Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 28/03/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/03/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Τουρκία - Συνθήκη Λοζάννης

  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [4] Βουλευτές - Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [5] Επίσκεψη Χίλαρι Κλίντον

  • [6] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

  • [7] Διακυβερνητική Διάσκεψη - Ελληνικές θέσεις

  • [8] Ελληνικά αεροδρόμια - ασφάλεια

  • [9] Κυπριακό

  • [10] Εθνικά θέματα - δημοσκόπηση


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 28/03/1996 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Διακυβερνητική Διάσκεψη στο Τορίνο, η ασφάλεια των ελληνικών αεροδρομίων, η επίσκεψη της συζύγου του Αμερικανού προέδρου Χιλαρι Κλίντον στην Αθήνα και οι υποψίες για θανάτους στη χώρα μας από ασθένεια παρόμοια με τη νόσο των τρελών αγελάδων είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Υποπτος θάνατος. Οι τρελές αγελάδες χτύπησαν και στην Ελλάδα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Χτύπησε και στην Ελλάδα η νόσος των τρελών αγελάδων. Ενας ύποπτος θάνατος - δύο κρούσματα".

    Η ΑΥΓΗ: "Εθνική ψυχραιμία. Το 69,4% δεν ήθελε πόλεμο στην Ιμια, σύμφωνα με δημοσκόπηση".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ρουκέτα ψηλού κατά Εβερτ. Σε συνέντευξη - φωτιά ο Κώστας Μητσοτάκης σκιαγραφεί τα χαρακτηριστικά μιας οικουμενικής κυβέρνησης. Σύγχυση στη Ρηγίλλης".

    ΕΘΝΟΣ: "Σοκ και στην Ελλάδα. Ενας ύποπτος θάνατος και δύο στην εντατική με σπογγώδη εγκεφαλίτιδα. Μολυσμένες ζωοτροφές εισαγωγής στη Μακεδονία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ευεργέτες με χρήματα του λαού. Μήνυση για την... ψευτο-δωρεά του ιδρύματος Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αλλάζουν τον εκλογικό χάρτη. Ολο το σατανικό σχέδιο των κυβερνώντων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εφιάλτης οι τρελές αγελάδες. Θάνατοι και στην Αθήνα. Μολύνονται γάτες και άλλα κατοικίδια. Βρετανικό κρέας με ψεύτικες σφραγίδες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Και φόρος αλληλεγγύης για ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους. Στόχος ακίνητα - πολυτελή "κινητά".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Διόγκωση κρατικών δαπανών. Υπό πίεση η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση οργανισμών".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Κρέας μόνο ελληνικό. Οδηγούνται στη σφαγή 2.000 "τρελές αγελάδες".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Θύμα του ιού και Ελληνίδα. Πέθανε το '86 από τη νόσο των τρελών αγελάδων".

    ΝΙΚΗ: "Πανικός στην αγορά. Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ερευνες για 2 θανάτους".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Δρόμος σκανδάλων από την Ελευσίνα στα Σπάτα. Εργο - θησαυρός για τους μεγαλοεπιχειρηματίες".

    [2] Τουρκία - Συνθήκη Λοζάννης

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επικαλείται δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας ΧΟΥΡΙΕΤ, σύμφωνα με το οποίο "οι κάτοικοι του χωριού Εσελέκ της επαρχίας Μίγκα του νομού Τσανάκαλε-Καλλίπολης, που θα ταφεί κάτω από τα νερά του φράγματος Μπακατσάκι που οι Τούρκοι κατασκευάζουν στη Χερσόνησο της Καλλίπολης θα μεταφερθεί και θα εγκατασταθεί κατά παράβαση της Συνθήκης της Λοζάννης, σε εδάφη Ελλήνων της Ιμβρου. Εδάφη που είτε απαλλοτριώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ' 60 ή έμμεσα κατάσχονται τώρα με αιτιολογικό ότι οι ιδιοκτήτες τους δεν είναι παρόντες κατά την απογραφή που το τουρκικό κράτος πραγματοποιεί στο πλαίσιο δημιουργίας κτηματολογίου στο νησί".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει την ανάμιξη του ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Τη δήλωση αυτή έκανε χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Γουόρεν Κρίστοφερ σε κατάθεσή του στο Κογκρέσο. Ο κ Κρίστοφερ τόνισε ότι ο νέος ΓΓ της Συμμαχίας έχει αναλάβει να έλθει σε επαφή με την Αθήνα και την Αγκυρα προκειμένου να μειωθεί η ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών. Σε άλλο σημείο της κατάθεσης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υπάρχουν δυο νέες κυβερνήσεις στις δυο χώρες ενώ χαρακτήρισε "πολύ ικανή" την ηγεσία του κ. Σημίτη. Απαισιόδοξος τέλος ήταν ο κ Κρίστοφερ σε σχέση με το Κυπριακό καθώς δήλωσε ότι η επίλυσή του απαιτεί πρώτα την άρση των ελληνοτουρκικών εκκρεμοτήτων".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "η αμερικανική διαμεσολάβηση έχει στόχο να επιβάλει "λύσεις" οι οποίες θα εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "πιέσεις στην Αθήνα για να άρει τις αντιρρήσεις της στο θέμα της εφαρμογής της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με την ΕΕ αναμένεται να ασκήσουν τις επόμενες ημέρες οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ,ενώ στο ίδιο πνεύμα φαίνεται να ευθυγραμμίζεται και η αμερικανική πλευρά. Ετσι, με πρωτοβουλία της Προεδρίας - και ύστερα από υποδείξεις των "μεγάλων" της Ευρώπης - το θέμα της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας εισήχθη ξαφνικά στην ατζέντα συζήτησης στο γεύμα των υπουργών Εξωτερικών στη Διακυβερνητική Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει αύριο στο Τορίνο. Την ίδια στιγμή, η αμερικανική πλευρά εκφράζει την απορία της για την απόρριψη των προτάσεων Γιλμαζ από την ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι στις "επιθέσεις φιλίας" της Αγκυρας, η Αθήνα θα έπρεπε να είχε ανταποκριθεί θετικά. Μάλιστα, το τουρκικό λόμπι στις ΗΠΑ έσπευσε με επιστολές του σε Αμερικανούς αξιωματούχους να δημιουργήσει ένα κλίμα κατά της Αθήνας, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει καλές προθέσεις για την αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής κρίσης".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "εντείνονται οι προσπάθειες για μια συντονισμένη πολυσήμαντη εκστρατεία ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης επί της ουσίας των εθνικών μας θεμάτων που δικαιολογεί την προσδοκία για χρήσιμα αποτελέσματα σε ο,τι αφορά την κατανόηση των δυσχερειών που αντιμετωπίζει η χώρα από την τουρκική προκλητικότητα και την ανάγκη ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Ο τόνος, το κλίμα και η εξέλιξη της επίσκεψης του προέδρου της Βουλής κ. Απόστολου Κακλαμάνη στις ΗΠΑ και των συνομιλιών του με κορυφαία στελέχη της αμερικανικής πολιτικής ζωής είναι δείγματα που ενισχύουν την προσδοκία ότι οι ελληνικές θέσεις βρίσκουν θετική ανταπόκριση".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "ο πρόεδρος της Βουλής συνοψίζοντας τα αποτελέσματα των συνομιλιών του με τον κ. Σίφτερ δήλωσε ότι ανέπτυξε στο σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου τις ελληνικές θέσεις για τα θέματα του Αιγαίου και επέδωσε χάρτες με αδιάψευστα στοιχεία που αποδεικνύουν την ελληνικότητα της βραχονησίδας Ιμια. Ο πρόεδρος της βουλής υπογράμμισε την εντεινόμενη αύξηση των τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου τονίζοντας ότι στο διάστημα των τελευταίων δυόμισι μηνών έγιναν περισσότερες από διακόσιες ".

    "Την πεποίθηση ότι η θέση της Ελλάδος πλέον είναι ισχυρή όπως διαμορφώθηκε μετά τα γεγονότα της Ιμιας, εξέφρασε χθες ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκης, γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ. Σε δηλώσεις του ο πρώην πρωθυπουργός λίγο πριν την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ τόνισε με ικανοποίηση ότι για πρώτη φορά η χώρα μας έχει ξεκάθαρες θέσεις τις οποίες ασπάζονται όλα τα πολιτικά κόμματα και ξεκάθαρη στρατηγική".

    [4] Βουλευτές - Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ όπως και οι άλλες εφημερίδες γράφουν ότι "οι βουλευτές όλων των κομμάτων - και βεβαίως και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- απηύθυναν μήνυμα προς την κυβέρνηση να εξακολουθήσει να τηρεί σκληρή στάση έναντι της Τουρκίας και να μην προχωρήσει σε διάλογο με τη Τουρκία με τους όρους που θέτει ο Μεσούτ Γιλμάζ. Το μήνυμα απέστειλαν στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου που έγινε κεκλεισμένων των θυρών και με την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι οι βουλευτές απηύθυναν "αυστηρή προειδοποίηση στην κυβέρνηση να μην αποδεχθεί διάλογο με τους όρους Γιλμάζ γιατί αυτό θα συνιστούσε παράδοση άνευ όρων. Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος επανέλαβε ότι εφόσον συνεχίζονται οι τουρκικές αμφισβητήσεις επί των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην περιοχή των Δωδεκανήσων η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει στην χρηματοδότηση της Αγκυρας από την ΕΕ".

    [5] Επίσκεψη Χίλαρι Κλίντον

    "Αργά το βράδυ αναμένεται στην Αθήνα για τετραήμερη επίσκεψη η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου, Χίλαρι Κλίντον. Αφορμή για την επίσκεψη τη Χίλαρι Κλίντον στη χώρα μας είναι η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, που θα γίνει το Σάββατο το πρωί στην Αρχαία Ολυμπία. Φέτος μάλιστα θα έχει ιδιαίτερη λαμπρότητα μια και συμπληρώνονται 100 χρόνια από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Ελλάδα είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας της Χίλαρι Κλίντον στην Ευρώπη. Ερχεται απευθείας από την Τουρκία, ενώ είχαν προηγηθεί οι επισκέψεις στη Γερμανία και τη Βοσνία. Η κ. Χίλαρι θα μιλήσει αύριο σε εκδήλωση στο Ζάππειο με θέμα "τη Δημοκρατία και την κοινή κληρονομιά Ελλάδας και ΗΠΑ", ενώ το Σάββατο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη", γράφει ότι ΕΘΝΟΣ.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "με την επίσκεψή της η Χίλαρι Κλίντον αψηφά την ταξιδιωτική οδηγία που η ίδια η χώρα της εξέδωσε σε βάρος της Ελλάδας". Σε άλλο δημοσίευμά του αναφέρεται στην επίσκεψη της κας Κλίντον στην Τουρκία και γράφει ότι σήμερα θα επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο "επιχειρώντας την τελευταία στιγμή να διορθώσει την εντύπωση άκρατου φιλοτουρκισμού που δίνουν τα έργα και οι ημέρες της από την αρχή της εβδομάδας".

    [6] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "αισιόδοξος για την πορεία των ελληνοσκοπιανών σχέσεων εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Λ. Φερτσκόφσκι με δήλωση του στην εφημερίδα "Ντνέβνικ". Ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η επικείμενη συνάντησή του με τον Ελληνα ομόλογό του Θ. Πάγκαλο θα σηματοδοτήσει μια "νέα φάση" στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο κ. Φερτσκόφσκι εκτιμά ότι οι συνομιλίες που θα έχει με τον κ. Πάγκαλο "θα συμβάλουν στη βελτίωση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς" ενώ παράλληλα επισημαίνει ως πιθανό, μετά τη συνάντηση ο χρόνος της οποίας δεν έχει ακόμη καθοριστεί να ακολουθήσουν και διμερείς συναντήσεις υπουργών".

    [7] Διακυβερνητική Διάσκεψη - Ελληνικές θέσεις

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "η Ελλάδα συμμετέχει στη Διακυβερνητική με τις εξής βασικές αρχές:Να παραμείνει η ισοτιμία μεταξύ των κρατών-μελών. Να υπάρχει διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ. Να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών της Ενωσης και η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη λήψη των αποφάσεων και στις διεργασίες της Κοινότητας. Αποκλείει κάθε αναθεώρηση η οποία θα ευνοήσει: Τη δημιουργία της Ευρώπης δύο ταχυτήτων. Την επισημοποίηση της λειτουργίας ενός Διευθυντηρίου των μεγάλων χωρών. Ιδιαίτερη προσοχή θα δώσει η ελληνική αντιπροσωπεία: Στο ζήτημα της Ομοφωνίας στη λήψη των αποφάσεων, οπου δεν δέχεται την κατάργηση του βέτο σε θέματα εθνικής ασφάλειας και σε θέματα που διασφαλίζουν την ανεξαρτησία του κράτους. Στο ζήτημα της θεσμοθέτησης Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας η Ελλάδα ζητεί αναγνώριση των εξωτερικών συνόρων και τη θεσμοθέτηση Ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος απειλείται. Στο να εξασφαλιστεί ότι οι χώρες που το 1999 δεν θα μπουν στην Γ φάση της ΟΝΕ θα συνεχίσουν να έχουν τα ίδια δικαιώματα, ενώ δεν θα υπάρξει αλλαγή των κριτηρίων συμμετοχής από τα κράτη που θα συμμετάσχουν στην ΟΝΕ. Στη συμμετοχή των πολιτών και του Ε. Κοινοβουλίου. Στο ζήτημα της ανεργίας".

    [8] Ελληνικά αεροδρόμια - ασφάλεια

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "έντονη κινητικότητα αναπτύσσει η ελληνική κυβέρνηση για την άρση των επιπτώσεων από την απροκάλυπτη επίθεση του Αμερικανού υπουργού Μεταφορών Φ. Πένα εναντίον της χώρας μας με την προειδοποίηση για δήθεν ελλιπή μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η κινητικότητα αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη διαβεβαίωση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τομας Ναιλς ότι μέσα σε ένα μήνα θα έχει αποκατασταθεί η αλήθεια για το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Παρά το κλίμα έντασης που δημιούργησαν οι άστοχες κινήσεις Πενα η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον αγνόησε την προειδοποίηση του Αμερικανού υπουργού και προσγειώνεται σήμερα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Εξάλλου σε συνδιάσκεψη που έγινε στο Δουβλίνο άλλη μια επιτυχία σφράγισε τον ελληνικό εναέριο χώρο ο οποίος - με τη υποστήριξη των Αμερικανών πιλότων - κρίθηκε ασφαλής χωρίς το χαρακτηρισμό "Μαύρο Αστέρι" κάτι που θα ήταν και εθνικά επιζήμιο καθώς θα ήταν ορατός ο κίνδυνος μερικής εκχώρησής του στην Τουρκία. Το θέμα της ασφάλειας του αεροδρομίου του Ελληνικού συζήτησε χθες ο Τομας Ναιλς με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημιτη και την υπουργό Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου. Με τον αμερικανό υπουργό Μεταφορών συναντήθηκε χθες στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "ενορχηστρωμένα είναι τα πυρά που δέχονται οι αερομεταφορές στη χώρα μας".

    Για "εκβιαστική παρέμβαση των αμερικανών ιμπεριαλιστών με στόχο να πληγεί ο ελληνικός τουρισμός και η ελληνική οικονομία, με απώτερο σκοπό να ελέγξουν οι αμερικανοί τις εξελίξεις και να "συμμορφώσουν" την ελληνική κυβέρνηση", κάνει λόγο ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "η αμερικανική κυβέρνηση αξιώνει συμμόρφωση των ελληνικών αρχών με αυτό που οι ΗΠΑ θεωρούν "στοιχειώδεις συνθήκες ασφαλείας" και ορίζει τρία στάδια εφαρμογής του, η οποία θα επιβλεφθεί από Αμερικανούς ειδικούς. Ως πρώτο στάδιο, η υλοποίηση του οποίου πρέπει να γίνει εντός μηνός, οι Αμερικανοί αξιώνουν την "αναβάθμιση των συστημάτων ελέγχου του αεροδρομίου και τη μετεκπαίδευση του προσωπικού ασφαλείας" στο οποίο χρεώνουν "ανεπαρκή εκπαίδευση". Σε διάστημα δύο μηνών κι αφού έχει γίνει ήδη εντός του Απριλίου έλεγχος από Αμερικανούς ειδικούς, το υπουργείο Μεταφορών της Ουάσιγκτον αξιώνει "συγκρότηση ηλεκτρονικής μονάδας επιτήρησης με υπερσύγχρονα μηχανήματα, που θα αντικαταστήσουν εξ ολοκλήρου τα σημερινά, αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό που θα τα χειρίζεται με τη βοήθεια αρχικά Αμερικανών εμπειρογνωμόνων". Ο τρίτος όρος απαιτεί την αντικατάσταση των σημερινών μηχανισμών προσωπικού ασφαλείας του αεροδρομίου από νέα ανεξάρτητη διοικητική αρχή".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "θέμα μερικής εκχώρησης του ελληνικού εναέριου χώρου στην Τουρκία προσπάθησαν να θέσουν οι Γερμανοί πιλότοι, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης των Ενώσεων Πιλότων στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Τα συμφέροντα διαφόρων μεγάλων ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών που επιθυμούν να γίνει η Τουρκία επόπτης πάνω κυρίως από το Αιγαίο, προσπάθησαν να χαρακτηρίσουν με "Μαύρο Αστέρι" του ελληνικό εναέριο χώρο και να τον αναγάγουν ως επικίνδυνο για τις διεθνείς πτήσεις λόγω ελλείψεως συγχρόνων ραντάρ και ελέγχου των πτήσεων. Το γεγονός αυτό αποφεύχθηκε στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή μετά απο σκληρή μάχη που έδωσαν οι Ελληνες πιλότοι στη διάσκεψη με τη συμπαράσταση των Αμερικανών, των Ισπανών, των Πορτογάλων καθώς και εκπροσώπων άλλων χωρών".

    [9] Κυπριακό

    "Στη Λευκωσία σήμερα, γράφει η ΝΙΚΗ, ο Φρ. ντι Ρομπέρτο μετά την "αντικειμενική " ενημέρωση που έκανε προχθές στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ. Ο εκπρόσωπος της ιταλικής προεδρίας των "15" για το Κυπριακό το επόμενο δίμηνο θα επισκεφθεί την Αθήνα, την Αγκυρα και την έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη. Αμέσως μετά τις εκλογές του Μαϊου στην Κύπρο, ο Ευρωπαίος εκπρόσωπος θα υποβάλει νέα έκθεση στο Συμβούλιο Υπουργών. Υπενθυμίζεται ότι κατά την ενημέρωση του Συμβουλίου ο κ. Ντι Ρομπέρτο είχε χαρακτηρίσει τις προϋποθέσεις που έθεσε η κυπριακή κυβέρνηση για εξεύρεση κοινού εδάφους πριν από την έναρξη διακοινοτικών συνομιλιών "ρεαλιστικές".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επικαλούμενη δηλώσεις του ψευδοπρωθυπουργού Χακί Ατούν αναφέρει πως "ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ ο υπουργός Εξωτερικών Εμρέ Γκιονενσάϊ και η υπουργός προεδρίας υπεύθυνη για τις κυπριακές υποθέσεις Αιφερ Γιλμαζ ετοιμάζονται να επισκεφθούν τα κατεχόμενα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "ράπισμα" κατά του Ραούφ Ντενκτάς για τη φρικιαστική παραδοχή εκ μέρους του ότι οι 1.619 αγνοούμενοι της κυπριακής τραγωδίας εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ αποτελεί το χθεσινό ψήφισμα του Ε. Κοινοβουλίου. Με το ψήφισμα καταδικάζεται το περιεχόμενο των δηλώσεων του Τουρκοκύπριου ηγέτη και ζητείται από την ΕΕ να πράξει ο,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διαλευκανθεί η τύχη των αγνοουμένων. Στο ψήφισμα το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί από την Τουρκία - η οποία - "φέρει την ευθύνη για την τύχη των αγνοουμένων - να "συνεργασθεί με ειλικρίνεια και καλή πίστη" παρέχοντας όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για τον καθένα από αυτούς στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τους αγνοομένους".

    [10] Εθνικά θέματα - δημοσκόπηση

    Η ΑΥΓΗ δημοσιεύει τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρίας PRC για λογαριασμό του ΕΛΙΑΜΕΠ (Επισήμου Σύμβουλου της Κυβέρνησης για Θέματα Αμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής), όπως γράφει. "Η έρευνα καταγράφει ότι οι πολίτες προσεγγίζουν με ρεαλιστικό τρόπο τα ελληνοτουρκικά θέματα" και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. "Το 69,4% δηλώνει ότι δεν ήθελε πόλεμο τη νύχτα της κρίσης στην Ιμια, το 52,1% συμφωνεί με τη γνώμη ότι "η Ελλάδα ακολούθησε σωστή πολιτική, γιατί έπρεπε να πετύχει την αποκλιμάκωση της κρίσης και τη διεθνή καταγγελία της Τουρκίας", το 78,1% τάσσεται υπέρ της μεσολάβησης της ΕΕ και μόνο το 35,9% υπέρ της αμερικανικής μεσολάβησης, το 66,6% συμφωνεί με την προσφυγή στα Διεθνή Δικαστήρια και στους διεθνείς οργανισμούς. Πάντως ενδεικτικό της ανησυχίας των πολιτών είναι το ποσοστό 73,1% που ζητεί να ενταθεί από τώρα η στρατιωτική προετοιμασία της χώρας φοβούμενο ότι ο πόλεμος με την Τουρκία είναι αναπόφευκτος. Για το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικού πολέμου μόνο το 44,5% πιστεύει ότι θα νικήσει η Ελλάδα, το 14,3% "βλέπει" τουρκική νίκη και το 25% ισορροπία. Το 30% των πολιτών ζητούν "απευθείας διάλογο με την Τουρκία για να βρεθεί μια λύση με αμοιβαίες παραχωρήσεις".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Thursday, 28 March 1996 - 10:53:55