Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 22/03/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/03/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Ελληνοαλβανικές σχέσεις

  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [4] Ανδρέας Παπανδρέου - Εξοδος από Ωνάσειο

  • [5] Υπουργικό Συμβούλιο


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    ΑΠΕ, Αθήνα 22/93/1996

    Η έξοδος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από το Ωνασειο, οι συνομιλίες που είχε στη Ρώμη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημιτης για τη στάση της Ελλάδος ενόψει του συμβουλίου σύνδεσης ΕΕ-Τουρκιας στις 26 του μηνός, και η επίσκεψη που πραγματοποιεί στα Τίρανα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος είναι τα βασικά θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Για γέλια και για κλάματα. Κακόγουστη φιέστα των Μιμίκων η έξοδος από το Ωνάσειο".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Φιέστα για κλάματα. Ο Ανδρέας σκιά του εαυτού του".

    Η ΑΥΓΗ: "Εμπλοκή στο τρίγωνο Ελλάδας-ΕΕ-Τουρκίας. Κώστας Σημίτης: με τέτοιους όρους η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεργαστεί".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εξευτέλισαν τον Ανδρέα. Φιάσκο η συγκέντρωση των μιμίκων έξω από το Ωνάσειο".

    ΕΘΝΟΣ: "Συναγερμός γύρω από τα Ιμια. Οι Τούρκοι στήνουν προβοκάτσια για την 25η Μαρτίου. Πυρετός στο Πεντάγωνο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Κέρδισε και αυτό το στοίχημα ο Ανδρέας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αρπάζουν την περιουσία του Κωνσταντίνου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σόου ντροπής. Οι Αυριανιστές ζουν. Απάνθρωπη καπηλεία του ανήμπορου Ανδρέα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σεβαστείτε τον. Το μήνυμα από τα 17 συγκλονιστικά δευτερόλεπτα της εξόδου Ανδρέα. Εκλαψε στο ασανσέρ μετά τη δήλωση που δεν έκανε".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Κριτήρια δανείων. Η Εθνική Τράπεζα πρόκειται να θεσπίσει ολοκληρωμένο σύστημα αξιολόγησης των επιχειρήσεων που ζητούν χορήγηση κεφαλαίων".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Σεβασμός στον ηγέτη".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Δάκρυσε μόλις βγήκε ο Ανδρέας. Προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ για τον Αντιπρόεδρο".

    ΝΙΚΗ: "Η Μεγάλη επιστροφή".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Βασιλικότερη των Βρυξελλών η κυβέρνηση. Πρωταγωνιστής για την κατάργηση του βέτο ο Κ. Σημίτης".

    [2] Ελληνοαλβανικές σχέσεις

    "Ενα βήμα μπρος" χαρακτηρίζει το σύμφωνο φίλιας συνεργασίας, καλής γειτονίας και ασφάλειας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ο οποίος υπογραμμίζει ότι "ίσως η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στα Τίρανα να σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στις ελληνοαλβανικές σχέσεις απαλλαγμένου από καχυποψίες και τριβές αφού λίγο έλειψε να οδηγήσουν τις δυο χώρες σε καθεστώς παρατεταμένης κρίσης".

    "Νέο κεφάλαιο ανοίγει στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, καθώς "τα μίση και τα πάθη" έμειναν στην άκρη για να δώσουν τη θέση τους στο σύμφωνο 20ετούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών", γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "τα βασικά σημεία του Συμφώνου το οποίο είναι το αποτέλεσμα προσπαθειών και διπλωματικών δραστηριοτήτων και από τις δυο πλευρές για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας των δύο χωρών είναι: η δέσμευση των δύο χωρών στην αρχή του απαραβίαστου των υπαρχόντων διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων. Η αντίθεση των δύο χωρών στη χρήση βίας και στην απειλή χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις. Η ενθάρρυνση των ανταλλαγών στο στρατιωτικό τομέα. Η συγκρότηση μηχανισμού για την αποκλιμάκωση εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η δέσμευση από τις δύο πλευρές για την ίδρυση πολιτιστικών κέντρων και τη διδασκαλία των γλωσσών των υπηκόων που ζουν στην άλλη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σ. Μπερίσα δεσμεύθηκε στον Κ. Στεφανόπουλο ότι θα ικανοποιήσει άμεσα το πάγιο ελληνικό αίτημα για τη λειτουργία μειονοτικών σχολείων και έξω από τις αποκαλούμενες μειονοτικές ζώνες (Αργυρόκαστρο, Δέλβινο, Αγ. Σαράντα)".

    "Νέα σελίδα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις άνοιξε με το 20ετές σύμφωνο", γράφει η ΑΥΓΗ.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος κατά τη χθεσινή του ομιλία ενώπιον του αλβανικού κοινοβουλίου έθεσε "την ακώλυτη άσκηση όλων των μειονοτικών δικαιωμάτων εκ μέρους της ελληνικής εθνικής μειονότητας ως πρωταρχικό κι απαράβατο όρο για την εδραίωση διμερών φιλικών σχέσεων και την παροχή οιασδήποτε ελληνικής βοήθειας στην Αλβανία. Κατ'αυτόν τον τρόπο ο κ. Στεφανόπουλος: αφ'ενός απηύθυνε κατηγορηματικό μήνυμα προς την αλβανική κυβέρνηση για την ανυποχώρητη απόφαση της Ελλάδας να διεκδικήσει το σεβασμό των δικαιωμάτων της εθνικής ομογένειας και αφ'ετέρου έλαβε σαφείς αποστάσεις από την κυβέρνηση που με ιδιαίτερη σπουδή προχώρησε στη σύναψη Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας με τη γείτονα χώρα - κίνηση που ακόμη και από μερίδα του αλβανικού Τύπου θεωρείται ως δώρο στο κυβερνών δημοκρατικό κόμμα εν όψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών - προκαλώντας αντιδράσεις ομογενειακών οργανώσεων".

    "Εγκαταλείπει η Ελλάδα τους Βορειοηπειρώτες αλλά υπογράφει για τους λαθρομετανάστες", γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ.

    Στο σχόλιό του ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "οι διαπιστώσεις από την πρώτη ημέρα της διήμερης επισήμου επισκέψεως του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αλβανία δεν ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές καθ' όσον αφορά τις διαθέσεις των γειτόνων μας για την αποκατάσταση φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών υπό όρους έντιμης αμοιβαιότητας. Προσεπάθησαν για μια ακόμη φορά να πλαστογραφήσουν την πραγματικότητα, ιστορική και σημερινή".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "θερμό επεισόδιο στα Ιμια μεθοδεύουν οι Τούρκοι την ερχόμενη Δευτέρα 25η Μαρτίου και στο Συμβούλιο Αμυνας σήμανε συναγερμός. Σύμφωνα με πληροφορίες η ακτοφυλακή Αλικαρνασσού στρατολογεί "οικολόγους" που την ημέρα εκείνη θα αναλάβουν να ανέβουν στις βραχονησίδες για "να ταϊσουν τα κατσίκια. Η Ελλάδα αρχικά θα αντιδράσει με προειδοποιητικές βολές από το Λιμενικό Σώμα και εν συνεχεία με τη δυναμική παρέμβαση του Πολεμικού Ναυτικού σε περίπτωση που η Αγκυρα επιχειρήσει να ανεβάσει Τούρκους "πολίτες" στις βραχονησίδες Ιμια".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "μια νεα κρίση και ίσως ένα θερμό επεισόδιο αποτελούν στόχους για την Τουρκία εν όψει της διαφαινόμενης πραγματοποίησης του συμβουλίου σύνδεσης ΕΕ-Τουρκιας στις 26 Μαρτίου αλλά και των ταξιδιών του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και του Κώστα Σημιτη στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 27 Μαρτίου (η συνάντηση με τον Μπιλ Κλιντον θα γίνει στις 29) και τις 9 Απριλίου αντίστοιχα. Χθες η τουρκική προκλητικότητα εκδηλώθηκε από αέρα και θάλασσα. Οκτώ ζεύγη τουρκικών F-16 και φάντομ προχώρησαν σε ισάριθμες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου κυρίως στην περιοχή της Ιμιας και το Νότιο Αιγαίο γενικότερα. Τα ελληνικά αεροσκάφη αντέδρασαν αστραπιαία και αναχαίτισαν τα τουρκικά ενώ σε μια περίπτωση υπήρξε εμπλοκή: Την ίδια στιγμή τρεις τουρκικές ακταιωροί εμφανίστηκαν στα όρια των χωρικών μας υδάτων, στην Ιμια και προχώρησαν πολλές φορές σε είσοδο σε αυτά παίζοντας "κρυφτούλι" με τα σκάφη του Λιμενικού που βρίσκονταν στην περιοχή και τελικά αποχώρησαν".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα Ιμια και η γενικότερη εξέταση της αμυντικής μας πολιτικής ήταν τα θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο Αμυνας που συνεδρίασε χθες με τη συμμετοχή και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Περικλή Ουσατζοπουλου λόγω της συναρμοδιότητας τους στα εξεταζόμενα θεματα. Σε επιστολή τους προς τον αμερικανό πρόεδρο 10 γερουσιαστές ζητούν την άμεση αναγνώριση της βραχονησίδας Ιμια ως αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής επικράτειας".

    "Στη συνεδρίαση, προσθέτει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, εξετάσθηκαν τα τελευταία γεγονότα στην Ιμια τα προβλήματα που δημιουργούνται από την παρουσία πολεμικών σκαφών της Τουρκίας στην περιοχή τα οποία και παραβιάζουν συνεχώς τα χωρικά μας ύδατα. Επίσης, τα τουρκικά πλοία αντιδρούν σε κάθε απόπειρα Ελλήνων (όπως των δημοσιογράφων ή του βοσκού) να ανέβουν στην Ιμια. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά. Και χθες τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών. Οι Τούρκοι τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζονται ιδιαίτερα προκλητικοί και έφθασαν μέχρι τα παράλια της Σκύρου και της Χαλκιδικής πριν αναχαιτισθούν από ελληνικά μαχητικά. Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΣΑΜ έγινε συζήτηση για τον τρόπο αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων και ελήφθησαν αποφάσεις για την τακτική που θα ακολουθούν τα πλοία του ΠΝ και του Λιμενικού Σώματος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "ο πρωθυπουργός Κ. Σημιτης κατήγγειλε από τη Ρώμη ότι η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη και συνεχίζει τις προκλήσεις της εις βάρος της Ελλάδος. Και ξεκαθάρισε στον Ιταλό ομόλογο του ότι η χώρα μας δεν προτίθεται να πει "ναι" στην έγκριση του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου αν οι "15" δεν προχωρήσουν σε κοινή δήλωση υπέρ της Ελλάδας και η Τουρκία δεν σταματήσει τις προκλήσεις".

    Οπως αναφέρει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ,"ο πρωθυπουργός δήλωσε σχετικά ικανοποιημένος από τη συζήτηση που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του Λαμπέρτο Ντίνι".

    "Ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε την ευκαιρία εθιμοτυπικής συνάντησης και με τον πρόεδρο της Ιταλίας Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο δήλωσε, προσθετει η ΑΥΡΙΑΝΗ ότι "τις τουρκικές διεκδικήσεις στη βάση της κοινής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και επανέλαβε την ανάγκη αναγνώρισης των συνόρων της κάθε χώρας-μέλους ως εξωτερικά σύνορα θέση για την οποία - σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες ο προεδρεύων της ΕΕ ήταν θετικός γνωστοποίησε ωστόσο στον κ Σημιτη ότι δέχεται αντιδράσεις επί του θέματος από χώρες φιλικά διακείμενες στην Αγκυρα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι "ο πρωθυπουργός επανέλαβε κατηγορηματικά στον Ιταλό ομόλογό του τη θέση της Ελλάδας διακινδυνεύοντας ακόμη και τη δημιουργία κλίματος αντιπαράθεσης με τους εταίρους. Οπως δήλωσε ο κ Σημίτης ,είπε στον Ιταλό πρωθυπουργό ότι "οι αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι απαράδεκτες και πρέπει να βρεθεί ρύθμιση τους θέματος με βάση τρεις αρχές: Την αποφυγή της χρήσης βίας στις διμερείς σχέσεις. Το σεβασμό των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου και την προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο για θέματα νομικής φύσης".

    Και η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι "σε εμπλοκή οδηγούνται οι εξελίξεις που αφορούν το συμβούλιο σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας λόγω της σταθερής κλιμάκωσης της περί την Ιμια διένεξης που ακολουθεί η Τουρκία και εξαιτίας της απροθυμίας της Ενωσης να υιοθετήσει κάποιες διατυπώσεις που (όπως δήλωσε χθες ο κ. Σημιτης) είναι όροι sine qua non για την Αθήνα. Ειδικότερα η Αγκυρα τις τελευταίες ημέρες: α) εμφάνισε την πρωτοφανή θεωρία κατά την οποία δεσμεύεται μόνο από όσες συνθήκες η ίδια εκλαμβάνει ως έγκυρες και στις οποίες αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος. β) πρότεινε την από κοινού με την Ελλάδα σίτιση των κατσικιών στην Ιμια διατυπώνοντας επιπροσθέτως ως "ριζική λύση" την ιδέα της απομάκρυνσης των αιγοπροβάτων από τη βραχονησίδα. γ) αρνήθηκε να δεχτεί την υιοθέτηση ορισμένων διατυπώσεων στο σχέδιο κοινής θέσης του συμβουλίου της 26/3".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "έντονες πιέσεις στην Αθήνα να συναινέσει στην πραγματοποίηση του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και να μην μπλοκάρει την κοινοτική χρηματοδότηση που συνδέεται με την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας άσκησε χθες η ιταλική πλευρά, εκφράζοντας τη θέση Βρετανίας, Γερμανίας και Γαλλίας ότι το Συμβούλιο Σύνδεσης πρέπει να προχωρήσει πάση θυσία. Η Ρώμη προσπαθεί να πετύχει την υιοθέτηση από τους "15" μιας κοινής δήλωσης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 25ης Μαρτίου με την οποία η ΕΕ να εκφράζει ανοιχτά την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και να ζητεί την επίλυση του θέματος της Ιμιας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δήλωση όμως που δεν έχει γίνει δυνατόν ακόμη να επιτευχθεί, καθώς τόσο η Βρετανία (που άσκησε σε προηγούμενο Συμβούλιο Υπουργών βέτο για ανάλογη δήλωση) όσο και άλλες χώρες που "οχυρώνονται" πίσω από τη βρετανική στάση (π.χ. η Ολλανδία) δεν συμφωνούν στη διατύπωση μιας τέτοιας θέσης. Η βρετανική πλευρά έχει επανειλημμένως ζητήσει από την Αθήνα να προχωρήσει σε διάλογο με την Αγκυρα προσπαθώντας μάλιστα να διαχωρίσει την έννοια του "διαλόγου" με την έννοια της "διαπραγμάτευσης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "με βάση τις χθεσινές συζητήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογό του στη Ρώμη, η ιταλική προεδρία στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων θα καταβάλει μια ακόμη προσπάθεια για να συμφωνήσουν οι 15 σε κοινές θέσεις που θα πρέπει να διατυπωθούν με τρόπου που να μην προκαλέσουν τις αρνητικές αντιδράσεις της Τουρκίας. Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι αν η ιταλική προεδρία ήταν περισσότερο δυναμική θα είχε βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Δείγμα της σκληρής διαπραγμάτευσης, που φαίνεται διατεθειμένη να ακολουθήσει η Τουρκία, είναι και οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου πρεσβευτή στις Βρυξέλλες κ. Ουζουλκέρ. Διατύπωσε την απειλή: "η επόμενη κρίση με την Ελλάδα δεν θα τελειώσει τόσο εύκολα, όπως η κρίση που αντιμετωπίσαμε πρόσφατα".

    [4] Ανδρέας Παπανδρέου - Εξοδος από Ωνάσειο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "όλοι στο ΠΑΣΟΚ κατανοούν ότι η κατάσταση της υγείας του δεν επιτρέπει στον Α. Παπανδρέου ανάμιξη στην ενεργό πολιτική, ούτε άσκηση όλων των καθηκόντων του μόνου αξιώματος που έχει δηλαδή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο δεν αποκλείουν ορισμένα μέλη του περιβάλλοντός του και κάποιοι από τους αποκαλούμενους 'προεδρικούς' να επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν την έξοδό του απο το νοσοκομείο διοχετεύοντας 'επιθυμίες' και "προθέσεις " του οι οποίες θα τον φέρουν σε αντίθεση με ενέργειες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Χαρακτηριστική ήταν η προειδοποίηση που απηύθυνε μόλις προχθές ο Γιώργος Παπανδρέου".

    "Η έξοδος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σηματοδοτεί νέες εξελίξεις για το κυβερνών κόμμα στο οποίο όλοι αναμένουν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα την παρέμβαση του Ανδρέα Παπανδρέου", γράφει η ΝΙΚΗ. "Δεν είναι λίγα εκείνα τα στελέχη που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό και έντονο προβληματισμό την επάνοδο του στο εσωκομματικό γίγνεσθαι", προσθέτει η ίδια εφημερίδα.

    "Η έξοδος του, σημειώνει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, συνοδεύτηκε από προσδοκίες και επιφυλάξεις από τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "ο ηγέτης και ιδρυτής του κυβερνώντος κόμματος θεωρείται βέβαιο ότι θα επιστρέψει στον πολιτικό στίβο. Η έξοδός του από το Ωνάσειο δημιούργησε ανάμικτα συναισθήματα στις διάφορες ομάδες που σήμερα αντιμάχονται στο χώρο του κόμματος".

    "Φιέστα για κλάματα στο Ωνάσειο, γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και προσθέτει ότι ο Ανδρέας ήταν σκιά πραγματική του εαυτού του απογοητεύοντας ακόμη και τους οπαδούς του. Η παρουσία του απέδειξε ότι πλέον δεν είναι σε θέση να μετάσχει ή να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις".

    "Αυτοί που έστησαν τις σκηνές εξόδου δεν αντιλαμβάνονται ότι και ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ακόμη ζωντανός άνθρωπος; δεν τον συμπονούν; ερωτά ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ και συμπληρώνει "ο λαός ώριμος και ψύχραιμος κρατήθηκε μακριά από τη στημένη σκηνή και δεν υπάκουσε στις κομματικές εντολές".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επικρίνει τους ανθρώπους του "περιβάλλοντος" του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που "διακινδύνευσαν να τον παρουσιάσουν πλήρως ανακάμψαντα και έτοιμο για επιστροφή στη δράση και τελικά τον εξευτέλισαν με την επιμονή τους να τον επιδείξουν στον ελληνικό λαό και να οργανώσουν φιέστα. Και απέτυχαν οικτρά".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι "η χθεσινή μέρα ίσως να είναι σημαντικότατη και για τον πρωθυπουργό κ. Σημίτη ο οποίος πλέον έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τη σκληρή γι αυτόν πραγματικότητα που επιβάλει όχι μόνο τη δυαρχία μέσα στο κυβερνών κόμμα αλλά και την πλήρη ομηρία του πρωθυπουργού".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "με πυρετό βγήκε χτες από το νοσοκομείο ο Ανδρέας Παπανδρέου ενώ εντός των προσεχών ημερών στην Εκάλη φτάνει ένας νέος Αμερικανός γιατρός για την αποκατάσταση της αναπνευστικής λειτουργίας του 77χρονου Προέδρου. Οι γιατροί αποδίδουν τα δέκατα που παρουσίασε χθες σε κάποια καινούργια φλεγμονή".

    [5] Υπουργικό Συμβούλιο

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "υπουργικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα την αναβάθμιση και την ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στις ΗΠΑ λίγες ημέρες μετά το Πάσχα".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Friday, 22 March 1996 - 11:16:51