με 3,4 μονάδες η Νέα Δημοκρατία. 4,1 ο Τσοβόλας. Βουλιάζουν "Ανοιξη" και Συνασπισμός. Το τελευταίο μεγάλο γκάλοπ της ALCO".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ωραίε μου Αρχάγγελε γεια σου. Είχε νιώσει το τέλος ο Οδυσσέας Ελύτης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μνημονεύετε Οδυσσέα Ελύτη. Η Ελλάδα κηδεύει σήμερα το μεσημέρι τον Ποιητή της".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Αντίο ηλιοπότη. Φτωχότερη η Ελλάδα χωρίς τον Οδυσσέα Ελύτη".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Εδυσε ο ήλιος ο πρώτος".

    ΝΙΚΗ: "Αξιος Εστί. Πέθανε χθες ο Οδυσσέας Ελύτης".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ".

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "η κυβέρνηση υποστήριξε και χθες ότι δεν υπήρξε επεισόδιο στην περιοχή της Ιμιας και επέμεινε ότι υπερασπίζεται στην περιοχή τα κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά και τα συμφέροντα των ιδιωτών. Σε ο,τι αφορά το τελευταίο περιστατικό ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος βοσκός είχε την πρωτοβουλία να προσεγγίσει το νησί. Ισως επειδή φοβήθηκε πρόσθεσε ο κ. Ρέππας ο βοσκός επέστρεψε "χωρίς να δεχθεί απειλές και χωρίς ουδείς να τον περιορίσει. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε χθες από του βήματος της Βουλής ότι "δεν υπάρχουν γκρίζες περιοχές στο Αιγαίο". Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος προειδοποίησε να μην "παίζουν με τη φωτιά" όσους ενθαρρύνουν την Αγκυρα στις συνομωσίες της κατά Ελλάδας και Τσετσενίας. Το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες που είχε με το Ρώσο ομόλογό του "καλύπτει τα δίκαια της Ελλάδας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επικαλείται "τα απόρρητα πρακτικά των δύο πρόσφατων κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεων της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ,όπου ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος στις 28 Φεβρουαρίου παραδέχθηκε ότι ο βοσκός παρενοχλείτο και "επανήλθε με τη συνοδεία περιπολικού", αποκάλυψε ότι συζήτησε το συγκεκριμένο θέμα με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τόμας Νάϊλς και προέβλεψε ότι "θα γίνονται συνεχώς επεισόδια" ανάλογης μορφής".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "στην Αθήνα υπάρχει προβληματισμός και για την αντιμετώπιση των θεμάτων που δημιουργούν οι τουρκικές προκλήσεις στα Ιμια. Η κυβέρνηση δεν προέβη προς το παρόν σε καμία κίνηση προς την Αγκυρα, αλλά ενημέρωσε τον αμερικανικό παράγοντα. Ο υπουργός Εξωτερικών κ Πάγκαλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει την εφαρμογή του Χρηματοδοτικού Πρωτοκόλλου για την Τουρκία αν δεν υπάρξουν εγγυήσεις ότι θα εγκαταλειφθεί η απειλή και χρήση βίας".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κάνει ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις προκειμένου να αποφύγει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, που θα κλιμάκωνε την ένταση και θα εξυπηρετούσε τις επιδιώξεις της Αγκυρας για διάλογο στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Διάλογο που προωθούν οι ΗΠΑ με στόχο τη θεσμοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες 6-7 σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών παραβίασαν το εθνικό εναέριο χώρο στην περιοχή των Δωδεκανήσων. Τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίσθηκαν. Η ελληνική πλευρά που δεν θέλει να πέσει στην παγίδα της δημιουργίας τεχνητής έντασης στο Αιγαίο απαντά με προσεκτικές πολιτικές και χωρίς κορόνες, όπως έλεγαν κυβερνητικοί κύκλοι. Ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων επεχείρησε την περασμένη εβδομάδα να μεταβεί στα νησάκια Ρω και Στρογγυλή του Καστελόριζου, προκειμένου να υψώσει τουρκικές σημαίες. Ομως οι δημοσιογράφοι εμποδίστηκαν από τους κατοίκους της τουρκικής πόλης Αντίφυλλος (Κας) που βρίσκεται απέναντι από το Καστελόριζο. Αυτό αποκαλύπτει η αγγλόφωνη εφημερίδα "Turkish Daily" σε ρεπορτάζ του απεσταλμένου της Χασάν Ουστούν, ο οποίος περιγράφει πολλές λεπτομέρειες για το περιστατικό αυτό".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "απέτυχε η προσπάθεια της ιταλικής προεδρίας να πείσει την Αγκυρα να δεχθεί μια σειρά θέσεων των 15 οι οποίες θα άνοιγαν το δρόμο για την ομαλή σύγκληση και διεξαγωγή των εργασιών του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας-Κοινότητας που έχει προγραμματίσει καταρχήν για τις 26 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας από διπλωματικές πηγές προσκείμενες στην ιταλική προεδρία ο ΓΓ του ΥΠΕΞ της Ιταλίας κ. Μπανκέρι εισέπραξε ουσιαστικά χθες μια ευγενική αλλά κατηγορηματική άρνηση των Τούρκων συνομιλητών του οι οποίοι δεν δέχονται στο συμβούλιο σύνδεσης να γίνει αναφορά και αποδοχή των τριών θέσεων της πολιτικής επιτροπής των 15 οι οποίες προβλέπουν την καταδίκη χρήσεως βίας για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών το σεβασμό των διεθνών συνθηκών και την ανάγκη προσφυγής Ελλάδας και Τουρκίας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για τα Ιμια".

    "Και αυτό, προσθέτει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, διότι στόχος της τουρκικής πολιτικής παραμένει ο διμερής διάλογος με την Ελλάδα σε συνδυασμό με την παραπομπή ορισμένων θεμάτων στη Χάγη. Φυσικά η αποκάλυψη αυτή δείχνει την πραγματική πρόθεση της Αγκυρας καθώς η "στροφή" Γιλμάζ παρέμεινε φραστική χωρίς πρακτικό αντίκρυσμα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "η Τουρκία δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της για να πληροφορήσει τους εταίρους σχετικά με τις ενδεχόμενες πολιτικές δεσμεύσεις που θα μπορούσε να αναλάβει απέναντι στην ΕΕ ώστε να δοθεί στην Αθήνα η δυνατότητα να επανεξετάσει την αρνητική θέση της στο θέμα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία και να αποδεχθεί κατά το Συμβούλιο Συνδέσεως ΕΕ-Τουρκίας το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 26 Μαρτίου να υπάρξει μια κοινή θέση των "15". Σύμφωνα με πληροφορίες ο τούρκος πρέσβης στις Βρυξέλλες κατά τη συνάντησή του με τους πρέσβεις της κοινοτικής τρόικας (Ιταλός, Ιρλανδός, Ισπανός) υποστήριξε ότι η Αγκυρα δεν θεωρεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ως το κατάλληλο όργανο για την επίλυση περιπλεγμένων θεμάτων όπως αυτό της βραχονησίδας Ιμια. Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση της Αγκυρας πιστεύει ότι καλύτερη λύση για την επίλυση των διαφορών είναι ένας ελληνοτουρκικός διάλογος στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου".

    "Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια "έντονη" αμερικανοτουρκική συζήτηση με θέμα το "ελληνοτουρκικό πρόβλημα" και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη διερευνήσει τις τουρκικές προθέσεις αναζητώντας τη φόρμουλα με την οποία θα επιτευχθεί η συνεννόηση Αθήνας και Αγκυρας όχι μόνο για το θέμα της Ιμιας αλλά γενικότερα ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Κατά την επίσκεψη του κ. Σημίτης στις ΗΠΑ θα παρουσιασθούν συγκεκριμένες ιδέες για την προώθηση μιας ελληνοτουρκικής συζήτησης".

    "Δημοσιογραφικές πληροφορίες, που επικαλείται η ΝΙΚΗ, φέρουν τον αμερικανό πρόεδρο έτοιμο να εκφράσει επίσημα την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να μεσολαβήσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κατά τις επισκέψεις των προέδρων Στεφανόπουλου και Εβερτ στις ΗΠΑ".

    [3] Βραχονησίδες-κυβερνητικό πρόγραμμα

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι η κυβέρνηση "προωθεί πρόγραμμα ανάπτυξης και κατασκευής έργων στοιχειώδους υποδομής (μόλους, καταφύγια, υδατοδεξαμενές κλπ) και σε άλλες βραχονησίδες του Αιγαίου μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Ιμια. Μάλιστα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έχει ήδη δώσει εντολές στα αρμόδια υπουργεία για την ολοκλήρωση τέτοιων προγραμμάτων".

    [4] Οδυσσέας Ελύτης

    ΤΑ ΝΕΑ: "Η Ελλάδα αποχαιρετά σήμερα τον ποιητή του έρωτα, του φωτός, του Αρχιπελάγους και της ανθρώπινης ευαισθησίας. Οι άνθρωποι που γνώρισαν τον ποιητή θα φέρουν πάντα το σημάδι αυτής της επαφής, αυτών των στιγμών. Της επαφής με εκείνον που λάτρεψε τη γλώσσα, άφησε γάργαρο το λόγο να πλάθει εικόνες, αγκάλιασε ανθρώπινα το Εγώ του πλησίον".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ζήτησε να τον αποχαιρετήσουμε με σιωπή ο Οδυσσέας Ελύτης. Αυτός που δεν σιώπησε ως το τέλος του για την Ελλάδα που τον μάγευε. Για μένα η Ελλάδα είναι ένας θάμβος, έγραψε. Και αυτό το θάμβος ήταν πηγή αστείρευτη ύμνου χαράς και πόνου έως και οργής. Έχοντας ζήσει όλα τα δραματικά γεγονότα του αιώνα, δεν στάθηκε στην ποίησή του αδιάφορος ούτε και για τα σημερινά".

    ΕΘΝΟΣ: "Ο Οδυσσέας Ελύτης βύθισε την Ελλάδα στο πένθος για το χαμό του. Ο άνθρωπος που με τη βράβευσή του (1979) τίμησε το θεσμό των Νόμπελ και τη χώρα που τον γέννησε δεν υπάρχει πια. Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας του Οδυσσέα Ελύτη ήταν ένας κόσμος γεμάτος φως και ομορφιά. Κι ο ποιητής, ο μέγας, ένας ιππότης των στίχων, ένας κάτοχος μιας πηγής χρυσοφόρας που ανεξάντλητα μας δρόσιζε με το Λόγο της".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ο Ελύτης ένιωσε στην ψυχή του την ευλογία του Θεού. Απεδέχθη την αποστολή του. Και την εξετέλεσε με αφοσίωση, στο ακέραιο και μέχρι τέλους. Την εξετέλεσε με σεμνότητα. Ηταν σεμνός και συνεπής όπως όλοι οι Μεγάλοι. Εφυγε χθες αθόρυβα και με σεμνότητα. Τον ευχαριστούμε για ο,τι έκανε για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Τον ευχαριστούμε για τα πολλά που μας έδωσε".

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χθες το μεσημέρι έκλεισε τα φτερά του το χελιδόνι μιας ακριβής ποιητικής άνοιξης. Μιας άνοιξης, που χάρισε στη χώρα μας δύο Νόμπελ και ορισμένους ακόμα γενικής αποδοχής - σε παγκόσμια κλίμακα- δημιουργούς. Ο Ελύτης ήταν δέκτης και πομπός της αμυνόμενης ομορφιάς αυτού του τόπου μέσα στην Ιστορία".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ο ποιητής του Αιγαίου και της αιώνιας εφηβείας δεν μένει πια εδώ. Ο Οδυσσέας Ελύτης έφυγε χθες για να πάει να συναντήσει τους άλλους μεγάλους της παρέας του (Σεφέρη, Ρίτσο, Γκάτσο, Τσαρούχη, Χατζηδάκι) που καθόρισαν το πολιτιστικό γίγνεσθαι της νεότερης Ελλάδας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ο Οδυσσέας Ελύτης πέρασε στο "αιώνιο δεν". Και οι Ελληνες νιώσαμε να "εμφανίζεται μεταμφιεσμένη σε Ανοιξη μια παράξενη αγριότητα". Γιατί ο ποιητής είναι η ανάσα, η θαλπωρή, η παραμυθία ενός ολόκληρου λαού. Δεν νιώθουμε φτωχότεροι χωρίς τον Ελύτη. Νιώθουμε γυμνοί".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Εσβησε για πάντα ο ήλιος των Τεχνών και των Γραμμάτων. Ο Οδυσσέας Ελύτης ήταν ο τελευταίος των "μεγάλων" του τόπου μας. Ύμνησε την ελληνική ποίηση και τη γέμισε με αισιοδοξία φαντασία, φως και Αιγαίο. Πέρασε στις χρυσές σελίδες της Ιστορίας".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Την τελευταία του πνοή άφησε χτες ο μεγάλος μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης που έφυγε για να κληροδοτήσει στον τόπο και στον λαό μας παντοτινό του "ηλιάτορα" την ποίησή του".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ο ποιητής της "αιώνιας εφηβείας", ο ποιητής του Αιγαίου, ο ποιητής του έρωτα, ο ποιητής της Μεγάλης Γλώσσας και της Μεγάλης Συνείδησης, ο ποιητής της Γης μας, του Ουρανού και της Θάλασσας, ο ποιητής του "ολίγου και του ακριβούς", ο ποιητής της ψυχής και του αίματός μας έφυγε χθες".

    Η ΑΥΓΗ: "Ας σιγήσουν τα γράμματα. Ας υποκλιθούν οι λέξεις. Ας γονατίσουν τα "ανεμόδαρτα ρήματα". Ας πνιγούν τα "πρώτα λόγια των Σειρήνων". Σήμερα το χώμα της Αττικής σκεπάζει τον ποιητή. Η γραμμή του ορίζοντα προσκυνά το σώμα του Ελύτη διαβάζοντας το σχήμα της πνοής του. Αφησε λέει ο Οδυσσέας Ελύτης χθες την τελευταία του πνοή. Η πνοή του -απάτητη, φλεγόμενη, λευκή και λουλακιά- υπάρχει παντού".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Η αίσθηση της μεγάλης απώλειας σφράγιζε τα πρόσωπα των ανθρώπων που μπορεί να ήξεραν από ποίηση, μπορεί και όχι, μπορεί να ζούσαν ποιητικά ή ψυχρά ρεαλιστικά, πεζά ή και χωρίς συναίσθημα, αισθάνονταν όμως σαν σκίρτημα παλιό, αιώνιο, το σεβασμό απέναντι στους μεγάλους της πολιτείας των ιδεών".

    ΝΙΚΗ: "Ο ποιητής που δεν γεννήθηκε για να ανήκει πουθενά, όπως έλεγε, και που τελικά του ανήκε η ποίηση, το χρώμα του ελληνικού φωτός και η αισθαντικότητα των πραγμάτων έφυγε από τη ζωή κατακτώντας την αθανασία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Από χθες η Ελλάδα και ο κόσμος είναι φτωχότερος σε πνεύμα, σε δημιουργία, σε έμπνευση. Ο μεγάλος λυρικός ποιητής που αποτέλεσε πηγή ζωής για τη χώρα μας συγκλόνισε με το χαμό του το πανελλήνιο".

    [5] Ελλάδα-ΠΓΔΜ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "άτυπη μεσολάβηση μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων υλοποιεί από χθες η Ιταλίδα υπουργός εξωτερικών (και προεδρεύουσα του Συμβουλίου) κ. Σ. Ανιέλι με επίσκεψή της στο κρατίδιο. Αν και τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα εκτιμάται πως η κ. Ανιέλι μεταφέρει "μήνυμα" του Ελληνα υπουργού εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλου για την ονομασία. Αλλωστε ο κ. Πάγκαλος έχει ζητήσει την παρέμβαση των ευρωπαίων εταίρων μας, ώστε να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, ο κ. Μιλόσεβιτς αναμένεται να επισκεφθεί -μάλλον σήμερα- τα Σκόπια χωρίς να διευκρινίζεται ο χρόνος αναγνώρισής τους από τη Σερβία και η ονομασία που θα επιλεγεί".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι "ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Φερτσκόφσκι εμφανίστηκε απαισιόδοξος για μια λύση στο θέμα του ονόματος αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την Ιταλίδα ομόλογό του Σουζάνα Ανιέλι η οποία υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει τίποτα στο θέμα γιατί είναι διμερές".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "δεν πρόκειται να συζητηθεί το θέμα του ονόματος κατά τη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψης του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών Λ. Φερτσκόφσκι στην Αθήνα, η οποία θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "η Αθήνα αναμένει πάντως να διευκρινιστούν οι προθέσεις των Σκοπίων και στο ζήτημα του ονόματος ενώ ανησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο αμοιβαίας αναγνώρισης Σκοπίων - Βελιγραδίου εντός των αμέσως προσεχών ημερών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "τα Σκόπια δεν βλέπουν συμφωνία για το όνομα. Αισιοδοξούν όμως για ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Φρτσκόφσκι "πραγματική ψυχρολουσία για την κυβέρνηση Σημίτη που έχει ήδη σπεύσει να προαναγγείλει στα Σκόπια την πρόθεσή της για συμβιβασμό με σύνθετη ονομασία".

    [6] Συζήτηση στη Βουλή

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "παρά τη σφοδρή κριτική που δέχθηκε ο πρωθυπουργός από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή εν όψει της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του Τορίνο η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση συμφώνησαν χθες στις βασικές γραμμές των θέσεων που θα πρέπει να υποστηριχθούν από την ελληνική πλευρά στην κρισιμότατη αυτή συνάντηση. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ αναγνώρισαν ότι μπορεί να καταργηθεί η αρχή της ομοφωνίας εφόσον η ΕΕ εγγυηθεί για την εδαφική ακεραιότητα των μελών της αλλά όχι για ζητήματα που θίγουν εθνικά και ζωτικά συμφέροντα της κάθε χώρας. Ταυτόχρονα τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και η Πολιτική Ανοιξη αναγνώρισαν την ανάγκη να επιδιώξει η Ελλάδα τη διαμόρφωση κοινής εξωτερικής πολιτικής στην ΕΕ αφού όπως είπαν εκείνοι που αντιτίθενται σε μια τέτοια προοπτική στοχεύουν στο να εξυπηρετήσουν τα δικά τους ηγεμονικά συμφέροντα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "ρεαλιστικές θέσει στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης παρουσίασε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση εν όψει της Διακυβερνητικής στο Τορίνο. Θέσεις που βρήκαν σχεδόν σύμφωνα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην βεβαίως του ΚΚΕ. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης του βέτο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η διαμόρφωση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), η αντιμετώπιση του ελλείμματος της κοινωνίας αλληλεγγύης και η προσπάθεια να μειωθεί η απόσταση των λαών της Ευρώπης από τις εξελίξεις στην ΕΕ είναι οι 4 άξονες που θα κινηθεί η Ελλάδα στην πορεία ολοκλήρωσης. Ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι "η ομοφωνία στη λήψη των αποφάσεων από πάγιο αμυντικό μας όπλο μπορεί να στραφεί εναντίον μας".

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει την αναφορά του πρωθυπουργού ότι "το δικαίωμα αρνησικυρίας της Ελλάδας (βέτο) θα είναι ενεργό όσο "τα ζωτικά μας συμφέροντα δεν διασφαλίζονται από αντίστοιχες δεσμεύσεις σε επίπεδο ΕΕ".

    Στο σχόλιό του το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "η ευκαιρία της Διακυβερνητικής είναι μοναδική και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να χαθεί ή να μην αξιοποιηθεί κατά των επωφελέστερο εθνικά τρόπο. Διότι ναι μεν η ΕΕ δεν διαθέτει ακόμη τον αναγκαίο στρατιωτικό μηχανισμό προστασίας των κρατών-μελών της, αλλά ουδείς αμφιβάλλει ότι η εκ μέρους της αναγνώριση των εξωτερικών της συνόρων αποτελεί την ασφαλέστερη ασπίδα της χώρας μας από τη γνωστή εξ Ανατολών απειλή".

    [7] Συνομιλίες Πάγκαλου στη Μόσχα

    Οι συνομιλίες που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος με το Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα Γεβγκένι Πριμακόφ στη Μόσχα προβάλλονται εκτενώς από το σημερινό τύπο.

    Οπως γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "στο επίκεντρο ήταν "διμερή κυρίως οικονομικά και διεθνή θέματα και αποφασίστηκε η επιτάχυνση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών ενώ είναι σε καλό δρόμο και το θέμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να προωθήσουν την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Για το σκοπό αυτό θα ιδρυθεί η ρωσο-βουλγαρο-ελληνική εταιρία "Τρανσμπάλκαν Πάιπλαϊν". Ο κ. Πάγκαλος δήλωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις στον τρόπο χρηματοδότησης του έργου από τον κρατικό και από τον ιδιωτικό τομέα. Το ζήτημα θα εξεταστεί σε τριμερή συνάντηση αρμόδιων παραγόντων Ελλάδας-Ρωσίας-Βουλγαρίας. Να διευρύνουν τη συνεργασία τους στον τομέα του φυσικού αερίου. Αλβανία και Σκόπια έχουν εκφράσει την επιθυμία να πάρουν φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας. Να προχωρήσουν στην κατασκευή του εργοστασίου αλουμίνας. Αποφασίστηκε να συγκληθεί σύντομα Μικτή Διακυβερνητική Επιτροπή για οικονομική, βιομηχανική και επιστημονικο-τεχνική συνεργασία. Συμφωνήθηκε διεύρυνση της προξενικής συνεργασίας. Στους επιχειρηματίες θα δίνονται βίζες διάρκειας ενός έτους και θα διευκολύνονται οι Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα. Οι δυο υπουργοί συμφώνησαν επίσης ότι πρέπει να υπάρξει κοινή πρωτοβουλία για τα ζητήματα ασφαλείας στη Βαλκανική. Τονίστηκε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς κάτι που ενοχή αυτή την ώρα την Ρωσία, πρέπει να γίνει προσεκτικά".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Tuesday, 19 March 1996 - 12:25:14