Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 21/03/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/03/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Μόσχα - Συνομιλίες Πάγκαλου

  • [3] Εξοδος Ανδρέα Παπανδρέου από Ωνάσειο

  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [5] Αλβανία - επίσκεψη Προέδρου Δημοκρατίας

  • [6] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

  • [7] 7:10

  • [8] ΠΓΔΜ - Νέα Γιουγκοσλαβία


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 21/03/1996 (ΑΠΕ)

    Η έξοδος του Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου από το Ωνάσειο, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου στην Αλβανία είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ελα μωρό μου να τους εκπλήξουμε "Σήμερα τον βγάζουν από το Ωνάσειο. Ποιά κομματικά σενάρια απεργάζονται οι Μιμίκοι".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πένθος στο Μαξίμου, πανηγύρια και... σχέδια στην Εκάλη. Ο Ανδρέας γυρίζει στην πολιτική. Καραδοκεί η Δήμητρα".

    Η ΑΥΓΗ: "Ο ρατσισμός απειλεί όλους μας".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Αγριος καυγάς στο Ωνάσειο. Η Μιμή απαγόρευσε στη Σοφία να δει τον πατέρα της".

    ΕΘΝΟΣ: "Βγήκε νικητής. Ο Ανδρέας κέρδισε τη μάχη της ζωής του".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ενώ βγαίνει σήμερα από το Ωνάσειο ο Ανδρέας διαψεύδει και πάλι την ιατρική".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τρέμουν και τη σκιά του Ανδρέα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τρέμε Σημίτη, έρχεται".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Οχι τρίτοι στο δρόμο του Ανδρέα. Προεξοφλεί τροειδοποιεί ο γιος του".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Εμμέσως θέμα Δωδεκανήσων από την Τουρκία. Αποδέχεται μόνο τις διεθνείς συνθήκες που έχει η ίδια προσυπογράψει".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ο Ανδρέας είναι εδώ. Καθοδηγητής στο Κίνημα και εγγυητής της ενότητας".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Φραγμός της κυβέρνησης στα καζίνο. Επανεξετάζονται όλες οι άδειες".

    ΝΙΚΗ: "Ξανά μαζί μετά από 4 μήνες στο Ωνάσειο. Ο λαός στο πόδι για τον Ανδρέα. Καταλυτική η παρουσία του στο πολιτικό τοπίο".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Δώρο σκάνδαλο σε Λάτση - Βαρδινογιάννη. Η κυβέρνηση αρνείται να εισπράξει χρέη εκατοντάδων δισεκατομμυρίων".

    [2] Μόσχα - Συνομιλίες Πάγκαλου

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης ήταν το βασικό θέμα στη συνάντηση του Ρώσου πρωθυπουργού Β. Τσερνομίρντιν και το υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου. Η συνάντηση δεν ήταν προγραμματισμένη και πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικά την Τετάρτη το πρωί λίγο πριν αναχωρήσει από τη Μόσχα ο κ. Πάγκαλος. Ο Ρώσος πρωθυπουργός εξεδήλωσε ζωηρό ενδιαφέρον για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας-Βουλγαρίας-Ελλάδας και "τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του έργου" όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Πάγκαλος".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών, ίσως και εντός του μηνός θα συναντηθούν στην Αθήνα εκπρόσωποι των κρατικών φορέων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρωσίας που θα μετάσχουν για να συζητηθεί το ποσοστό της συμμετοχής τους και εξέφρασε την ελπίδα μέχρι τέλους του έτους να έχει συσταθεί η εταιρία "Transbalkan Pipeline" που θα αναλάβει την κατασκευή του αγωγού".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "συμφωνία σε υψηλό επίπεδο με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιάγραμμα, αξιώνει η Ρωσία για την προώθηση του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Η Μόσχα είχε ζητήσει δια της διπλωματικής οδού να οριστεί οπωσδήποτε και σύντομα η επίσκεψη από τη στιγμή που ο κ. Σημίτης έχει ήδη επαφές στις πρωτεύουσες της ΕΕ και θα ταξιδέψει και στην Ουάσιγκτον".

    [3] Εξοδος Ανδρέα Παπανδρέου από Ωνάσειο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "ο υπουργός Παιδείας και γιος του τέως πρωθυπουργού Γεώργιος Παπανδρέου προειδοποίησε το περιβάλλον καθώς και όποιους τρίτους επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την επάνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην Εκάλη για ίδιον όφελος, προεξοφλώντας ταυτόχρονα και τη στάση του πατέρα του λέγοντας ότι "είναι σε θέση να μην επιτρέψει να υπάρξει η οποιαδήποτε εκμετάλλευση των προθέσεων και των θέσεών του".

    Στο σχόλιό του το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει ότι "ο ιδρυτής και ιστορικός ηγέτης του Κινήματος καλείται και την ανεκτίμητη βοήθειά του να προσφέρει στην κυβέρνηση αλλά και την ενότητα του ΠΑΣΟΚ να διασφαλίσει παραδίδοντας έτσι στο μέλλον ενωμένη και ισχυρή την παράταξη που ο ίδιος δημιούργησε και οδήγησε στην εξουσία. Ο Α. Παπανδρέου αποτελεί ένα τεράστιο και πολύτιμο κεφάλαιο για το ΠΑΣΟΚ αλλά και τη χώρα. Και το κεφάλαιο αυτό οφείλουν πρώτοι να το σεβασθούν οι αποτελούντες ή εμφανιζόμενοι ως ανήκοντες στο γνωστό "περιβάλλον". Που δυστυχώς μέχρι τώρα μάλλον το αντίθετο έχουν αποδείξει".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "με μια σύντομη δήλωσή του ο μεγάλος ηγέτης επικοινωνεί και πάλι με το λαό. Κανένας άλλος δεν τον εκφράζει και όταν το κρίνει αναγκαίο θα κάνει παρεμβάσεις. Στο κέντρο της προσοχής του η εδαφική ακεραιότητα της χώρας και τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Σύντομα συγκαλεί το ΕΓ στην Εκάλη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "για μια ακόμη φορά ο Ανδρέας Παπανδρέου διαψεύδει την ιατρική αλλά και τους κάθε ενδοτικούς τους αντιπάλους που για τον άλφα ή βήτα λόγο ανέμεναν διαφορετικές εξελίξεις στο θέμα της υγείας του και αντιπαρερχόμενος τα σχετικά προβλήματα επιστρέφει στην οικία του, αναμενόμενης ως εκ τούτου και της ενεργού επιστροφής στα πολιτικά πράγματα. Που φυσικά, σημαίνει και μια πιθανή ανατροπή της καταστάσεως που προέκυψε στο ΠΑΣΟΚ από τη στιγμή που εισήλθε στο Ωνάσειο".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "όσο κι αν η φροντίδα για την υγεία του θα αποτελεί πρωταρχικό μέλημα κανείς δεν παραγνωρίζει ότι για τον Ανδρέα Παπανδρέου η πολιτική αποτελεί συστατικό στοιχείο της ζωής του αν όχι την ίδια του τη ζωή. Εύλογα, επομένως άρχισαν ήδη να διατυπώνονται απόψεις και προβληματισμοί για το ρόλο που θα διαδραματίσει ο Ανδρέας Παπανδρέου. Κοινός παρονομαστής όλων αυτών ότι η παρουσία του ηγέτη της δημοκρατικής παράταξης θα λειτουργήσει καταλυτικά για το σύνολο πολιτικό τοπίο, χωρίς να αποκλείονται από το χρονικό ορίζοντα ακόμα και οι πρόωρες εκλογές".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "πανικό έχει προκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου η έξοδος του Ανδρέα Παπανδρέου από το Ωνάσειο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στο συνέδριο του Ιουλίου γεγονός που φοβίζει τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη πολύ περισσότερο αφού η κ. Δήμητρα Παπανδρέου καραδοκεί να πάρει τη ρεβάνς από όσους την έβαλαν στο περιθώριο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "ανατρέπει τα σχέδια όσων στηρίζουν το Σημίτη που τελεσιγραφικώς προειδοποιούν τον Ανδρέα να μην τολμήσει να δημιουργήσει προβλήματα στο Σημίτη. Οργιάζουν τα σενάρια για το ρόλο του Ανδρέα Παπανδρέου".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Το ΕΘΝΟΣ όπως και οι άλλες εφημερίδες επισημαίνουν ότι "η Τουρκία έγινε ακόμα πιο προκλητική έναντι της Ελλάδας αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία στα Δωδεκάνησα. H προκλητικότητα της Αγκυρας αξιοποιεί και τη σιωπή των Ευρωπαίων. Η Τουρκία, αεροσκάφη της οποίας χτες εκτελούσαν χαμηλές πτήσεις πάνω από τα Ιμια και στην περιοχή της Δωδεκανήσου παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο μας και τα οποία αναχαιτίστηκαν, δήλωσε προκλητικά στους εκπροσώπους της ΕΕ ότι "σέβεται μόνο τις Συμφωνίες που έχει υπογράψει" αμφισβητώντας έτσι την υπογραφή της στις Συμφωνίες με την Ιταλία το 1932 για τα Δωδεκάνησα. Λόγω αυτής της εξέλιξης η Ελλάδα θα επιμείνει στο βέτο κατά της χρηματοδότησης της Τουρκίας για την Τελωνειακή Ενωση, επειδή η Τουρκία δεν δέχεται να εγγυηθεί ότι θα κινηθεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου και σταματώντας να απειλεί την Ελλάδα".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "αποτελεί μονόδρομο πλέον για την Αθήνα η άσκηση βέτο στη ροή κοινοτικών κονδυλίων προς την Τουρκία μετά την απαράδεκτη - όπως τη χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος - στάση της Αγκυρας".

    "Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, η ιταλική προεδρία θα επιμένει να πείσει την Ελλάδα να συμφωνήσει στις κοινές θέσεις με κάποιο αντάλλαγμα, προφανώς με μια κοινή δήλωση αλληλεγγύης των "15" στην Ελλάδα, που είχε τορπιλίσει στο προηγούμενο Συμβούλιο Υπουργών το βρετανικό βέτο. Ομως, δεν αποκλείεται αν διαπιστωθεί τελικά ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει με τις κοινές θέσεις, η ιταλική προεδρία ν' αναλάβει την πρωτοβουλία και να αναβάλει τις τελευταίες ώρες το Συμβούλιο Σύνδεσης".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "σε απομόνωση συνεχίζει να βρίσκεται η Ελλάδα μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής των μονίμων διπλωματικών αντιπροσώπων των χωρών της Κοινότητας, οι οποίοι αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αίτημά της να αναβληθεί για αργότερα - ίσως για τις 22 Απριλίου - η σύγκληση του συμβουλίου σύνδεσης Κοινότητας-Τουρκίας που έχει προγραμματισθεί για τις 26 Μαρτίου. Η Τουρκία δεν δέχεται τη συμβιβαστική πρόταση που της έχει κάνει εξ ονόματος όλων των κοινοτικών χωρών η ιταλική προεδρία. Στην πρόταση αυτή περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η ανάγκη αποδοχής από την Αγκυρα μιας δήλωσης των 15 για την καταδίκη της χρήσης βίας ή της απειλής χρήσης βίας για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών για το σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου και για την προσφυγή των δύο ενδιαφερομένων χωρών στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης μόνο αρμόδιο για να επιλύσει τη διαφορά τους τη σχετική με τα νησιά Ιμια".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "θα είναι καθοριστικές για τη στάση της ιταλικής προεδρίας οι συνομιλίες που θα έχει σήμερα στη Ρώμη ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Λαμμπέρτο Ντίνι, ενόψει του συμβουλίου σύνδεσης της ΕΕ με την Τουρκία το οποίο είναι προγραμματισμένο για την Τρίτη. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν φαίνονται πρόθυμοι οι "14" να δεχθούν την αναβολή του συμβουλίου, γεγονός που ενδέχεται να μετατρέψει τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε αντιπαράθεση της κυβερνήσεως με τους άλλους εταίρους".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "τη βελτίωση της εικόνας της χώρας μας στην ΕΕ θα επιχειρήσει να πετύχει σήμερα στη Ρώμη ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με την επίσκεψη-αστραπή στη Ρώμη. Το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο και μια ώρα αργότερα θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "η ελληνική πλευρά κινείται με φανερή δυσκολία αντιμετωπίζοντας την έντονη δυσφορία των "εταίρων" για το γεγονός ότι τρεις μήνες μετά τη θέση σε ισχύ της ομόφωνης συμφωνίας για την Τελωνειακή Ενωση (από 1/1/1996) ο κανονισμός χρηματοδοτικής συνεργασίας ύψους 500 δις δραχμών για την επόμενη πενταετία δεν έχει ακόμη εγκριθεί αφού η Αθήνα συνδέει το θέμα με την κρίση στο Αιγαίο και ζητάει "εγγυήσεις" από την Αγκυρα. Ολα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "χθες για πρώτη φορά ύστερα από ενάμιση χρόνο τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα παραβίασαν δυτικότερα τα όρια του ελληνικού εναέριου χώρο και έφθασαν να πετάξουν μέχρι τη Σκύρο, ενώ άλλα πλησίασαν τη Χερσόνησο του Αθω σε απόσταση μόλις δύο ναυτικών μιλίων. Την ίδια στιγμή, το κλίμα έντασης συντηρείται από τους Τούρκους και στην περιοχή της Ιμιας, με συγκέντρωση τουρκικών πλοίων τις δύο τελευταίες ημέρες. Πρόσχημα υπήρξε η αποβίβαση τηλεοπτικού συνεργείου του ΣΚΑΙ την Τρίτη αλά και η επίσκεψη που πραγματοποίηση χθες στην Ιμια ο βοσκός Α. Βεζυρόπουλος για να φροντίσει τα αιγοπρόβατά του".

    Οπως αναφέρει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, "χθες τουλάχιστον 9 σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών πέταξαν στο Αιγαίο από το Καστελλόριζο μέχρι τη Λήμνο, παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο. Σε πολλές περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά, ενώ σε μερικές περιπτώσεις σημειώθηκαν και εμπλοκές. Ανάλογες προκλήσεις σημειώθηκαν και προχθές ειδικά στην περιοχή της Δωδεκανήσου".

    [5] Αλβανία - επίσκεψη Προέδρου Δημοκρατίας

    ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν ότι "πέντε ανοιχτά θέματα στις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας" θα συζητηθούν στις επαφές με την αλβανική ηγεσία. Πρόκειται για το άνοιγμα "δημόσιων σχολείων για την ελληνική μειονότητα στο Αργυρόκαστρο, τους Αγίους Σαράντα και στην Κορυτσά. Τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Η εκκλησιαστική περιουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η προώθηση των οικονομικών σχέσεων με τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων ελληνικών εταιριών στα Τίρανα, στο Δυρράχιο και σε άλλες πόλεις. Και η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Αλβανίας, όπου ανοιχτό παραμένει το θέμα σύναψης συμφωνίας για τον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων της Αλβανίας ενώ προβλέπεται το Φθινόπωρο να γίνουν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "η επίσκεψη του κ. Στεφανόπουλου επισφραγίζει τη βελτιωμένη φάση στην οποία βρίσκονται εδώ και καιρό οι ελληνοαλβανικές σχέσεις", ενώ η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "πραγματοποιείται με στόχο την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοαλβανικών σχέσεων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι "το σύμφωνο φιλίας συνεργασίας και καλής γειτονίας που θα υπογραφεί δεν περιέχει καμία αναφορά στην ελληνική μειονότητα πέραν μιας γενικόλογης διατύπωσης στο προοίμιο. Μαζί με το σύμφωνο φιλίας που μεταξύ άλλων αναγνωρίζει τα αλβανικά σύνορα, η ελληνική αντιπροσωπεία μεταφέρει στις βαλίτσες της και νομοσχέδιο για νομιμοποίηση των Αλβανών λαθρομεταναστών στην Ελλάδα και υποσχέσεις για οικονομική ενίσχυση υπό ιδιαίτερα προνομιακούς (για τα Τίρανα) όρους. Από την αλβανική πλευρά το "αντάλλαγμα" είναι μια εγνωσμένης αξίας φραστική δέσμευση για τη σύσταση μειονοτικών τάξεως σε τρία σχολεία στο Αργυρόκαστρο, τους Αγ. Σαράντα και το Δέλβινο, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο".

    "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκφωνήσει το μεσημέρι ομιλία ενώπιον της ολομέλειας του αλβανικού κοινοβουλίου, θα έχει συνομιλίες με τον Αλβανό ομόλογό του Σαλί Μπερίσα, τον πρωθυπουργό Αλεξάντερ Μέξι, θα επισκεφθεί τον προκαθήμενο της αλβανικής ορθόδοξης εκκλησίας κ. Αναστάσιο στην Αρχιεπισκοπή, ενώ αύριο θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους της ομογενειακής οργάνωσης "ΟΜΟΝΟΙΑ" και των οκτώ κομμάτων της αντιπολίτευσης", γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    [6] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "κάποιο φως στο θέμα της ονομασίας αφήνουν τα Σκόπια. Παίζοντας με τα νεύρα της ελληνικής πλευράς, τα Σκόπια μετά την απαισιόδοξη τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Λ. Φριτσκόφσκι, χθες άφησαν να διαρρεύσει η προοπτική κάποιας θετικής εξέλιξης. "Αν συνεχιστεί το κλίμα της διάθεσης για επικοινωνία, μπορεί να δούμε φως στο πρόβλημα" αναφερόμενος και στο θέμα της ονομασίας, είπε σε δημοσιογράφους σημαντικός διπλωματικός παράγων. Καθοριστικό ρόλο για τις παραπέρα εξελίξεις όμως θεωρούν ότι θα παίξει η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της FYROM κ.κ. Πάγκαλου και Φριτσκόφσκι που ίσως γίνει όπως λεγόταν χθες και στις αρχές Απριλίου".

    [7] 7:10

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "μείωση κατά 40% εισηγείται η αμερικανική κυβέρνηση προς το Κογκρέσο για την Ελλάδα και την Τουρκία ενώ παράλληλα διατηρεί για το 1997 την "περιβόητη" αναλογία 7:10 στην εξωτερική βοήθεια προς τις δύο χώρες. Προτείνεται επίσης χρηματική βοήθεια προς την Κύπρο ύψους 15 εκατ. δολαρίων. Πάντως οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις (όπως η ΑΧΕΠΑ) χαιρέτισαν την εισήγηση για διατήρηση του 7:10 στη βοήθεια προς την Ελλάδα και την Τουρκία".

    [8] ΠΓΔΜ - Νέα Γιουγκοσλαβία

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "σε "διπλωματικό θρίλερ" εξελίσσεται η αναγνώριση των Σκοπίων από το Βελιγράδι καθώς αναβλήθηκε η επίσκεψη του Σέρβου Προέδρου Σλ. Μιλόσεβιτς στα Σκόπια που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα. Ανεπίσημες πηγές στα Σκόπια δήλωσαν πως η συνάντηση Μιλόσεβιτς - Γκλιγκόροφ θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα χωρίς να εξηγούν τους λόγους της αναβολής ενώ ισχυρίσθηκαν ότι έχουν λυθεί όλες οι εκκρεμότητες για την υπογραφή της συμφωνίας ακόμα και το θέμα της κληρονομιάς της πρώην Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Thursday, 21 March 1996 - 10:42:39