Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 17/05/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17/05/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] ΝΑΤΟ - Εαρινή Σύνοδος
  • [4] Τουρκία - Γερμανία - ΕΕ
  • [5] ΗΠΑ - Ταξιδιωτική οδηγία
  • [6] Ελληνοαλβανικές σχέσεις
  • [7] ΠΓΔΜ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 17/05/1996 (ΑΠΕ)

    Η σημερινή σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, η υπόθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Με δανεικά ζει το 80% των Ελλήνων. Ερευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών. Αυξήθηκαν κατά 480% οι τιμές μέσα στη δεκαετία".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μύλος με τις προμήθειες και την ονομαστικοποίηση των μετοχών. Η κυβέρνηση πελαγοδρομεί".

    Η ΑΥΓΗ: "Υποχωρούν στα διαπλεκόμενα κυβέρνηση και ΝΔ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πλαστές κασέτες και πολιτική μπόχα".

    ΕΘΝΟΣ: "Ουδείς μόνιμος στο ΕΣΥ. Αλλαγές στις προσλήψεις γιατρών. Κλιμακωτή αύξηση στα νοσήλια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ενώ σήμερα συνεδριάζει η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, οι 'λοχαγοί' παίζουν τα... γαλόνια τους για τον Σημίτη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ραβε-ξήλωνε για εργολάβους και προμηθευτές".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Νόμιμοι 400.000 Αλβανοί. Προεκλογικό δώρο στον Μπερίσα με εντολή των ΗΠΑ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ψηφιακές βόμβες και κασέτες του '91 ξαναβγαίνουν στον αέρα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Φθηνά στεγαστικά... τέλος. Αναθεωρείται από τις τράπεζες η πολιτική χαμηλών σταθερών επιτοκίων".

    Ο ΛΟΓΟΣ: " 'Φως' στις προμήθειες. Από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τη Διακομματική Επιτροπή ".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Καταργούν τη μονιμότητα γιατρών ΕΣΥ".

    ΝΙΚΗ: "Καθαρές λύσεις στις προμήθειες. Δραστική παρέμβαση της κυβέρνησης για τα ψηφιακά".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Θανατηφόρα βολή στα ασφαλιστικά ταμεία. Νομοσχέδιο υπονόμευσης του υπάρχοντος νοσοκομειακού συστήματος".

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου είναι το νέο επεισόδιο στα Ιμια. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ όπως και οι άλλες εφημερίδες επισημαίνει ότι "η Αγκυρα κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο" και αναφέρει ότι "χθες το πρωί τουρκική ακταιωρός εισήλθε στα χωρικά μας ύδατα και όταν της ζητήθηκε από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού να απομακρυνθεί δεν υπάκουσε και άρχισε σειρά ελιγμών με αποτέλεσμα να συγκρουστούν τα δύο σκάφη χωρίς όμως να υποστούν βλάβες. Στη συνέχεια η τουρκική ακταιωρός αποχώρησε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "συντηρεί το κλίμα έντασης η Αγκυρα υπενθυμίζοντας τις αμφισβητήσεις της για το καθεστώς των νησίδων Ιμια. Διάβημα-απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στις κατηγορίες της Αγκυρας περί παραβίασης της συμφωνίας της 30ης Γενάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική απάντηση είναι σε 'αυστηρούς τόνους' και υπογραμμίζει πως η μόνη συμφωνία που έγινε τη νύχτα της 30ης Γενάρη προβλέπει την επιστροφή της περιοχής των βραχονησίδων Ιμια στο καθεστώς που επικρατούσε πριν την κλιμάκωση της κρίσης. Το ελληνικό διάβημα υπογραμμίζει, επίσης, πως το καθεστώς στις νησίδες Ιμια είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένο από διεθνή κείμενα τα οποία δεν αφήνουν γκρίζες ζώνες αντίθετα αποδεικνύουν την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή".

    "Σαφή προειδοποίηση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να μείνει απαθής παρατηρητής οποιωνδήποτε πρωτοβουλιών της Τουρκίας εφόσον οι πρωτοβουλίες αυτές στρέφονται εναντίον των εθνικών μας συμφερόντων, απηύθυνε χθες προς την Αγκυρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Ρέππας με αφορμή τις νέες θρασύτατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες η μετάβαση ευρωπαίων δημοσιογράφων στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου συνιστά αλλαγή του STATUS QUO στην περιοχή", αναφέρει η ΑΥΡΙΑΝΗ.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ με τίτλο "Παίζουν πάλι με τη φωτιά" αναφέρει ότι "τεχνητή ένταση προκαλεί και πάλι η Τουρκία στο Αιγαίο, και ειδικότερα στην περιοχή της Ιμιας, όπου τουρκική ακταιωρός χθες το πρωί παρεβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και συγκρούστηκε με σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού που έσπευσε να την απομακρύνει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Το επεισόδιο αυτό εντάσσεται στην τακτική των προκλήσεων με τις οποίες η Αγκυρα φαίνεται ότι ναρκοθετεί και πάλι τις επικείμενες συναντήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων των δύο υπουργείων στη Ζυρίχη, αλλά και των δύο υπουργών κ. Πάγκαλου και Γκιονενσάι, στο Βερολίνο στις 2 Ιουνίου στο περιθώριο της εαρινής υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "σε μια κίνηση θράσους και πρόκλησης οι Τούρκοι διαμαρτυρήθηκαν γιατί οι ξένοι δημοσιογράφοι θα ξεναγηθούν στον Δωδεκανησιακό χώρο μεταξύ του οποίου και στα νησιά Ιμια. Φοβούμενοι προφανώς τον αντίκτυπο που θα έχει μια τέτοια κίνηση από την ελληνική πλευρά, οι Τούρκοι σε... αντίποινα διοργανώνουν ανάλογη εκδρομή για ανταποκριτές του ξένου Τύπου στις μικρασιατικές ακτές. Η κρουαζιέρα που θα διοργανώσει η ελληνική πλευρά το Σάββατο στα Δωδεκάνησα (και βέβαια στα Ιμια) έχει πανικοβάλει την Τουρκία μια και πρώτη φορά δημοσιογράφοι έγκυρων ξένων ΜΜΕ θα δουν και θα ακούσουν τα ελληνικά επιχειρήματα που στοιχειοθετούν τα δίκαια της χώρας μας".

    "Η τουρκική κρουαζιέρα, προσθέτει ο ΛΟΓΟΣ, αρχίζει σήμερα το απόγευμα από την Αγκυρα από όπου θα μεταβούν οι δημοσιογράφοι αεροπορικώς για το καλοκαιρινό θέρετρο του Μπουντρούν (Αλικαρνασσός) και εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί μικρή κρουαζιέρα. Είναι φανερό ότι με τη βεβιασμένη αυτή ενέργεια, οι Τούρκοι επιχειρούν νέα επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "κόκκινη, τηλεφωνική γραμμή" συνιστά να τοποθετηθεί μεταξύ των Πρωθυπουργών Ελλάδος-Τουρκίας, το ΝΑΤΟ (με εντολή των ΗΠΑ) για να αποφεύγονται τα θερμά επεισόδια".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "πυροβολισμούς στον αέρα, προκειμένου να τον εξαναγκάσουν να φύγει από τον χώρο που ψάρευε στην περιοχή Τυχερού Εβρου έριξαν Τούρκοι στρατιώτες όπως κατήγγειλε στο ελληνικό στρατιωτικό φυλάκιο της περιοχής Ελληνας ψαράς".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "οι 'γκρίζες ζώνες' στο Αιγαίο είναι το θέμα που αντιμετωπίζει η διπλωματική και στρατιωτική ηγεσία μας στις συνομιλίες για τα ελληνοτουρκικά. Οι 'γκρίζες ζώνες' ήταν το βασικό θέμα που αντιμετώπισε ο υφυπουργός Αμυνας Νικόλαος Κουρής στις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζάν Λόντελ στην Ουάσιγκτον χθες και προχθές. Το ίδιο δε θέμα θα είναι και το βασικό ζήτημα που θα θέσει η τουρκική αντιπροσωπεία στην ελληνοτουρκική συνάντηση της Γενεύης στο τέλος του μήνα. Η ελληνική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες της Ουάσιγκτον αντιμετώπισε την ωμή παραδοχή των Αμερικανών ότι υπάρχουν 'γκρίζες ζώνες' στο Αιγαίο. Η αμερικανική αντιπροσωπεία είπε ότι συμφωνεί με την παραπομπή του θέματος στη Χάγη όχι όμως μόνο των Ιμίων αλλά και πολλών άλλων 'αμφισβητούμενων' από την Τουρκία βραχονησίδων. Η αμερικανική αντιπροσωπεία εκτιμά επίσης ότι η παροχή στρατιωτικής βοήθειας - ιδίως δε ελικοπτέρων "Απάτσι" - στην Τουρκία δεν υπάρχει περίπτωση να περιοριστεί. Είναι εντυπωσιακό ότι στις συνομιλίες Κουρή-Λόντερς έγινε μικρή αναφορά στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης".

    [3] ΝΑΤΟ - Εαρινή Σύνοδος

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "για πρώτη φορά από τη σύσταση του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται στην Ελλάδα η εαρινή σύνοδος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Οι εργασίες της Ολομέλειας που οργανώνονται από τις Διεθνείς Σχέσεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου σε συνεργασία με τη Διεθνή Γραμματεία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αρχίζουν σήμερα στον Αστέρα της Βουλιαγμένης και θα διαρκέσουν ως την 20η Μαϊου. Στη σύνοδο πρόκειται να λάβουν μέρος βουλευτές από 16 χώρες με το καθεστώς των συνδεδεμένων μελών από 10 χώρες με το καθεστώς του παρατηρητή και βουλευτές άλλων διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της συνόδου κ. Βόιντ δεν θα τεθούν υπό συζήτηση οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο άτυπης συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών, στο περιθώριο της συνόδου".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "τα ελληνοτουρκικά θα είναι το θέμα που θα συζητήσουν ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα. Ο κ. Σημίτης θα μιλήσει τη Δευτέρα στη συνέλευση και στη συνέχεια θα μιλήσει ο κ. Σολάνα. Στη συνέλευση θα μιλήσει και ο υπουργός Αμυνας Γερ. Αρσένης, ο υπουργός Εσωτερικών-Ανάπτυξης και Αποκέντρωσης Α. Τσοχατζόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Ρωμαίος και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρ. Παχτάς. Στη σύνοδο μετέχουν οι 16 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, 15 κράτη συνδεδεμένα με το ΝΑΤΟ, 10 χώρες με καθεστώς παρατηρητών και εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΟΑΣΕ και της ΔΕΕ".

    [4] Τουρκία - Γερμανία - ΕΕ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, τα ελληνοτουρκικά, το πρόβλημα με το ΡΚΚ και οι γερμανικές επενδύσεις στην Τουρκία είναι τα κύρια θέματα που θα συζητήσει στη Βόννη ο Τούρκος πρωθυπουργός με τη γερμανική ηγεσία. Πριν την συνάντησή του με τον καγκελάριο Κόλ είχε φροντίσει να δηλώσει ότι "αυτό που ακούμε είναι πως δεν είναι η Ελλάδα εκείνη που αντιτίθεται αλλά η Γερμανία που δεν επιθυμεί την ένταξη της Τουρκίας". Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές είναι δύσκολο να δώσει η γερμανική κυβέρνηση μια κατηγορηματική διαβεβαίωση προς την Τουρκία για υποστήριξη της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "ο κ Γιλμάζ θα επιχειρήσει να εκμαιεύσει την υποστήριξη της Βόννης στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ενωση. Επ'αυτού η γερμανική ηγεσία εμφανίζεται διχασμένη καθώς στον αντίποδα της Αγκυρας στέκεται ο κ. Λάμερς που συναρτά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με την πορεία εκδημοκρατισμού, την επίλυση του Κουρδικού και την έμπρακτη κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    [5] ΗΠΑ - Ταξιδιωτική οδηγία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "το αεροδρόμιο των Αθηνών πληροί τις συνθήκες ασφαλείας λόγω των βελτιώσεων που έχουν σημειωθεί εκεί και ως εκ τούτοι οι αμερικανικοί αερομεταφορείς δεν υποχρεούνται πλέον να 'προειδοποιούν' τους επιβάτες που μεταβαίνουν στην Ελλάδα για 'ελλιπείς συνθήκες ασφαλείας'. Ετσι αποσύρονται όλες οι 'προειδοποιήσεις' που είναι ανηρτημένες σε αμερικανικά αεροδρόμια". Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του κ. Φ. Πένια του αμερικανού υπουργού Μεταφορών που φέρει προχθεσινή ημερομηνία. Ο κ. Πένια τονίζει πως αυτό προέκυψε μετά το πόρισμα της Επιτροπής που επισκέφθηκε την Ελλάδα από 6 έως 10 Μαϊου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "διαδικαστικές ενέργειες απομένουν και για την τυπική άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας των ΗΠΑ".

    [6] Ελληνοαλβανικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "με οδηγίες του αμερικανικού παράγοντα υπογράφεται σήμερα στην Αθήνα από τους υπουργούς Εξωτερικών η συμφωνία που ικανοποιεί το πάγιο αίτημα των Τιράνων, της νομιμοποίησης 400.000 αλβανών λαθρομεταναστών με το μανδύα της εποχικής απασχόλησης και η οποία ανοίγει αβασάνιστα το δρόμο για τη θεσμοποίηση αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "οι δύο υπουργοί θα υπογράψουν ακόμη τη συμφωνία για την εποχική απασχόληση των Αλβανών στην Ελλάδα. Πρόκειται στην ουσία για μια συμφωνία-πλαίσιο η οποία ασχολείται με τη διαδικασία καταγραφής και ελέγχου των Αλβανών που εργάζονται ή θέλουν να εργαστούν στην Ελλάδα ώστε στο μέλλον να τους δοθεί και η πράσινη κάρτα. Για την ώρα όμως σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες οι δύο πλευρές δεν πρόκειται να επεκτείνουν τη συζήτησή τους στον αριθμό των Αλβανών εργαζομένων που θα νομιμοποιηθούν στην Ελλάδα".

    [7] ΠΓΔΜ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος σε δήλωσή του στο σκοπιανό ραδιόφωνο από τις Βρυξέλλες κατέστησε υπεύθυνη τη σκοπιανή ηγεσία για την καθυστέρηση στην εξεύρεση μιας λύσης τονίζοντας: "όσο επιμένετε στην άρνηση να δεχτείτε οποιαδήποτε αλλαγή στο όνομα τόσο δυσκολεύεται την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, γεγονός που εμποδίζει επίσης και την πλήρη εφαρμογή και του άλλου σκέλους της ενδιάμεσης συμφωνίας που υπέγραψαν οι δυο χώρες". Εξάλλου σε ερώτηση για την επίσκεψη του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών Λ. Φερτσκόφσκι στην Αθήνα ο κ. Πάγκαλος είπε ότι αυτή είναι μέσα στα σχέδια του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αλλά όμως όχι για σύντομα".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Saturday, 1 June 1996 - 21:39:14