Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 29/04/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/04/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [3] Κογκρέσο - Δυτική Θράκη

  • [4] Εκρηξη βομβών

  • [5] Κυπριακό


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 29/04/1996 (ΑΠΕ)

    Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας και οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Παίζουν με το φάντασμα του Ανδρέα για να ελέγξουν το συνέδριο. Στα πρόθυρα διάσπασης το ΠΑΣΟΚ".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Τρόμος στο Κολωνάκι. Οι βομβιστές ήθελαν νεκρούς. Δύο αστυνομικοί τραυματίες-σοβαρές ζημιές".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εκλογές το Σεπτέμβριο. Αρνείται κατηγορηματικά ο Κ. Σημίτης να κυβερνάει υπό καθεστώς πολιτικής ομηρίας".

    ΕΘΝΟΣ: "Είπα όχι στο Σημίτη. Ο Γιώργος Παπανδρέου στέλνει μήνυμα στον πρωθυπουργό για την αντιπροεδρία και το Συνέδριο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ζαλίζει τον ήλιο ο... Ανδρέας. Σκανδαλίδης: θα αναλάβει πρωτοβουλίες από την Εκάλη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Γκρίζο μέλλον στο Αιγαίο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Επιδρομή φονιάδων στα σπίτια μας από την Τηλεόραση. Βία -χυδαιότητα με ρεκόρ τηλεθέασης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κακλαμάνης στην "Ε": Αν συμφωνεί ο Ανδρέας... Προσωρινά Ακης, κάλπες με Σημίτη".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Θύματα ήθελαν οι βομβιστές. Δύο τραυματίες από εκρήξεις στο κέντρο της Αθήνας".

    ΝΙΚΗ: "Τρισάγιο ενότητας. Δύο χρόνια χωρίς τον Γιώργο Γεννηματά. Οδηγός το πολιτικό του παράδειγμα".

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    "Μη φιλική ενέργεια προς την Ελλάδα θεωρεί η ελληνική κυβέρνηση την έγερση από την Τουρκία νέου θέματος "νησίδων και βραχονησίδων" στο Αιγαίο και γι αυτό η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει βέτο και θα "συνεχίσει να θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο της Συμφωνίας της τελωνειακής ένωσης". Αυτά δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος κατά την επιστροφή του από το Βουκουρέστι όπου στα πλαίσια της Διάσκεψης για τη Συνεργασία των χωρών του Εύξεινου Πόντου όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Ε. Γκονενσάι", γράφει η ΑΥΡΙΑΝΗ.

    "Στην πραγματικότητα, προσθέτει το ΕΘΝΟΣ, η Αγκυρα αμφισβητεί επισήμως και δημοσίως την ελληνική κυριαρχία σε "γκρίζες ζώνες" που θεωρεί ότι υπάρχουν στο Αιγαίο. Ζητάει επαναδιαπραγμάτευση για το καθεστώς που άφησε η Συνθήκη της Λοζάννης σε περιοχές του Αιγαίο. Αρνείται να δηλώσει ευθέως για το αν θα προσφύγει στη Χάγη ζητώντας πρωτίστως διαπραγματεύσεις για το αν και με ποιους όρους θα υπάρξει το ενδεχόμενο της προσφυγής. Θέτει ζήτημα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών. Η Αθήνα αυτή την ώρα εμφανίζεται να αποδέχεται το διάλογο για το Αιγαίο. Χαρακτηρίζει "μη φιλική ενέργεια" την άρνηση για προσφυγή στη Χάγη. Παραμένει στη θέση του βέτο κατά της χρηματοδότησης της Τουρκίας από την ΕΕ. Αρνείται ότι υπάρχει διάλογος κάνοντας λόγια για "επαφή". Κρατάει μακριά το Κυπριακό από τις ελληνοτουρκικές συζητήσεις".

    Στο σχόλιό τους ΤΑ ΝΕΑ, τονίζουν μεταξύ άλλων ότι "υπήρξε χρήσιμη η διερευνητική συνάντηση του Ελληνα υπουργού των Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του. Γιατί έδωσε την ευκαιρία να αποκαλυφθούν οι πραγματικές επιδιώξεις της Τουρκίας από τον διάλογο που δηλώνει πως επιθυμεί: ένα "διάλογο" που βάση του θα αποτελούν οι διεκδικήσεις της σε ελληνικά εδάφη. Και η περιγραφή - με κατασκευασμένα επιχειρήματα - της διεθνούς νομιμότητας. Εξέλιπε έτσι και η ψευδαίσθηση που τόσο είχε καλλιεργηθεί. Οτι η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας μπορεί να έχει διαφοροποιήσει την πολιτική της σε σχέση με την προκάτοχό της".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "η τουρκική πλευρά εμφανίστηκε διατεθειμένη να προχωρήσει στην επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών "περιλαμβανομένων όλων των μηχανισμών διαιτησίας και μεσολάβησης από τρίτες χώρες καθώς και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης" θέτοντας ως βάση της συζήτησης που θα πρέπει να προηγηθεί: Πρώτον, τη Συνθήκη της Λοζάννης και τις σχετικές με αυτή συμφωνίες και δεύτερον, την αποφυγή από τις δύο χώρες δημιουργίας τετελεσμένων ή μονομερών αλλαγών στο status quo του Αιγαίου. "Σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία δεν έχει εδαφικές βλέψεις κατά της Ελλάδας και δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει βία ή απειλή χρήσης βίας " είπε ο κ. Γκιονενσάι. Και συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχουν μερικές "γκρίζες περιοχές" στη Συνθήκη της Λοζάννης ως προς την κυριαρχία μερικών νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο. Για να διευκρινίσει ότι ως απευκταίες αλλαγές του status quo στο Αιγαίο, εννοεί και τη μη επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, όπως αυτή δικαιούται από το νέο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Ελληνα ομολόγου του".

    "Προάγγελο ενάρξεως ουσιαστικού διαλόγου Αθηνών-Αγκύρας" θεωρεί τη συμφωνία νέας συνάντησης των ΥΠΕΞ Ελλάδος-Τουρκίας η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ κάνει λόγο για "άτακτη υποχώρηση στις απαιτήσεις της Τουρκίας και στις πιέσεις των ΗΠΑ κάνει η κυβέρνηση Σημίτη με την έναρξη διαλόγου Αθήνας-Αγκυρας σε επίπεδο διπλωματών αλλά και με τον προγραμματισμό νέας συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών τον Ιούνιο παρά την προβολή πρόσθετων τουρκικών απαιτήσεων σε νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλος συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ε. Γκιονενσάι στη συγκρότηση επιτροπής διπλωματών η οποία θα συζητήσει για όλα τα διμερή θέματα χωρίς κανέναν περιορισμό επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό στην Αγκυρα να θέσει στο τραπέζι των συνομιλιών και την πιο παράλογη απαίτησή της".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "το τρίτο βήμα έγινε πρώτο, μετατρέποντας σε 'γκρίζο' το τοπίο του Αιγαίου. Η πολυδιαφημισμένη συνάντηση του Θόδωρου Πάγκαλου με τον Τούρκο ομόλογό του Εμρέ Γκιονενσάι έφερε την επισημοποίηση των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο ενώ η ελληνική πλευρά απάντησε με αποδοχή του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα και εφ'όλης της ύλης. Ουσιαστικά, η χώρα μας επέστρεψε στο σημείο που ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε δηλώσει "mea culpa" ύστερα από ναυάγιο του Νταβός".

    Στο σχόλιό του ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει μεταξύ άλλων ότι από τη συνάντηση "ο κ. Πάγκαλος δεν πήρε τίποτα, αντιθέτως εισέπραξε και νέες απαιτήσεις της Αγκυρας. Γενικώς, από το ξεκαθάρισμα που έκανε ο Τούρκος υπουργός προκύπτει σαφώς ότι: Η Αγκυρα μένει αμετακίνητη στις γνωστές σκληρές θέσεις της και μέσα σ'αυτό το κλίμα η κυβέρνηση Σημίτη αρχίζει το διάλογο που επιδιώκουν οι Τούρκοι".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας (ΜΟΕΑ) στο Αιγαίο, πρόκειται να συζητήσουν εντός των προσεχών ημερών στην Ουάσιγκτον οι υφυπουργοί Αμυνας της Ελλάδας και των ΗΠΑ κ.κ. Κουρής και Λόνταλ. Ενα ακριβώς χρόνο μετά το ναυάγιο των συζητήσεων της Ρόδου μεταξύ των κ.κ. Κουρή και Νάι (προκάτοχο του Λόνταλ) οι δύο άνδρες στο πλαίσιο των ετήσιων επαφών της Υψηλόβαθμης Επιτροπής που εξετάζει το σύνολο των διμερών στρατιωτικών σχέσεων (ασκήσεις, αγορές οπλικών συστημάτων κ.λ.π.) θα συζητήσουν και τα ΜΟΕΑ που προτείνουν οι ΗΠΑ".

    [3] Κογκρέσο - Δυτική Θράκη

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ με τίτλο "Κερδισμένη η Ελλάδα από τη συζήτηση στο Κογκρέσο για τη Θράκη" γράφει ότι "οι διαπιστώσεις της δίωρης συζήτησης στη λεγομένη επιτροπή του Ελσίνκι του Κογκρέσου την Παρασκευή ήταν ότι η ελληνική μειονότητα που διαμένει στην Τουρκία, υφίσταται την πολιτική και οικονομική πίεση του τουρκικού κράτους ενώ η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης είναι από κάθε πλευρά σε καλύτερη κατάσταση απο ομοθρήσκους της".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι η συζήτηση διεξήχθη "χωρίς την παρουσία Γερουσιαστών και σε χαμηλούς τόνους, ενώ οι Μουσουλμάνοι ομιλητές παραδέχθηκαν ότι έχει γίνει πρόοδος εκ μέρους του επίσημου ελληνικού κράτους".

    [4] Εκρηξη βομβών

    "Είχαν στόχο να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα οι δράστες του διπλού αυτή τη φορά 'τυφλού' τρομοκρατικού χτυπήματος σε εμπορικό κέντρο στο πεζόδρομο της οδού Τσακάλωφ στο Κολωνάκι", γράφουν ΤΑ ΝΕΑ.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "η τυφλή επίθεση φάνηκε καθαρά ότι είχε πολλούς στόχους: τους εκατοντάδες νέους και νέες που βρίσκονταν στα τραπεζάκια των γύρω μαγαζιών το σύγχρονο εμπορικό κέντρο της περιοχής και τον τουρισμό. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν πρόκειται για επίθεση κάποιας τρομοκρατικής οργάνωσης για χτύπημα εκφοβισμού από νονούς-προστάτες της νύχτας ή πληρωμένους πράκτορες που θέλουν να βλάψουν τη χώρα, λίγο πριν αρχίσει η τουριστική κίνηση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "για αίμα αστυνομικών 'διψούσαν' οι σκοτεινοί τρομοκράτες που εξαπέλυσαν την επίθεση τρόμου με δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον του εμπορικού κέντρου της οδού Τσακάλωφ χθες τη νύχτα".

    [5] Κυπριακό

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "νέα περίπτωση διγλωσσίας εκ μέρους του προέδρου Κλίντον είχαμε χθες στο Κυπριακό αφού μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Φίλιπ Κρίστοφερ, δήλωσε ότι "δεν πρόκειται να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία, να προβεί σε υποχωρήσεις. Πάντως, κύκλοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισαν χθες ότι θα αναλύσουν πρώτα απ' όλα τα αποτελέσματα της πρόσφατης περιοδείας Κόρνμπλουμ στο τρίγωνο Αθήνα-Λευκωσία-Αγκυρα και μετά θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με αποκλειστικό θέμα το Κυπριακό, υπό την προεδρία του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Αντονι Λέικ.

    "Η Κύπρος βρίσκεται στο μέσον μιας περιοχής όπου σημειώνονται τεράστιες αλλαγές και δεν μπορεί να παραμένει "παγωμένη στο χρόνο" όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος αλλάζει γύρω της", δήλωσε αναχωρώντας από τη Λευκωσία το Σάββατο ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζόν Κόρνμπλουμ", γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και προσθέτει ότι "Και την εκτίμηση αυτή είπε τη συμμερίζονται όλοι. Ο κ. Κόρνμπλουμ τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για πρόοδο και ανέφερε οτι η προσπάθεια θα στραφεί τώρα προς τη διασφάλιση της ενεργού ανάμιξης των ΗΠΑ στην ενθάρρυνση της κινητικότητας στο Κυπριακό και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα στο 1996 θα παρουσιαστούν και κάποιες άλλες πρωτοβουλίες πέραν της αμερικανικής, αλλά απέφυγε να διευκρινίσει οτιδήποτε".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Monday, 29 April 1996 - 10:06:42