Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 16/05/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/05/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΗΠΑ - Αρση ταξιδιωτικής οδηγίας
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Στεφανόπουλος - ΠΓΔΜ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 16/05/1996 (ΑΠΕ)

    Η υπόθεση των ψηφιακών, οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και η εκλογή του νέου προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας των ΗΠΑ για το αεροδρόμιο του Ελληνικού, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ι μια γκάφα μετά την άλλη. Χάθηκε και άλλη ευκαιρία για την Ελλάδα. Ο Πάγκαλος αρνήθηκε επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών στις βραχονησίδες".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Βουτιά της μετοχής ΟΤΕ. Παρενέργειες στην οικονομία".

    Η ΑΥΓΗ: "Πρωτοβουλία για τη διαφάνεια, ενώ η Δικαιοσύνη κλιμακώνει την έρευνα για τα ψηφιακά".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Στοιχεία φωτιά του Κόκκαλη στον Εισαγγελέα για πολιτικούς, εκδότες και δημοσιογράφους που εκβιάζουν και λαδώνονται".

    ΕΘΝΟΣ: "Ο Εβερτ δείχνει το κόμμα του. 'Οποιος εμπλέκεται από τη ΝΔ, θα διαγραφεί σε όποια θέση κι αν βρίσκεται'."

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Παρά την πίεση της Χαριλάου Τρικούπη, ο Σημίτης... Θέλει και το κόμμα-τι του Ανδρέα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Απάτη και στο Ξυστό ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κόσκινο στις συντάξεις. Λειψές αυξήσεις. Φορολογικός έλεγχος. Ειδική ΑΤΑ. Λογαριασμός ελεημοσύνης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ψηφιακά-σόκ. Εισαγγελέας καλεί Κόκκαλη για εξηγήσεις - Ολομέλεια Εφετών την Πέμπτη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Συγκαλείται η Ολομέλεια Εφετών για τα ψηφιακά του ΟΤΕ. Εξέταση για την ανακοίνωση του προέδρου της ΙΝΤΡΑΚΟΜ".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Επικράτηση του Σημίτη. Καθαρό το προβάδισμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Τριγμοί στη ΝΔ για τα ψηφιακά με μαχαιρώματα... δι' αντιπροσώπων".

    ΝΙΚΗ: "ΜαθηματΑΚΗ στον Σημίτη. Πρόκριμα για το συνέδριο η εκλογή προεδρείου στην ΚΟ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εθνική πρόκληση από τους καουμπόι του "Μάρκο Πόλο".

    [2] ΗΠΑ - Αρση ταξιδιωτικής οδηγίας

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να άρουν την ταξιδιωτική προειδοποίηση που εξέδωσαν πριν δύο μήνες για το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών επρόκειτο να γνωστοποιήσει τη σχετική απόφαση. Η απόφαση αυτή έρχεται ως απόρροια της θετικής γνωμάτευσης στην οποία κατέληξαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπλοϊας που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Ελλάδα και εξέτασαν επιτόπου την κατάσταση που επικρατεί στο αεροδρόμιο του Ελληνικού".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "οι Αμερικανοί τουρίστες δεν έδωσαν σημασία στην προειδοποίηση του κ. Πένα και συνέχισαν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τουριστικούς πράκτορες οι ακυρώσεις στις κρατήσεις θέσεων ήταν μηδαμινές"

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "οι Τούρκοι συνεχίζουν τις προκλήσεις και τις βαρβαρότητές τους. Μετά τις εκτεταμένες συλήσεις τάφων στο ελληνικό νεκροταφείο του νησιού Χάλκη στην Κωνσταντινούπολη, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες τον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα κ. Νεζερίτη και είπε ότι η Τουρκία θα λάβει μέτρα για την περιήγηση που σχεδιάζουν οι ελληνικές αρχές στην περιοχή της Ιμια στους ανταποκριτές στην Αθήνα ευρωπαϊκών εφημερίδων".

    "Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ινάλ Μπατού σε δηλώσεις του σχετικά με το θέμα, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στην ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ, χαρακτήρισε, αναφέρει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, σοβαρή πρόκληση την ενέργεια της Αθήνας και σημείωσε ότι η επίσκεψη ξένων δημοσιογράφων υπό την προστασία πολεμικών πλοίων θα μεταβάλει το στάτους κβο στην περιοχή".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "με την αντίδρασή της η Τουρκία έσπευσε να υπογραμμίσει την αμφισβήτηση του καθεστώτος των βραχονησίδων και να υπενθυμίσει πως σύμφωνα με την άποψή της απαιτούνται συνομιλίες προκειμένου να διευκρινιστούν τα Διεθνή Κείμενα που ορίζουν το καθεστώς του Αιγαίου".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "Αθήνα και Αγκυρα προσεγγίζουν με κλυδωνισμούς στο διμερές κλίμα τη συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο στις 2 Ιουνίου. Ετσι ενώ χθες ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε "θετικό βήμα" την απόφαση του συμβουλίου υπουργών να παραπέμψουν την έγκριση του κοινοτικού προγράμματος MEDA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να επανέλθει αργότερα προς έγκριση στους υπουργούς των "15". Εξέφρασε τη δυσφορία της τουρκικής κυβέρνησης για τη μετάβαση των ξένων δημοσιογράφων".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν την "προσπάθεια της Αγκυρας να δημιουργήσει και πάλι τεχνητή ένταση στο Αιγαίο με αφορμή την επίσκεψη δημοσιογράφων ξένων εφημερίδων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "η Τουρκία απειλεί με μέτρα για τα Ιμια, θεωρεί πρόκληση την επίσκεψη ξένων δημοσιογράφων με ελληνικό πολεμικό στην περιοχή, ενώ χθες απειλήθηκε να εκραγούν με βόμβες δύο ελληνικά σχολεία της πόλης".

    "Την προσφυγή της Τουρκίας στη Χάγη για τα Ιμια θεωρούν ως απαραίτητη προϋπόθεση οποιουδήποτε διαλόγου Αθήνας-Αγκυρας τα στελέχη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής κ.κ. Κ. Λάμερς και Φρ. Φλούγκε" γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ και προσθέτει ότι "οι δύο βουλευτές που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα επεσήμαναν οτι ο καγκελάριος Χέλμουτ Κόλ επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σ' αυτό το πλαίσιο είχε εκφράσει τις ανησυχίες του και προς τον κ. Σημίτη κατά την - προ διμήνου - επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Βόννη. Πάντως, όπως τόνισαν οι δύο βουλευτές, η Τουρκία θα μπορούσε να αναδειχθεί σε 'στρατηγικό σύμμαχο' της Ευρώπης υπό την προϋπόθεση της εσωτερικής της σταθερότητας και των ομαλών εξωτερικών σχέσεων".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι η προσφυγή στη Χάγη για το θέμα των Ιμια "μπορεί να είναι το πρώτο βήμα ώστε να επακολουθήσει διάλογος, που μπορεί να φθάσει έως και την αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής του Αιγαίου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "με διαδοχικούς βανδαλισμούς χριστιανικών νεκροταφείων και απειλές για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στα ελάχιστα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που έχουν απομείνει στην Κωνσταντινούπολη, οι Τούρκοι εξτρεμιστές κορυφώνουν τις ημέρες αυτές την τακτική τρομοκρατίας εις βάρος του ελληνικού στοιχείου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "το Ζάππειο Παρθεναγωγείο και το Ζωγράφειο Λύκειο εκκενώθηκαν χθες μετά την απειλή ότι είχαν τοποθετηθεί βόμβες. Στην περιοχή των δύο μεγάλων σχολείων, στο Πέραν, βρέθηκαν προκηρύξεις που έλεγαν οτι θα εξερρηγνύοντο βόμβες αν τα σχολεία δεν αναρτούσαν αμέσως τις σημαίες του εθνικιστικού κόμματος "Εθνικής Δράσης".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρεται στην ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου σε συγκέντρωση ομογενών στο Σικάγο όπου τόνισε ότι "η Ελλάδα βρίσκεται εν δικαίω και δεν χρειάζεται γνωμοδότηση νομικών, αλλά μια απλή ανάγνωση των κειμένων και των διεθνών συνθηκών. Ο κ. Στεφανόπουλος κάλεσε τον Πρόεδρο Κλίντον "να μη μείνει στα έργα. Να γίνονται πράξεις και να τηρούνται" όπως είπε χαρακτηριστικά.

    "Τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο, αλλά και θέματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας συζήτησαν χθες στην Ουάσιγκτον ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Κουρής και ο Αμερικανός ομόλογός του Γιάν Λονταλ, στο πλαίσιο της ετήσιας διμερούς συμβουλευτικής συνάντησης υψηλού επιπέδου (σ.σ. η αντίστοιχη συνάντηση πέρσι έγινε στη Ρόδο). Οι Αμερικανοί έφεραν και πάλι στη συζήτηση και τα Μέτρα ΟΙκοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά ο κ. Κουρής αρνήθηκε να υιοθετήσει την πρόταση αυτή, εκφράζοντας την πάγια κυβερνητική θέση επί του θέματος πως η Τουρκία είναι αυτή που πρέπει να δείξει έμπρακτα δείγματα καλής θέλησης, την παρούσα χρονική περίοδο", γράφει ο ΛΟΓΟΣ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "η αποχή της Ελλάδος που επέτρεψε την παραπομπή του προγράμματος οικονομικής βοήθειας MEDA προς τις μεσογειακές χώρες και την Τουρκία στο Ε. Κοινοβούλιο αντιμετωπίσθηκε ευμενώς τόσο από την Κοινότητα όσο και απο την Αγκυρα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Ερβέ ντε Σαρέτ χαρακτήρισε 'θετική και ευπρόσδεκτη' την κίνηση της Ελλάδος στο Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, ενώ ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Νουρετίν Νουρκάν εξέφρασε την ευχή η απόφαση της Ελλάδας να αποτελέσει 'αρχή' για περαιτέρω εξελίξεις".

    [4] Στεφανόπουλος - ΠΓΔΜ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "στη βαρυσήμαντη επισήμανση οτι η Ελλάς δεν μπορεί να δεχθεί ονομασία για τα Σκόπια που θα περιλαμβάνει τη λέξη 'Μακεδονία' προέβη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κων. Στεφανόπουλος σε χθεσινή ομιλία του στο Σικάγο για το ρόλο της χώρας μας στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Πολιτικοί παρατηρητές απέδιδαν ιδιαίτερη σημασία στη δήλωση του κ. Στεφανόπουλου, χαρακτηρίζοντάς την ακόμη και ως μήνυμα προς την κυβέρνηση, δεδομένης της φημολογίας περί προωθήσεως συμβιβασμού στο θέμα της ονομασίας".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Saturday, 1 June 1996 - 21:39:12